śliwka - 11236 przepisów (strona:535/750)

Malinowa tarta 142

też inne przepisy na tarty i tartaletki – na słodko i wytrawne – znajdujące się na blogu: Tarta z pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną Kruche tartaletki makowo serowe Tartaletki sernikowe ze śliwkami Tarta pieczarkowa z kaszą gryczaną oraz białym serem i natką pietruszki Tartaletki szarlotkowe z bezą cytrynową Tarta francuska z pomidorami i szynką parmeńską W wydarzeniu Ciasto na niedzielę - Malinowe szaleństwo

mojewypiekiinietylko
Rustykalna tarta z rabarbarem i "Pokój" 136

krawędzi (ciasto się wtedy nie zapadnie na brzegach). Piec ok. pół godziny w temp. 200 stopni C. Podawać lekko schłodzone. Ewentualnie posypać cukrem pudrem. ----- Podobne: Rustykalna tarta ze śliwkami Kruche ciasto z nadzieniem Tarta serkowo-gruszkowa "Pokój" Emmy Donoghue to książka, o której nie miałam żadnego pojęcia, sięgając po nią. Myślę, że dobrze się stało, bo niczyje zdanie nie wpłynęło

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto z sezonowymi owocami i kruszonką 123

możesz zastąpić ciasto francuskie ciastem kruchym, przepis znajdziesz np. tu Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 500-600 g owoców, u mnie było to dokładnie: 200 g aronii 3 figi 5 śliwek 2 nektarynki 100 g mielonych migdałów 100 g cukru 100 g masła/oleju kokosowego 3 łyżki płatków owsianych 50 g migdałów w płatkach 1 banan Przygotowanie: 3/4 masła, cukru, mielonych

greenscarf
Nalewka śliwowica. 157

Składniki : 1 kg dojrzałych śliwek węgierek 1 l spirytusu 70 % 75 ml czystej wódki 40 % 0,5 l wody ( najlepiej źródlanej ) 0,5 kg cukru Sposób wykonania :   Ś liwki dokładnie opłucz, wydryluj i pokrój na kawałki. Wsyp do czystego słoja, zalej wódką i spirytusem. Słój szczelnie zamknij i odstaw w słoneczne miejsce ( np. na parapet okienny ) na 5 tygodni

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto ucierane ze śliwkami 1119

Kolejne ciasto z wykorzystaniem letnich owoców. Tym razem padło na śliwki węgierki, które idealnie nadają się do wypieków. Placek jest bardzo szybki w przygotowaniu, dlatego polecam go leniuchom lubiącym proste i niezawodne przepisy. Czytaj więcej

Czekoladowa muffinka
Surówka piękności 135

płatków owsianych górskich ¼ szklanki   ciepłej, przegotowanej wody 2 łyżki soku z połowy cytryny 1 łyżka miodu ¼ szklanki mleka (lub jogurtu, maślanki...) świeże owoce:   jabłko, maliny, borówki,   śliwki... orzechy włoskie suszone owoce: morela, żurawina... Wykonanie: Miód wymieszałam z wodą, zalałam płatki owsiane i pozostawiłam na noc. Jabłko obrałam, starłam na tarce o dużych oczkach i dodałam do płatków

Kuchnia u Krysi
Sos śliwkowo-malinowy do mięs 76

Połączenie śliwek i malin z wytrawnym winem i lekką nutą goździków doskonale pasuje do mięs, zwłaszcza tych dzikich. Wystarczy tylko wybrać dobre białe wino (niezbyt kwaśne), żeby mieć gwarancję, że sos się uda. Oczywiście, nie trzeba go stosować tylko do mięs - zastosowania jak zwykle ogranicza tylko wyobraźnia

