kapustą - 19268 przepisów (strona:513/1285)

Boczniaki z młodą kapustą w pomidrodach 126

robienia gołąbków została mi resztka kapusty. dziś wykorzystałam ją do boczniaków. boczniaki duża tacka 1/4 głów kapusty 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 3 pomidory  sparzone obrane ze skórki lub puszka krojonych olej so podsmażenia sól i pieprz 1-2 łyżki sosu tamari lub sojowego oregano 2 łyżki octu jabłkowego Boczniaki posiekać w paski i usmażyć z cebulą(...)czosnkiem na niewielkiej ilości oleju. Kapustę poszatkować  drobno i obgotować chwilę we wrzątku. Odcedzić. Dodać do boczniaków. Dusić razem ok 15 minut pod przykryciem. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i ocet. Dalej dusić do rozpadnięcia się pomidorów. Posolić do smaku, dodać pieprzu a na koniec oregano. Podawać z ryżem basmati

AZgotuj!
Coleslaw z młodej kapusty z dymką i pysznym sosem 119

lubi chrupać temu posmakuje surówka z młodej kapusty. Z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, miodem, dymką, rodzynkami i pieprzem. 1/4 główki młodej kapusty Sos: oliwa z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny rodzynki dymka   sól i pieprz do smaku  Kapustę szatkujemy drobno, dodajemy resztę składników i mieszamy

AZgotuj!
Domowe Gołąbki z Ryżem i Mięsem Mielonym – Pieczone w Piekarniku 81

Jeśli tak, zapraszamy do zapoznania się z poniższym przepisem. Z pewnością Wam posmakują. Poniżej znajdziecie instrukcję jak wykonać tradycyjne, domowe gołąbki z ryżem i mięsem mielonym. Składniki: 1 główka kapusty, 1 kg mięsa mielonego wieprzowego, 400 g ryżu, sól, pieprz, 2 szklanki bulionu warzywnego. Przygotowanie: Kapustę gotujemy w gorącej wodzie, wcześniej wycinając głąb. Gdy kapusta będzie już miękka, delikatnie ściągamy

Przepiski.pl
Kapsalon low carb 159

przygotowania potrzebujemy: Frytki z selera- 150g Filet z kurczaka- 500g Ser mozzarella- 200g Olej kokosowy- 20g Majonez- 100g Ketchup zero cukru- 50g Olej MCT- 20g Kapusta pekińska- 150g Czosnek- 4g Ogórek- 40g Pomidorki- 100g Sól, pieprz, przyprawa kebab-gyros, zioła prowansalskie Foremki aluminiowe- 2x Skwarki z boczku- opcjonalnie Frytki przygotowujemy z przepisu https://serzmiesem.food.blog/2019/12/03/frytki-z-selera/ Filet kroimy w drobniejszą kostkę(...)ketchupu,  50g majonezu i 10g oleju MCT. Czosnkowy: Resztę majonezu mieszamy ze śmietaną, przeciśniętym czosnkiem, olejem MCT, ziołami, solą i pieprzem. Ogórka i pomidorki kroimy na pół, kapustę w cienkie paski. Na oleju kokosowym smażymy kurczaka. Ser ścieramy na grubych oczkach . Na dno foremek układamy kolejno: Frytki. Mięso. Ser. Zapiekamy w 180C przez 5 minut. Smarujemy sosem majonezowym. Układamy

serzmiesem
Pieczone ziemniaczki z młoda kapustką 167

dodatek do mięsa. Składniki: ·        9 dużych ziemniaków młodych ·        Cebula ·        1/3 główki kapusty młodej ·        5 dag boczku wędzonego ·        10 dag sera żółtego ·        Sól(...)czasie, co pieką się nam ziemniaki robimy farsz, cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. 5.    Do cebuli dodajemy drobno pokrojoną kapustę oraz boczek, doprawiamy solą oraz pieprzem i prużymy 20 minut. 6.    Masło rozpuszczamy, zagęszczamy mąką pszenną i łączymy z kapustą. 7.    Farsz nakładamy w środek ziemniaków i posypujemy wierzch startym

