masła. W dawnych, nie tak przecież odległych czasach, bo pamiętanych przez pokolenie naszych mam i babć, taka dieta obowiązywała przez 4 tygodnie Adwentu, czyli okresu poprzedzającego Boże Narodzenie. Ciasto na uszka bez jajek Reżim żywieniowy dotyczył również wigilijnych dań, w których nie było wszystkich wymienionych składników. Ciasto na uszka i na pierogi nie zawierało jajek. Dzisiaj te zasady już(...)obowiązują. Ale, chociaż w przypadku pierogów jedno jajko jak najbardziej się przyda, dla nadania im lekkiej twardości, to w uszkach jest ono zbędne. Ciasto bez jajka, zarabiane na gorącej wodzie jest aksamitnie miękkie i rozpływa się w ustach. Stanowi doskonałą oprawę dla grzybowego farszu, który w tym daniu razem z barszczykiek gra pierwsze skrzypce. Ciasto stanowi tylko tło. Jak zrobić
Niedzielny kucharzmasła 110 g cukru pudru 4 łyżki kakao ciemnego 1 ½ łyżeczki żelatyny około 5 łyżek mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Piernik staropolski Przygotowanie ciasta: Do rondelka przekładam masło, miód, cukier, rondelek stawiam na gazie, mieszając zagotowuję tak żeby cukier się rozpuścił i połączył z pozostałymi składnikami. Tak przygotowaną masę odstawiam do wystudzenia. Do sody dodaję(...)chwilę, tak żeby składniki wstępnie się połączyły Następnie dodaję wystudzoną masę miodową i całość mieszam przez kilka minut w misce, tak żeby składniki dobrze się połączyły. Na koniec do ciasta dodaję drobno posiekane orzechy włoskie i mieszam. Tak przygotowane ciasto przekładam do czystej miski, miskę nakrywam folią spożywczą w której robię kilka otworów wykałaczką, dodatkowo miskę nakrywam jeszcze bawełnianą ściereczką
Uwaga Babcia Gotujewykonanie: Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy stopniowo żółtka oraz olej. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy 1 łyżkę mąki, do drugiej 1 łyżkę kakao a do trzeciej mak. Do foremki (ok.22x25cm, wyłożonej papierem(...)pieczenia) wykładamy ciasto jasne, na ciasto jasne wykładamy ciasto kakaowe a następnie ciasto z makiem. Pieczemy w ok. 170 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 60 min. Upieczone i wystudzone ciasto polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy, ja posypałam posiekanymi orzechami
Domowy Smak Jedzeniazajmuje dużo czasu, a serowe nadzienie – mimo niewielkiej ilości składników –jest super zbilansowane i bardzo dobrze podkreśla smak grzybów. W końcu w prostocie siła, prawda? Szykujemy wszystkie składniki nadzienia – ciasto zostawiamy w lodówce, powinno być schłodzone przed wałkowaniem i pieczeniem * Ser ricotta przekładamy do miski. Gruyère lub Emmentaler ścieramy na drobnych oczkach tarki, dodajemy do ricotty. Wsypujemy drobno posiekaną natkę(...)sól, tłuczony lub grubo zmielony pieprz. Dodajemy skórkę otartą z cytryny. W osobnej miseczce rozkłócamy jajko – 2/3 jajka wlewamy do mieszanki serów z dodatkami, pozostałe jajko zostawiamy do posmarowania ciasta przed pieczeniem. Cebulę obieramy i drobno kroimy, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do małej miseczki. Rozpuszczamy na patelni połowę naszykowanego masła. Na gorący tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę smażymy
Karo in the Kitchenniedzielę, były pyszne mimo, że nie były zbytnio udekorowane lukrem.Kiedyś już robiłam takie rogale , tym razem też ciut pozmieniałam składniki masy makowej,ale mak oczywiście był biały. Ciasto: 1 szklanka lekko ciepłego mleka 1 łyżka suchych drożdży lub 30g świeżych 1 jajko ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii 3,5 szklanki mąki pszennej (u mnie 525g) 3 łyżki cukru szczypta soli(...)225g miękkiego masła (z tego 2 łyżki należy użyć do ciasta) Nadzienie: 300 g białego maku 100g masy marcepanowej ¾ szklanki cukru pudru 100g orzechów włoskich 100g chipsów kokosowych 1- 2 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej ok. 2 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany 3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki Do posmarowania: 1 jajko 2 łyżki mleka Lukier: 1 szklanka cukru pudru
