chleb - 26084 przepisów (strona:564/1739)

Zupa krem z brokułów. 50

zupy dodać śmietankę. Zamiast z grzankami, możecie  podać zupę ze świeżym pieczywem. Wszystko zależy od tego co lubicie,  lub co akurat macie pod ręką. Jeśli zalega Wam chleb, to dobrym pomysłem  są właśnie grzanki.  Sprawdźcie przepis :)  Składniki: 1 brokuł (500 g.)  2 ziemniaki (250 g.) 1 cebula 1 ząbek czosnku 50 g. serka topionego(...)blenderem ręcznym.  Przyprawić solą i pieprzem.  Słonecznik podprażyć na suchej patelni.  Zupę rozlać na talerze. Podawać z grzankami i prażonym słonecznikiem.  Grzanki zrobiłam sama. Kromki chleba pokroiłam w kostkę.  Przyprawiałam solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i oregano.  Polałam oliwą z oliwek. Piekłam w piekarniku nagrzanym do temperatury  190 stopni, 10 minut.  Pomyślę

Agusiowe smakołyki
Mąka orkiszowa pełnoziarnista – czy warto ją stosować? 49

orkiszowa nie ma tak uniwersalnego zastosowania jak mąka biała, ale i tak można przyrządzić z niej wiele smakowitych potraw oraz wypieków. Stosuje się ją przede wszystkim do wypieku domowego chleba. Dobrym pomysłem jest także zagniecenie pełnoziarnistego makaronu lub przyrządzenie razowej tarty. Mąkę pełnoziarnistą można stosować także do przygotowywania słodkich wypieków, ale ponieważ ciasta czy bułeczki powinny być dość pulchne, najlepiej(...)odżywczych, pozytywnie wpływa na organizm człowieka i można zamówić ją wygodnie przez Internet. Warto mieć ją zawsze pod ręką w swojej kuchni, a zwłaszcza zacząć z niej wypiekać razowe chleby na zakwasie

Via Gusto
Pasta z pieczonej papryki 101

Pasty kanapkowe to moje odkrycie ostatnich miesięcy. Jem je w zasadzie od dawna, ale dopiero kilka miesięcy temu przyszło mi do głowy, że po co mam

Marder&Marder Manufacture
Tosty z rukolą idealne na śniadanie oraz jak przechowywać rukolę, aby nie padła na drugi dzień po otwarciu 123

taką samą warstwą, jaka była na spodzie pojemnika. Przykrywamy przykrywką dopasowaną do pojemnika. Ten sposób pozwoli przechować rukolę przez ok. tydzień.  Tosty z rukolą idealne na śniadanie Składniki: chleb tostowy (u mnie pełnoziarnisty) dobra szynka drobiowa rukola pomdor ser gouda cebula  Nie podaję konkretnych ilości ponieważ wszystko zależy od tego ile tostów, będziecie chcieli zrobić.  Pierwszy krok(...)jest to absolutnie reklama, tylko osobiście uważam, że jest to świetny opiekacz, do którego można dokupić wymienne płyty do robienia gofrów, bajgli i innych.  Na chlebie tostowym kładziemy kolejno:  - wędlina, - rukola, - pomidor pokrojony w plasterki, - cebula - cienkie plasterki, - ser gouda pokrojony w paski,   - przykrywamy drugą kanapką Dolną kanapkę  można posmarować np. sosem sweet chilii

Kuchnia moimi oczami
Klopsy z tofu w sosie 77

Uczta w stylu indyjskim dziś będą to klopsy z tofu w sosie korma. Może to być idealna propozycja na obiad, czy też pożywną kolację lub spotkanie

SprawdzonaKuchnia.pl
Kuchnia hinduska – sztuka kulinarna Indii 65

naan. Dzisiaj jednak przyrządziłam podpłomyki lomper w stylu norweski. Uwielbiam mieszać smaki i potrawy z różnych zakątków świata. Dlatego nie zawahałam się nawet przez minutę i wybrałam nowerski chleb lomper do dzisiejszego butter chicken. Dodatkowo przyrządzam raita. Raita to taki odpowiednik greckiego tzatziki. Uwielbiam sosy i dipy na zimno na bazie greckiego lub tureckiego jogurtu, koniecznie o zawartości 10% tłuszczu(...)mleko, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, przecier pomidorowy i wymieszać. Doprawić curry solą i ewentualnie pieprzem. Gotować przez 30 minut. Ugotowane curry posypać kolendrą i podać z ryżem i chlebem oraz raita. Smacznego! The post Kuchnia hinduska – sztuka kulinarna Indii appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Domowy chleb z ziarnami 44

Domowy chleb z ziarnami to pieczywo, ktore z łatwością możecie zrobić według tego przepisu. Mięciutki, pachnący jednym słowem perfekcyjny. Ziarna i nasiona są źródłem dobrych tłuszczy, białka, witamin i mikroelementów. To prawdziwa skarbnica zdrowia. Ziarna i nasiona powinny znaleźć się w codziennej diecie każdego z  … The post Domowy chleb z ziarnami appeared first on Smaczne potrawy

