kapustą - 19268 przepisów (strona:512/1285)

Paszteciki z kapustą 84

Paszteciki z kiszoną kapustą to danie nie tylko od święta. Ostatnio przygotowałam je jako towarzystwo do zupy pomidorowej. Moje ulubione są właśnie z kapustą, jednak farsz możecie zrobić wedle własnych upodobań. Z podanych składników ulepicie około Artykuł Paszteciki z kapustą pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Bigos z młodej kapusty 74

Bigos z młodej kapusty to idealna alternatywa dla tradycyjnego bigosu. Jest on zdecydowanie szybszy w przygotowaniu i tak samo smaczny. Taki bigos przygotowuję od razu, gdy młoda kapusta pojawi się na straganach! Gorąco polecam przygotować go na obi Artykuł Bigos z młodej kapusty pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
35 pomysłów na obiad z grzybami 131

pieczarkami i jajkiem Zapiekanka makaronowa z grzybami Lazania z grzybami Zapiekanka ziemniaczana z grzybami pod beszamelem Naleśniki z pieczarkami i brokułem Glass noodles z warzywami i grzybami mun Modra kapusta z pieczarkami Danie jednogarnkowe z kiszoną kapustą i grzybami Jajka sadzone z pieczarkami Fasola z pieczarkami Bigos pieczony – przepis Łazanki z kapustą Artykuł 35 pomysłów na obiad z grzybami pochodzi

Dorota Smakuje
Indyk w cebuli na szybki smaczny obiad. Soczysta pierś z indyka? 106

jeszcze delikatniejsze. Jednak uważam, że pierś z indyka pasuje doskonale. Mimo, że to suche mięso - w tej wersji jest bardzo soczyste i miękkie. Podane z ziemniaczkiem i surówką za kapusty pekińskiej (przepis też u mnie). Bajka. Składniki (na 2 osoby): 2 solidne kotlety z piersi indyka 1 średnia cebula ziemniaczki  surówka z kapusty pekińskiej Przygotowanie: Stłuczone kotlety z piersi(...)cebulą. A patelnię -przykrywką. Kotlety potrzebują dosłownie kilka minut - nie ma potrzeby ich odwracania. Podajemy z ulubionymi dodatkami - u nas ziemniaczki z koperkiem i duuża ilość surówki z kapusty pekińskiej ze świeżym ogrodowym szczypiorkiem. Poziom trudności i zaangażowania zerowy niemalże. Dlatego kiedy w ogrodzie robota czeka - jest to idealne, szybkie danie obiadowe. Jego przygotowanie zajmie tyle co ugotowanie ziemniaków

Kuchnia po mojemu
BARSZCZ UKRAIŃSKI 64

Barszcz ukraiński to pyszna zupa z warzywami, kapustą i fasolą. Oczywiście nie może tu zabraknąć czosnku, duuużo czosnku :) W niektórych domach zupa ta podawana jest z kleksem śmietany, jednak u mnie śmietany nie dodaję praktycznie do żadnej zupy. Ile kucharek tyle przepisów na barszcz, ja postaram się dziś opisać Wam krok po kroku jak gotuje go ja. Zajadała się(...)szklanki fasoli Piękny Jaś (fasolę najlepiej namoczyć na noc) * 5-6 średnich buraków * 2 marchewki * nieduży korzeń pietruszki * kawałek korzenia selera * 4 średnie ziemniaki * pół główki niedużej białej kapusty * 3 łyżki przecieru pomidorowego * około 2- 3 łyżek octu spirytusowego * 5 liści laurowych * 7 ziarenek ziela angielskiego * 3 ząbki czosnku * pół niedużej cebuli * 1 łyżka masła * sól i pieprz do smaku

Zrób to smacznie
Zdrowe burgery Toma Kerridge’a 106

według tego przepisu) 1 łyżeczka sody 2 łyżki posiekanych kaparów 4 okrągłe bułki Mała kulka mozzarelli Duży pomidor Sól i pieprz Sałata Colesław 1 szklanka posiekanej lub startej czerwonej kapusty 2 szklanki posiekanej lub startej białej kapusty 1 łyżeczka soli 1 duża marchew starta 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka soli 2 łyżki majonezu ½ szklanki jogurtu greckiego Przygotowanie: Krok(...)Dodaj mielone mięso, włoską przyprawę, sól, pieprz, sodę i wymieszaj. Uformuj cztery burgery, przełóż na talerz, przykryj i wstaw do lodówki na czas przygotowania sałatki. Krok 2 Włóż obydwie kapusty do misy, posól, wymieszaj i odstaw na 20 minut. Następnie dokładnie odciśnij z wody. Dodaj startą marchew, majonez, jogurt, ocet winny, posól i wymieszaj. Krok 3 Nastaw piekarnik

