chleb - 26084 przepisów (strona:558/1739)

Żurek z białą kiełbasą 43

uznania) kawałek wędzonego boczku 1 marchewka z ugotowanego wcześniej bulionu majeranek śmietanka 30% sól, pieprz suszony majeranek czosnek tarty chrzan  do podania - ser gomółka , jajka gotowane na twardo, chleb, korzeń chrzanu Sposób przygotowania: 1. Boczek pokroić w kostkę, a kiełbasy w plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, zrumienić mięso.  2. Przełożyć do garnka, zalać bulionem, dodać marchewkę pokrojoną(...)śmietanki 30%. Doprawić solą i pieprzem.  4. Podawać z jakiem gotowanym na twardo. Podczas Świąt Wielkanocnych obowiązkowo robię gomółkę do żurku. Do świątecznego talerza z żurkiem dorzucam jeszcze chleb ze święconki i świeży tarty korzeń chrzanu.  Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Grzanki z pastą jajeczną. To jest nieprawdopodobnie pyszne! Przepis na świetne śniadanie 60

zrobić tosty z pastą jajeczną? Jajka poszatkuj lub przeciśnij przez siteczko, przełóż do miski. Dodaj starty żółty ser, drobno posiekaną cebulę, majonez, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Na kromki chleba tostowego (najlepszy samodzielnie upieczony – tu przepis ), zapiekaj przez około 10 minut w temp. 200 stopni. Po wyjęciu można posypać szczypiorkiem. Rada: do tak przygotowanej pasty można dodać także drobno

Kulinarna Polska
Chleb na zakwasie 55

Zapraszam po sprawdzony przepis na domowy chleb na zakwasie żytnim. Jest to chleb pszenno-żytni, który upieczesz bez użycia drożdży, za to na swoim domowym zakwasie.  - tylko woda i mąka - super dokładny opis wykonania - bez użycia specjalistycznego sprzętu

AniaGotuje.pl
Torcikowe kanapki 34

Składniki na 2 kanapki: ? 8 kromek chleba tostowego pszennego ? 1 mały serek śmietankowy ? 6 plastrów szynki konserwowej ? 1 łyżeczka keczupu ? 2 rzodkiewki ? pęczek szczypiorku ? gałązka koperku i pietruszki ? sól do smaku Wykonanie: ? Serek śmietankowy biały doprawić solą, wymieszać. ? Odłożyć 2 łyżeczki serka i wymieszać z keczupem. ? Kromki chleba tostowego posmarować z obu stron białym serkiem i przełożyć szynką. ? Docisnąć

To co kocham
Pieczone krokieciki z dorsza z bobem 35

Składniki: Krokiety ? filet z dorsza ok. 500 g ? 2 dymki ? 1 czerwona papryka ? 1/2 pęczka koperku ? 1/2 pęczka natki pietruszki ? 1/2 pęczka bazylii ? 4 kromki chleba tostowego ? 1 jajko ? 2 ząbki czosnku ? sól, pieprz ? bułka tarta do panierowania Bób ? bób mrożony 300 g ? 100 g boczku wędzonego ? 1 cebula ? 1/2 pęczka mięty ? sól, pieprz ? olej do smażenia Wykonanie: ? Filet(...)dorsza posolić i popieprzyć, ułożyć na papierze do pieczenia i piec 20 minut w temp. 200 st.C. ? Dorsza, paprykę i chleb tostowy obrany ze skórki, pokroić w kostkę, dodać posiekaną zieleninę i dymkę, jajko, drobno pokrojony czosnek i przyprawy. Odstawić na godzinę do lodówki. ? Formować niewielkie kulki i krokieciki. Panierowane w bułce były tylko krokieciki. ? Ułożyć na wyłożonej papierem

To co kocham
Kanapki „amerykańskie” 32

Składniki na 4 kanapki: ? 8 kromek chleba tostowego ? 2 plastry wędliny ? 2 plastry sera żółtego ? 2 plastry pomidora ? 1/2 ogórka szklarniowego ? 6 liści sałaty np. liść dębu lub innej ? 4 pomidorki koktajlowe ? 4 oliwki Sos ? 3 łyżki majonezu ? 3 łyżki keczupu ? 1 łyżeczka musztardy Wykonanie: ? Chleb tostowy opiec w tosterze. ? Składniki sosu dokładnie wymieszać. ? Kromkę posmarować łyżeczką sosu, nałożyć sałatę

To co kocham
Pieróg biłgorajski 35

Jest to tradycyjny wypiek z okolic Biłgoraja zwany też krupniakiem czy pirogiem , wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Coś pomiędzy chlebem a pasztetem. Kiedyś świąteczne pieczywo, dziś powszedni wypiek piekarni. Kiedy pierwszy raz próbowałam tego specjału, potraktowałam go jak nieudane wytrawne ciasto. Musiałam dojrzeć do tego specyficznego smaku. Pieróg smakuje na zimno zamiast chleba

