kapustą - 19268 przepisów (strona:513/1285)

Urządzamy kuchnię. Kuchnia w stylu retro 75

które chętnie stawiają miłośnicy stylu retro. A gdy już mamy kuchnię retro to czas na gotowanie po staropolsku. Tutaj możemy polecić: Kotlet schabowy z kością z ziemniakami i kapustą Wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkiem Bigos staropolski ze świeżej i kiszonej kapusty Grochówka wojskowa zupa grochowa po polsku Gołąbki z mięsem mielonym w kapuście włoskiej Artykuł Urządzamy kuchnię. Kuchnia

ProstePesto.pl
KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY 105

zupka jest wtedy aromatyczna. Mój mąż niestety koperku nie lubi wiec i zdjęcie bez niego ....ja na poście dr Dąbrowskiej . Składniki: ok 50 dag żeberek wieprzowych  główka młodej kapusty  2 marchewki pietruszka kawałek selera kawałek pora i cebulka  3 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego 1-2 łyżki przecieru pomidorowego kawałek swojskiej kiełbaski  sok z cytryny(...)liść laurowy , sól i gotować na mniejszym ogniu,aż mięso będzie miękkie. Gdy warzywa będą gotowe, wyjąć je i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Następnie dodać poszatkowaną kapustę. Młoda kapusta gotuje się bardzo szybko tj ok 10 min. Dodajemy więc pokrojoną i podsmażoną w kostkę kiełbaskę, przyprawiamy solą,pieprzem.Na koniec łyżka bądź dwie przecieru i wyciśnięty

Niespełnione zdolności kulinarne
Maślany bigos z młodej kapusty 107

Obowiązkową potrawą w wiosenno-letnie dni jest u mnie bigos z młodej kapusty- z tartą marchewką, ogromną ilością świeżego koperku i obowiązkowym dodatkiem, jakim jest masło (duuużo masła), które cudownie podbija smak i nadaje tej fantastycznej maślanej nuty- to mój przepis na smaczny bigos. Z dodatkiem boczku, kiełbaski czy chudej szynki też wyśmienicie smakuje, jednak ja, akurat tę wersję preferuję(...)ziemniaków, do klusek, do pajdy chleba, albo jako dodatek do kotletów... około 4-6 porcji: 1,2 kg młodej kapusty (około 2 mniejsze główki) 1 marchewka 1 mała cebula 1 szklanka wody 150 g masła 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka suszonej włoszczyzny 4 szt. ziela angielskiego 1 listek laurowy pęczek świeżego kopru sól, pieprz do smaku W dużym

Kraina Miodem Płynąca
Rolex 107

Składniki na 4 porcje: 4 małe pszenne  placki tortilla 8 jajek 2 nieduże pomidory malinowe 1 mała czerwona cebula 1 papryka czerwona  słodka szpiczasta Suszona cebulka garść kapusty pekińskiej awokado sól, pieprz Przygotowujemy składniki. Kroimy w kostkę pomidory, paprykę w słupki, a cebulę i kapustę na drobne wiórka. Awokado także kroimy podobnie jak paprykę. Placek tortilla lekko podsmażamy(...)patelni.  Na drugiej patelni smażymy na maśle omlet z dwóch jajek dodając wcześniej łyżkę suszonej cebulki oraz sól i pieprz.  Na podsmażony placek przekładamy omlet dodajemy trochę kapusty, 2 łyżeczki pokrojonych pomidorów, 2 cząstki awokado, paprykę, czerwoną cebulkę. Na koniec wszystko przyprawiamy solą i pieprzem i zawijamy w rulon najdokładniej jak się

noteskulinarnyfiga
Tortilla z kurczakiem i warzywami 89

aromatów 💗 Tortilla z kurczakiem i warzywami - przepis na 6 sztuk Do przygotowania tortilli będziesz potrzebować: 6 tortilli pełnoziarnistych, 2 marchewki, 2 łodygi selera naciowego, 1/4 małej główki czerwonej kapusty, czerwoną paprykę, kawałek papryczki chili, pierś z kurczaka, 5 ząbków czosnku, pół łyżeczki kuminu, pół łyżeczki kozieradki, kubeczek jogurtu, łyżkę oleju rzepakowego, sól i pieprz do smaku.  1. Czerwoną kapustę(...)tarce o grubych oczkach, paprykę pokrój w drobną kostkę, a seler najpierw obierz z włókien, po czym przekrój wzdłuż i pokrój w drobną kosteczkę. 3. Papryczkę chili posiekaj. 4. Kapustę odcedź na sicie. 5. Kurczaka pokrój w kostkę, natrzyj przyprawami i jednym posiekanym ząbkiem czosnku. 6. Na patelni rozgrzej olej i usmaż przygotowane przed chwilą mięso. 7. Tortille podgrzej

