Czas czytania: 3 min Jak je opisać? Bułki pełne jagód w cieniutkiej, leciutkiej i puszystej otoczce z drożdżowego ciasta… Dziś zapraszam na najlepsze jagodzianki klasyczne! Nigdzie nie kupicie takiej jagodzianki, to pewne! Ciasto na jagodzianki pięknie pachnie masełkiem, jest mięciutkie i delikatne. Wierzch możecie tak jak ja posypać grubym cukrem lub polać lukrem. Mniam, mniam w każdej wersji będą(...)wspaniałe. Jagodzianki klasyczne [feast_advanced_jump_to] 🥘 Składniki Składniki na ciasto 570 g mąki 4 łyżki cukru 30 g świeżych drożdży 2 łyżeczki suchy 170 g masła 1 jajko 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki ciepłej wody 3/4 łyżeczki soli Składniki na nadzienie
SprawdzonaKuchnia.plnasz klasyczny przepis to niestety, żeby zjeść dobre pierogi w restauracji, trzeba mieć niesłychanie dużo szczęścia! Lepiej więc przygotować je w domu. Podaję dziś przepis na fantastyczne ciasto pierogowe, które oczywiście nadaje się do każdego rodzaju nadzienia, nie tylko do ruskich. Nadzienie jest równie pyszne, lekko kwaśny twaróg , ziemniaki i dużo podsmażonej cebulki , która nadaje cudowny smak. Wszystko solidnie doprawione(...)Pyszne pierogi! Course Obiady Cuisine Polska Keyword twaróg, ziemniaki Prep Time 45 minutes Cook Time 5 minutes Total Time 50 minutes Servings 8 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 600 g mąki pszennej + do podsypania 1 średnie jajko 300 ml bardzo gorącej wody 1 szczypta soli Składniki na farsz 700 g ugotowanych ziemniaków 500 g twarogu ja daję pół
SprawdzonaKuchnia.plborówkami i cynamonem, najlepsze. Course Obiad Cuisine Polska Keyword borówki Prep Time 45 minutes Cook Time 15 minutes Total Time 1 hour Servings 4 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 300 g mąki pszennej 1 małe jajko 1 szczypta soli 150 ml gorącej wody Składniki na farsz 1/2 kg borówek amerykańskich 4 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo śmietana cukier(...)masło i tarta bułka Instructions Przy wyrabianiu ciasta posiłkuję się maszyną do pieczenia chleba, jeśli taką macie wykorzystajcie ją do tego przepisu. Wszystkie składniki (według kolejności) wkładam do maszyny i nastawiam program do wyrabiania ciasta na makaron. Jeśli robicie to ręcznie, to; odmierzoną ilość mąki wysypujemy na blat tak, aby powstała górka, na środku robimy wgłębienie "krater", wbijamy
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Ciasto serowo-francuskie to przepis, który przyda się na wiele okazji. Wykorzystacie go do świątecznych pasztecików lub tarty z farszem wytrawnym, lub też słodkim. Ciasto jest fantastyczne i przyznam, że do tej poty nie jadłam takiego. Po pierwsze: jest błyskawiczne do przygotowania, nie trzeba czekać, aby wyrosło, co jest konieczne w przypadku ciasta drożdżowego. Wystarczy zagnieść(...)ciasto i od razu możemy przygotować paszteciki. Po drugie: jest delikatne, przypomina ciasto francuskie, choć moim zdaniem jest lepsze od niego! Nadaje się do przygotowania pasztecików z nadzieniem, które będzie idealne do wigilijnego barszczu, farszu mięsnego czy też słodkiego wypełnienia owocowego. Przepis na farsz do pasztecików z kapustą i grzybami jest tutaj . Życzę smacznego! Print Paszteciki z ciasta serowo-francuskiego
SprawdzonaKuchnia.plTypowo wiosenna pizza, pizza z cukinią i szparagami. Pizza jest rewelacyjna, aromatyczna i bardzo smaczna. Po upieczeniu koniecznie posypcie pizzę rukolą i skropcie octem balsamicznym, będzie obłędna! Do ciasta dodałam suszone oregano, dzięki temu ciasto jest bardzo aromatyczne i smaczne. Z takiego ciasta można przygotować nie tylko spód do pizzy, ale i cieniutkie paluszki posypane grubą solą, które będą świetną(...)przekąską do piwa. Ciasto na pizzę można przygotować w większej ilości włożyć do miski przykryć folią spożywczą i schować do lodówki, a następnie wykorzystać w ciągu 24 godzinach. Ciasto przed pieczeniem należy, wyjąc z lodówki na 3 godziny przed pieczeniem. Smacznego! Print Pizza z cukinią i szparagami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pizza na cienkim
