pyszne placuszki i jajka sadzone. Nic trudnego – z mąki z ciecierzycy i maślanki zrobiłam ciasto gęściejsze od naleśnikowego. Do placków dołożyłam po jajku sadzonym, pomidorze i papryce. Śniadanie z głowy :) Owsianka na obiad? Czemu nie? :) Kasza owsiana z groszkiem i cukinią. Do tego pieczone marchewki. Proste, smaczne i bardzo sycące. Kaszę owsianą gotujemy zgodnie z opisem
KucharzycaKolejna dietetyczna i zdrowa propozycja, idealna na drugie śniadanie do kawy, bądź podwieczorek. Na ciepło sprawdzi się na śniadanie, podana z jogurtem naturalnym! Szarlotka, jest puszysta, aromatyczna i jestem nią zauroczona. Ciasto jest bez cukru i ma w składzie tylko 3 łyżki mąki owsianej. Zapraszam! SKŁADNIKI: - 4 jajka - 3 łyżki mąki owsianej - 1 płaska łyżeczka budyniu waniliowego - cynamon
SMYKWKUCHNIsezonie szparagowym proponuję dziś niecodzienny pomysł na śniadanie - chrupiące tosty z pełnoziarnistego chleba z ciągnącą się mozzarellą w towarzystwie łososia wędzonego i szparagów - wszystko co lubię zamknięte razem w pysznym toście :) SKŁADNIKI (na 4 tosty - 1 tost - 324 kcal) 8 kromek chleba pełnoziarnistego 1 kulka mozzarelli (125g) 100 g łososia wędzonego na zimno 12 sztuk zielonych szparagów(...)każdej. Przykrywamy pozostałym chlebem i smarujemy masłem zewnętrzne strony tostów. Zapiekamy w opiekaczu lub na grillu na złoto-brązowo. Smacznego :) 1 tost (dla mnie wystarczająca porcja na śniadanie - to w końcu 2 kromki chleba :)) - 324 kcal, w tym: - białko 21,25 g - tłuszcz - 12,9 g - węglowodany - 38 g - błonnik - 42 g (!) Zapraszam na funpage
Moje Kuchenne Rewelacjeorganizmu Bogaty w błonnik - rozwiąże każdy problem z trawieniem, jednocześnie wspomagając odchudzanie; błonnik wypełnia żołądek, przez co koktajl staje się wartościową i sycącą przekąską z powodzeniem zastępującą drugie śniadanie Budulec dla organizmu - szpinak zawiera dużo białka istotnego dla budowy mięśni i kośćca Dotlenienie dla ciała - w liściach szpinaku znajduje się łatwo przyswajalne żelazo, które m.in transportuje tlen do organizmu(...)jako stres, zmęczenie i brak energii Palców u rąk mi już zabrakło, koniec więc jak na razie tej zdrowotnej wyliczanki :) Pora zabrać się za miksowanie! Zielony koktajl na II-śniadanie serwuję z ciasteczkiem francuskim z marmoladką od BRZEŚĆ . Kruche, delikatne, maślane - niepoprawny łasuch jestem i nie mogłam się oprzeć tej cukierniczej rozpuście ;) Składniki na 1 szklankę: 2 brykiety mrożonego
Grunt to przepis!Uwielbiam owocowe smaki. Jakiś czas temu przygotowałam dość niecodzienny i zdrowy kisiel na bazie soku owocowego. Takie danie możecie zjeść zarówno w ramach deseru lub drugiego śniadania. Zdrowy kisiel ananasowy z płatkami owsianymi i jęczmiennymi, to nie tylko pyszny, ale też i pożywny posiłek. Spróbujcie. Zdrowy kisiel ananasowy z płatkami owsianymi i jęczmiennymi
Słodkie okruszkiprzejść obok nich obojętnie. Dobra, nie oszukujmy się. To jeszcze nie są te pyszne słodkie, dojrzewające w słońcu owoce, ale fajnie było poczuć małą namiastkę lata. Tak więc niedzielne śniadanie mistrzów zostało(...)zdominowane przez truskawki. Dziś wyjątkowo zamiast placuszków była kasza manna, na którą miałam ochotę juz od dawna. Powstało pyszne (choć w szczycie sezonu truskawkowego będzie jeszcze lepsze) i pożywne śniadanie, którego przygotowanie zajęło mi ok 10 minut, więc spokojnie można się o nie pokusić nie tylko przy niedzieli ;) Składniki na 1 dużą lub 2 małe porcje: 3 łyżki razowej