Z notatnika dietetyka
Duszona młoda kapustka 73

Pyszne, wspaniałe, szybkie i choć ja dodałam jednak mięsko ( bo jak bez mięska) to bez tego dodatku byłby wspaniały obiadek dla wegetarian. Duszona młoda kapustka - 1 główka młodej , białej kapusty - 2 marchewki średniej wielkości - 2 kiełbasy ( Wasze ulubione) - 1  solidna łyżka masła - sól, pieprz do smaku - pęczek świeżego koperku Kapustę myjemy i kroimy w paski. Marchew myjemy, obieramy(...)kroimy w kosteczkę. Kiełbasę kroimy również w kosteczkę. Masło roztapiamy w głębokiej patelni lub garnku. Jak się roztopi wrzucamy marchewkę , chwilę dusimy a następnie kapustę i kiełbasę. Mieszamy i dusimy do miękkości. Na koniec doprawiamy do smaku.Na koniec mieszamy wszystko z posiekanym koperkiem

Kuchnia Pełna Emocji
Pieczeń "gołąbkowa" 126

Dziś mój eksperyment kulinarny - dawno już nie miałam okazji poszaleć w kuchni więc gotowanie sprawiło mi podwójną przyjemność:) jest to danie w miarę tanie, szybkie ale niezwykle smaczne. Zioła, kapusta, cebula no i oczywiście mięsko i ryż - wszystko zapieczone a nie gotowane czy smażone - takie gołąbki troszkę w innym wydaniu. Polecam serdecznie jako danie obiadowe lub na kanapki :) Pieczeń " gołąbkowa(...)mięsa mielonego - 2 woreczki ugotowanego ryżu ( 200g) - 2 jajka - 3-4 łyżki bułki tartej - kilka listków poszatkowanej białej kapusty - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - garść ( spora) ulubionych świezych ziół ( u mnie lubczyk, natka pietruszki, szczypiorek, koper, rozmaryn, tymianek, szałwia) - sól, pieprz do smaku - oliwa , majeranek do posypania wierzchu Cebulę obieramy, drobno kroimy, czosnek siekamy . Podsmażamy chwilę wszystko na odrobinie oliwy

Kuchnia Pełna Emocji
Małe co nieco o niemieckiej kuchni 127

przypuszczenia się potwierdziły - Niemcy mają całą gamę znakomitych piw, które były podstawowym napojem do obiadu w knajpie. Kuchnia niemiecka nie odbiega szczególnie od kuchni polskiej - mają tam sznycle, golonki, kapustę, kiełbaski. Jest raczej kuchnią dosyć tłustą i ciężką - od takiej strony udało mi się ją poznać. W zeszłym roku udało mi się odwiedzić dwa rejony Niemiec - Bawarię - Norymberga i Brandenburgię(...)wylądowałam w Norymberdze - przyjemnym mieście z niezłym klimatem. Tam raczyłyśmy się golonką i kiełbaskami norymberskimi. Golonka z sosem podana była z pyzą ziemniaczaną - typową dla tej kuchni oraz z kapustą kiszoną z kminkiem. Dopełnieniem całości było pyszne, zimne piwo. Knajpa, którą sobie upodobałyśmy znajduje się nieopodal domu Albrechta Durera, niemieckiego malarza - jednej ze znanych postaci pochodzącej z Norymbergii. Jeśli chodzi

psgotujemy
Sałatka z młodej kapusty i rzodkiewek 101

Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 10 szt. rzodkiewek 2 łodygi dymki 1/2 pęczka koperku 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz Sposób wykonania: Kapustę szatkujemy w paski, oprószamy solą, mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Rzodkiewki kroimy w plasterki, dymkę oraz koperek drobno szatkujemy.  Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy do smaku solą