Milion Smaków
Powidła mirabelkowe z miętą i imbirem. 107

Trudno oprzeć się wrażeniu, że mirabelki są lekceważoną odmianą śliwek. Jeżeli zauważaną, to raczej jako kłopotliwy chwast raczący otoczenie tonami niechcianego dobra. Nie ceni się tego, co dostaje się za darmo. Tę postawę warto zweryfikować. Warto pochylić się i pozbierać żółte kuleczki (i czerwone, jeśli się zdarzy). Zanieść je do kuchni i zaopiekować się czule. Odwdzięczą się. Dla wszystkich miłośników

zadanie-gotowanie
Batoniki owsiane pełne zdrowia 161

migdałowego lub oleju arachidowego lub oleju kokosowego opcjonalnie: 2-3 łyżki posypki czekoladowej i 2 łyżki likieru Amaretto Uwaga : jako składników możemy też użyć innych suszonych owoców  (moreli, śliwek, żurawiny) oraz dowolny rodzaj orzechów i ziaren (dynia, pestki słonecznika, sezam). Przygotowanie Orzechy posiekać na małe kawałki, migdały bardzo drobno pokroić lub zmielić. Wszystkie sypkie składniki przełożyć do miski

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Murzynek z wiśniami 181

szkl cukru cukier waniliowy 1 szkl mleka 3 szkl mąki 1 łyżeczka sody  2 łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 łyżki kakao 1/2 szkl oleju wiśnie lub śliwki 3 łyżki dżemu  z czarnej porzeczki kawałki czekolady   Wykonanie:   Jajka zmiksować z cukrem ok 5 minut, dodać mleko, mąkę, dżem i pozostałe składniki, na końcu olej

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Sorbet jeżynowy 109

Większą ilość zawsze mrożę, robię koktajle, sorbety i musy. Ostatnio przygotowałam np. przepyszny dżem jeżynowo - czekoladowy z chia .  To zdecydowanie moje ulubione owoce w sierpniu, poza śliwkami oczywiście.  Sorbet jeżynowy Składniki: 400 g mrożonych jeżyn cukier do smaku woda Przygotowanie: Jeżyny przekładamy do blendera, miksujemy razem z cukrem i odrobiną wody na jednolitą masę. Przekładamy do miseczki, wyrównujemy

Moja smaczna kuchnia
CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ 134

waniliowy 1/2 kostki masła szczypta soli skórka pomarańczowa w syropie   KRUSZONKA: ~~~~~~~~~~~~~~ 1/2 kostki masła 1/2 szkl.cukru pudru cukier waniliowy 1 szkl.mąki krupczatki i owoce do ciasta np.śliwki ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Topimy tłuszcz i schładzamy.W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże ,1 łyżeczkę cukru,1 łyżeczkę mąki i odstawiamy do wyrośnięcia.Do gotowego zaczynu dodajemy cukier puder i cukier waniliowy,żółtka,sól

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pierś z kaczki po Tajsku 200

sosu sojowego,sosu chili. Smarujemy nasze piersi ,z obu stron. I pozostawiamy w lodówce na około 3 godziny. Im dłużej w marynacie tym lepiej. Przygotowujemy mix warzywa konfiturę ze śliwki,Ja dodałam od siebie brokuły i słodką paprykę *Obieramy cebule  i kroimy w piórka

Viola cooks with passion
PIERŚ Z KACZKI w sosie pomarańczowo-śliwkowym 132

patelni i dajemy im odpocząć przez około 5 minut, by doszły następnie kroimy piersi na plastry i układamy na talerzu, skórą do góry Na patelni z pozostałościa tłuszczu dodajemy śliwki i sok pomarańczowy ciagle mieszając zmniejszamy ogień i  kładziemy naszą kaczkę dusząc ją około 20 minut pod przykryciem przewracając od czasu do czasu. WYKŁADAJAC NA TALERZ DAJCIE PONIEŚĆ

Viola cooks with passion
SZYBKIE CIASTO Z JABŁKAMI 117

Biszkopt z jabłkiem to szybkie i bardzo proste w przygotowaniu ciasto.  Zamiast jabłek można dodać inne sezonowe owoce, śliwki, gruszki lub mirabelki.  Ciasto jest naprawdę przepyszne!  Składniki:  3 jajka 1 szklanka mąki pszennej  3/4 szklanki cukru  2 łyżeczki cynamonu  pół szklanki roztopinego masła lub oleju rzepakowego szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku

Kukuleczki

Proponowane wyszukiwania