Smaczne Potrawy
Tosty francuskie z piekarnika 50

śniadanie, pomysł na zdrowe śniadanie, śniadania, śniadania na słodko, tosty, tosty francuskie, zdrowe śniadanie Całkowity czas przygotowania 45 min. Porcje 4 porcje Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki 1 chleb tostowy lub bułka wrocławska 4 jaja 600 ml mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru z wanilią 2 łyżeczki cynamonu(...)łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej ½ łyżki masła klarowanego Kroki Wymieszaj mleko, jajka, cukier, cukier z wanilią, cynamon, kardamon i gałkę muszkatołową. Kromki chleba lub bułki namocz w masie mleczno-jajecznej i zostaw do namoczenia na 15 minut. Przełóż pieczywo do nasmarowanej masłem formy i polej pozostałą masą, jeśli jeszcze została. Wstaw do piekarnika nagrzanego

Na-talerzu.pl
Jajka po Piemoncku 61

Boczek 30-50 gram Cebula 1-2 sztuki Olej rośliny 3-5 łyżek Masło 3-5 łyżek Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Świeża pietruszka Dodatki Chleb kilka kromek Oliwa z oliwek Czosnek Kubek ulubionej herbaty. A w czym najlepiej smakuje herbata ❓ no oczywiście, że we wspaniałym kubku od Aleforma Ceramics z serii cRc . Spreparowanie Po pierwsze musisz(...)czwarte przełóż, zawartość patelni do naczynia żaroodpornego, wbij jajka i wstaw do piekarnika, na jakieś 10 minut, lub do momentu, aż białko się zetnie. Kiedy jajka się ścinają, kromki chleba, skrop oliwą z oliwek, posmaruj czosnkiem i włóż do piekarnika. Na koniec przed podaniem, posyp świeżą pietruszką i zajadaj. Proste prawda… Naczynia od Aleforma Ceramics , których użyłem przy tym daniu

RafalCook
Smalec z fasoli - wersja wzbogacona 101

Jakiś czas temu podawałem Wam przepis na podstawową wersję smalcu z fasoli (przepis TUTAJ ). Teraz mam wersję wzbogaconą, z wieloma dodatkami. Nie to żeby tamta wersja

Marder&Marder Manufacture
Doskonałe sucharki pomidorowe z orzechami 61

jest mój pierwszy wypiek z dodatkiem soku czy keczupu z pomidorów. Przykładem może być ten  chleb  na zakwasie z dodatkiem pomidorów z puszki. Dodanie soku pomidorowego czy innych przetworów pomidorowych do ciasta na chleb czy innego wypieku nie tylko wpływa na kolor miąższu, ale sprawia, że pieczywo nie wysycha zbyt szybko i dodatkowo wzbogacone jest o likopen zawarty

Leśny Zakątek
Bari - co zobaczyć i gdzie zjeść w Bari? Informacje praktyczne / Zwiedzanie Apulii 85

miałam okazji spróbować, choć bardzo chciałam więc bardzo proszę o nadrobienie tego za mnie :) Puccia - chlebek/bułka o średnicy ok. 20-30 cm. Używa się jej trochę jak chleba do kanapek. Najpopularniejszą kanapką z jej wykorzystaniem jest Puccia z ośmiornicą lub tuńczykiem i kaparami.  Burrata - większość pewnie zna, jednak nie każdy kojarzy, że pochodzi ona właśnie z regionu Apulia(...)Burrata to włoski ser z mleka krowiego z zewnętrzną warstwą jak w mozzarelli, jednak z hiper kremowym nadzieniem ze stracciatelli i śmietanki.  Pane di Altamura - tradycyjny chleb na zakwasie wypiekany w Altamurze. W 2003 r. Pane di Altamura uzyskało status ChNP w Europie. Sgagliozza - małe, prostokątne kawałki polenty smażone na głębokim tłuszczu i posypane solą. Caffè leccese - espresso

Czarnawisienka
Pasta tuńczykowo-jajeczna 137

Ja ostatnio w ramach kanapkowych przekąsek objadam się smalcem z fasoli. Świetna rzecz, mówię Wam. Powinniście kiedyś spróbować. Ania natomiast jest tradycjonalistką, jej nie wytłumaczysz, że

Marder&Marder Manufacture
Najlepszy zakwas z buraków wg Magdy Gessler! 48

wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe garść kminku 2-3 ziarenka ziela angielskiego pół szklanki soku z kiszonych ogórków lub skórka razowego chleba (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Wodę z cukrem i solą gotujemy w garnku. Następnie obieramy buraki i ścieramy je na tarce na dużych oczkach lub kroimy w cienkie talarki. Czosnek obieramy(...)siekamy w cienkie plasterki. W kamiennym garnku układamy buraki, dodajemy przyprawy i zalewamy wodą, tak aby wszystkie buraki były przykryte. Dodajemy skórkę razowego chleba lub wlewamy sok z ogórków. Całość zakrywamy gazą i zostawiamy w miejscu z temperaturą pokojową na około 4-5 dni. Po upływie tego czasu, całość sączymy przez gazę do słoików, zamykamy i przechowujemy w lodówce

Gotuj z Prezesem
Domowy chleb z ziarnami 1373

Domowy chleb z ziarnami to pieczywo, ktore z łatwością możecie zrobić według tego przepisu. Mięciutki, pachnący jednym słowem perfekcyjny. Ziarna i nasiona są źródłem dobrych tłuszczy, białka, witamin i mikroelementów. To prawdziwa skarbnica zdrowia. Ziarna i nasiona powinny znaleźć się w codziennej diecie każdego z  … The post Domowy chleb z ziarnami appeared first on Smaczne potrawy

Smaczne Potrawy

Proponowane wyszukiwania