Kwiecień - kuchnia żydowska

Kwiecień - kuchnia żydowska

Kwiecień - kuchnia żydowska

Pomyślałam, że kwiecień to dobry miesiąc, żeby przyjrzeć się kuchni żydowskiej. W kwietniu w kulturze żydowskiej obchodzone jest święto Pesach, które upamiętnia wyjście potomków Izraela z Egiptu. To wtedy Mojżesz, a za nim 600 tyś. Izraelitów ruszyli w poszukiwaniu swojego miejsca na ziemi, żeby po 40 latach dotrzeć do Jerozolimy. Przekazy historyczne, badania archeologów i przekazy religijne są w kulturze żydowskiej bardzo splątane i przyznam, że jest to opowieść fascynująca.  Nie sposób poznać i zrozumie... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu W kuchni wieczorem

Autor

Joanna B.Joanna B.

Prowadzę blog w kuchni wieczorem i zajmuję się fotografią. Uwielbiam drobne, codzienne przyjemności i kreatywne życie. Na blogu dzielę się moją pasją gotowania i fotografowania.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

mięso, wieprzowina, ryby, diety, dieta, ryba, przepisy na święta, zupa, śledź, śledzie po żydowsku, dania mięsne, drugie danie, śledź w śmietanie, dania bez mięsa, ryby na święta

Inne przepisy z W kuchni wieczorem

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.