ciasto - 160568 przepisów (strona:557/10705)

Hmorapatik- szparagi w cieście po ormiańsku 115

Hmorapatik- to szparagi lub grzyby smażone w cieście. Hmor- to po ormiańsku ciasto, stąd się wzięła ta nazwa. Uwielbiam szparagi i bardzo często jadam je przyrządzone w ten właśnie sposób. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bardzo często smażę hmorapatik wieczorem, aby rano zjeść na śniadanie pyszne szparagi w cieście. W Armenii w ten sam sposób przyrządza(...)150g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 200ml wody – 1/2 łyżeczki soli – 3-4 łyżki oleju (u mnie rzepakowy) Od siebie dodaję 1/2 łyżeczki kurkumy, aby ciasto miało ładny, żółtawy kolor Szparagi umyć, w razie potrzeby odciąć zdrętwiałą końcówkę i zblanszować w lekko osolonej wodzie. Zblanszowane szparagi wystudzić i osuszyć. Wodę, wymieszać z jajkami i przyprawami, dodać mąkę

Smaki Armine
Domowa pizza – cienki spód puszyste chrupiące boki 145

Domowa pizza – cienki spód puszyste chrupiące boki Przepisów na pizze znajdziecie na moim blogu kilka. Ostatnio wypróbowałam kolejny. I choć praca z ciastem nie jest tak idealna jak w przypadku tego przepisu ( klik ), to pizza wyszła naprawdę pyszna. Cienki spód, puszyste chrupiące boki i ulubione dodatki. Mój mąż był zachwycony. Dlatego dziś dzielę się z Wami nowym przepisem(...)ciasto na pizze. Spróbujcie, polecam! Składniki: Ciasto na pizze – z przepisu przygotujecie 2 duże pizze: 25 g świeżych drożdży (lub 1 pełna łyżka suchych) 500 g mąki pszennej (+ do podsypania rąk, w zależności od rodzaju mąki czasem należy dodać jej ciut więcej) 350 ml ciepłej wody 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju szczypta soli szczypta cukru Dodatki

Słodkie okruszki
Kolorowa wiosenna focaccia z nocnego ciasta 61

wypiek bardzo podobny do pizzy. Zwykle foccacię pieczemy bez dodatków i może być wtedy smacznym dodatkiem do różnych dań, podobnie jak chleb, czy inne pieczywo. Ale wystarczy obłożyć ciasto świeżymi i kolorowymi dodatkami, takimi jak pomidorki, cebula, szparagi, świeże zioła i mamy już przekąskę lub przystawkę. Bardzo lubię ciasto na pizzę, ciabattę, czy właśnie focaccię, które długo fermentuje(...)bogatszy smak, a dodatkowym atutem jest to, że możemy ciasto przygotować dzień wcześniej i wyjąć z lodówki następnego dnia o dogodnej nam porze.  Polecam również zabawić się dodatkami i “wymalować” na cieście wiosnę Składniki 300 g mąki typ “00” 200 g wody 12 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 20 g oliwy z oliwek + dodatkowa

Tajemnice Smaku
Ciasto z rabarbarem i domową pianką budyniową 114

się zapasy owoców jesiennych, nie ma jeszcze truskawek, borówek i innych owoców jagodowych. Zostaje zatem rabarbar, który - systematycznie podlewany - wypuszcza kolejne liście z jadalnymi ogonkami liściowymi. Upiekłam już sporo ciast z rabarbarem. Najbardziej smakuje mi on ze słodkimi ciastami kruchymi, bo lubię na języku kontrast słodkiego ciasta i kwaśnego rabarbaru. Ostatnio przypomniałam sobie weselne ciasta z lat 80-tych(...)białek o konsystencji pianki. I za sprawą podrzuconego mi ostatnio rabarbaru (B. - dziękuję 😊) postanowiłam wrócić kulinarnie do tamtych czasów. Składniki (na blachę o wymiarach (34 x 20) cm): Ciasto 300 g mąki pszennej uniwersalnej 100 g krupczatki 3 łyżeczki cukru łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 100 g masła 4 żółtka Pianka budyniowa 4 białka szczypta soli

