Głosów:14 Średnia:3.9/5] biszkopt z 3 -4 jajek składniki na ciasto kruche: 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 żółtka 250 g masła 2 łyżki zimnej wody 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części i schładzamy w lodówce. składniki na warstwę orzechową: 100 g orzechów włoskich zmielonych(...)Dodajemy orzechy wymieszane z mąką oraz proszkiem do pieczenia i mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywno a następnie dodajemy bo masy orzechowej i delikatnie mieszamy. Jedną część ciasta kruchego rozwałkowujemy, przekładamy do foremki (ok. 22x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Na ciasto równomiernie wykładamy warstwę orzechową, a na wierz kładziemy rozwałkowaną drugą część ciasta kruchego. Cisto pieczemy
Domowy Smak Jedzeniaamatorów tego włoskiego specjału jest mnóstwo. Dzisiaj pokażę Wam jak pizzę przygotować w domu w bardzo prosty sposób, bez użycia specjalistycznych akcesoriów. Zobacz film z przygotowania pizzy: Ciasto Składniki: (na dwie pizze o średnicy ok. 26 cm) 160 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju lub oliwy 1 łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 10 g drożdży świeżych 280 g mąki(...)olej, sól i cukier a następnie wymieszaj. Dodaj rozkruszone drożdże i ponownie wymieszaj. Wsyp mąkę i wymieszaj za pomocą łyżki. Następnie wyrabiaj dłonią przez ok. 3-5 min. Jeśli ciasto będzie bardzo lepić się do dłoni i ciężko będzie je wyrabiać, możesz dodać trochę mąki, ale nie za dużo, bo ciasto będzie twarde po upieczeniu. Ciasto ma mieć jednolitą konsystencję
Słodki Blogcebula 1 papryka czerwona 1 mała cukinia 2-3 pomidory 1 kiełbasa z piersi kurczaka Morliny 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili sól, pieprz olej do smażenia Ciasto na pizzę: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 1 szklanka ciepłej wody 20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 2-3 łyżki oliwy z oliwek(...)Dodatkowo: 150 g tartej mozzarelli Wykonanie: Ciasto na pizzę: W miseczce mieszamy drożdże z cukrem. Dodajemy 1/2 szklanki ciepłej wody i mieszamy, aż drożdże rozpuszczą się. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 min., aż rozczyn zrobi się pienisty. W misce mąkę mieszamy z solą, następnie powoli dodajemy rozczyn oraz oliwę. Mieszamy dodając pozostałą ilość ciepłej wody
Kuchnia MagdaLenypapryką. Na ogórku układamy po 2 kawałki każdego z warzyw oraz kawałek koperku. Następnie zawijamy wszystko w roladkę. Kontynuujemy do wykończenia składników. Gotowe! Bułeczki a’la pizza opakowanie ciasta na pizzę 250g salami lub szynki 150g sera (u mnie mozzarella) papryka (opcjonalnie) Nagrzewamy nasz piekarnik do temperatury 200°C. Wędlinę i paprykę kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce(...)przypadku mozzarelli możemy użyć wcześniej startej lub po prostu kroimy ją w kostkę). Schłodzone ciasto kroimy na 16 kwadratów. Na każdym kwadracie układamy po trochu wędliny, sera i papryki. Następnie zamykamy wszystko tworząc z ciasta kulkę. W małej tortownicy wysmarowanej masłem układamy kulki naszego ciasta. Foremkę wkładamy do piekarnika na ok 20 minut lub do momentu lekkiego wyrośnięcia i zarumienienia
Mostek w kuchniNiesamowite połączenie aromatycznych malin, kruchego, chrupiącego w ustach ciasta i aksamitnego kremu uwiedzie każdego… dorosłego Pieczenie ciasta zajmie tylko kwadrans, samo przygotowanie kremu i owoców dodatkowe 10 minut, więc jest to świetna propozycja na bardzo szybkie w wykonaniu ciasto, które wywoła efekt WOW. Czasem to właśnie w prostocie i idealnym zestawieniu smaków i faktur tkwi tajemnica sukcesu. Smacznego *Nie zapomnijcie(...)śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie CIASTO Zimne masło poprzekrawaj na kilka kawałków, wrzuć je do miseczki z mąką a potem posiekaj nożem, aż do uzyskania grudek. Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Żółtka, śmietanę oraz cukier i cukier waniliowy dodaj do mąki, a następnie energicznie zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, zawiń
