drugi sposób na zagospodarowanie jednej kapusty coolwarp. Tym razem przepyszne połączenie z wędzonym kurczakiem. Składniki 1/2 sztuki kapusty coolwarp 600 g udek wędzonych z kurczaka 1 duża pietruszka 1 seler korzeniowy 2 duże marchewki 3 ziemniaki 3 pomidory malinowe 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 szczypta mielonego kminku 1 pęczek koperku 4 łyżki tartego(...)zmniejszamy płomień. Pietruszkę i seler ścieramy na tarce do jarzyn. Marchew kroimy na większe kawałki. Ziemniaki kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. Kapustę szatkujemy. Wszystkie składniki dodajemy do zupy, liście laurowe i ziele angielskie. Wsypujemy szczyptę kminku, dodajemy sól i pieprz. Po kwadransie, udka wyjmujemy, studzimy, zupę gotujemy na wolnym ogniu. Mięso z kurczaka
R'n'G Kitchencoleslaw można przyrządzić ze łatwo dostępnych składników. Zazwyczaj kupuję mięso w kawałku i mielę. zwłaszcza kiedy przyrządzam hamburgery z dodatkiem wołowego mięsa. Wołowina z karczka jest najlepsza! Biała kapusta…chyba najbardziej popularne warzywo w Polsce o tej porze tryska świeżością. Coleslaw jest pyszne i świetnie pasuje do hamburgerów. Kolacja zapowiada się pysznie. „ Hamburgerowo ” może również być(...)winnego octu ¾ łyżeczki soli czarny pieprz do smaku 2 łyżeczki szczypiorku Dressing 200 ml majonezu, tutaj przepis 1 łyżka ostrej musztardy Brioszki upiecz według przepisu w linku. Poszatkuj kapustę i wymieszaj z solą i winnym octem. Odstaw na 2 godziny. Mieszaj od czasu do czasu. Na koniec odciśnij kapustę z soku i octu. Ewentualnie dopraw czarny pieprzem i posyp szczypiorkiem
codojedzeniazapasów jeszcze za wcześnie, przepis zamieszczam już teraz by pomyśleć o tym, warto w ogóle robić takie kiszonki. Może komuś się przyda :) Ja jestem wielbicielką kiszonek. Kiszona czerwona kapusta obok białej jest moją ulubioną. Używam jej do prostych surówek. Przepis pochodzi z książki "Kompoty, marynaty, dżemy" Zdzisławy Skrodzkiej. Składniki : ok. 5 kg poszatkowanej czerwonej kapusty, razem(...)Przygotowanie : Przygotować kamienny garnek o pojemności co najmniej 8 l. Umyte jabłka pokroić w słupki, obraną cebulę w talarki Wszystkie składniki wymieszać i dalej postępować jak przy kiszeniu białej kapusty od punktu
Proste PotrawySałatka shoarma z polędwiczki Sałatka shoarma z polędwiczki to pyszna propozycja na bardzo smaczną sałatkę, którą Wam polecam Polędwiczka wieprzowa usmażona w przyprawie do shoarmy, warzywa i czerwona kapusta pekińska, która może nie jest zbyt popularna, ale smakuje rewelacyjnie - nie robi się gorzka, ani nie farbuje, a do tego pyszny sos czosnkowy. Sałatka shoarma z polędwiczki lekko przypomina sałatkę gyros(...)polędwiczki. SKŁADNIKI: 350 g polędwiczki wieprzowej 2 łyżeczki przyprawy do shoarmy 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła klarowanego 4 ogórki konserwowe 1 cebula czerwona 1 czerwona papryka 1/2 kapusty pekińskiej czerwonej Sos: 1 mały jogurt naturalny ( 180g ) 1 łyżka majonezu sól czarny pieprz mielony czosnek granulowany PRZYGOTOWANIE: Polędwiczkę wieprzową oczyścić z błonek, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić
WSZYSTKO SMACZNEsurówka z zielonych warzyw pasuje do każdego rodzaju dań obiadowych. Długo zachowuje świeżość, jest lekka i tak zielona, że aż chce się ją jeść:). 1/4 główki młodej kapusty 4 gruntowe ogórki 4 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu sól, pieprz do smaku 1. Kapustę drobno szatkujemy. Ogórki kroimy w półplastry(...)Kapustę, ogórki i koperek łączymy z sokiem z cytryny, miodem, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Przed podaniem odstawiamy na 30 minut, najlepiej do lodówki
Szefowa kuchnitaki pyszny, że muszę się z Wami nim koniecznie podzielić. Podane proporcje są na około 4 porcje jednak możecie je dobrowolnie zwiększyć w zależności od potrzeb. Składniki - 200 g kapusty kiszonej - 350 g makaronu - 200 g pieczarek - 0,5 czerwonej cebuli - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 100 g czerwonej świeżej papryki - 150 g ogórka konserwowego - 150 g wędzonej kiełbasy(...)łyżka oleju - przyprawy: sól, pieprz, czosnek, wędzona słodka papryka Wykonanie Makaron gotujemy według przepisu. Kapustę płuczemy pod bieżącą wodą a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w odrobinie wody (tak by się nie przypaliła) przez około 20 minut ( do miękkości). Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Pieczarki oraz paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Dodajemy
