Składniki: Młoda kapusta 1,5 kg Mięso mielone 1 kg ( u mnie zmielona łopatka + karkówka) Ryż 200 g Cebula Olej 4 łyżki Sól Pieprz Przygotowanie: Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Do garnka wkładamy kapustę i po ok 2-3 minutach odcinamy pojedynczo sparzone zewnętrzne liście. Po sparzeniu(...)zwinąć środkiem a boki wcisnąć w mięso. Jak zwinąć gołąbki zobaczycie w filmie poniżej. Na dnie dużego szerokiego garnka ułożyć liście, które nam zostały. Układamy gołąbki. Przykrywamy liśćmi kapusty jeśli nam jeszcze zostały. Zalewamy wodą do wysokości gołąbków. Dodajemy łyżkę soli i gotujemy pod przykryciem do miękkości. U mnie ok. 35 minut. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego
Kulinarne przygodypieczarkami. Zapraszamy na pyszne gołąbki z mięsem drobiowym, pieczarkami i oczywiście ryżem. Zazwyczaj domowe gołąbki przygotowuje się z mięsem wieprzowym, jednak te również wychodzą przepyszne, sprawdźcie sami! Składniki: główka kapusty, 200 g ryżu, 0,5 kg drobiowego mięsa mielonego, 30 dag pieczarek, 2 cebule, pieprz, sól, czosnek granulowany, papryka ostra mielona, masło, 0,5 l bulionu warzywnego(...)kroimy w kostkę, podsmażamy na odrobinie masła. Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę i także podsmażamy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łączymy wszystkie składniki, przyprawiamy, po czym dokładnie mieszamy. Z kapusty wycinamy środek, po czym wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i parzymy, do momentu aż liście zaczną w swobodny sposób odchodzić. Pozostawiamy do ostygnięcia, po czym wycinamy twarde części liści
Przepiski.plUwielbiamy korzystać z sezonowych rarytasów. Młoda kapusta, obok ziemniaczków, jest jednym z nich. A taka surówka…Petarda! W zasadzie sama wystarczy ;) Składniki: 1/4 główki młodej kapusty 2 młode marchewki 1/2 pęczku natki pietruszki 50 ml oleju z pestek winogron 2 ząbki czosnku 1 łyżka miodu 50 ml wrzątku 2 łyżki octu ryżowego sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Kapustę szatkujemy, oprószamy solą. Odstawiamy na kwadrans, płuczemy. Marchewki obieramy, ścieramy na wiórki. Natkę siekamy. Olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet, miód, sól i pieprz mieszamy z wrzątkiem, studzimy. Wszystkie składniki
R'n'G KitchenWegański kapuśniaczek ze szparagami z młodej kapusty. Zupa jest lekka, zdrowa i pożywna. Pachnie wiosną, przyprawą curry. Trzydzieści minut i zupa jest gotowa. 1 główka młodej kapusty 2 ziemniaki 2 marchewki 1 kawałek pora biała część 1 pęczek szparagów zielonych 1 łyżeczka curry 200 ml mleczka kokosowego olej rzepakowy natka pietruszki 2 ziela angielskie 2 liście laurowe 1 cebula Ziemniaki(...)marchew obieram. Ziemniaki kroję w kostkę, por i cebulę drobno, a marchewkę w talarki. W garnku rozgrzewam olej dodaję cebulę, por i chwile smażę, dodaję marchewkę, ziemniaki, pokrojoną kapustę, liść laurowy, ziele, wlewam trzy litry wody i gotuję na wolnym ogniu 15 minut. Po tym czasie dodaję pokrojone szparagi i dodaję do zupy ale bez główek. Te dodam na końcu
wesoła kuchniaBardzo zimowy przepis, bożonarodzeniowy wręcz, na samym progu upalnego lata. Tyle, że większość kapust jest na szczęście całoroczna, więc jakikolwiek przepis można spokojnie wypróbować... kiedykolwiek! Przepis, lekko zmieniony, Nigelli Lawson z 'Nigella Christmas' . Składniki: (z dodatkiem ziemniaków, mięsa, itp. spokojnie na jakieś 5-6 porcji) 1 łyżka oleju 1 mała, czerwona cebula, obrana i przepołowiona 1/2 łyżeczki soli 1 czrwone(...)jabłko niewielka główka czerwonej kapusty, lub połowa większej 1 1/2 łyżki miałkiego, ciemno-brązowego cukru 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 250ml soku z granatów 125ml soku pomarańczowego Rozgrzej olej w sporym garnku z pa suj ą ca pokrywk ą . Pokrój cebulę na cieniutkie półplasterki i dodaj do garnka razem z sol ą . Smaż przez 5 minut, aż zaczn
Lejdi of the houseSkładniki: 1/2 główki młodej kapusty 250 g paluszków surimi 1 puszka kukurydzy 1/2 czerwonej cebuli 1 pęczek rzodkiewek 1 żółta papryka 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki jogurtu greckiego 4 łyżki majonezu sól, pieprz Sposób wykonania: Jajka gotujemy na twardo. Kapustę szatkujemy w paski. Cebulę, jajka, paluszki surimi, rzodkiewki oraz paprykę kroimy w średniej wielkości kostkę. Natkę pietruszki drobno szatkujemy
Qchnia po prostucebule pęczek natki koperku pęczek natki pietruszki Vegeta natur z czosnkiem (do smaku) 60 dag fileta z kurczaka 60 dag szynki wieprzowej sól, pieprz do smaku kilka liści kapusty zielonej olej Ziemniaki pokroić w grubsze plastry. Naczynie do prażonych polać dno olejem. Na to wyłożyć liście kapusty. Na kapustę dać połowę pokrojonych ziemniaków, następnie połowę pokrojonej w kostkę marchwi, pietruszki
