Bardzo łatwa, niezwykle pyszna surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem majonezu lub oleju, za którą przepadam ja i moje dzieci. Przygotujesz ją dosyć szybko. Szybko też zniknie, gdyż moje dzieci jedzą ją nie tylko jako dodatek, ale również samodzielnie na śniadanie lub kolację. Składniki w przybliżeniu. Możesz dodać mniej lub więcej poszczególnych składników.W oryginalnym przepisie podana jest(...)pietruszki. Niestety w niedzielę rano kiedy ją robiłam natki pietruszki nie miałam, ale za to dodałam chyba ze 4 łyżki siekanego mrożonego koperku. Będziesz potrzebować: - 1 małej główki czerwonej kapusty - do1 kg - małej cebuli ,u mnie czerwona -1 duże jabłko ,twarde i kwaśne -2 marchewki -po sporej garści siekanej pietruszki i koperku -3-4 łyżki majonezu lub 4-5 łyżek
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: (na ok. 50 sztuk) Ciasto: Mąka pszenna 500 g Olej 3 łyżki Woda gorąca 1 i 1/4 szklanki Sól łyżeczka Farsz: Kapusta kiszona 800 g Grzyby suszone 40 g Cebula średnia Sól Pieprz Przygotowanie: Grzyby namoczyć w wodzie całą noc. Kolejnego dnia ugotować w tej samej wodzie do miękkości ok 1 godzinę. Kapustę ugotować od miękkości z dodatkiem(...)soli i odrobimy cukru. Cebulę pokrojoną w kosteczkę zeszklić na oleju. W maszynce przemielić na średnich oczkach kapustę oraz grzyby. ( Możemy również wszystko drobno pokroić). Całość wymieszać dodać podsmażoną cebulkę. Doprawić solą oraz pieprzem i ponownie wymieszać. Z mąki, wody, oleju i soli zagnieść gładkie ciasto. ( w razie konieczności podsypać odrobiną mąki). Cienko rozwałkować i za pomocą szklanki wyciąć
Kulinarne przygodypiórka łyżka brandy szczypta tymianku garść wiśni jajko ugotowane na twardo i drobno posiekane koperek do dekoracji pieczywo do podania Przepis na kanapki z wątróbką i jajkie m Kiszona kapusta z czarnuszką Składniki: garść kiszonej kapusty łyżka oleju lnianego lub rydzowego duża szczypta nasion czarnuszki Przepis na kiszoną kapustę z czarnuszką Orzechy w glazurze Składniki: pół kilo orzechów 3 łyżki
Ugotowane pozamiatanetradycyjne Kopytka domowe , – Kopytka z boczkiem i groszkiem – Kopytka ze szpinakiem – Kopytka marchewkowe z rozmarynem – ruskie pierogi – kluski śląskie – Szare kluski z zasmażaną kapustą kiszoną – Knedle z mięsem. Kluski z mięsem Knedle lubią wszyscy, a my robimy też knedle ze śliwkami , truskawkami , oraz ze śliwkami i bakaliami, gnocchi – Placki z gotowanych ziemniaków(...)Kartacze lub Cepeliny. Pyzy z mięsem – Ziemniaki smażone na patelni – Ziemniaki pieczone z serem i szynką. Hasselback potatoes Ziemniaki z kiszoną kapustą . Polecam też inne przepisy na ziemniaki: młode ziemniaki z piekarnika . młode ziemniaki zapiekane z rozmarynem śródziemnomorskie ziemniaki pieczone z tymiankiem , Ziemniaki z kiszoną kapustą oraz Najlepsze przepisy na placki ziemniaczane The post Kuchnia na trudne czasy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszny dodatek do dania głównego. Składniki: pół główki niedużej białej kapusty szpiczastej 1 duży por 2 jabłka 1 marchewka 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Por przekroiłem wzdłuż na pół, i jeszcze raz na pół. Następnie skroiłem na cienkie(...)paseczki. Kapustę i pora przełożyłem do miski. Ugniatałem, by warzywa nieco zmiękły. Lekko posoliłem. Odstawiłem na około 20 minut. Obrane jabłko i marchewkę starłem na dużych oczkach tarki. Połączyłem z kapustą i porem. Dodałem majonez, doprawiłem do smaku solą oraz pieprzem