SprawdzonaKuchnia.plzbyt długo, jeśli zacznie opadać i tracić pęcherzyki powietrza, zrezygnowałabym z jego użycia. Wypiek może się nie udać. Jeśli użyjemy go w odpowiednim czasie, to jego dodatek sprawi, że ciasto będzie elastyczne, będzie świetnie się formowało, a w końcowym procesie doda objętości. Bagietki śniadaniowe są bardzo łatwe, a przy tym bardzo smaczne. Bagietki można wstępnie podpiec, wystudzić, a następnie zamrozić(...)Time 1 hour 5 minutes Servings 4 Author Anna Ingredients Poolish 200 g mąki pszennej 200 g wody o temperaturze 25 st C 1 szczypta suchych drożdży Składniki na ciasto właściwe 400 g mąki pszennej 200 g wody o temperaturze 30 st C 1,5 g suchych drożdży lub 3 g świeżych 12 g soli Instructions W misce wymieszać wodę
SprawdzonaKuchnia.plpączka z nadzieniem typowo hawajskim, a będzie to kremem z dodatkiem orzechów macadamia lub orzechów kokosowych z posypką cynamonową, cukrową… Pączki – Malasadas, są przygotowywane z bardzo rzadkiego ciasta , co sprawia, że po usmażeniu pączki są niezwykle miękkie i delikatne . Jest kilka sposobów na ich przygotowanie. Najłatwiejszy sposób to nakładanie ciasta łyżką na rozgrzany olej, podobnie jak racuchy . Drugi(...)sposób to formowanie okrągłych bułeczek lub wycinanie ich z rozwałkowanego kawałka ciasta. W drugim sposobie jest jedna niedogodność, a mianowicie ciasto jest tak delikatne, że trudno przenieść je na olej nie uszkadzając ich. Znalazłam i na to sposób 🙂 Przygotowane pączki układam na kwadratach wyciętych z papieru do pieczenia i pozostawiam je do ponownego wyrośnięcia. Kiedy są już gotowe do pieczenia
SprawdzonaKuchnia.plsposób potrzebny nam susz. Do aromatycznego farszu potrzebować będziemy jeszcze, świeży szpinak, dużej ilości siekanych aromatycznych ziół, czosnek, imbir i papryczkę chilli. Bardzo ważne jest super cienkie i elastyczne ciasto! Ciasto w tego typu pierożkach jest niezwykle cienkie i wymaga sporej pracy fizycznej przy odpowiednim rozwałkowaniu. Jeśli macie do dyspozycji robot kuchenny wyposażony w wałek to sprawa będzie banalnie łatwa(...)warzywami. Course Obiad Cuisine Japanese Keyword pierogi, warzywa Prep Time 1 hour Cook Time 30 minutes Total Time 1 hour 30 minutes Servings 75 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 370 ml gorącej wody 1 łyżeczka soli Składniki na farsz: 350 g świeżego szpinaku 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 6 łyżek sosu sojowego
SprawdzonaKuchnia.plwłaśnie crepes – naleśniki. Nie będę rozpisywała się o samym święcie, chciałam raczej skupić się naleśniku, który wydaje się banalnym przepisem, a jednak często sprawia sporo kłopotu. Po pierwsze ciasto, ciasto na naleśniki powinno być dość rzadkie, naleśniki będą wtedy cieniutkie i delikatne. Ciasto można przygotować z różnego rodzaju mąk, najczęściej używamy mąki pszennej białej tak jak w dzisiejszym przepisie(...)drugim talerzem lub miską i np. kawałkiem ręcznika papierowego, który wchłania nadmiar wilgoci. Naleśniki czekając na ostateczne przygotowanie, miękną i robią się bardzo delikatne. Ostatnia sprawa to ilość wylewanego ciasta na patelnię, oczywiście najlepsze są cieniutkie, choć wiem, że wymaga to pewnej wprawy, ale warto trenować, ponieważ im cieńszy naleśnik, tym lepszy! Nadzienie do dzisiejszych crepes to prosta mieszanka serka
SprawdzonaKuchnia.plstole! Uwielbiane są przez tych małych i dużych zjadaczy, żeby urozmaicić ich skład, kombinuję z dodatkami do nich jak i z ich składem. Tym razem upiekłam naleśniki pomarańczowe do ciasta dodałam skórkę i sok z pomarańczy, co nadało im bardzo fajnego delikatnego smaku i aromatu cytrusów . Naleśniki podałam z kremem przygotowanym z dwóch rodzajów serka mascarpone i ricotty oraz odrobiny(...)wilgotności mąki lub jej rodzaju. Pamiętajcie więc, że przepis na naleśniki jest raczej przepisem umownym. Proporcje składników mogą delikatnie ulec zmianie . Ważne jest, żeby po wymieszaniu składników odstawić ciasto na przynajmniej 20 minut. Po tym czasie należy sprawdzić jego gęstość i ewentualnie dolać mleka lub wody. Smacznego! Print Naleśniki pomarańczowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill
SprawdzonaKuchnia.plchleb żytni pytlowy na zakwasie żytnim . Przepis jest przepisem dwufazowym, ponieważ nie ma w nim dodatku drożdży piekarskich, musi mieć czas na wytworzenie odpowiedniej ilości drożdży potrzebnej do wyrośnięcia ciasta. Przygotowanie chleba zaczynamy od przygotowania zaczynu. Zaczyn powinien pracować minimum 9 godzin. Najlepiej przygotować go wieczorem przed pójściem spać, aby móc następnego dnia dokończyć pracę, a po południu cieszyć się(...)minutes Total Time 50 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients Składniki na zaczyn 60 g zakwasu żytniego wcześniej dokarmionego 210 g wody 170 g mąki żytniej pytlowej Składniki na ciasto właściwe 200 g wody 90 g mąki żytniej pytlowej 200 g mąki pszennej uniwersalna 10 g soli morskiej Instructions Przygotowanie zaczynu Zakwas dokarmić na około 5 godzin przed przygotowaniem zaczynu
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Kartacze Kartacze , cepeliny lub po prostu kluski ziemniaczane z mięsem. Jest to pyszne danie pochodzące z kuchni kresowej. Przygotowujemy je z ciasta ziemniaczanego , do którego wykorzystujemy ziemniaki gotowane i surowe . Wybierając ziemniaki, weźcie te o dużej zawartości skrobi, wtedy nie trzeba dodawać zbyt wiele mąki ziemniaczanej do ciasta. Jeśli zdecydujecie się przygotować kartacze to najlepiej ugotować(...)wołowiny mieszanej z indykiem. Wybierzcie mięso dobrej jakości i ze sprawdzonych źródeł! Do mięsa należy dodać sporo czosnku , soli, pieprzu oraz cebulę. Farsz musi być doprawiony bardzo intensywnie , ponieważ ciasto jest neutralne w smaku. Kartacze są dużymi kluskami i bardzo pożywnymi, dwie sztuki wystarczą, żeby zaspokoić średni głód dorosłej osoby. Kluski możemy podać prosto z wody okraszone przypieczoną cebulką , choć
SprawdzonaKuchnia.plTarta tylko dla dorosłych! Tarta przygotowana z ciasta półkruchego z dodatkiem jogurtu i wypełniona waniliowy kremem budyniowym z adwokatem oraz owocami - truskawkami oraz borówkami. Całość posypana jest płatkami migdałowymi. Po prostu niebo w gębie! Jest tak pyszna, że nie sposób poprzestać na jednym kawałku... Tarta nie jest przesłodzona, a w kremie wyczuwalny jest smak oraz aromat adwokata. Smaki(...)dominuje, a jedynie dodaje masie odrobinę charakteru, by nie była zbyt mdła. Całość dopełniają pyszne truskawki. Idealny deser na różnego rodzaju towarzyskie spotkania, jak i bez okazji... Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 100 g masła 2-3 łyżki cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli Masa budyniowa: 1 i 3/4 szklanki mleka
Kuchnia MagdaLenypuszystym kremem z mascarpone i śmietanki to propozycja na weekendowy i szybki deser. Tarta udekorowana sezonowymi owocami prezentuje się pięknie, podana do popołudniowej kawy z pewnością umili wspólny czas. Ciasto dodatkowo można posypać wiórkami z tartej, gorzkiej czekolady, otartej skórki z cytryny/limonki lub posypać cukrem pudrem (przed samym podaniem). Tarta z kremem i owocami to pomysł na deser, który przygotujesz(...)przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Sprawdzony przepis na ciasto kruche, z którego możesz przygotować świątecznego mazurka (na niedużą blaszkę, np. o wymiarach 20 x 23 cm). Tarta z kremem i owocami SKŁADNIKI: 170 g mąki pszennej 150 g zimnego masła, prosto z lodówki 1 średnie jajko 45 g drobnego cukru 80 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku
Zasmakuj KuchniSernik z rabarbarem Kremowy sernik w kruchym cieście kakaowym z dodatkiem rabarbaru. Jest to łatwy i szybki wypiek, gdyż spodu ciasta nie musimy wcześniej podpiekać. Bardzo smaczny serniczek. Polecam! Składniki: Ciasto: 230g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150g zimnego masła 3 łyżki kakao 1/3 szklanki cukru 1 jajko Masa serowa: 800g twarogu sernikowego 2/3 szklanki cukru(...)Dodatkowo: 300g rabarbaru 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej *** Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao, cukier, jajko oraz pokrojone w kawałki masło. Zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy ją do lodówki *** *** Ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Większą częścią wylepiamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam blaszki o wymiarach 26 x21 cm ). Mniejszą
Blog z Apetytem