Niedzielny kucharz
Udka pieczone. 64

około 45 minut, następnie zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 25 minut. Do czasu, aż skórka ładnie się zrumieni. Uwagi Surówka pasująca do pieczonego kurczaka to np. Surówka z kapusty pekińskiej z porem i ogórkiem Surówka z kalarepki i marchewki Surówka z białej kapusty Surówka z białej kapusty udka pieczone to co lubie gotuje i polecam Artykuł Udka pieczone. pochodzi

To co lubię - gotuję i polecam
Rolada gołąbkowa. 85

Rolada ta, to świetna odmiana tradycyjnych gołąbków. Bardzo smaczna i łatwa do zrobienia. SKŁADNIKI: ROLADA: 250 G UGOTOWANEGO RYŻU 500 G MIELONEGO MIĘSA ( WIEPRZOWE, WOŁOWE LUB MIESZANE) 1 GŁÓWKA KAPUSTY 1 CEBULA 2 PAPRYKI CZERWONE PAPRYKI GARŚĆ KOPERKU 2 ZĄBKI CZOSNKU CZERWONA PAPRYKA, MAJERANEK, PIEPRZ I SOL DO SMAKU OLEJ DO SMAŻENIA SOS: 750 ML PASATY POMIDOROWEJ 1/2 SZKLANKI WODY(...)ZĄBEK CZOSNKU 1 LIŚĆ LAUROWY 3 ZIARNA ZIELA ANGIELSKIEGO MAJERANEK, SUSZONY KOPEREK, SOL I PIEPRZ DO SMAKU OPCJONALNIE PIEPRZ KAJEŃSKI ZAPRASZAM RÓWNIEŻ DO OBEJRZENIA FILMU WYKONANIE: KAPUSTĘ SPARZYĆ, WYCIĄĆ TWARDE CZĘŚCI Z LIŚCI. OBRANA CEBULE I JEDNA PAPRYKĘ POKROIĆ W KOSTKĘ I USMAŻYĆ. W MISCE WYMIESZAĆ MIĘSO, RYZ, POSIEKANY KOPEREK, USMAŻONĄ PAPRYKĘ I CEBULĘ ORAZ PRZYPRAWY. NA BLACIE ROZŁOŻYĆ FOLIE

Pani M - kuchnia smakowita
Gołąbki z piekarnika z warzywami 86

łyżka majeranku ·        1 duża marchew ·        1 duża pietruszka ·        1 główka kapusty ·        1 kostka rosołowa ·        200 g przecieru pomidorowego ·        Sól(...)miski, wbijamy jajko, dodajemy ugotowany w osolonej wodzie ryż,obrane i starte warzywa ( marchew, pietruszkę), majeranek, doprawiamy solą i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. 2.      Kapustę obgotowujemy i dzielimy na liście. 3.      Na każdy liść nakładamy trochę mięsa i zawijamy kapustę żeby mięso było w środku. 4.      Układamy

Kulinarna Chwila
Potrawka jesienna z kurczaka i kapusty pekińskiej. 73

idealne na grzybowy sezon. Pieczarki zastąpić możecie świeżymi grzybami leśnymi, które dodadzą temu daniu, wspaniałego smaku i aromatu. SKŁADNIKI: PIERŚ Z KURCZAKA PO JEDNEJ CZERWONEJ I ZIELONEJ PAPRYCE NIEDUŻA KAPUSTA PEKIŃSKA KILKA GRZYBÓW LEŚNYCH LUB PIECZAREK SZKLANKA BULIONU 1 CEBULA 2 ZĄBKI CZOSNKU 1 LIŚĆ LAUROWY 2 ZIARNA ZIELA ANGIELSKIEGO 1 ŁYŻKA KONCENTRATU POMIDOROWEGO 1 PŁASKA ŁYŻKA MĄKI PIEPRZ(...)PAPRYKĘ W PASECZKI. DO DUSZĄCEJ SIĘ CEBULI DODAĆ GRZYBY I CHWILĘ PODSMAŻYĆ.NASTĘPNIE DODAĆ MIĘSO I KONCENTRAT POMIDOROWY. ZAMIESZAĆ, CHWILE PODSMAŻYĆ, DODAĆ SÓL I PIEPRZ, PAPRYKĘ I POSZATKOWANA KAPUSTĘ PEKIŃSKĄ. CAŁOŚĆ PODLAĆ BULIONEM, PRZYKRYĆ I DUSIĆ 15 MINUT LUB DO MOMENTU AZ WARZYWA BĘDĄ MIĘKKIE. SMACZNEGO

