Głosów: 5 Average: 5 /5] składniki na ciasto miodowe: 600-650 g mąki 200 g miodu 150 g masła 80 g cukru pudru 3 jajka 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na cztery równe części. Rozwałkowujemy na cienkie placki (wielkość formy ok.22x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia(...)masa zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo wystudzoną kaszkę i miksujemy na jednolity krem. Gotowy wykładamy równomiernie na jeden blat miodowego ciasta i przykrywamy drugim ciastem. składniki na warstwę owocową: 250 g marmolady (ja użyłam domowej jabłkowej) 1 sucha galaretka pasująca smakowo do marmolady, w moim przypadku pomarańczowa wykonanie: Marmoladę przekładamy
Domowy Smak JedzeniaCiasto na biszkopcie, z masą serową i musem śliwkowym, ukryte pod warstwą masy kawowej... Biszkopt z masą sernikową i warstwą musu śliwkowego został wykonany w mniejszej tortownicy, a następnie przeniesiony do tortownicy większej i zalany kremową masą kawową. Ciasto dość pracochłonne, ale za to pysznie smakuje i świetnie się prezentuje. Masa serowa to sernik gotowany w garnku. Przygotowany został(...)śliwkowy to gotowane śliwki świeże lub mrożone, a następnie zblendowane i połączone z żelatyną. Całość zwieńcza kawowa masa przygotowana na śmietance kremówce, która znajduje się nie tylko na wierzchu ciasta, ale przede wszystkim dookoła ciasta. Ciasto nie jest przesłodzone i z wielką przyjemnością się po nie sięga. Delikatny biszkopt, do tego słodki i aksamitny sernik przełamany lekko kwaśnym musem śliwkowym
Kuchnia MagdaLenyCiasto wygląda jak sernik i smakuje jak sernik ale sera się tutaj nie dodaje. Ser niejako powstaje w naturalnym procesie ogrzewania jogurtu i śmietany. Doszłam do wniosku że to taki proces 2w1 z pominięciem etapu wytwarzania sera, który sam się tworzy w trakcie pieczenia ciasta. Warstwa serowa otulona jest z dwóch stron pysznym ciastem kruchym, a wszystko tworzy efekt doskonałego(...)pięknie prezentującego się ciasta. Czas przygotowania: 45 min Czas pieczenia: 40 min Składniki: (na blaszkę 24×24) Ciasto kruche 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 4 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa a’la serowa 400 g jogurtu naturalnego 400 g śmietany 18 % 150 g cukru drobnego 4 białka 50 g skrobi
Słodki Blog400g d\u017cemu wi\u015bniowego lub z owoc\u00f3w le\u015bnych,\r","1 tabliczka mlecznej czekolady,\r","100g mas\u0142a."],"name":"Piernik bo\u017conarodzeniowy","recipeCategory":"Bo\u017ce Narodzenie, ciasta, desery, specjalne okazje","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":[" W po\u0142owie listopada przygotowa\u0107 baty piernikowe:\r","Mi\u00f3d, cukier i margaryn\u0119 podgrza\u0107 i wymiesza\u0107. Zostawi\u0107(...)u0119cia.\r","Wymiesza\u0107 m\u0105k\u0119, sod\u0119, s\u00f3l i przypraw\u0119 do piernika. Doda\u0107 jajka, ostygni\u0119t\u0105 mas\u0119 miodow\u0105 i mleko.\r","Ciasto zagnie\u015b\u0107 na jednolit\u0105 mas\u0119. W\u0142o\u017cy\u0107 do miski, przykry\u0107 foli\u0105 spo\u017cywcz\u0105 i odstawi\u0107 do lod\u00f3wki
Bardzo Gruby SmokMakowiec na kruchym cieście z pianką. Chyba najłatwiejszy i najszybszy w przygotowaniu jaki znam. Przepis z notesu mamy. Zawsze się udaje. Smaki dzieciństwa :). Idealny na święta i na co dzień. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej ( składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml ) 1 szklanka cukru 4 żółtka 3/4 kostki margaryny lub ok 188 gram(...)pieczenia Pozostałe składniki: 1 puszka masy makowej u mnie 850 gram 1 jajko 4 białka 4 łyżki cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: przygotowanie ciasta : Żółtka ucieramy z cukrem. Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i rozdrobnioną margarynę/masło. Mąkę wraz z margaryną siekamy przez chwilę nożem. Następnie dodajemy żółtka utarte z cukrem
