mieszamy z żółtkiem i mąką, następnie gotujemy cały czas mieszając. Można dodać owoce, np. jagody, borówki, maliny (przetarte prze sitko), starte jabłuszko albo namoczone i zmiksowane suszone morele lub śliwki
Z notatnikaArmor czyli północnego wybrzeża Bretanii. Kuchnia tego celtyckiego regionu stoi rybami i owocami morza (ach! popróbować by tego w jakiejś knajpce w rybackim porcie...), a także zwykłymi owocami (śliwki, jabłka), oraz deserami i ciastami. Pamiętacie galette śliwkowe Marzeny? To właśnie słodka strona bretońskiej tradycyjnej kuchni :) PS Alkohol użyty przy gotowaniu pali się lub wyparowuje - danie nie ma % ;) Składniki
zadanie-gotowaniezastanawiam się jakich propsów użyć do danej sesji, jeśli np. wiem, że nie mam zbyt dużo czasu to zazwyczaj wybieram kompozycję zamkniętą i wybieram prostą formą, jak np. zdjęcie śliwek do mięsa w rondlu (kompilacja powyższych zdjęć, zdjęcie dolny prawy róg). Wybrałam ciemne tło, starą deskę, którą znalazłam na strychu u mamy (uwielbiam ją) i emaliowany rondel (kupiony na allegro
SMYKWKUCHNIumniejsza im smaku Serwuję je z malinami, które delikatnie przełamują słodycz dodawanego do nich syropu klonowego. Możecie zmienić syrop na miód, a maliny na każde dostępne owoce: banany, kiwi, śliwki nawet orzechy co kto lubi. Smacznego! Artykuł Pancakes paleo bez glutenu, zbóż i cukru. pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifewysokim płotem. Ale co to dla dzieciaków... Im płot wyższy, tym lepiej. Można na nim ćwiczyć wspinanie i wszelakie akrobacje. Chodziliśmy więc "do księdza" na te owoce. Jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, czereśnie. No same smakołyki po prostu. Po jakimś czasie ksiądz chyba miał nas już dosyć i wpuścił do sadu ogromnego owczarka. Nasywał się Dżeki, pamiętam jak dziś. Heh, ksiądz
Marder&Marder Manufactureorkisz, żyto, jęczmień, pszenica, ryż, proso, gryka… a do tego pyszny jogurt w sześciu owocowych smakach to idealne rozwiązanie na pyszny i sycący podwieczorek. Dostępne w smakach: ananas-banan, śliwka, truskawka, brzoskwinia, wiśnia, jagoda. Ja osobiście zakochałam się w małych porcjach Jogobelli Musli. Małym odkrywcom polecam Jogobellę Breakfast w wersji Choco Crunchy ze słodkim dodatkiem chrupiącej czekolady
Bon appetit mon amiefont:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Jesienna granola Składniki: Płatki owsiane – 500g Orzechy włoskie – 100g Orzechy laskowe – 100g Migdały – 100g Pestki dyni – 100g Rodzynki – 100g Żurawina – ½ szklanki Śliwki suszone – 1 szklanka Mak – 4 łyżki Cynamon – 1 łyżeczka Imbir mielony – 1 łyżeczka Kardamon mielony – ½ łyżeczki Goździki mielone – ½ łyżeczki Miód – 3 łyżki Woda – ½ szklanki Wykonanie: W dużej misce wymieszać płatki
Kuchnia Bon Appetitmieszamy łyżką, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy na wyłożoną blaszkę o wymiarach 24x36cm, delikatnie równamy. Na wierzchu, lekko dociskając w ciasto układamy przygotowane wcześniej owoce, np. połówki śliwek (łupinką do spodu). Wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i pieczemy do suchego patyczka- ok 45 minut. Przestudzone możemy posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne, bo ciasto
Kuchnia w czekoladziegarnka żeliwnego - u mnie woka, to mój pierwszy wypiek w tym naczyniu i wiem już, że nie ostatni! Na początku miałam zrobić słodkie bułki z nadzieniem czeko-śliwka, ale jak zaczęłam w domu już przygotowywać ciasto, okazało się, że nie mam w domu masła ;-(. Ech no tak, bo ja masła używam tylko do pieczenia i do smażenia czasami. Więc
SMYKWKUCHNIostatnich promieniach słońca, za długie wieczory spędzane pod kocem z kubkiem gorącego kakao (lub herbaty z imbirem) i książką, za pachnącą cynamonem szarlotkę, za ciepłe ciasto drożdżowe ze śliwkami i przede wszystkim za DYNIĘ. Na blogu znajdziecie między innymi przepisy na dyniowe placuszki , potrawkę , makaron , kawę , zupę z dyni i cydru . Dziś mam dla Was przepis na bardzo prosty, aromatyczny
Zawsze głodna!Szybkie ciasteczka na jesienne chłody. Ciasteczka są jednomiskowe oraz nie potrzebujemy do nich miksera. Pyszne, chrupiące mogą być z orzechami, wiórkami kokosa, otrębami, migdałami, żurawiną, rodzynkami, suszonymi śliwkami. Potrzebujemy: 2 szkl. płatków owsianych 1,5 szkl. mąki pszennej 1/4 szkl. cukru 2 łyżki otrębów 1 łyżka mielonego ostropestu 2 jajka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/podstawy: autorka informuje nas o wszystkim co musimy wiedzieć zanim zaczniemy suszyć :-) Drugi rozdział to suszone owoce: dla mnie raj : -), znajdziemy tutaj suszone krążki jabłek z cynamonem, suszone śliwki, rodzynki, kiwi, ananas, mango, czipsy arbuzowe z limonką, podwójnie suszone banany waniliowo - kokosowe czy suszone morele w amaretto. To tylko kilka przykładów i zdjęcia poniżej :-) Kolejny rozdział to suszone warzywa
kruche babeczkiKnedle to prosta, tania i smaczna potrawa, która sprawdzi się na słodko (np. z truskawkami, śliwkami, rabarbarem itp.), ale również na słono. Dziś wersja bez cukru, ale za to z zielonym szpinakiem. Pycha! Składniki: 25 dag czerstwej bułki 8 dag mąki 10 dag rozdrobnionego mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 2 jajka 15 dag żółtego sera sól i pieprz do smaku
Tradycyjna Kuchniamajeranku, słodkiej papryki mielonej, rozmarynu, tymianku, pieprzu ziołowego, 1/2 łyżeczki curry, troszkę papryki ostrej mielonej, niepełna łyżeczka pieprzu mielonego, 2 niepełne łyżeczki soli, 4 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju, śliwki suszone. Przygotowanie: Smacznego
W kuchni u Moniki