chleb - 26576 przepisów (strona:577/1772)

Co jedli ludzie w średniowieczu? 125

ludzie w czasach średniowiecza? W rzeczywistości dieta w tamtych latach bardzo różniła się od tego, do czego jesteśmy przyzwyczajeni dzisiaj. Były tylko dwa posiłki dziennie: obiad i lekka przekąska. Chleb był jednym z głównych elementów średniowiecznej diety. Szacuje się, że był on jednym z najbardziej powszechnych produktów spożywczych wśród wszystkich klas społecznych, w rzeczywistości chleb mógł stanowić 70% dziennej racji

ProstePesto.pl
Jak obrać pomidory ze skórki? 95

Dzisiaj będzie nieco inaczej niż zwykle. Nie będzie przepisu na jakieś konkretne danie. Będzie za to przepis na coś innego. Otóż, ku mojemu zdziwieniu, okazało się

Marder&Marder Manufacture
Maminkowy chleb z maślanką 160

chleb to wynik kulinarnego eksperymentu. Namieszaliśmy różnych składników, upiekliśmy i efekt nas zaskoczył. Chleb jest bardzo dobry i długo zachowuje świeżość.         Składniki:    - 1 szklanka maślanki ( 250 ml )    - 350 ml wody    - 30 dkg mąki 650    - 7 dkg mąki żytniej 720    - 2,5 dkg drożdży    - płaska

Maminek kulinarny
Ekspresowa cytrynówka z miodem - wódka cytrynowa 1237

Tę wódkę już jakiś czas temu robiłem, ale teraz chciałem cukier zastąpić miodem. Bo ta wcześniejsza była właśnie z dodatkiem cukru. Teraz chciałem nieco wytworniejszy trunek

Marder&Marder Manufacture
Ciasto marchewkowe 108

Kolejne ciasto marchewkowe. A wiecie dlaczego? Bo ciasta marchewkowe są pyszne! Nie ma dyskusji, po prostu są super i już. A jeśli ktoś twierdzi inaczej, to

Marder&Marder Manufacture
Zrazy wołowe 168

Uwielbiam takie poranki. Idę chwiejnym krokiem po bułki do sklepu o 12, a tam ludzie z kościoła całymi rodzinami wracają. Ojcowie w kraciastych koszulach, matki w

Marder&Marder Manufacture
Gzik – przepis tradycyjny (keto, low carb) 133

również: gzik z rzodkiewką! Gzik z rzodkiewką Jeszcze więcej keto przepisów! Gnocci kalafiorowe Keto naleśniki na mascarpone Frittata ze szpinakiem Bułki z babki jajowatej Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Bułki bez drożdży Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Jajeczne placki z cukinii Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Boczniaki w mięsnej marynacie Tofu mielone Keto chleb

WegePrzepis
Piernik francuski pain d'epices 118

francuski w formie do ciasta na około 10 minut, a następnie wyjmij i ostudź na kratce. Co to jest pain d'espices  Pain d'épices pierwotnie był rodzajem chleba. Na kilka miesięcy przed pieczeniem francuscy piekarze mieszali mąkę żytnią z miodem i przyprawami i pozostawiali do fermentacji. Aby przyśpieszyć przygotowanie pain d'epices w XIX wieku zaczęto dodawać(...)Sorel. Legenda głosi, że za panowania Henryka II Włosi ze świty Katarzyny Medycejskiej używali pain d'epices, aby zamaskować smak trucizny.  W dosłownym tłumaczeniu pain d'epices oznacza chleb przyprawowy, jednak zaliczany jest do pierników.  Piernik francuski pain d'epices

Cztery Fajery
Omlety z foremki 106

W weekendy lubimy spędzać na śniadaniu całkiem sporo czasu. Nie spieszy nam się, zwykle obowiązków większych nie mamy, więc szykujemy jakieś obfite śniadanie i delektujemy się

Marder&Marder Manufacture
Sałatka cezar z łososiem 112

sałata rzymska – 1 większa główka – płat około 150-200 g łososia ze skórą – 100 g wędzonego boczku w małych kawałkach – 1 awokado – 2 kromki białego chleba (najlepiej na zakwasie) – żółtko jaja – 1 mały ząbek czosnku – łyżeczka soku z cytryny – 6-8 łyżek oliwy – sól i pieprz – parmezan do posypania – olej lub oliwa do smażenia łososia PRZYGOTOWANIE(...)patelni odlej tłuszcz. Wykorzystując tę samą patelnię wrzuć pokrojony boczek i podsmażaj. Jak pojawi się pierwsza porcja tłuszczu wytopiona z boczku wrzuć na patelnię jeszcze pokrojony w małe kostki chleb i smaż boczek razem z grzankami. W tym czasie porwij w dłoniach sałatę na mniejsze kawałki. Przygotuj też sos do sałatki. Z żółtka, czosnku startego na tarce lub przeciśniętego przez

nietylkopasta.pl
Pieczone pomidory z fetą w ziołach 146

czerwone i 2 żółte) 2 łyżki oliwy sól do smaku chili do smaku 1 łyżka octu winnego 3 ząbki czosnku  oregano 1/2 opakowania fety świeża bazylia kromka chleba Przygotowanie: Pomidory pokroić w dość dużą kostkę, przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać czosnek cale ząbki, wlać oliwę i ocet oraz przyprawy, wymieszać. Wstawić do pieca nagrzanego na 180 stopni. Piec(...)minut. Po tym czasie dodać pokruszoną fetę oraz kromkę chleba pokrojoną w kostkę piec jeszcze 5-10 minut. Posypać listkami bazyli

AZgotuj!