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierogi tureckie 85

pierogi z mięsem z rosołu - kuchnia indyjska pierożki samosa - wariant arabski z wołowiną pierogi z daktylami - kuchnia arabska indyjskie pierożki samosa - wersja wegetariańska farsz na pierogi i uszka najlepsze ciasto na pierogi  Pierogi tureckie z mięsem mielonym - Cztery Fajery Pierogi tureckie - składniki Ciasto na pierogi tureckie 300 g mąki pszennej 110-120 ml czyli niecałe pół szklanki wrzącej wody(...)wodzie rozpuszczam sól, wlewam osoloną wodę do mąki i mieszam łyżką. Kiedy mieszanina ostygnie dodaję olej i rozbełtane jajko. Wyrabiam ręcznie lub mikserem za pomocą haka dość miękkie, elastyczne ciasto. Mikserem zajmuje to około 7-8 minut, ręcznie około 15 minut. Gotowe ciasto zawijam w folię spożywczą i pozostawiam na około pół godziny, żeby odpoczęło. Farsz do pierogów tureckich

Cztery Fajery
Ciasteczka Łakotki kakaowe 84

każdy zna ich smak z dzieciństwa. Bardzo proste i tanie w przygotowaniu - wystarczy 5 podstawowych składników, które znajdziemy prawie w każdej kuchni. Wszystkie składniki zagniatamy ręcznie, a uzyskane ciasto schładzamy w lodówce, następnie rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka. Ciasteczka wychodzą kruche i chrupiące, nie są przesłodzone. Tak pyszne, że trudno im się oprzeć! Idealne do codziennej kawy lub herbaty... Składniki(...)zimnego masła Wykonanie: Do miski przesiewamy przez sitko mąkę i mieszamy z cukrem pudrem oraz kakao. Dodajemy zimne kawałki masła i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto jest zbyt sypie dodajemy jeszcze 1 białko. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30-60 min. Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy na stolnicy

Kuchnia MagdaLeny
ciasto Jakuba 158

Głosów:  5    Average:  5 /5] składniki na ciasto kruche z różową pianką: 600 g mąki 200 g cukru pudru 200- 250 ml śmietany 18% 200 g masła 6 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, mieszamy. Dodajemy masło, siekamy mieszając z składnikami. Następnie dodajemy śmietanę(...)wyrabiamy ciasto. Gotowe dzielimy na 6 równych części. Każde rozwałkowujemy na wielkość formy (ok. 22×32 cm) i schładzamy w lodówce (możemy ułożyć je jeden na drugim, przełożone papierem do pieczenia, ale musimy je dobrze schłodzić aby nie było problemu z rozdzielaniem ich). składniki na różową piankę: 6 białek 6 łyżek cukru 3 kisiele wiśniowe (każdy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto Madeira 61

podczas cięcia. Niestety często rośnie z górką, tak jak u mnie na załączonym obrazku. Górkę należy ściąć i otrzymujemy prościutki biszkopcik :). Ta górka spowodowana jest, nie równomiernym nagrzewaniem się ciasta. Przy brzegu gorącej blaszki ciasto nagrzewa się szybciej, a w środku wolniej. Gdyby opóźnić nagrzewanie się blaszki biszkopt urósłby nie tylko płaski, ale i wyższy. Jest na to kilka sposobów(...)dostępne są specjalne pasy, które opóźniają ogrzewanie się blaszki. Czytałam również, że blaszkę można wstawić do metalowego pojemnika z zimną wodą, lub obłożyć zimnym ręcznikiem:/ . Niektórzy kładą na środku ciasta metalowy krążek, który rzekomo dociska górkę… Szczerze mówiąc sama nigdy nie próbowałam, aż tak bardzo ta górka mi nie przeszkadza, ponieważ wykonuję ten biszkopt sporadycznie. Jeśli korzystasz z tego

