mielone - 47549 przepisów (strona:553/3170)

Burger z serem pleśnowym 148

zjemy i przeżyjemy to podzielimy się wrażeniami. Ale nie uprzedzajmy faktów, póki co burger z serem pleśniowym. bułki tradycyjne z orzechami (z  TEGO  przepisu) 150 g mielonego antrykotu na osobę 1 gruby plaster sera fourme d'Ambert na osobę sałata lodowa pomidor sól, świeżo zmielony pieprz sos do burgerów (porcja na dwa burgery): 1 łyżeczka sosu sojowego(...)Pomidora na plasterki. Składniki na sos mieszamy ze sobą. Bułki kroimy na pół i lekko grillujemy w piekarniku, mniej więcej przez 5 minut. Wyjmujemy bułki, ale piekarnik zostawiamy włączony. Mielone mięso solimy i pieprzymy. Formujemy burgery nieco większe od bułki. Tak w średnicy ze 2 cm większe. Podczas smażenia się skurczą i wtedy będą idealnie wielkości bułki

Marder&Marder Manufacture
Potrójny burger z serem comté 155

obiadu następnego dnia. A wasze zapchane cholesterolem serce nie wybaczy wam tego nigdy. Ale cóż z tego, ten smak jest tego warty! Bułki hamburgerowe z sezamem (z TEGO przepisu) mielony antrykot (3x100 g na osobę) ser comté (po 3 plasterki na osobę) cienkie plastry surowego boczku ogórek kiszony sałata lodowa kilka kropli Tabasco keczup ( KLIK ) majonez ( KLIK ) sól(...)minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale boczek trzymamy w środku, żeby był ciepły. Sałatę kroimy w cienie paski, ogórka i pomidora na plasterki. Ser też na cienkie plasterki. Mielone mięso solimy i pieprzymy. Formujemy burgery nieco większe od bułki (po 100 g każdy). Tak w średnicy ze 2 cm większe. Podczas smażenia się skurczą i wtedy będą

Marder&Marder Manufacture
Pieczeń domowa alla mielonka 191

wody jarzynka LUX  BELLA BIS przyprawa gajowego  BELLA BIS czubrica czerwona do smaku sól morska do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku szczypta mielonego kminku Sposób przygotowania 1. Łopatkę wieprzową płuczemy pod bieżącą wodą osuszamy ,z boczku ściągamy spodnią skórkę,mielimy przez grube sitko razem z obranym czosnkiem. 2. Cebulę obieramy drobno siekamy nożem dodajemy

Wanilia i Kardamon
Laskowa babka 224

podczas świąt :) Składniki: 5 jaj 25 dag masła 30 dag mąki pszennej 10 dag cukru trzcinowego brązowego 10 dag cukru zwykłego 16 g cukru wanilinowego  Delecta 10 dag mielonych orzechów laskowych 5 łyżek śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Delecta Lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru aromat cytrynowy dowolna dekoracja Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny(...)pokojową Miękkie masło ucieramy z jednym całym jajkiem,oraz żółtkami, cukrami na puszystą gładką masę, stopniowo miksując dodajemy po łyżce śmietany oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wsypać mielone orzechy laskowe,na końcu delikatnie wymieszać z ubitą wcześniej na sztywno pianę z białek. Całość przełożyć do dużej formy na babę- u mnie silikonowa.Piec około 50 -55 minut

Wanilia i Kardamon
Zrazy schabowe w serowym sosie 171

cheddar 2 czubate łyżki mielonych orzechów laskowych pęczek natki pietruszki 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku mąka pszenna do obtoczenia 3 łyżki masła 1 szklanka bulionu rosołowego Sposób przygotowania: Mięso myjemy rozbijamy na cienkie płaty,solimy i doprawiamy pieprzem do smaku, serek topiony ucieramy z posiekaną natką pietruszki, roztartym ząbkiem czosnku, wsypujemy mielone orzechy laskowe

Wanilia i Kardamon
Zapiekane mięso mielone pod delikatną pierzynką z ziemniaków 161