Kulinarna Chwila
Fuczki - placki z kiszoną kapustą 80

Danie regionalne. Bieszczady. Kuchnia łemkowska.  Składniki:     300 g kiszonej kapusty   200 g mąki   1 i 1/2 szklanki mleka   sól   pieprz   1 łyżeczka cząbru 1 cebula  1 jajko   Przygotowanie: Kapustę odcisnąłem z nadmiaru wody, posiekałem ją nożem na drobniejsze kawałki, aby nitki nie były bardzo długie. Do misy wrzuciłem składniki(...)ciasto naleśnikowe, czyli: mąkę, jajko, mleko, startą na tarce cebulę,cząber, sól i pieprz. Dokładnie wymieszałem na gładką masę. Dodałem przyprawy oraz kapustę i ponownie dokładnie wymieszałem. Na patelni rozgrzałem tłuszcz. Nakładałem łyżką porcje ciasta, lekko spłaszczyłem, by nadać mu okrągły kształt. Fuczki smażyłem po 3-4 minuty z każdej strony, aż były rumiane. Wyjąłem, odłożyłem na ręcznik papierowy

R'n'G Kitchen
Tomato Borscht – The Elder Scrolls Online – barszcz pomidorowy 87

porcji POZIOM: średnie POTRZEBUJESZ patelnia deska i nóż do krojenia miska duży garnek obieraczka do warzywa piekarnik SKŁADNIKI: buraki ćwikłowe (najlepiej młode – botwina) – 3-4 średnie szt. kapusta – 1/3 dużej główki ziemniaki – 2 średnie szt. marchewka – 1 szt. czerwona cebula – 1 szt. czosnek – 4 ząbki pomidory – 5 średnich szt. smalec(...)przechytrzyć wampira, użyj tej sekretnej broni! Obierz i posiekaj czosnek, dodaj go na patelnię pod koniec podsmażania warzyw i smaż 30 sekund. Przenieś zawartość patelni do dużego garnka. 5. KAPUSTA Posiekaj kapustę i dodaj ją na patelnię. Smaż przez 5 minut, aż zmięknie, a następnie przełóż ją do garnka z innymi warzywami. 6. BURAKI Jeśli używasz młodych buraków (botwiny) pokrój

Nerds Kitchen
Gołąbki z kaszą 71

grzybów, warzyw lub roślinek strączkowych. Dziś gołąbki w odsłonie wegetariańskiej z kaszą gryczaną, podgrzybkami i suszonymi pomidorami. Zawinięte w liście buraków, a nie jak to bywa najczęściej w liście kapusty. Grzyby w połączeniu z suszonymi pomidorami (które najlepiej przygotować własnoręcznie) i kilkoma aromatycznymi przyprawami zachwycą nawet zagorzałych fanów gołąbków mięsnych. Bardzo istotnym elementem udanych gołąbków jest odpowiednie przygotowanie kaszy! Kasza(...)elastyczne można więc swobodnie formować spore porcje. Liście są cieniutkie jak pergamin i to kolejny plus, bo nie dominują swoim smakiem tego dania. Oczywiście do zawijania można użyć klasycznie kapusty białej lub kapusty włoskiej. Zapraszam i życzę smacznego! Print Gołąbki z kaszą .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Gołąbki mogą być też bez mięsa! Course Obiad

SprawdzonaKuchnia.pl
Gołąbki z młodej kapusty 101

Składniki: Młoda kapusta 1,5 kg Mięso mielone 1 kg ( u mnie zmielona łopatka + karkówka) Ryż 200 g Cebula Olej 4 łyżki Sól Pieprz Przygotowanie: Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Do garnka wkładamy kapustę i po ok 2-3 minutach odcinamy pojedynczo sparzone zewnętrzne liście. Po sparzeniu(...)zwinąć środkiem a boki wcisnąć w mięso. Jak zwinąć gołąbki zobaczycie w filmie poniżej. Na dnie dużego szerokiego garnka ułożyć liście, które nam zostały. Układamy gołąbki. Przykrywamy liśćmi kapusty jeśli nam jeszcze zostały. Zalewamy wodą do wysokości gołąbków. Dodajemy łyżkę soli i gotujemy pod przykryciem do miękkości. U mnie ok. 35 minut. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego

Kulinarne przygody
Gołąbki Drobiowe z Pieczarkami 84

pieczarkami. Zapraszamy na pyszne gołąbki z mięsem drobiowym, pieczarkami i oczywiście ryżem. Zazwyczaj domowe gołąbki przygotowuje się z mięsem wieprzowym, jednak te również wychodzą przepyszne, sprawdźcie sami! Składniki: główka kapusty, 200 g ryżu, 0,5 kg drobiowego mięsa mielonego, 30 dag pieczarek, 2 cebule, pieprz, sól, czosnek granulowany, papryka ostra mielona, masło, 0,5 l bulionu warzywnego(...)kroimy w kostkę, podsmażamy na odrobinie masła. Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę i  także podsmażamy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łączymy wszystkie składniki, przyprawiamy, po czym dokładnie mieszamy. Z kapusty wycinamy środek, po czym wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i parzymy, do momentu aż liście zaczną w swobodny sposób odchodzić. Pozostawiamy do ostygnięcia, po czym wycinamy twarde części liści

Przepiski.pl
Surówka z młodej kapusty w czosnkowym dressingu 67

Uwielbiamy korzystać z sezonowych rarytasów. Młoda kapusta, obok ziemniaczków, jest jednym z nich. A taka surówka…Petarda! W zasadzie sama wystarczy ;) Składniki: 1/4 główki młodej kapusty 2 młode marchewki 1/2 pęczku natki pietruszki 50 ml oleju z pestek winogron 2 ząbki czosnku 1 łyżka miodu 50 ml wrzątku 2 łyżki octu ryżowego sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Kapustę szatkujemy, oprószamy solą. Odstawiamy na kwadrans, płuczemy. Marchewki obieramy, ścieramy na wiórki. Natkę siekamy. Olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet, miód, sól i pieprz mieszamy z wrzątkiem, studzimy. Wszystkie składniki

R'n'G Kitchen
Zupa z młodej kapusty i szparagów wege 83

Wegański kapuśniaczek ze szparagami z młodej kapusty. Zupa jest lekka, zdrowa i pożywna. Pachnie wiosną, przyprawą curry. Trzydzieści minut i zupa jest gotowa. 1 główka młodej kapusty 2 ziemniaki 2 marchewki 1 kawałek pora biała część 1 pęczek szparagów zielonych 1 łyżeczka curry 200 ml mleczka kokosowego olej rzepakowy natka pietruszki 2 ziela angielskie 2 liście laurowe 1 cebula Ziemniaki(...)marchew obieram. Ziemniaki kroję w kostkę, por i cebulę drobno, a marchewkę w talarki. W garnku rozgrzewam olej dodaję cebulę, por i chwile smażę, dodaję marchewkę, ziemniaki, pokrojoną kapustę, liść laurowy, ziele, wlewam trzy litry wody i gotuję na wolnym ogniu 15 minut. Po tym czasie dodaję pokrojone szparagi i dodaję do zupy ale bez główek. Te dodam na końcu

wesoła kuchnia
Czerwona kapusta na słodko-kwaśno (Nigella Lwason)... 122

Bardzo zimowy przepis, bożonarodzeniowy wręcz, na samym progu upalnego lata. Tyle, że większość kapust jest na szczęście całoroczna, więc jakikolwiek przepis można spokojnie wypróbować... kiedykolwiek! Przepis, lekko zmieniony, Nigelli Lawson z 'Nigella Christmas' . Składniki: (z dodatkiem ziemniaków, mięsa, itp. spokojnie na jakieś 5-6 porcji) 1 łyżka oleju 1 mała, czerwona cebula, obrana i przepołowiona 1/2 łyżeczki soli 1 czrwone(...)jabłko niewielka główka czerwonej kapusty, lub połowa większej 1 1/2 łyżki miałkiego, ciemno-brązowego cukru 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 250ml soku z granatów 125ml soku pomarańczowego Rozgrzej olej w sporym garnku z pa suj ą ca pokrywk ą . Pokrój cebulę na cieniutkie półplasterki i dodaj do garnka razem z sol ą . Smaż przez 5 minut, aż zaczn

Lejdi of the house
Sałatka z młodej kapusty i paluszków surimi 139

Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 250 g paluszków surimi 1 puszka kukurydzy 1/2 czerwonej cebuli 1 pęczek rzodkiewek 1 żółta papryka 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki jogurtu greckiego 4 łyżki majonezu sól, pieprz Sposób wykonania: Jajka gotujemy na twardo. Kapustę szatkujemy w paski. Cebulę, jajka, paluszki surimi, rzodkiewki oraz paprykę kroimy w średniej wielkości kostkę. Natkę pietruszki drobno szatkujemy

Qchnia po prostu