dodatkiem samego soku z marchwi bez dodatku wody. W wykonaniu bardzo prosty i tak naprawdę nie zmieniałam w przepisie prawie nic. Zamiast rodzynek dodałam tylko suszoną żurawinę a ciasto rosło w koszyczku. Piekłam na nagrzanej blasze z piekarnika. Chleb jest słodkawy i taki wyjątkowo śniadaniowy. Można go jeść z białym serem, dżemem, miodem , masłem albo zupełnie bez niczego. Chleb marchwiowy(...)orzechów włoskich, 1 łyżka nasion kminku. W średniej misce wymieszaj mąkę, sól i drożdże; dodaj sok z marchwi. Wymieszaj drewnianą łyżką lub ręcznie, aż powstanie mokre, lepkie ciasto, około 30 sekund. Jeśli nie jest lepkie w dotyku, dodaj kolejną łyżkę lub dwie wody. Dodaj rodzynki i orzechy i wymieszaj, aż się połączą z ciastem. Przykryj miskę
Leśny Zakątekpomysł, aby zrobić frużelinę z mrożonych owoców. Gdy potem zrobiłam je również ze świeżymi miałam problem ze stwierdzeniem, które lepsze! Może Wy mi pomożecie? Dajcie znać :). Składniki na ciasto (ok 20 mini-trtaletek): 125 -150 g mąki pszennej krupczatki 50 g zimnego masła 50 g cukru pudru szczypta soli 1 małe jajko W misce lub na stolnicy umieszczamy przesianą mąkę(...)pokrojone w kostkę masło, cukier puder i sól. Krótko wyrabiamy ciasto, aby rozetrzeć masło i dodajemy jajko. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie podsypujemy delikatnie mąką. Ale uważajmy, aby nie wyszło za suche. Gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce ok 2 godzin. Schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy
Słodki Pomysłhansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki ( forma 20x33cm): Kruche ciasto: 2½ szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek (białka odstawiamy do piany) 250g zimnego masła/margaryny szczypta soli Pianka budyniowa: 5 białek szczypta(...)soli 1 szklanka drobnego cukru 16g cukru waniliowego/wanilinowego 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (2x40g) ½ szklanki oleju np. rzepakowego Dodatkowo: około 400g truskawek cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: Ciasto: wszystkie składniki dodajemy do miski i szybko zagniatamy ciasto , jeżeli będzie zbyt sypkie można dodać 2 łyżki wody. Ciasto dzielimy na dwie części po 60% i 40%, formujemy 2 kulki
Słodkie zapomnienieProsty placek z owocami na jogurcie z cukrem pudrem upiekłam dzisiaj do sobotniej kawy, zjedliśmy je z moim Tatą siedząc na działce. Na upalny dzień takie lekkie, proste ciasto jest idealne. A owoce: porzeczki i truskawki są z naszego ogródka. Przeważnie w sezonie letnim piekę moje Najlepsze ciasto z truskawkami i kruszonką, ale tym razem placek jest prosty, bez kruszonki(...)sezonowymi owocami prosto z krzaczków. To najłatwiejszy przepis na ciasto z owocami, każdy poradzi sobie z pieczeniem tego owocowego placka A Wy upieczcie to ciasto do niedzielnej kawy. Polecam inne nasze sezonowe przepisy z truskawkami: – ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką – Truskawki z bitą śmietaną – Truskawki w syropie karmelowym – Mrożony jogurt truskawkowy – Sernik z truskawkami i bezami – Chłodnik truskawkowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWydawać by się mogło, że pierogi to banalna potrawa i każdy potrafi ją przygotować. Tak, to prawda. Nie każdy jednak potrafi zrobić dobre ciasto. Mnie też nie zawsze się udaje, jeśli zaczynam kombinować. Jednak domowe pierogi są najlepsze a pomysłów na ciasto bardzo wiele. Część wody można zastępować różnymi naturalnie barwiącymi dodatkami typu soki warzywne czy owocowe, które zabarwią(...)ciasto a pierogi stają się niebanalne i o wiele smaczniejsze. Ciasto w pierogach jest bardzo ważne albo i najważniejsze. Powinno dać się wałkować cieniutko bez podsypywania mąką i nie przyczepiać do blatu. Z pomocą nam przychodzi tłuszcz, który jest niezbędny w cieście na pierogi. To on powoduje, że ciasto jest elastyczne i dobrze się wałkuje. Z reszty ciasta, które