SmartBake.pl
Rodzaje Biszkoptów 87

Wyróżniamy kilka rodzai biszkoptów. W kuchniach na całym świecie cukiernicy wypiekają ciasta podobne do naszych polskich biszkoptów. Różnią się one składem i sposobem przyrządzania, ale wszystkie służą do tego samego… do zbudowania tortu. Biszkopt to ciasto, które nie zawiera tłuszczu. W jego skład wchodzą jaja, mąka pszenna i cukier. Ciast z dodatkiem tłuszczu nie powinniśmy nazywać biszkoptami. Biszkopt możemy(...)wielu krajach, nie tylko za jego smak, ale i za łatwość wykonania. Biszkopt można przyrządzić na wiele sposobów: jako rolady, babeczki, klasycznie jako blaty do tortów i podstawy do ciast. Biszkopt, do którego jesteśmy przyzwyczajeni nie zawiera dodatku masła, przez co jest lekki i doskonale nadaje się do nasączania. Jednak łatwo się kruszy i nie jest podatny na formowanie. Przeczytajmy

SmartBake.pl
Ciasto Makowa Panienka z Żurawiną 68

Przepyszne ciasto Makowa Panienka z Żurawiną to połączenie moich ulubionych smaków. Gorycz maku, kwaskowatość żurawiny , lekkość bitej śmietany i słodycz czekolady mlecznej. Jak dla mnie idealne połączenie smaków i tekstur. Przygotowanie togo ciasta nie jest trudne . Aby przygotować makową panienkę musisz upiec biszkopt makowy . Przygotowuje się go podobnie jak zwykły biszkopt, jednak zamiast mąki używamy innych składników: mielonych migdałów(...)cukru, wiórek kokosowych i proszku do pieczenia. Wszystko to sprawia, że biszkopt makowy jest lekki i nie zapychający. Dla osób ze szczególną nietolerancją glutenu, proszek do pieczenia można pominąć, ciasto i tak ładnie urośnie . Ja często używam tego biszkoptu również jako blat do tortu. Kolejną warstwą ciasta jest żurawina . Ja używam żurawiny mrożonej. Bez odmrażania prażę jej owoce na patelni

SmartBake.pl
Ciasto dyniowe z czekoladą / Chocolate Chip Pumpkin Bread 69

Ciasto dyniowe z czekoladą / Chocolate Chip Pumpkin Bread Dziś zapraszam na kolejną odsłonę pysznego ciasta dyniowego . Tym razem z czekoladą i dużą ilością dyniowego puree, dzięki któremu ciasto jest naprawdę wyjątkowo wilgotne i mięciutkie. Bardzo długo zachowuje świeżość. Dzięki dodatkowi przypraw korzennych odrobinę przypomina piernik, jest idealne na tę porę roku. Jeśli macie zapas dyniowego puree (by je sporządzić, wystarczy(...)tylko upiec dynię w dużych kawałkach, oddzielić miąższ i zmiksować), przygotowanie ciasta będzie błyskawiczne. Pamiętajcie, że dyniowe puree można pasteryzować i mrozić. W związku z tym, że ciasta dyniowego z czekoladą dodajemy sporą ilość dyni, warto zwrócić uwagę, by puree dodawane do wypieku nie było zbyt wodniste. Jeśli takie posiadacie, warto odlać część płynu i do ciasta dodać gęstszą część

Lekcje w kuchni
Proste ciasto z owocami i kruszonką / Easy Fruit Cake with Crumble 73