Blog kulinarny S9.PLMagda Proste, zapewne wszystkim dobrze znane ciasto marchewkowe, wyjątkowe w smaku, wilgotne, słodkie i aromatyczne. Lubię w każdej postaci. W tym wydaniu z pyszną kruszonką i polewą z serka śmietankowego, której przygotowałam bardzo dużo i naprawdę obficie polewałam sobie każdy jeden kawałek ciasta. Składniki (na tortownicę o średnicy około 21cm): 1,5 szklanki mąki 2 duże jajka 75g miękkiego masła(...)miski wsypujemy mąkę, cukier, cynamon i dodajemy pokrojone w małą kostkę zimne masło. W palcach rozcieramy masło z suchymi składnikami do uzyskania konsystencji kruszonki – mniejsze i większe grudki ciasta. Wstawiamy do lodówki do chwili użycia. Blachę do pieczenia wykładamy papierem lub smarujemy odrobiną tłuszczu i wysypujemy bułką tartą – opcja dowolna. Nastawiamy piekarnik na 180°. Do miski
Smaczna StronaDzisiejsze ciasto wypatrzyłam w programie "Ewa gotuje". Początkowo miałam zrobić je dokładnie w tej wersji z programu, ale potem ociupinkę zmieniłam, podobnie jak sposób wykonania. Myślę, że wrócę do niego jeszcze kiedyś, ale zmienię ciasto, bo choć z ciemnym kolorem prezentuje się ładnie, to jednak po raz kolejny okazuje się, że ciasta kakaowe nie odpowiadają moim kubkom smakowym 😊😔 Składniki(...)keksówkę o długości 30 cm): Ciasto 200 g mąki pszennej 2 łyżki kakao szczypta soli 90 g cukru (zmniejszyłam, bo przepisy p. Wachowicz są dla mnie za słodkie) jajko 175 g zimnego masła łyżka śmietany (tego składnika nie ma w wersji oryginalnej) Środek 5-6 gruszek z ogonkami sok z połowy cytryny lub limonki 250 g ricotty 2 jajka
Weekendy w domu i ogrodziewidzicie dynia wiedzie prym właściwie przez cały sezon jej występowania. Dzisiejszy przepis nie powinien więc być dla Was zaskoczeniem. Mamy weekend, a to oznacza nic innego jak keto ciasto … Dzisiejsza propozycja to keto kostka dyniowo – orzechowa. Inspiracją był ten przepis , kiedyś bardzo przeze mnie lubiany. Stwierdziłam, że spróbuję zamienić tu zwykłą mąkę na zmielony len . Dałam go o połowę mniej(...)gdzieś wyczytałam, że taka jest właściwa proporcja tej konwersji. Ciasto się jak najbardziej udało, tylko wyszło cieniutkie jak naleśnik … Ale nie ma tego złego – przekroiłam je na pół i przełożyłam kremem na bazie domowej białej czekolady i śmietany kokosowej. Do tego orzechy włoskie i wyszło przepysznie! Keto ciasto dyniowe z orzechami Keto kostka dyniowo – orzechowa i ponowne odkrycie inuliny Środkiem
Modern Cave GirlUwielbiam to ciasto i mogłabym je jeść bez końca. Chyba wszyscy znają to ciasto i wbrew pozorom nie jest trudne do zrobienia. Jedyne co wymaga odrobiny cierpliwości przy wykonaniu to rozsmarowanie gęstego ciast parzonego na blaszce, ale i to się udaje stosując trik z wodą (o tym poniżej w przepisie) KARPATKA Składniki: ciasto: 5 jajek 125 g masła(...)masła 2,5 szkl mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 cukier waniliowy 4 łyżki cukru 2 żółtka skórka z cytryny (opcjonalnie) Przygotowanie: ciasto: Masło zagotowujemy z wodą, a następnie dodajemy mąkę. Mieszamy do powstania gęstego ciasta. Rondle z ciastem zdejmujemy z ognia, mieszamy aby przestudzić. Do ostudzonego ciasta wbijamy po jednym jajku
Bon appetit mon amieUwielbiam ciasta drożdżowe, nie wiem dlaczego ale mam do nich ogromny sentyment. Takie ciasta kojarzą mi się z dzieciństwem, drożdżowe ciasto, kubek mleka lub kakao a teraz filiżanka kawy lub herbaty :) Pyszne, pulchne, miękkie ciasto wypełnione przepysznym nadzieniem wiśniowym a na wierzchu kruszonka. Uwielbiam drożdżowe ciasta nie tylko za smak ale i zapach podczas pieczenia. Składniki na jedną formę keksówkę(...)drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać. Miskę przykryć ścierką, odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby zaczyn zaczął pracować. Następnie dodać pozostałe składniki, dobrze wyrobić dłońmi ciasto. Ponownie zakryć i odstawić do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, ponownie wyrobić ciasto. Wałkiem rozwałkować ciasto na grubość około
