śliwka - 11236 przepisów (strona:566/750)

Pieczenie ciast - od czego by tu zacząć? Porady dla początkujących 184

efektem tego będzie pięknie wyrośnięte ciasto w piekarniku podczas pieczenia i wielkie opadnięcie po wyłączeniu piekarnika (nie dotyczy zazwyczaj ciast drożdżowych), Jeśli do ciasta używamy świeżych owoców typu truskawki, śliwki, wiśnie itp., to po ich umyciu i osuszeniu powinniśmy je obtoczyć w bułce tartej - dzięki temu też zminimalizujemy ryzyko powstania zakalca, Formy, blaszki do pieczenia ciast zawsze należy wyłożyć papierem

psgotujemy
Owocowe ciasto piankowe 196

mąki 100 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia łyżka octu Masa owocowa: 500 g śmietanki 30% (zimnej) 100 ml wody 2,5 łyżki żelatyny 600 g owoców (dałam śliwki) pół szklanki cukru pudru Warstwa piankowa: 200 g mleka zagęszczonego niesłodzonego galaretka 100 ml wody Ponadto: paczka herbatników garść wiórek kokosowych Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas

e-PrzepisyKulinarne
Domowy przecier pomidorowy na zimę 212

zachowują smak, barwę, oraz składniki odżywcze. Ilość cukru, której należy do przetworów, zależy od zawartości pektyny w danym gatunku owoców. Im jest większa, tym mniej dodajemy cukru. Najwięcej mają śliwki, jabłka, jagody, agrest, porzeczki. d)       Konserwowanie octem. Popularne konserwowanie to marynowanie w zalewie octowej. Ocet przedłuża trwałość produktów dzięki właściwościom bakteriobójczym. Życzę Wam udanych smakołyków

Bon Appetit Małgorzaty
Ratafia wieloowocowa 150

owoce sezonowe (w ilości do 75 dag), np.: truskawki poziomki (niewiele) porzeczki jagody borówki (niewiele) wiśnie czereśnie brzoskwinie nektarynki maliny jeżyny aronia (przemrożona) jabłka ze skórą gruszki ze skórą śliwki garść owoców dzikiej róży (przemrożone) garść owoców głogu (najpierw ususzyć) 2 pomarańcze ze skórką 2 cytryny ze skórką 100 g suszonych fig 100 g rodzynek migdały Na 1 kg owoców

Weekendy w domu i ogrodzie
Jak odczarować lato porzeczką 136

beza w środku, nie jestem pewna, czy to autor miał na myśli. Moje ciasto miało bezową skorupkę na wierzchu i delikatną piankę w środku, jak na klasycznym placku ze śliwkami mojej mamy. Jak dla mnie to był wielki atut, i z dziką radością pochłaniałam tą tartę do kawy. To jedno z tych ciast, które czynią szczęśliwym

les mirabelles
Łososiowe trio z rieslingiem 145

piliśmy w Winnicy Płochockich :) Z winogron szczepu Riesling powstają bardzo różnorodne wina. Zazwyczaj charakteryzują się wysoką kwasowością. Przeważają w nich aromaty cytrusowe oraz bliższych nam owoców, takich jak jabłka, śliwki, truskawki, morele czy brzoskwinie. Wielką zaletą Rieslingów jest również ich ogromna różnorodność od super wytrawnych do super słodkich. Kując zwracajmy uwagę na etykiety. Znajdziemy na nich określenie stopnia dojrzałości winogron

królestwo garów
Łososiowe trio z rieslingiem 143

piliśmy w Winnicy Płochockich :) Z winogron szczepu Riesling powstają bardzo różnorodne wina. Zazwyczaj charakteryzują się wysoką kwasowością. Przeważają w nich aromaty cytrusowe oraz bliższych nam owoców, takich jak jabłka, śliwki, truskawki, morele czy brzoskwinie. Wielką zaletą Rieslingów jest również ich ogromna różnorodność od super wytrawnych do super słodkich. Kując zwracajmy uwagę na etykiety. Znajdziemy na nich określenie stopnia dojrzałości winogron

królestwo garów
Miodny Kuch 148

startej marchwi - 1 szklanka cukru - 1 szklanka oleju - 2 łyżki miodu - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 łyżeczki cynamonu - 1 szklanka bakalii (u mnie suszone śliwki, orzechy włoskie i mieszanka studencka: rodzynki, orzechy arachidowe, nerkowce, ananas kandyzowany, migdały, chipsy bananowe) dodatki: - tłuszcz i mąka do wysmarowania blachy   Forma: mała keksówka 25 cm   Przygotowanie: Jajka