Moje domowe kucharzenieGłosów:10 Średnia:4.6/5] składniki na ciasto ucierane: 280 g mąki 250 g cukru pudru 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 200 g masła w temperaturze pokojowej 6 łyżek wody 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią wykonanie: Masło miksujemy z cukrem oraz cukrem z wanilią. Dodajemy stopniowo żółtka(...)każdym razem dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy wodę, ekstrakt cytrynowy oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy do połączenia się z ciastem. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 23×33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). składniki na masę makową: 350 g maku 145 g cukru pudru 4 jajka
Domowy Smak JedzeniaPrawdziwy i domowy kopiec kreta, a nie żaden pudełkowy twór! Wydaje się Wam, że kopiec kreta to trudne ciasto i z tego powodu sięgacie po gotowce ze sklepu? Nic bardziej mylnego! Przyznaję, że kiedyś sama tak myślałam i robiłam kopiec kreta z pudełka. To dawne czasy, kiedy dopiero zaczynałam swoje przygody w kuchni i wielu rzeczy nie byłam świadoma. Teraz(...)więcej smaku, pięknie pachniał czekoladą i kakao, a krem na bazie śmietany i ricotty to coś obłędnego. Musicie tego spróbować i zapewniam, że zapomnicie o jakichś oszukańcach pudełkowych! Składniki Ciasto czekoladowe 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao po łyżeczce sody i proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 2 jajka szklanka mleka 3/4 szklanki oleju Krem 250 g ricotty
Analiza SmakuKolejne podejście do bagietek. Tym razem na zakwasie pszennym i drożdżach z zimną całonocną fermentacją ciasta w lodówce. Na 4-5 bagietek: Wodę do ciasta schłodzić w zamrażalniku do kilku stopni C. Do misy miksera dajemy po kolei: - 330 g maka pszenna T650, 220 g bardzo zimna woda, wyrabiamy ciasto do połączenia, zostawiamy na 20 minut autolizy; - potem dodajemy(...)zakwasu pszennego sztywnego (50% wody) dokarmiony 7 godzin wcześniej, urósł 2,5 raza, wmieszać w ciasto na wolnym biegu i wyrabiać , aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ścianek misy (jak nie mamy zakwasu można prawdopodobnie użyć bigi lub starego ciasta o podobnej konsystencji, chodzi głównie o wprowadzenie aromatu fermentacji i lekkie rozluźnienie ciasta); - następne dodajemy 3 g drożdże
Przepisy na domowy ser i chlebPasztety w cieście to francuska specjalność. Oprócz tego, że są zawijane w kruche ciasto różni je też od naszych pasztetów to, że są wykonane z surowego a nie gotowanego mięsa. Ten pasztet zawiera w sobie mięso kurze ( z nogi i piersi) oraz wątróbkę. Bardzo delikatny, z dodatkiem śmietany i jajek będzie atrakcją wielkanocnego stołu. Jest przy nim sporo pracy(...)albo curry:) Mimo, że podczas świąt jednak stawiamy na tradycję to jednak warto też urozmaicić stół i nie jeść co roku tego samego. Pasztet z kurczakiem i wątróbką w cieście Oryginalny przepis pochodzi z książki Michela Roux "Ciasta". Moja wersja lekko zmodyfikowana Ciasto: 500 g mąki 2 łyżeczki soli 200 g masła 5 żółtek wymieszanych z 125 ml zimnej wody