To co kocham
Zupa bagienna 37

porcji: ? 2 opakowania groszku mrożonego ? 1 litr bulionu warzywnego ? 2 kule mozzarelli po 150 g ? 1 cebula dymka ? sól, pieprz do smaku Grzanki ziołowe ? 4-6 kromek chleba tostowego ? 1 łyżeczka oregano ? 1 łyżeczka bazylii ? 1 łyżeczka tymianku ? 1 łyżeczka papryki słodkiej ? 100 g masła Wykonanie: ? Chleb tostowy pokroić w kostkę 1 cm/1 cm i wymieszać z przyprawami. ? Rozgrzać połowę

To co kocham
Chleb orkiszowy Sławka 32

razem jest to zarówno przepis, jak i wykonanie od początku do końca Sławka. Chleb jest przepyszny ale Sławek robi go rzadko, bo zazwyczaj siadamy i od razu wszystko znika. Dodatek ortąb orkiszowych, siemienia lnianego i nasion słonecznika dodaje mu tylko uroku. Normalnie Sławek nie potrafi gotować i trzyma się z dala od kuchni . Jakież więc było moje zdziwienie(...)lata temu powitał mnie rano świeżo upieczonym, pachnącym chlebem. Robił go w nocy, w wielkiej tajemnicy, czekał aż wszyscy poszli spać i nawet sam uruchomił piekarnik. Obudziłam się wtedy ok. drugiej i pomyślałam, że ktoś zwariował, bo robi sobie tosty w nocy. A tu rano taka niespodzianka! Moje największe zdumienie w życiu! Składniki: ? 1 kg mąki ? 1 szklanka otrąb orkiszowych

To co kocham
Tosty hawajskie 32

zrobić. Proponuję kanapki właśnie z masłem orzechowym i bananem, trochę egzotyczne, ale zapewniam, że pyszne. Idealne na leniwe niedzielne śniadanie. Składniki: ? 2 duże banany ? 8 kromek chleba tostowego pszennego ? kilka łyżeczek masła orzechowego ? masło do smażenia Wykonanie: ? Kromki chleba tostowego posmarować masłem orzechowym. ? Banana przekroić na pół, a następnie w długie plastry. ? Banany ułożyć na jednej kromce, przykryć drugą

To co kocham
Sałatka warzywna zimowa 29

sałatka jest w mojej rodzinie od bardzo dawna. Jako dziecko nie lubiłam jej, a będąc nastolatką jadłam ją na pajdzie pieczonego w domu chleba ze smalcem. Teraz sama ją robię i wykorzystuję do dań obiadowych, ale zdarza się też chleb ze smalcem. Jest to idealne rozwiązanie, gdy spieszę się i nie mam czasu zrobić innej surówki. Chrupiące, słodkawe warzywa, delikatnie

To co kocham
Kanapki z awokado 43

aluminiową i odłożyć w ciemne miejsce na 2-3 dni – po tym czasie dojrzeje pod wpływem etylenu, który samo emituje. Składniki: ? 1 małe dojrzałe awokado ? 4 kromki ciemnego chleba ? 2 łyżki soku z cytryny ? sól, pieprz do smaku Dodatki ? roszponka ? pomidorki koktajlowe ? kiełki rzodkiewki ? nasiona słonecznika Wykonanie: ? Awokado przeciąć wzdłuż na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ łyżeczką. ? Miąźsz(...)awokado rozgnieść widelcem z sokiem cytryny, doprawić solą i pieprzem. ? Posmarować kromki chleba zieloną pastą. ? Udekorować dodatkami według uznania

To co kocham
Lekka zupa cebulowa 36

pikantna. Polecam! Składniki: ? 4 cebule ? 1/2 małego pora ? 1 marchewka ? 1 pietruszka ? sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka do smaku ? 3 łyżki masła ? 2 serki pleśniowe okrągłe Grzanki ? 4 kromki chleba tostowego ? 2 łyżki masła ? szczypiorek do posypania Wykonanie : ? Cebulę pokroić w kostkę, pora w paski. ? Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce. ? Podsmażyć na maśle cebulę, dodać pozostałe warzywa. ? Zalać(...)litra wody gorącej, dodać przyprawy i gotować do miękkości warzyw. ? Pod koniec gotowania dodać pokrojone serki pleśniowe, gotować aż się rozpuszczą. ? Zupę zmiksować blenderem. ? Kromki chleba pokroić w paski i podsmażyć na maśle. ? Podawać zupę z grzankami, posypaną posiekanym szczypiorkiem

To co kocham
Pasta fasolowa z chrzanem 32

już zrzuciłam i z przyjemnością wracam do mojego normalnego żywienia, chociaż rodzina tęskni za bigosem, sycącymi sałatkami i glutenowym ciastem. Wczoraj miałam ogromną ochotę na ostrą, fasolową pastę do chleba, chociaż chleba nie jadam. Delektowałam się nią w towarzystwie krążków ryżowych i ogórka kiszonego. Nie jest to danie niskokaloryczne, ale na ostatnie zimowe temperatury działa w sam raz rozgrzewająco. Składniki

To co kocham

Proponowane wyszukiwania