R'n'G Kitchenprzypraw w proszku ✅ 1 łyżka oleju roślinnego Dodatki ✅ 3-5 cm imbiru pokrojonego w talarki ✅ 3-5 małe szalotki cienko pokrojone ✅ 1-2 marchewki pokrojone w cienkie paseczki ✅ 0/5 kapusta białej pokrojonej w cienkie paski ✅ 3-5 łodygi szczypiorku pokrojonego na kawałki ✅ 3-5 łyżki oleju roślinnego ✅ 2-3 łyżki sosu sojowego ✅ 1-2 łyżeczki oleju sezamowego ✅ 1 łyżeczka białego(...)pozostaw. 🛠️ Rozgrzej mocno Woka i wlej dwie łyżki oliwy, wrzuć marchewkę i często mieszając, smaż przez chwilę, przełóż na talerzyk. 🛠️ Wlej dwie łyżki oliwy do Woka i wrzuć kapustę, często mieszając, smaż ją przez chwilę, przełóż na talerzyk. 🛠️ Wlej łyżkę oliwy do Woka i wrzuć imbir, po chwili szalotki i często mieszając, smaż je przez chwilę, przełóż na talerzyk. 🛠️ Wlej
RafalCookkotletów, krokietów i placków, przeważnie bezmięsnych, albo z małą ilością. Kotlety, krokiety czy placki z warzywami są świetną alternatywą dla dań mięsnych. A warzyw w sklepach jest pod dostatkiem, kapusta, ziemniaki, brokuły, kalafiory, cukinia , seler, marchew , czy bataty dają duże pole do popisu, aby coś pysznego z nich wyczarować. Wpis pt. Kuchnia na trudne czas cz.1 znajdziecie TUTAJ . My bardzo(...)Wyglądają jak tradycyjne kotlety mielone czy placki, a mięsożercy nie rozczarują się podczas ich konsumowania. Nie trzeba mięsa aby zrobić bardzo smaczny posiłek, sprawdźcie sami nasze przepisy: Placki z kapusty Krokiety ziemniaczane z papryką kotlety z brokułów, ryżu i sera , Krokiety z kaszy gryczanej ; Krokiety z pieczarkami i serem Krokiety ziemniaczane (Panzerotti neapolitańskie) ; Krokiety z kapustą i grzybami ; Kotlety
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękwestii nie ma już co za dużo “kombinować”. Skrzydełka kurczaka z pak choi 2020-10-30 22:17:01 Proste w przyrządzeniu marynowane skrzydełka kurczaka z kapustą pak choi. Inspirowane kuchnią chińską danie dla miłośników wyrazistych smaków. Zapisz przepis Drukuj Składniki 1kg skrzydełek z kurczaka 1 średnia kapusta pak choi (ok. 400g) 200g pędów bambusa z puszki kilka(...)zacznie się gotować zmniejszamy nieco ogień. Dusimy pod przykryciem, niezbyt gwałtownie, przez 25 minut. W razie potrzeby możemy dodać nieco wody. W międzyczasie pędy bambusa odsączamy z zalewy, kapustę pak choi kroimy w grubą kostkę (duże kawałki). Z dymek oddzielamy zielone pędy, które pozostawiamy do podania, a same cebulki kroimy w dość grube plasterki. Warzywa dodajemy do skrzydełek i sosu
Kulinarna Pokusaurozmaici nam talerz - zarówno wizualnie, jak i smakowo. Przy surówkach można spokojnie sobie kombinować z tego, co akurat mamy w domu - warzywa lubią swoje towarzystwo. Ja postanowiłam do białej kapusty dodać czerwoną paprykę, a na dodatek urozmaiciłam jeszcze szpinakiem, który akurat miałam w lodówce. Surówka z białej kapusty z papryką i szpinakiem - przepis Do przygotowania surówki będziesz potrzebować: 1/4 główki(...)białej kapusty, marchew, czerwoną paprykę, garść świeżego szpinaku, 2 łyżki natki pietruszki. Do przygotowania sosu będziesz potrzebować: łyżeczkę syropu klonowego, 3 łyżki jogurtu naturalnego, sok z połowy cytryny, łyżeczkę curry, sól i pieprz do smaku. Marchew obierz, wszystkie warzywa posiekaj, polej sosem, posyp natką pietruszki i dokładnie wymieszaj. Gotowe