Smaczny zeszytZapraszam na makowiec na maślanym kruchym cieście z delikatną bezą. Przepis w wersji bardzo uproszczonej bo zrobiony z suchego mielonego maku, który jest moim tegorocznym odkryciem. Zrobienie ciasta z jego udziałem jest o niebo prostsze niż z tradycyjnego przepisu, a smakuje równie pysznie. Zapraszam na film: Składniki: (na tortownicę 21 cm) Masa makowa: 200 g suchego mielonego maku(...)mleka 10 g cukru waniliowego 1 łyżeczka masła 1 łyżka miodu 2 łyżki cukru 1 jajko 1 łyżka cukru pudru Ciasto kruche: 1 i 1/2 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 110 g miękkiego masła 3 żółtka szczypta soli Beza: 3 białka 1/2 szkl cukru 1/2 budyniu waniliowego lub śmietankowego (opcjonalnie
Słodki BlogCiasto bardzo dobre, wilgotne. Bardzo długo świeże. Przygotowanie ciasta ciemnego – jajka z cukrem brązowym i waniliowym ubić na puch. Do garnka dodać margarynę i pokruszoną czekoladę, rozpuścić na małym ogniu. Lekko przestudzić i cały czas ubijając masę jajeczną wlewać rozpuszczoną czekoladę. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiać przez sitko i dodawać po łyżce do masy(...)czekoladowej. Cały czas ubijać. Przygotowanie ciasta w thermomix nałożyć motylek, dodać jajka, cukier brązowy i cukier waniliowy, obroty 3,5, czas 3 minuty roztopić w garnuszku margarynę i czekolady, lekko przestudzić ciągle ma być motyle, ubijać obroty 3 , powoli wlewać ciepłą roztopioną czekoladę przesiać przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao, dodać do masy, wymieszać obroty
Kuchnia PokoleńLato sprzyja owocowym wypiekom. Korzystając z tej okazji postanowiłam zaszaleć – padło na ciasto z czereśniami. Naszła mnie ochota na coś słodkiego, ale zarazem prostego i szybkiego. W domu czekały na mnie świeżo zerwane czereśnie i po prostu nie mogłam się im oprzeć. Lekkie ciasto, owoce, odrobina słodyczy w te upalne dni – czego chcieć więcej? Mega proste ciasto(...)jajka 80 g cukru 80 ml mleka 1½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) szczypta soli Sposób wykonania: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C. Formę na ciasto o średnicy ok. 23cm smarujemy masłem i odstawiamy na bok. Oczyszczone i wydrylowane czereśnie dzielimy. Kilkanaście czereśni kroimy na pół i rozkładamy na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru wody
Mostek w kuchnismakowała mi także zeszłoroczna carbonara dyniowa , ale na tym właściwie lista się kończy… Co innego słodkości z dynią. Za nie mogłabym oddać wszystko… Słodkie dyniowe kreacje – to jest to! Ciasta, desery, czekoladki – tutaj dynia sprawdza się wyśmienicie. Tak jest też w przypadku dzisiejszego wypieku, a jest nim keto brownie z dynią . Jest to ciasto w typie sernikobrownie. Polewa dyniowa, która(...)ląduje na wierzchu czekoladowego ciasta jest bowiem połączeniem dyni i jogurtu kokosowego. Ciasto jest bardzo udane, jedyne, co bym w nim zmieniła, to wmieszałabym polewę dyniową do ciasta czekoladowego, żeby uzyskać marmurkowy wzór. Keto brownie z polewą dyniową Keto brownie z dynią według moderncavegirl To jest przepis oryginalny , z którego korzystałam. Oczywiście wprowadziłam kilka swoich modyfikacji zarówno do masy czekoladowej
Modern Cave GirlŁatwy przepis na szarlotkę ze śliwkami i cynamonem. Ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu i świetnie się sprawdzi na każdą okazję. Jak zrobić szarlotkę ze śliwkami krok po kroku pokazane jest w filmiku . Serdecznie zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a będziesz na bieżąco z nowymi filmikami. SZARLOTKA ZE ŚLIWKAMI SKŁADNIKI: Kruche ciasto: mąka pszenna(...)żółtka (2 szt.) sól (szczypta) Nadzienie: śliwki wypestkowane (1 kg) mąka ziemniaczana (1 łyżeczka) cynamon (1 łyżeczka) cukier (4 łyżki) Dodatkowo: cukier puder do oprószenia góry ciasta Potrzebne gadżety: tortownica 24 cm szklanka = 250 ml. waga kuchenna szpatułka mikser (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1.) Kruche ciasto: Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesiewamy. Dodajemy sól, cukry
RITA food channel