Bardzo lubię tę zapiekankę, ponieważ masa ziemniaczana nie przytłacza, a wprost przeciwnie. Delikatnie otula mięso mielone, którego smak dominuje. Propozycja dla tych, którzy nie wiedzą co zrobić z wczorajszymi ugotowanymi ziemniakami(...)wolą ją zrobić z jeszcze ciepłych, świeżo ugotowanych, tak aby masło, które dodajemy ładnie się nam skomponowało. Bardzo polecam :) Składniki: ok 1 kg ziemniaków 0,5kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 duże cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego po łyżce ziół prowansalskich i majeranku sól, pieprz, ostra papryka, szczypta gałki muszkatałowej łyżeczka masła łyżeczka śmietany olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie

ChilliJemy
Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym 158

smakowało. Najlepsze i jedyne, to te duszone w sosie pomidorowym na mięsnym bulionie. Zrobiłam dziś pół ogromnego gara i... właściwie już zniknęły. ;_; 1 główka białej kapusty 0,5kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego  200g ugotowanego białego ryżu 1,5 litra bulionu mięsnego 1 ząbek czosnku 2 nieduże cebule 3 łyżki masła 50g koncentratu pomidorowego kawałeczek korzenia selera przyprawa warzywna(...)porwały. Każdy z nich pozbawiamy za pomocą ostrego noża twardego rdzenia. Jeśli zajdzie potrzeba, by gołąbki lepiej się zawijało, można również rozbić to miejsce tłuczkiem do mięsa. Mięso mielone mieszamy z ryżem oraz zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Doprawiamy farsz przyprawą warzywną oraz sporą ilością pieprzu. Na każdy liść kapusty układamy sporą ilość farszu i zawijamy je na kształt koperty

Kuchenna Kontrrewolucya
Trzy kolory: pomarańczowy (potrawka ostro-kwaśna z kurczaka + penne) 148

podwójna pierś kurczaka 1 szklanka makaronu penne  6 łyżek słodkiej śmietanki 30% 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku pół sporej cytryny sól morska i pieprz czarny (świeżo mielone) 1 łyżeczka pieprzu cayenne 2 łyżki słodkiej papryki w proszku warzywna przyprawa uniwersalna/ 2 bulionowe kostki warzywne pół pęczka świeżej pietruszki olej rzepakowy do smażenia 2 łyżki mąki pszennej(...)Filet z piersi kurczaka płuczemy pod zimną, bieżącą wodą, po czym osuszamy. Kroimy je w niezbyt dużą kostkę i przerzucamy do miski. Oprószamy mięso dość obficie solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Dobrze jest zawinąć miskę od góry folią spożywczą i dać mięsu przejść przez około godzinę w lodówce. Na patelni rozgrzewamy niezbyt dużą ilość (około łyżki stołowej) tłuszczu. Przygotowanego

Kuchenna Kontrrewolucya
Pierś kurczaka z curry, zapiekana z porem 494

kawałek żółtego sera MARYNATA: 2 łyżki przyprawy curry sok z połowy średniej cytryny 4 łyżki oleju rzepakowego sól morska i czarny pieprz świeżo mielone szczypta kardamonu mielonego 1 łyżka słodkiej papryki w proszku szczypta pieprzu cayenne Piersi przepłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy je w niezbyt drobną kostkę i odkładamy do miski. Oprószamy mięso dobrze solą

Kuchenna Kontrrewolucya
Chrupiące sajgonki 157

jasnego 1 pęczek świeżej natki pietruszki 2 duże szalotki (ew. zwykła biała cebula) 2 ząbki czosnku kilka suszonych grzybów mun sok z połowy limonki 2 jajka pieprz czarny, świeżo mielony sól morska olej rzepakowy do smażenia szczypiorek do podania Na patelni, rozgrzewamy niewielką ilość oleju i delikatnie szklimy na nim drobno posiekane szalotki. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i czekamy(...)Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, po czym także dodajemy na patelnię. Wszystko razem dobrze mieszamy i  dusimy jeszcze przez kilka minut. Następnie dodajemy mięso mielone. Zawartość patelni przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem i sokiem z limonki, ewentualnie odrobiną soli. Całość mieszamy, zwiększamy nieco płomień pod patelnią i smażymy wszystko, aż mięso będzie gotowe. Natkę