Health-Fit-Lifewydłużony czas smażenia rozwiąże brak tego sprzętu. Składniki (na 2-3 porcje): 3 średniej grubości kotlety schabowe po połówce żółtej, czerwonej i zielonej papryki 1 średnia marchewka połówka niewielkiej kapusty pekińskiej lyżka drobno posiekanego imbiru 3 ząbki czosnku 1/5 łyżeczki sproszkowanego chili 3 łyżki ciemnego sosu sojowego lub do smaku 2 łyżki oleju garść suszonych grzybów mung Do podania: ugotowany(...)minut przed rozpoczęciem gotowania. Papryki myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w cienkie paski. Odkładamy. Marchewki kroimy nożem lub za pomocą specjalnej tarki w cienkie słupki, także odkładamy. Umytą kapustę pekińską kroimy w plastry. Schab myjemy, usuwamy białe błony i kroimy w cienkie paski. Imbir i czosnek obieramy i wszystko bardzo drobno siekamy. Wok stawiamy na duży ogień
Smaczna Stronadać taki jaki lubisz. Mój składa się z czarnej soczewicy i pieczarek. Są pyszne! Zdradzę pewien sekret... do pieczarek zawsze dodaję pieprz ziołowy. Smak nie ma sobie równych! liście kapusty 8 szt. Na farsz: czarna soczewica 1 szklanka pieczarki ok. 6 szt. cebula 1 szt. pieprz i sól do smaku pieprz ziołowy - 1 łyżeczka Na sos: passata(...)pomidorowa 300 ml czosnek 1 - 2 ząbki majeranek - 1 łyżeczka oliwa z oliwek - 2-3 łyżki Liście kapusty gotować na parze. Soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach razem z cebulą. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i przesmażyć, dodając sól, pieprz i pieprz ziołowy. Wymieszać razem z soczewicą. Faszerować
AZgotuj!kuchni tajskiej. Składniki 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżeczki obranego korzenia imbiru 1 duży ząbek czosnku 1 czerwona papryka 200 g grzybów shitake 3 duże dymki 3 szklanki kapusty pekińskiej ( można zastąpić bok choy ) sól pieprz Przygotowanie Rozgrzałem olej w rondlu o grubych ściankach. Włożyłem imbir, obrany i starty, oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, po 20 sekundach dodałem paprykę(...)pokrojoną w paski i grzyby pokrojone w cienkie plasterki. Gdy papryka zrobiła się miękka, ale jeszcze jędrna ( ok. 3 minuty ), dodałem dymki, pokrojone w cienkie plasterki i kapustę drobno pokrojoną. Podgrzewałem, aż kapusta zmiękła. Doprawiłem solą i pieprzem
R'n'G KitchenSałatka shoarma z polędwiczki Sałatka shoarma z polędwiczki to pyszna propozycja na bardzo smaczną sałatkę, którą Wam polecam Polędwiczka wieprzowa usmażona w przyprawie do shoarmy, warzywa i czerwona kapusta pekińska, która może nie jest zbyt popularna, ale smakuje rewelacyjnie - nie robi się gorzka, ani nie farbuje, a do tego pyszny sos czosnkowy. Sałatka shoarma z polędwiczki lekko przypomina sałatkę gyros(...)polędwiczki. SKŁADNIKI: 350 g polędwiczki wieprzowej 2 łyżeczki przyprawy do shoarmy 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła klarowanego 4 ogórki konserwowe 1 cebula czerwona 1 czerwona papryka 1/2 kapusty pekińskiej czerwonej Sos: 1 mały jogurt naturalny ( 180g ) 1 łyżka majonezu sól czarny pieprz mielony czosnek granulowany PRZYGOTOWANIE: Polędwiczkę wieprzową oczyścić z błonek, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić
WSZYSTKO SMACZNEBędąc na targu zobaczyłam piękną główką kapusty, nie mogłam przejść obok niej obojętnie. Zastanawiałam się co z niej zrobić, gołąbki a może surówkę? Wybór był jeden gołąbki, które wyszły rewelacyjne pyszne pyszne, delikatne rewelacyjne w smaku. Gołąbki młodej kapusty · 1główka młodą kapustę
Kulinarne pyszności MolkiSami spróbujcie. Składniki na 4-5 porcji: ok. 350 g świeżego łososia 1 papryczka chilli 1 puszka mleczka kokosowego 1 litr wody sól do smaku 1 większa marchewka 1 kapusta pak choi ok. 15 cm pora 2 łyżki oleju 3 większe ząbki czosnku Pora przekroić wzdłuż, opłukać dokładnie pod bieżącą woda. Posiekać na średniej grubości kawałki. Czosnek obrać, posiekać. Papryczkę(...)przekroić, usunąć nasionka i drobno posiekać. Marchewkę obrać, pokroić w plasterki lub mniejsze kawałki. Kapustę pak choi opłukać pod bieżąca wodą, osuszyć i pokroić w paseczki średniej grubości. W garnku rozgrzać olej. Dodać por, papryczkę i czosnek, poddusić przez około 2 minuty mieszając co chwilę. Dodać marchewkę i mieszając podsmażać kolejne około 2 minuty. Wlać wodę, dodać kapustę pak choi
Codzienna kuchnia niecodziennamożna jeść podczas diety . Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym
Kulinarne przygody GatityPowrót z pracy, brak pomysłu na obiad…a tutaj szybkie przygotowanie, samo się piecze i włala! Gotowe ;) Zapewniamy…obiad z przygotowaniem, to 60 min. Składniki 1/2 małej główki kapusty pekińskiej 1 pęczek koperku 1 puszka pomidorów krojonych z zalewą 400 g mięsa mielonego z kurczaka 100 g ryżu 500 ml bulionu warzywnego Przygotowanie N Kapustę szatkujemy. Koperek siekamy. Kapustę, koperek
R'n'G KitchenSałatka z młodej kapusty, papryki i kukurydzy będzie wspaniałym dodatkiem do obiadu. Kapustę pokroić dość drobno, zostawiając głąb. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokroić
Bullio