Kuchnia co dnia
Baton orkiszowo-bakaliowy 175

Baton orkiszowo-bakaliowy  Składniki: - płatki orkiszowe błyskawiczne - orzechy włoskie - mieszanka: żurawina, orzechy nerkowca i arachidowe, migdały - rodzynki Jumbo (kwaskowate) - suszone śliwki  - suszona skórka pomarańczowa (u mnie od Skworcu) - 3 jajka - 2 łyżki miodu wielokwiatowego - 1 łyżeczka cukru waniliowego (lub 3 krople aromatu waniliowego) - około 1 szklanki mleka Forma: mała keksówka 25 cm Przygotowanie: Płatki orkiszowe wraz ze skórką

Kuchnia co dnia
Makaron gwiazdki domowy z wigilijnym barszczem 120

podeschły zagotowałam wodę z solą i gotowałam 2 minuty po wypłynięciu. Potem zahartowałam zimną wodą. Barszcz przygotowałam tak: 2 litry wody kwas buraczany 2 prawdziwki 4 wędzone śliwki ząbek czosnku majeranek sól pieprz Barszcz się ugotował, a aniołek oparł się wygodnie i patrzył jak jem. Smacznego

AZgotuj!
Śmietanowy tort dla Scrabblisty z okazji Dnia Dziecka 136

mąki Krem: śmietanka łaciata 36% 2 serki mascarpone 3 czubate łyżki cukru pudru trzcinowego Poncz: szklanka wody sok z jednej cytryny 2 łyżki cukry trzcinowego słoik powideł u mnie: śliwki z kakao truskawki  szablon z kartki papieru kakao Biszkopt:  Oddziel żółtka od białek. Do białek wsyp szczyptę soli i ubij na sztywno. Pod konie dodaj łyżkę cukru

AZgotuj!
Otrębowe ciasto z czereśniami 124

Ciasto otrębowe z czereśniami. Je się je bez "wyrzutów sumienia".  Robię je kilka razy w sezonie. Teraz z czereśniami, ale wkrótce morele, brzoskwinie i śliwki. Wychodzi zawsze. Nie zawiera tłuszczu.  0,5 kg czereśni 1 szklanka mąki 1 szklanka pszennych otrąb 3/4 szklanki drobnego cukru 4 duże jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki płatków migdałowych

AZgotuj!
Keks herbaciany 140

chętnie piekę go na różne sposoby. Ten przepis jest świetny, ciasto nie wychodzi zbyt maślane, smakuje moim zdaniem idealnie :) Składniki: - 2 szklanki mieszanki bakalii ( figi,suszone morele, rodzynki, suszone śliwki) - 200 g cukru pudru  - 75 g masła w temperaturze pokojowej  - 2 jajka - 200 g mąki krupczatki - 100 g mąki pełnoziarnistej - 2 łyżeczki cynamonu - kilka szczypt gałki muszkatałowej

Corner With Recipes
Piernikowe kuleczki + Test trzcinowego cukru pudru Diamant 145

tygodniu na blogu jest bardzo słodko, kontynuując ten temat mam dla was pyszne piernikowe kuleczki. Jeśli włożycie do nich do środka jeszcze suszoną śliwkę, to będzie idealnie. Aromatyczne, mało słodkie od środka, bardziej słodkie z zewnątrz. Słodyczy nadałam im obtaczając w trzcinowym cukrze pudrze Diamant . Cytując producenta: " Przeznaczony jest do przygotowania polew, posypek, a także wypieków, kremów i deserów, którym

Corner With Recipes
Ciasto z nektarynkami 139

znowu w ciąży będę musiała być, na szczęście bez konieczności zachodzenia w ciąże moje moce wróciły. Zrobiłam ciasto z nektarynkami, do którego można wykorzystać wszystkie twardawe owoce, tj śliwki, morele, a nawet jabłka- gwarantuję, że wyjdzie! Składniki: 260 g przesianej mąki pszennej 110 d cukru 30 g brązowego cukru łyżeczka proszku do pieczenia 120 g miękkiego masła roślinnego 1 dojrzały

greenscarf

Proponowane wyszukiwania