Zrób to smaczniejednak, że zrobiłam ją z połowy porcji, bo nie wiem, czy taka upieczona z całości, zmieściłaby się w moim piekarniku… Dodatkowo zmieniłam ilość jajek a właściwie jajka, bo ciasto wydawało mi się za suche (taka mąka…) i zamiast zostawić część jajka do posmarowania, dodałam je w całości. Do posmarowania zaś użyłam dodatkowego jajka. Kolejną zmianą w stosunku(...)oryginalnego przepisu było zostawienie ciasta do ponownego wyrośnięcia przed pieczeniem. I nie posypywałam jej cukrem przed pieczeniem… i to wszystkie zmiany. Chałka drożdżowa z kardamonem jest zdecydowanie warta polecenia Chałka drożdżowa z kardamonem Składniki na 1 dużą chałkę: (ja robiłam z połowy tej porcji) 250 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 100 g bardzo drobnego
UgotujmyTo.plKrucha tarta z waniliowym kremem z mascarpone, z borówkami, czyli lekkie i pyszne letnie ciasto. Nas zauroczyło totalnie i dopóki są dostępne borówki, będzie u nas jeszcze nie raz. Idealnie kruchy spód, delikatna waniliowa masa i mnóstwo owoców... hmm... mniam... 😋 Kruche ciasto warto sobie upiec dnia poprzedniego, krem i owoce można wyłożyć krótko przed podaniem, choć ciasto przechowywane w lodówce(...)również nie traci na smaku, nawet 2-3 dni... Piekłam w ciemnej formie, o śr. 26cm Składniki: kruche ciasto: - 250g mąki orkiszowej typ700 lub typ450 (lub pszennej) - 20g mąki orkiszowej dunst (lub skrobi np. z tapioki, ziemniaczanej) - 150g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - szczypta soli - 60g ksylitolu (lub cukru) - 25g kwaśnej śmietany (u mnie 18%) - 1 jajko dodatkowo
Smaczne ZdrowePrzepisów na ciasta ucierane jest mnóstwo. Ja odkryłam przepis na najlepsze ciasto ucierane z dodatkiem maślanki , dzięki której ciasto wychodzi wyjątkowo puszyste i wilgotne, nawet po dwóch dniach. Ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Dodatek cytryny, maku i porzeczek oraz delikatnej lukrowej polewy dodaje ciastu sporego uroku i smaku. Patrząc na nie, aż chce się je znów spróbować… Składniki ciasta(...)obroty miksera i wrzucamy 1/4 suchych składników na zmianę z 1/4 ilości maślanki. Powtarzamy tę czynność do momentu połączenia wszystkich składników, pamiętając aby na tym etapie krótko miksować. Gotowe ciasto przekładamy do formy. Na wierzchu układamy umyte, osuszone i oderwane ze szypułek porzeczki. Pieczemy ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka. Przygotowujemy polewę: Do głębokiego talerza wsypujemy cukier puder oraz
Moja DelicjaMandarynkowe ciasto świąteczne to ciasto z dodatkiem serka ricotta, soku i skórki startej z mandarynek, ozdobione karmelizowanymi plasterkami tychże owoców. A to wszystko polane mandarynkowym karmelem z delikatnym posmakiem anyżu. Ciasto jest wilgotne i zbite. Przypomina sernik . Karmelizowane owoce mają lekki smak goryczki, która idealnie komponuje się z resztą ciasta. Ciasto mandarynkowe ma jednak dwie wady: pierwsza to przygotowanie karmelu(...)dniu pieczenia 🙂 Co prawda po wizycie gości ostał się spory kawałek, ale nie doczekał do wieczora 🙂 Polecam na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia jako coś innego i odmiennego! Składniki ciasta: 140 g masła w temperaturze pokojowej 140 g cukru 375 g serka ricotta 3 jaja + 2 żółtka skórka starta z 3 mandarynek + 3 łyżki wyciśniętego soku (owoce dobrze wyszorować i sparzyć
Moja Delicjaszczególnie wyciągnięta z lodówki), jest słodko-kwaśna i idealnie pasuje do niej cieniutka warstwa ciemnej czekolady rozsmarowana na kruchym spodzie. Z przepisu Gordona zaczerpnęłam tylko przepis na nadzienie, gdyż ciasto kruche robię po swojemu . Uważam, że nadzienie jest wystarczająco słodkie i nie ma potrzeby dosładzania ciasta kruchego. Gordon w swoim przepisie używa tzw. Pâte Sucrée, czyli słodkiego ciasta kruchego piaskowego(...)Pâte Sucrée uciera się masło z cukrem i dopiero dodaje resztę składników. Dla mnie Pâte Sucrée świetne jest na wszelkiego rodzaju ciasteczka, natomiast do tej tarty wolę wersję ciasta bez cukru, ze względu na słodkie nadzienie. Składniki ciasta: 220 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej) 110 g zimnego masła (82% tłuszczu) 1 łyżka kwaśnej śmietany
Moja Delicja