Gotuję TestujęJestem wielką fanką surówek. Może nie być ziemniaczków, ryżu, makaronu, kaszy, ale jak nie ma surówki to już gorzej. Na ryneczku zlądowała młoda kapusta, więc najwyższy czas na jej wykorzystanie. Potrzebujemy: 1 mała główka młodej kapusty 1 marchewka 1 jabłko 1 czerwona cebula 0,5 pęczka koperku 0,5 pęczka pietruszki 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli(...)łyżeczki pieprzu 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżki majonezu Kapustę obieramy z grubych zielonych liści i szatkujemy. Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kosteczkę. Drobno siekamy koperek i pietruszkę. Wszystko ląduje w misce. Dodajemy przyprawy, ocet oraz majonez. Całość mieszamy i już :) Majonez możemy zastąpić oliwą z oliwek, ale ja mimo wszystko wolę
Emskie Smakikolorującą czarno-biały świat. Pierwsze wiosenne deszcze i ten zapach tuż po. Dobra! Czas na przepis, więc łapcie i korzystajcie! Kolejne nowalijki dopiero za rok. Składniki: 1/3 młodej kapusty 2 pomidory 1/2 kg groszku w strąkach 5 młodych ziemniaków 3 młode marchewki 1 gałązka lubczyku 1 listek laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka drobnego makaronu 1 pęczek natki(...)litra), dodajemy ziele angielskie , gałązkę lubczyku, listek laurowy, płaską łyżeczkę soli. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień. Gotujemy przez kwadrans. W tym czasie pomidory sparzamy, kroimy na 16tki (usuwamy stwardniałą część). Kapustę grubo szatkujemy. Po 15 minutach usuwamy pietruszkę, seler i lubczyk. Dodajemy kapustę, gotujemy pod przykryciem przez kwadrans (na średnim ogniu). Wrzucamy pomidory i makaron. Gotujemy do jego miękkości. Na rozgrzane masło
R'n'G KitchenSzybka, łatwa i pyszna sałatka obiadowa, ale myślę, że również doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla. Wystarczy tylko kapusta pekińska, czerwona papryka, kukurydza konserwowa i odrobina pora, wszystko wymieszać z majonezem i gotowe. Prawda, że szybka i łatwa? :) Składniki: * 1 mała kapusta pekińska * nie duży kawałek białej części pora * pół puszki kukurydzy konserwowej (użyłam Orzech(...)mała czerwona papryka * 1 płaska łyżka majonezu * 1 płaska łyżka śmietany 12% * 1 łyżeczka soku z cytryny * sól i pieprz do smaku Wykonanie: Kapustę pekińską drobno poszatkować, pora i paprykę czerwoną pokroić w drobną kostkę, kukurydzę osuszyć z zalewy. Wszystko umieścić w misce, wymieszać. W osobnej miseczce wymieszać majonez ze śmietaną, sokiem z cytryny, solą i pieprzem, wymieszać. Tak przygotowany
Zrób to smacznieSkładniki: 400 g fileta z indyka 1/2 główki młodej kapusty 2 cebule sól, pieprz czubryca czerwona pieprz ziołowy ocet balsamiczny maggi 1/2 łyżki sosu chili 2 łyżki posiekanego koperku majeranek, … Czytaj dalej Indyk w młodej kapuście
czarrna od kuchniktóre chętnie stawiają miłośnicy stylu retro. A gdy już mamy kuchnię retro to czas na gotowanie po staropolsku. Tutaj możemy polecić: Kotlet schabowy z kością z ziemniakami i kapustą Wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkiem Bigos staropolski ze świeżej i kiszonej kapusty Grochówka wojskowa zupa grochowa po polsku Gołąbki z mięsem mielonym w kapuście włoskiej Artykuł Urządzamy kuchnię. Kuchnia
ProstePesto.plzupka jest wtedy aromatyczna. Mój mąż niestety koperku nie lubi wiec i zdjęcie bez niego ....ja na poście dr Dąbrowskiej . Składniki: ok 50 dag żeberek wieprzowych główka młodej kapusty 2 marchewki pietruszka kawałek selera kawałek pora i cebulka 3 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego 1-2 łyżki przecieru pomidorowego kawałek swojskiej kiełbaski sok z cytryny(...)liść laurowy , sól i gotować na mniejszym ogniu,aż mięso będzie miękkie. Gdy warzywa będą gotowe, wyjąć je i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Następnie dodać poszatkowaną kapustę. Młoda kapusta gotuje się bardzo szybko tj ok 10 min. Dodajemy więc pokrojoną i podsmażoną w kostkę kiełbaskę, przyprawiamy solą,pieprzem.Na koniec łyżka bądź dwie przecieru i wyciśnięty
Niespełnione zdolności kulinarneObowiązkową potrawą w wiosenno-letnie dni jest u mnie bigos z młodej kapusty- z tartą marchewką, ogromną ilością świeżego koperku i obowiązkowym dodatkiem, jakim jest masło (duuużo masła), które cudownie podbija smak i nadaje tej fantastycznej maślanej nuty- to mój przepis na smaczny bigos. Z dodatkiem boczku, kiełbaski czy chudej szynki też wyśmienicie smakuje, jednak ja, akurat tę wersję preferuję(...)ziemniaków, do klusek, do pajdy chleba, albo jako dodatek do kotletów... około 4-6 porcji: 1,2 kg młodej kapusty (około 2 mniejsze główki) 1 marchewka 1 mała cebula 1 szklanka wody 150 g masła 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka suszonej włoszczyzny 4 szt. ziela angielskiego 1 listek laurowy pęczek świeżego kopru sól, pieprz do smaku W dużym
Kraina Miodem Płynąca