Proste ciasto z owocami i kruszonką / Easy Fruit Cake with Crumble Zobaczcie, jak przygotować proste ciasto z owocami i kruszonką na moim filmie: Jeśli nie chcesz przegapić żadnego filmu, kliknij tu, by subskrybować If you don't want to miss any video, click here to subscribe Proste ciasto z owocami i kruszonką to szybki przepis idealny dla początkujących. Z podanych(...)proporcji błyskawicznie upieczecie dużą blachę puszystego, wilgotnego ciasta z ulubionymi owocami - świeżymi lub tymi z puszki. Przygotowanie ciasta z owocami i kruszonką jest banalnie proste. Wystarczy tylko wymieszać suche składniki z mokrymi. Nie potrzebujemy używać miksera, wystarczy zwykła trzepaczka lub szpatułka.  Do mojego wypieku wykorzystałam brzoskwinie z puszki. W sezonie letnim koniecznie wypróbujcie to ciasto ze świeżymi owocami - będzie

Lekcje w kuchni
Owsiane ciasto czekoladowe (FIT) / Healthy Oat Flour Chocolate Bread 57

Owsiane ciasto czekoladowe (FIT) / Healthy Oat Flour Chocolate Bread Lubicie zdrowe desery? Jeśli tak, dziś na podwieczorek poleca się owsiane ciasto czekoladowe (fit)  - upieczone z użyciem wyłącznie maki owsianej. Owsiane ciasto czekoladowe to naprawdę zdrowa przekąska . Prawie nie zawiera tłuszczu, za to najlepszą, gorzką czekoladę, startą marchewkę, kakao i jogurt. Gdy piekę to zdrowe ciasto , nie dodaję do niego(...)ogóle cukru - podaję je za to z grubą warstwą domowego dżemu lub konfitury. Jeśli wolicie, by ciasto miało jednak tradycyjny, słodki smak (bez cukru i bez dodatków jest raczej wytrawne!), dodajcie  cukier lub jego zamienniki. Owsiane ciasto czekoladowe nie jest puszyste i delikatne jak to na mące pszennej - przypomina trochę w strukturze brownie. Jest dość ciężkie i mocno czekoladowe

Lekcje w kuchni
Calzone – sposób jak wykorzystać resztki warzyw i wędlin 82

wykorzystać resztki warzyw i wędlin? Nasz ulubiony sposób to pyszne, chrupiące, włoskie pierożki – calzone! Bez względu na to, co w nie włożycie, będą smakowały genialnie! Sekret tkwi w cieście! Czas przygotowania: Kilka minut Pieczenie: 25-30 minut Poziom trudności : Średnie Liczba porcji : 4 Jak wykorzystać resztki warzyw i wędlin? Jak wykorzystać resztki warzyw i wędlin(...)będzie pysznie ! Nasza ulubiona wersja to calzone nadziane warzywami (wrzucamy wszystkie warzywa, którym zbliża się termin ważności) i hiszpańską kiełbasą chorizo – która podkręca smak. Składniki: Ciasto: Ciasto na calzone możesz zrobić według tego przepisu na ciasto drożdżowe Jeśli nie masz drożdży lub czasu – możesz zrobić calzone wykorzystując to ciasto na bazie mąki samorosnącej Z obydwu przepisów zrobisz cztery

Niedzielny kucharz
Zaczarowany ogród – pyszne ciasto bez pieczenia! 188

Zaczarowany ogród – pyszne ciasto bez pieczenia! Kolorowe i przepyszne ciasto na chrupiącym czekoladowym spodzie z owocami, galaretkami i rozpływającą się w ustach pianką śmietankową. Niebo w ustach! Ciasto nie jest trudne w wykonaniu i nie wymaga pieczenia. Polecam!     Składniki: Spód ciasta: 250g kremu czekoladowego nutella 150g płatków kukurydzianych Pianka śmietankowa: 500ml śmietanki kremówki 1 przezroczysta galaretka(...)wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę *** *** W międzyczasie przygotowujemy kolejną galaretkę (najlepiej w jasnym lub bezbarwnym kolorze), którą rozpuszczamy w wodzie według przepisu na opakowaniu. Na wierzchu ciasta układamy pozostałe kostki galaretki oraz pokrojone na kawałki świeże owoce *** *** Całość zalewamy tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę *** *** Ciasto przechowujemy w lodówce *** *** SMACZNEGO ***     Polecam

Blog z Apetytem