Leśny ZakątekQuiche to danie kuchni francuskiej. Robiony jest z kruchego ciasta, które jest jego podstawą oraz nadzienia złożonego głównie z jajek, mleka lub śmietany, sera, mięsa, warzyw lub ryb. Quiche serowy z młodymi szparagami zielonymi Ja quiche robię często. Jest szybki i można do niego włożyć naprawdę wszystko. W okresie letnim mamy mnóstwo warzyw, które możemy użyć. Niekonieczne jest dodawanie(...)zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia strony na Facebooku: MeCooks Smacznego Składniki na quiche z młodymi szparagami. Ciasto kruche: 1 łyżeczka kminku w ziarnach 25 dkg mąki pszennej 10 dkg margaryny 3/4 łyżeczki soli 1 jajko 2 łyżki zimnej wody Dodatkowo: margaryna do wysmarowania formy, papier do pieczenia
mecooksTarta z Rabarbarem, Truskawkami i Kruszonką – Sezon rabarbarowo – truskawkowy w pełni, więc w Małej Cukierence kolejne pyszne ciasto z tymi składnikami. Tarta jest bardzo smaczna, aromatyczna, soczysta od owoców, wspaniale smakuje jeszcze trochę ciepła podana z lodami. Kruszonka jest chrupiąca i orzechowa. Tarta w przygotowaniu jest prosta. Zamiast orzechów laskowych można użyć orzechów włoskich. Polecam… Zapraszam(...)FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tarta z Rabarbarem, Truskawkami i Kruszonką Składniki: Ciasto: 220g mąki pszennej (użyłam tortowej) 50g zmielonych orzechów laskowych 70g cukru pudru 120g schłodzonego masła 3 żółtka Wierzch: 300g pokrojonych truskawek 300g pokrojonego rabarbaru Kruszonka: 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 60g schłodzonego masła 3-4 łyżki cukru 50g zmielonych orzechów laskowych
Mała CukierenkaCiasto Cytrynowe z Syropem z Kwiatu Czarnego Bzu – Dzisiaj zapraszam na pyszne, bardzo aromatyczne ciasto cytrynowe z syropem z kwiatu czarnego bzu. Ciasto pachnie cudownie, jest wilgotne, puszyste i na jednym kawałku nie można poprzestać. Skórka z wierzchu jest delikatnie chrupiąca. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu. Proszę tylko pamiętać, żeby składniki były w temperaturze pokojowej. Smak ciasta(...)smakiem tortu ślubnego księcia Harry’ego i Meghan. Bardzo polecam… (inspiracja ze strony goodtoknow.co.uk) Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Cytrynowe z Syropem z Kwiatu Czarnego Bzu Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 220g miękkiego masła 180g cukru 4 jajka 230g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mała CukierenkaPrzed Wami bardzo szybkie ciasto, które pewnie skradnie Wasze serca… Do ciasta dodałam zmielonych ziaren słonecznika – jest to bogate źródło witaminy E. Bardzo ciekawy jest również krem – składa się z bardzo prostych składników i nie zawiera cukru Bez problemu możecie wykorzystać go do tortu. Zapraszam! // Składniki (na formę 20 x 11 cm): Ciasto: 250 g mąki(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu jabłkowego Krem: 100 g daktyli 3 łyżki masła orzechowego 2 łyżki kakao 3 łyżki ciepłego mleka roślinnego Sposób przygotowania: Aby przygotować ciasto wszystkie składniki wymieszaj i przełóż do formy. Piecz około 40 minut w 180 stopniach Celsjusza (do „suchego patyczka”). Daktyle zalej gorącą wodą. Po 15 minutach odsącz je i zblenduj