Eat me! Fit me!barszczu, ale też do niemal wszelkich czystych zup np. rosołu czy grzybowej. Paszteciki są bardzo łatwe do zrobienia, musiałam więc wypróbować nowy przepis z książki Tadeusza Borowicza pod tytułem Ciasto drożdżowe słodkie i wytrawne Przepis na paszteciki drożdżowe wymaga przygotowania rozczynu ze świeżych drożdży, ale to bardzo proste. Przeczytajcie jak zrobić rozczyn ze świeżych drożdży Poniżej podaję dwa przepisy(...)jeden oryginalny zawarty w książce i drugi z moimi modyfikacjami. Prosty przepis na paszteciki - Cztery Fajery Prosty przepis na paszteciki - składniki Ciasto drożdżowe na paszteciki 250 g mąki pszennej 20 g drożdży 1 jajko pół szklanki mleka 50 g masła 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli Nadzienie do pasztecików 300 g upieczonego mięsa wieprzowego lub wołowego albo mięso
Cztery FajeryJabłecznik z kruszonką na cieście półkruchym Jabłecznik z kruszonką na cieście półkruchym to kolejna pyszna odmiana ciasta z jabłkami . Warto wypróbować ten przepis ponieważ ciasto jest szybkie i proste do zrobienia. W tej wersji jabłecznika daję surowe jabłka, ale to kwestia smaku, czy wybieramy mus jabłkowy czy świeże owoce. Składniki na jabłecznik z kruszonką na cieście półkruchym 3 szklanki(...)dwie łyżki soku z cytryny Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę lub do miski. Dodajemy pozostałe składniki (czyli masło, żółtko i jajka, cukier i śmietanę) i zagniatamy ciasto. Połowę ciasta chłodzimy w lodówce natomiast drugą część rozwałkowujemy i wykładamy nim dno formy do pieczenia. Przepisy na szarlotki i jabłeczniki: szarlotka super krucha , szarlotka z kruszonką i pianką , jabłecznik
Korniszonkinazwą tort chlebowy. Przygotowałam z ¼ składników, który upiekłam w tortownicy o średnicy 25cm. Aby otrzymać 3 blaty można upiec w tortownicy o średnicy 20cm. Z przypraw dodałam wanilię. Ciasto po przekrojeniu było piegowate od drobinek czekolady. Takie ciasto można jeść posypując tylko pudrem. Właśnie autorka przepisu pozostaje przy tak upieczonym cieście. Ciasto przypomina biszkopt jest jednak bardziej wilgotne i zdecydowanie(...)smaczniejsze. Na bazie tak przygotowanego ciasta można tworzyć różnego rodzaju torty. Ja do ciasta przygotowałam krem i w ten oto sposób otrzymałam pyszny tort czekoladowy, niezbyt słodki a nasączenie ciasta wodą z cytryną i sosem owocowym w połączeniu z kremem dało słodko-kwaśny smak. Rewelacja! Bardzo polecam. Ciasto można upiec wcześniej. Krem robi się szybko i świetnie się smaruje
Leśny ZakątekDrożdżowe pieczywo wyrastające w lodówce przez noc? Tak, to bardzo dobry sposób na pyszne i idealnie wyrośnięte drożdżowe ciasto. Słodkie drożdżowe bułeczki, które wyrastają przez noc w lodówce to doskonały pomysł na gorące pieczywo na weekendowe śniadanie. Wystarczy przygotować wieczorem ciasto, a rano wcześniej wyjąć je z lodówki. W ciągu tygodnia trudno jest wygospodarować rano więcej czasu, gdyż każda(...)suchych drożdży 100 g cukru 100 g masła 2 jajka 250 ml mleka szczypta soli dodatkowo-opcjonalnie: garść sezamu 30-50 g masła lub 1 jajko Przygotowanie ciasta na słodkie bułeczki - krok po kroku. Do większej miski przesiać mąkę. Wsypać do niej sól, cukier i suche drożdże. Wszystko razem lekko wymieszać. Mleko podgrzać. Powinno być dobrze ciepłe, ale nie gorące