Zawsze głodna!Nie wiem jak Ty ale ja zawsze jadałam ptysie na słodko. Dzisiaj jednak mam wersję wytrawną. Ten przepis świetnie sprawdził się na urodzinach mojego brata zamiast
Niezły MłynekDziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na lekką, słodką i sycącą miseczkę. Makaron w lekkim kokosowo-cynamonowym sosie z jabłkiem jest idealną propozycją na słodki obiad, bardziej syte śniadanie lub kolacje. Połączenie cynamonu, jabłek, mleczka kokosowego i wiórek kokosowych idealnie sprawdziło się w formie pysznego sosu, którym możecie polać dowolny makaron. U mnie w miseczce znalazły się makaronowe
Słodkie okruszkiKolejne Wypiekanie na śniadanie i kolejne pyszne danie do wykonania. Gosia poddała pomysł i dzięki niemu powstało to pyszne śniadanie. Moje rabarbalove love w tym roku uważam za rozpoczęte. Możecie użyć mleka jakie lubicie jeśli kozie Wam nie odpowiada. Owoce też pozostawiam Waszemu wyborowi choć powiem że z rabarbarem smakuje wyśmienicie. Mix płatków na kozim mleku z rabarbarem
Moje Małe CzarowaniePieczone pstrągi tęczowe z gałązkami rozmarynu i suszonym czosnkiem niedźwiedzim oraz frytkami ze słodkich ziemniaków-batatów. Zdrowy, pyszny i aromatyczny obiad przygotowany na jednej blaszce do
Oryginalny smakpory nie przygotowywaliście sobie nocnych owsianek, to zachęcam Was do spróbowania. Są proste i dzięki nim mimo zaspania lub braku czasu zawsze możemy zjeść pyszne i pożywne śniadanie w kilka chwil. Dziś zapraszam Was na nocną owsiankę o smaku szarlotki z miodowymi gryczankami . Taką wersję owsianki możemy również przygotować w słoiczku, który rano zabierzemy ze sobą do pracy
Słodkie okruszkirozpoczęcie dnia najlepsze jest ciepłe i pożywne śniadanie. Ostatnio postanowiłam przyrządzić dość nietypowy omlet. Połączyłam smaki, które u większości z nas pojawiają się na śniadaniowym stole. Kawa zbożowa, jajka i musli – takie zestawienie okazało się naprawdę pyszne. Zapraszam Was na kawowy omlet z musli. Spróbujcie. Kawowy omlet z musli 2016-04-22 10:07:30 Write a review
Słodkie okruszkiChciałabym się podzielić z Wami pysznym pomysłem (przepisem) na chrupiące kanapki, które będą idealne na śniadanie, kolacje czy nawet do pracy. Chrupiące pieczywo, warzywa w musztardowo-ziołowym sosie na bazie zdrowego oleju lnianego, a wszystko to po przegryzieniu uzupełnia płynne żółtko. Spróbujcie. Chrupiące kanapki z warzywami, sadzonym jajkiem i musztardowo-ziołowym sosem 2016-04-22 11:33:35 Write
Słodkie okruszkiLubisz serniki na zimno? Ja uwielbiam! Ten powstał na urodziny mojego brata. Kacper kocha galaretkę, w każdej postaci. Na początku sernik nie zrobił żadnego wrażenia
Niezły MłynekDziedzictwa Kulinarnego, Instytut Historii i Archiwistyki UMK. Podczas festiwalu Maciej Nowicki – szef kuchni i rekonstruktor kulinarny z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, zaprezentował nam królewskie śniadanie. Śniadanie składało się z: zielonych szparagów, jajek, bażanta, musu agrestowego z szafranem, kaszy gryczanej. Bogdan Gałązka szef kuchni Gothic Cafe z Malborka, przedstawił zwyczaje kulinarne na zamku w Malborku
królestwo garów