Via Gustoznaczy pieczonej bez formy. Poprzednia słodka wersja tarty z jabłkami wyszła tak dobra, że postanowiłam tym razem spróbować z wytrawną. I to był strzał w dziesiątkę. Ciasto lekko zmodyfikowałam, żeby smak pasował do warzywnego wypełnienia. Taki sposób wykonania tarty jest świetny, ponieważ nie ma potrzeby wyklejania formy, podpiekania spodu. Wystarczy rozwałkować ciasto, położyć farsz i zawinąć boki(...)prostszego :) Ciasto, na którym upiekłam tartę jest moją zdrową wersją ciasta kruchego. Nie używam w nim masła, a wychodzi naprawdę pyszne, idealnie kruche. Wyrobienie zajmuje kilka minut więc jest to bardzo prosty przepis. PEŁNOZIARNISTA TARTA Z CUKINIĄ, GROSZKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM Czas wykonania 20 minut plus 20-25 minut pieczenia Z podanych składników upiekłam tartę o średnicy około 20cm
HealthyCreationsjedno z prostszych i szybszych do wykonania ciast. Wraz z pieczeniem, jego przygotowanie zajmie nam mniej niż godzinę. Ciasto to robi się na bazie oleju, dlatego jest idealne w diecie bezmlecznej. W zależności od upodobań brzoskwinie możemy ułożyć na wierzchu bardzo ściśle, lub luźno. Wykorzystując owoce z puszki, można cieszyć się tym ciastem nawet w środku zimy. 1,5 szklanki(...)brzoskwiń (świeżych lub z puszki) Jajka miksujemy z cukrem, aż nie zjaśnieją. Nie przerywając miksowania dodajemy olej. Następnie wsypujemy proszek do pieczenia i mąkę. Miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Prostokątną blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blachę. Na wierzch układamy pokrojone w nieduże kawałki brzoskwinie. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe ciasto
Dieta bez mlekajest sposób! MLEKOVITA wyszła naprzeciw potrzebom żywieniowym takich osób i przygotowała całą linię wyrobów bez laktozy, dzięki którym zarówno codzienne posiłki, jak i świąteczne dania zyskują wyjątkowy smak. Składniki: Ciasto: 50 dag mąki pszennej tortowej typ 450 10 dag cukru pudru 5 dag świeżych drożdży szczypta soli 1 żółtko 350 ml ciepłego mleka bez laktozy 3,2% Mlekovita(...)posypania stolnicy Wykonanie: 1. Mąkę, sól i cukier puder przesiewamy do miski. Drożdże rozpuszczamy w 250 ml ciepłego mleka. Do mąki i cukru dodajemy żółtko, rozpuszczone drożdże i zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dolewamy pozostałego ciepłego mleka. 2. Ciasto dokładnie wyrabiamy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. Ciasto powinno być mięciutkie i elastyczne i powinno dobrze odchodzić od ręki. Ilość
IzabelawkuchniJuż czwartek! Zapraszam na przepis na tartę, ciasto na niedzielę, a ja dzisiaj upiekłam je na urodziny mojego męża. Jest to ciasto ala tarta z jabłkiem , z jabłkami i kruszonką. Ciasto jest pyszne i można je podać z jogurtem, lodami lub bitą śmietaną. Ciasto ala tarta do złudzenia przypomina tartę i tak właściwie to naprawdę fajny przepis na tartę. Ciasto(...)zrobione jest z rozpuszczonego masła, więc nie ma zbytniego problemu z zagniataniem. To ciasto można upiec z dowolnie wybranymi owocami. Robiłam je z gruszkami ale najbardziej smakowało mi z jabłkami. Najlepsze są kwaśne jabłka, bo ciasto jest dosyć słodkie zwłaszcza kiedy jeszcze je się poda z lodami. Bardzo polecam przepis na ciasto ala tarta, bo jest prosty, a ciasto bardzo
codojedzeniawięcej fajnych produktów odsyłam Was na stronę główną sklepu Tarka i Miarka ( KLIK ), gdzie aktualnie możecie kupić wspomnianą przeze mnie tortownicę, jak i wiele innych produktów w promocyjnych cenach. Ciasto: 50 g świeżych drożdży 1 szkl. ciepłego (nie gorącego!) mleka 1/2 szkl. drobnego cukru 500 g mąki pszennej tortowej 1 op. cukru wanilinowego 2 żółtka 100 g masła skórka otarta(...)czasie, gdy drożdże zaczną zwiększać swą objętość, do miski dodajemy resztę mleka oraz cukru, żółtka, skórkę otartą z cytryny oraz cukier wanilinowy i masło. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu aż do zwiększenia objętości (na około 1,5 godziny). Mielone orzechy wsypujemy do miski. W rondelku zagotowujemy mleko z dodatkiem obu cukrów. Gorącym
Smaki Na Talerzu