Kuchenna Kontrrewolucya
Placek Niebo (jabłkowo-orzechowy) 194

llitrowe słoiki jabłek na szarlotkę 2 łyżki soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny 3 łyżki cukru cynamon do smaku 2 galaretki cytrynowe Krem orzechowy: 300 g mielonych orzechów włoskich 250 ml mleka 1 kostka masła lub margaryny 1 kieliszek wódki 4 łyżki cukru pudru  Polewa: pół kostki margaryny 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao(...)gorącej masy wsypujemy galaretki i mieszamy do ich całkowitego rozpuszczenia. Masę odstawiamy na bok. Gdy przestygnie i zacznie gęstnieć, wylewamy ją na jeden kruchy placek i przykrywamy drugim. Mielone orzechy zalewamy szklanką gorącego mleka i odstawiamy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy przestygnięte orzechy i wódkę. Całość dokładnie mieszamy. Krem rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Margarynę rozpuszczamy

My simple kitchen
Babka marchewkowo-jabłkowa z miodem 144

łyżeczka cynamonu 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g mąki ziemniaczanej 200 g mąki 100 g mielonych migdałów (nie dodałam ponieważ nie miałam, jednak myślę, że dodatek migdałów dodatkowo podniesie walory smakowe babki. Można również zamiast migdałów dodać mielone orzechy) cukier puder do posypania Marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach

My simple kitchen
Klopsiki a'la gołąbki 193

gołąbki.   Smak jest bardzo zbliżony jak w tradycyjnej potrawie ale przygotowanie znacznie szybsze i łatwiejsze ;) Składniki: 6-8 dużych liści młodej kapusty (poza sezonem białej) 500g mięsa mielonego z łopatki czerwona cebula por (biała część) jajko 3 łyżki bułki tartej oliwa do smażenia sól czarny pieprz, zioła prowansalskie 1l domowego przecieru pomidorowego lub 2 puszki pelatti Sposób(...)Liście wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 3 minut. Odsączamy i zalewamy zimną wodą. Drobniutko siekamy.    Cebule i por drobno siekamy. Szklimy na rozgrzanej oliwie. Mięso mielone łączymy z cebulka i porem, jajkiem, buka tarta oraz przyprawami. Dodajemy posiekaną kapustę. Z masy mięsnej formujemy kulki nieco większe od orzecha włoskiego.  Przesmażamy na rozgrzanym oleju

Pyry na Gaz
Klopsiki w sosie koperkowym 126

Składniki: 400 g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżeczka pieprzu ziołowego pieprz sól 1 łyżka lnu 1 pęczek koperku 1 marchewka (mała) 1/4 szklanki śmietanki 1 szklanka wywaru smalec do pieczenia 1/4 szklanka wody liść laurowy ziele angielskie   Mięso mielone możemy kupić lub samemu zmielić w maszynce. Do mięsa wrzucić jajko

harrisa
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami, cukinią, pomidorami i serem mozzarella 613

pieczarek w sosie śmietanowym, zaś kolejnym jest lekko słodki smak pomidora z stopioną mozzarellą. Całość tworzy ciekawe połączenie. SKŁADNIKI 2 cebule 450 g pieczarek 1 cukinia 450 g mięsa mielonego 3 łyżki masła oliwa 1 duża śmietana 18% (550 g) 5 pomidorów 3 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 500 g makaronu fusilli 150 g sera mozzarella(...)uznania (u mnie w paski). Posypać pieprzem i solą, smażyć około 7 minut mieszając od czasu do czasu. Do brytfanny wlać nieco oliwy, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, mięso mielone i smażyć do momentu aż mięso nie będzie surowe. Cukinię umyć i pokroić w kostkę, dodać do mięsa, smażyć na małym ogniu pod przykryciem mieszając od czasu

Passions hobbies life