Z notatnika dietetykaSkładniki : mała główka białej kapusty 1 cebula 1 konserwowy ogórek 1 marchewka sól, sok z cytryny pieprz, oliwa, cukier, koperek Przygotowanie: Kapustę drobno poszatkować, posypać lekko solą, pognieść rękoma i pozostawić na ok.15 min. Marchew, ogórek i jabłko zetrzeć na drobnej tarce, cebulkę pokroić Kapustę odcisnąć, dodać przygotowane warzywa, posypać mielonym pieprzem -wymieszać Przygotować marynatę z oliwy, cytryny i cukru
Proste Potrawypotrafię. A ponieważ gorąco wierzę, że lepiej zdrowo się odżywiać niż łykać pastylki, to nastawiłam buraki na zakwas do picia, w lodówce mam zapas kiszonek w postaci kapusty, ogórków, rzodkiewek, marchewek, bo nie wiem czy wiecie, ale kisić można wszystkie warzywa, nie tylko ogórki i kapustę. Przygotowuję z nich surówki, dodaję do sałatek, kanapek. Kiszonki są źródłem wielu witamin(...)składników mineralnych. Zakwas z buraków czy z kapusty to naturalne napoje probiotyczne, bogate w witaminy, żywe kultury bakterii, które regulują metabolizm, wzmacniają odporność, poprawiają trawienie i stymulują wzrost zdrowego mikrobionu. Dbajcie o siebie kochani i trzymajcie się zdrowo! Składniki: 5 ogórków kiszonych 1 marchew 2 dymki ze szczypiorkiem kilka gałązek koperku 1 łyżka syropu klonowego lub miodu 3 łyżki oliwy
Smakowity Blog Kulinarnyposiekanej bazylii pół pęczka drobno posiekanego szczypiorku 2 ząbki czosnku galicyjskiego spora szczypta pieprzu szczypta soli papryka żółta papryka zielona papryka czerwona pół cebuli 2 ogórki gruntowe kilka liści kapusty pekińskiej 8 kromek ulubionego pieczywa opcjonalnie dip z jogurtu naturalnego i czosnkiem galicyjskim Wyszorowaną cukinię kroimy w cienkie plastry i nacieramy oliwą wymieszaną z posiekanymi ziołami, solą i pieprzem. Odstawiamy(...)chwilę i w tym czasie papryki kroimy w paseczki, cebulę w piórka, ogórka w plasterki, a kapustę rwiemy na mniejsze kawałki. Zamarynowaną cukinię grillujemy na rozgrzanej patelni. Na połowie kromek chleba układamy kolejno paprykę, cebulę, ogórki, kapustę, a na wierzch grillowaną cukinię. Całość przykrywamy kromkami chleba i podajemy. Smacznego :) Zobaczcie, w jaki inny sposób możecie wykorzystać cukinię: na surowo
Mienta blogPopularna surówka z szatkowanej kapusty z marchewką i cebulą. Najczęściej podawana do dań obiadowych, ale świetnie sprawdzi się również do grillowanych mięs lub ryb. Składniki: 1/2 małej kapusty białej 1/2 cebuli marchewka łyżka octu winnego łyżeczka miodu lub cukru sól, pieprz Z umytej kapusty wykroić głąb i cienko poszatkować. Dodać startą na tarce marchewkę i drobno pokrojoną
wyzwania kuchenneNigdy nie byłam zwolennikiem farb do jajek i innych tym podobnych sztuczności. Moje pisanki żółte i niebieskie zawdzięczają swój kolor kurkumie i czerwonej kapuście. Jeśli chcecie, aby w Waszym koszyczku wielkanocnym znalazły się kolorowe pisanki, skorzystajcie z poniższego przepisu jeszcze dziś. Składniki: 8 jaj w białych skorupkach 8 szklanek wody 1/4 małej kapusty czerwonej 2 łyżeczki octu 1 łyżeczka kurkumy(...)ostudzeniu schowaj zalane jaja do lodówki na całą noc, aby nabrały koloru. Pisanki niebieskie: Do garnka wlej 4 szklanki wody, 1 łyżeczkę octu. Wymieszaj. Włóż 4 jaja i kapustę czerwoną. Gotuj 15 minut. Ugotowane jaja przełóż do miski. Wodę odcedź przez filtr do kawy i wlej do miski z jajami tak, aby całe jaja były zakryte wodą. Po ostudzeniu schowaj
Moja Delicja