digestive” (mogą być oblane czekoladą) 4 łyżki dżemu truskawkowego, marmolady lub powideł śliwkowych 50 g roztopionego masła 5 łyżek wódki lub alkoholu o smaku orzechowym ½ szklanki ulubionych bakalii (rodzynek, śliwek suszonych, daktyli itp.) ½ szklanki ulubionych orzechów, pokrojonych bardzo drobno lub zblendowanych w malakserze (na drobne kawałki, nie na mączkę) 3 łyżki kakao ¼ szklanki mleka 4 łyżki kremu orzechowego typu Nutella
Mania GotowaniaPolecam doskonałe danie, które możemy wykorzystać na obiad lub jako gorącą przystawkę. Indyk w marynacie, pieczony z suszonymi śliwkami, podany z brzoskwiniami smakuje wyśmienicie. SKŁADNIKI 1,5 kg filetu z indyka 3 jajka 3 łyżki maki ziemniaczanej 3 ząbki czosnku majeranek 1 łyżka sosu sojowego pół łyżki majeranku pół łyżki słodkiej papryki pół łyżeczki soli pół
W kuchennym oknie EwyPierożki z migdałami i batatami Greckie ciasto orzechowe Torcik marchewkowy Galette ze śliwkami Financier z gruszkami Bocconotti calabresi Panna cotta idealna Clafoutis z wiśniami Galette z rabarbarem i truskawkami Tosty francuskie z rabarbarem Finansier z rabarbarem Tureckie pączki Galette des Rois Cynamonowe palmier Waniliowe ciasteczka Sable Polvorones Panforte ze Sieny Greckie ciasto Ravani
Chilli Czosnek i OliwaZakwas na chleb, małosolne ogórki i świeże owoce takie jak śliwki czy jabłka przyciągają rzesze małych i wrednych muszek. I jak sobie z nimi poradzić? Jak się ich pozbyć bo przecież nie są planowanymi gośćmi w naszej kuchni?Rozwiązanie jest banalnie proste, słyszałam o nim już kiedyś a wczoraj postanowiłam sama zawalczyć gdyż muszki w zakwasie wcale mnie nie ucieszyły
Dzieje kuchennej Wiewióryramach szarlotkowych kombinacji weekendowych dla Małżona postanowiłam wypróbować przepis znaleziony u Trufli.Szarlotka jest delikatna, odpowiednio słodka i kwaskowa jednocześnie a śliwka wcale w niej nie dominuje.Szarlotka śliwkowa nałożenie:2 kg jabłek 1 kg węgierek1 szkl. cukru1 łyżeczka cynamonuciasto:400 g mąki (pszennej, orkiszowej, wg uznania)200 g zimnego masła
Dzieje kuchennej Wiewiórygarnków z nastawionym piernikiem, nigdy go nie robiłam bo i miłośników piernika u nas jakoś nie ma ale co tam! w tym roku upiekę swój piernik, z migdałami i śliwką suszoną, a może go i przełożę czekoladowym powidłem? zobaczymy
Dzieje kuchennej Wiewiórykakao1 opakowanie przyprawy do piernika10 g cynamonuszczypta mielonego pieprzu czarnegociasto5 białek150 g cukru70 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniazaprawa do piernika50 g gorzkie czekolady100 g powideł100 g bakalii (migdały, śliwki suszone, orzechy włoskie) Wykonanie:Wszystkie składniki zaprawy piernikowej umieścić w garnku z grubym dnem i gotować około 5 minut. Wszystkie składniki muszą się rozpuścić i połączyć. Odstawiamy do wystudzenia.Bia
Przysmaki Karolkiroku na Święta przygotowywałam schab faszerowany suszonymi śliwkami lub morelami. Tym razem znalazłam inny przepis, schab na zdjęciu prezentował się bardzo ładnie. Efekt? Idealnie wilgotny, pachnący i pyszny. Polecam - zwłaszcza na szczególne okazje. Na świątecznym stole prezentował się znakomicie. Źródło przepisu: TU.Składniki:1,2 kg schabu bez kości 4 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku3 łyżki olejumały
Pasja Smakułyzki spirytusu ( np. wodki)1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)1,5 łyżki oleju Składniki na masę :1,5 puszki gotowej masy makowej6 białekulubione bakalie : rodzynki, śliwki, morele itdSkładniki na lukier ( na jeden makowiec ) :1 szklanka cukru pudru3-4 łyżki gorącej wodyokoło łyżeczki soku z cytryny lub parę kropel ulubionej esensji- waniliowej, migdałowej, czy też rumowej Wykonanie
Smaki EdytyKochani podaje Wam chyba najprostszy przepis na kompot z suszu. Obowiązkowy na wigilijnym stole. Jestem jego olbrzymią fanką! SKŁADNIKI:SUSZ Z OWOCÓW:-gruszki - moreli- daktyli (dość sporo)- śliwek- jabłek- 2 łyżki rodzynekSusz przelewam bieżącą wodą, następnie wkładam do garnka, zalewam zimną wodą i gotują na malutkim ogniu. Przez 30 minut. Wyłączam płytę. Po 4 godzinach znowu zagotowuję. Kompotu
SMYKWKUCHNIorzechami włoskimi, płatkami migdałów, czy skórką pomarańczową.Do jeszcze nieupieczonego ciasta można dodać również dowolne bakalie. Nie więcej niż 300 g. Np.: posiekane orzechy włoskie, migdały (bez skórek), rodzynki, śliwki suszone (pokrojone na paseczki). Po dodaniu bakalii ciasto należy wyrobić, by rozprowadziły się one równomiernie. Bakalie można również dodać do powideł śliwkowych podczas przekładania piernika
Food SquareWychodzi na to, że niczym Święty Mikołaj albo jakaś "Gwiazdka z nieba" spełniam świąteczne życzenia :) Ten keks też jest takim życzeniem mojego męża na tegoroczne święta
Delicious Titbitsszklanka płatków owsianychszklanka mąki2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli1 cukier waniliowy3 łyżki swojego ulubionego musli pół szklanki brązowego cukru trzcinowego (może być też biały)3 figi (mogą być też śliwki)Składniki mokre:2 jajka1/3 szklanki oleju (może być też roztopione masło)szklanka kefiru (albo jogurtu naturalnego bądź maślanki)Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Mieszamy osobno suche składniki
Bon Appetit MałgorzatyAromatyczny, tradycyjny napój ...Składniki 10 suszonych śliwek ok. 20 cząstek suszonych jabłekok. 20 cząstek suszonych gruszekok. 2 - 3 łyżki miodu1 laska cynamonu4 goździki1 cytrynaOwoce wypłukać a następnie zalać zimną wodą i odstawić na około 3 godzin. Cytrynę umyć, wycisnąć sok do kubeczka. Do namoczonych owoców dolać więcej wody
Bon Appetit MałgorzatyIdealna zakąska na karnawałowe przyjęcie. Zamiast daktyli możemy dać nasze narodowe śliwki suszone :) Składniki:kilka daktyli suszonych bez pestekkilka plasterków szynki parmeńskiej, Każdy owoc zawijamy w szynkę i podsmażamy przed samym podaniem
Bon Appetit Małgorzaty