Codzienna kuchnia niecodziennaTrudno się oprzeć takiemu połączeniu – kwaśny agrest, lekko słodki budyń, gorzkie kakao, piankowa beza i idealnie kruche ciasto tworzą razem eksplozję smaków Czy można chcieć więcej? Spróbujcie, myślę, że się zakochacie Składniki na kruche ciasto: 1/2 kilograma mąki pszennej 1 kostka (200 g) masła 4 jajka 1 płaska łyżeczka proszku o pieczenia (opcjonalnie, ciasto nie musi wyrastać) Dodatkowo: 2 łyżki(...)cukru. Resztę mleka zagotowuję, dolewam budyń i gotuję, aż będzie gęsty. Następnie budyń odstawiam do wystygnięcia. Z mąki, żółtek (białka wykorzystamy do piany), masła i proszku do pieczenia zagniatam ciasto (może być konsystencji mokrego piasku. Jeśli ciasto jest za suche, można dodać ½ łyżki kwaśnej śmietany). Garść ciasta odkładam, a resztę dzielę w proporcji 2/3 na 1/3. 2/3 ciasta wykładam
Słodki sentymentObłędne drożdżowe ciasto w kształcie warkocza pachnące masłem i pomarańczą, nadziane twarogiem z żurawiną. Nie jestem specjalistką od ciasta drożdżowego ale na serio to najlepsze drożdżowe ciasto jakie zrobiłam w życiu - pięknie wyrosło, było miękkie i puszyste. A nadzienie z twarogu, skórki pomarańczy żurawin.. idealne! Trochę przesadziłam z wielością formy, a raczej z jej małością :) - forma powinna być(...)wierzchu ( nie ustawiajcie termoobiegu tylko pieczenie góra i dół) ale i tak było wyśmienite. Do przepisy wykorzystałam nabiał z bez-laktozowej serii od Mlekovita - twaróg, mleko i masło. Ciasto drożdżowe z białym serem, żurawiną i pomarańczą CIASTO 5 gr drożdży instant 2 łyżki cukru 1/2 szklanki mleka bez laktozy 3,2% Mlekovita 3 łyżki masła Polskiego bez laktozy
Smaczny zeszytKukurydziane ciasto drożdżowe to mała wariacja na temat tradycyjnego ciasta drożdżowego (którego jestem wielką fanką). Tak naprawdę jedyną zmianą w porównaniu do oryginału jest dodatek mąki kukurydzianej, który nie tylko dodaje ciastu smaku, ale również sprawia, że ciasto drożdżowe jest dłużej świeże, nie zsycha się i można je przechowywać dłużej niż tradycyjne. Jeśli tak jak ja jesteście fanami ciasta drożdżowego(...)koniecznie musicie spróbować także tej wersji Kukurydziane ciasto drożdżowe Składniki ciasto: 450 szklanki mąki pszennej 250 szklanka mąki kukurydzianej 3 jajka 50 g drożdży 150 g masła lub oleju kokosowego 0,5 l mleka krowiego lub roślinnego pół szklanki cukru szczypta soli Składniki kruszonka: 3 łyżki masła 2 łyżki cukru ok. 4 łyżek mąki Sposób wykonania: Przygotować zaczyn
365 dni dookoła kuchniDrodzy Czytelnicy- oto słodki owoc mojej współpracy z marką Polskie Młyny. Tym razem wzięłam się za testowanie Ciasta Czekoladowego. Byłam ciekawa samego ciacha, ale wiedziałam, że będzie ono lekko przeze mnie podkręcone J Mianowicie: uczyniłam z niego przekładaniec w formie smakowej przypominającej popularny batonik ( stąd nazwa). Ciasto czekoladowe wyszło mięciutkie, aromatyczne, nie wymaga nasączania przed przełożeniem, a dodatek mlecznego kremu(...)orzechów zadowoli największego Łasucha J Składniki na ciasto: opakowanie Ciasta Czekoladowego Polskie Młyny 2 jaja 75 g miękkiego masła 30 ml wody Do miski wsypujemy zawartość opakowania „Ciasta Czekoladowego”. Dodajemy wodę, jaja oraz masło. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wylewamy do dołączonej foremki . Pieczemy bez termoobiegu w nagrzanym piekarniku 50 minut w temp. 160-165 stopni
Domowe ciastaCiasto styropian lub inaczej zwane sernikiem bez sera. Idealnie kruche ciasto w połączeniu z lekkim, niemal piankowym wypełnieniem. Owocowy sezon kończy się wielkimi krokami, warto więc je wykorzystywać w deserach. Ciasto styropian to taki oszukany sernik na kruchym cieście. Ciasto jest lekkie i puszyste urozmaicone pysznymi malinami. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta(...)masła ¾ szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego Składniki na masę śmietanową: 10 dag śmietany 18% 6 białek 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe szczypta soli 40dkg malin Przygotowujemy ciasto: Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane na kawałeczki zimne masło, żółtka, cukry oraz sól i wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach
Podróż w kulinaria