Pani M - kuchnia smakowita
Kwaśnica 116

prosty w przygotowaniu. Sprawdźcie listę zakupów oraz nasz przepis. Zobacz również: Tajska zupa curry z krewetkami Składnik: 1kg wędzonych żeberek 250g wędzonego boczku 1 duża cebula 0,5 kg kapusty kiszonej kilka suszonych grzybów 2 ząbki czosnku majeranek sól pieprz 0,5 kg ziemniaków szczypta kminku 3 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego Zobacz również: Zupa warzywna z soczewicą(...)liście laurowe, odrobinę soli, pieprzu, kminek, majeranek. Gotujemy wszystko ok. 15 minut. Ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę. Dodajemy do zupy. Gotujemy całość ok. 10 minut. Następnie do zupy dodajemy kapustę kiszoną. Możecie dodać wraz z zalewą będzie znacznie bardziej aromatyczna. Kwaśnicę gotujemy przez kolejne 30 minut, aż ziemniaki staną się miękkie. Przeczytaj również: Meksykańska zupa z batatami Kwaśnica Smacznego! Artykuł

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa gołąbkowa - czyli masz ochotę na gołąbki, ale nie chce Ci się ich składać 66

początku do końca.  Zawsze wydawało mi się to bardzo praco i czasochłonne. Ale dziś wpadłam na super alternatywę dla takich gołąbków. Zobaczcie poniżej. Zupa gołąbkowa 1/4 główki średniej kapusty włoskiej 25 dag mięsa mielonego (u mnie wieprzowe, ale śmiało można dodać każde inne) 2 l wywaru warzywnego 60 g ryżu duża cebula 3 ząbki czosnku 1,5 szklanki przecieru(...)pieprz a następnie dokładnie mieszamy.  Dodajemy pokrojony w drobną kostkę (lub przeciśnięty przez praskę) czosnek.  Dusimy ok. 10 min. Teraz do garnka możemy wlać wywar, następnie poszatkowaną kapustę oraz przelany zimną wodą ryż. Gotujemy ok 20 min (sprawdzając czy kapusta jest już miękka).  Doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy posiekaną drobno pietruszkę.  Smacznego

Kuchnia moimi oczami
Sałatka z czerwonej kapusty na zimę. 89

ałatkę z czerwonej kapusty zrobiłem ze swoich zborów. Zamiast octu spirytusowego można dać winny lub jabłkowy, będzie zdrowiej.   Składniki : 3 kg poszatkowanej czerwonej kapusty 1 kg cebuli 1 kg marchewki 2 l wody 2/3 szklanki cukru  3 - 4 łyżki soli niejodowanej np. kłodawskiej 6 listków laurowych ziele angielskie  pieprz czarny cały pieprz czarny mielony ( opcjonalnie ) 1 łyżka(...)kilka godzin ( najlepiej na noc ). Cebulę obierz z łupin, pokrój w cienkie piórka. Marchewkę obierz, umyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pokrojoną cebulę i marchewkę wymieszaj z kapustą. Dodaj wodę , przyprawy, cukier, wymieszaj. Garnek postaw na ogień, zagotuj. Pamiętaj, aby od czasu do czasu wymieszać. Gotuj warzywa aż będą miękkie. Na końcu wlej ocet, dokładnie wymieszaj, pogotuj jeszcze chwilkę

Przepisy i porady kulinarne
Kapuściane roladki 114

sosie, panierowane w bułce tartej. Można nazwać roladki, ale nie ze schabu tylko z mielonego mięsa. Nazwa nieważna, ważne, że są pyszne. Składniki: ·        Kapusta pekińska ·        ½ kg mięsa mielonego ·        3 jajka ·        1 Cebula(...)Następnie dodajemy obraną i starta na tarce o dużych oczach marchew, wsypujemy majeranek oraz 2 łyżki bułki tartej i dokładanie wyrabiamy. 4.    Obcinamy twardą część kapusty i liście parzymy w gorącej, osolonej wodzie, 5 minut gotując. 5.      Na każdy liść kapusty nakładamy mięso i zwijamy w roladki. 6.    Panierujemy w jajku oraz

Kulinarna Chwila
Sałatka z kapusty, ogórków i marchwi na zimę 111

Składniki: 1 główka kapusty ( ok. 1,5kg ) 2 kg ogórków gruntowych 4 czerwone papryki 1 kg marchewek 4 cebule Zalewa: 3/4 szklanki cukru  1/2 szklanki oleju 1 szklanka octu 10% 1 łyżeczka ziaren pieprzu 4 listki laurowe 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 2 łyżki soli Sposób wykonania: Kapustę szatkujemy w paski, ogórki (nie obieramy) w cienkie plastry, marchew ścieramy

Qchnia po prostu