Qchnia po prostu
Sałatka gyros - Idealna sałatka na grilla lub na domową imprezę 131

pracy na drugie śniadanie, również można ją przygotować na grilla lub na domową imprezę. Sałatka jest bardzo smaczna, więc polecam ją przygotować. Do przygotowania sałatki gyros będziemy potrzebowali: 1 kapusta pekińska (nie za duża) około 600 g filetu z piersi kurczaka 1 puszka kukurydzy (puszka 400 g) 1 papryka czerwona ogórki konserwowe (około 200 g) 1 cebula czerwona (około(...)Sałatka gyros Przygotowanie: Filet z piersi kurczaka kroję w cienkie paseczki i przekładam do miseczki. Następnie dodaję przyprawę gyros, dokładnie mieszam i odstawiam na czas przygotowania pozostałych składników sałatki. Kapustę pekińską obieram z wierzchnich liści, drobno kroję i przekładam do miski. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję w cienkie kilkucentymetrowe paseczki i dodaję do kapusty. Cebulę kroję

Uwaga Babcia Gotuje
Kotlety z kaszy – tanie i sycące – film 113

podaję od podstaw, ale pamiętajcie – nie bójcie się w kuchni eksperymentować i nie marnujcie jedzenia! PRZEPIS KOTLETY Z KASZY Składniki: 2 szkl ugotowanej kaszy jaglanej 1 szkl poszatkowanej kapusty – ja użyłam pozostałej mi surówki coleslaw 1 duże jajko XL 1 czubata łyżeczka przyprawy garam masala 1 czubata łyżeczka czosnku granulowanego sól 2 czubate łyżki mąki z orzecha włoskiego(...)można zastąpić mąką ziemniaczaną lub kokosową panier kukurydziany do obtoczenia lub bułka tarta olej Jak zrobić kotlety z kaszy: Zaczynamy od rozdrobnienia kapusty do postaci drobnej kaszki – ja użyłam tu malaksera. Następnie do iski przekładamy kaszę, dodajemy rozdrobnioną kapustę. Potem dodajemy też garam masala, czosnek, sól jeśli trzeba do smaku i jajko. Następnie mieszamy wszystko dokładnie. Potem przy użyciu

Dorota Smakuje
Sałatka z tortellini 139

Szykując takie danie dziecko, które stroni od warzyw jakby nie było, będzie musiało ich trochę zjeść... Link do filmu na YouTube: Sałatka z tortellini Składniki: opakowanie tortellini z grzybami, kapustą, szpinakiem lub warzywne jeden duży zielony ogórek jedna czerwona papryka pół główki kapusty pekińskiej (jeśli duża to 1/4) sól pieprz majonez Przygotowanie:      Tortellini ugotować według przepisu(...)opakowaniu. Ogórek i paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Kapustę drobno szatkujemy. Wszystko przekładamy do miski, dodajemy majonez (tyle aby składniki się połączyły), doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.      Wkładamy sałatkę do lodówki na godzinę, aby się dobrze schłodziła i po tym czasie jest gotowa do spożycia. Smacznego :)  Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: www.youtube.com

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Tradycyjny zakwas z buraków 85

mące żytniej. W średniowieczu znano tylko liściastą odmianę buraków, a duże bulwy sprowadziła dopiero królowa Bona Sforza (1494 – 1557) w epoce renesansu. Wtedy pieczono je albo dodawano do kapusty kiszonej. Na początku XIX wieku rozpowszechnił się barszcz z zakwasu z buraków, a ten mączny zaczęto dla rozróżnienia nazywać barszczem białym.  Zakwas z buraków można robić nie tylko(...)Danie Dodatki, Kiszonki Kuchnia Polska Czas przygotowania 1 hour Porcje 4 litry Autor smakowitehistorie.com Składniki 2 kg buraków 1 główka czosnku 3-4 łyżki soku z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej 5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego sól kamienna niejodowana przegotowana woda Sposób przygotowania Do kiszenia buraków będziesz potrzebować kamionkowego garnka lub dużego szklanego słoja. Wyparz go dokładnie

smakowitehistorie.com
Tradycyjny zakwas z buraków 89

mące żytniej. W średniowieczu znano tylko liściastą odmianę buraków, a duże bulwy sprowadziła dopiero królowa Bona Sforza (1494 – 1557) w epoce renesansu. Wtedy pieczono je albo dodawano do kapusty kiszonej. Na początku XIX wieku rozpowszechnił się barszcz z zakwasu z buraków, a ten mączny zaczęto dla rozróżnienia nazywać barszczem białym.  Zakwas z buraków można robić nie tylko(...)Danie Dodatki, Kiszonki Kuchnia Polska Czas przygotowania 1 hour Porcje 4 litry Autor smakowitehistorie.com Składniki 2 kg buraków 1 główka czosnku 3-4 łyżki soku z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej 5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego sól kamienna niejodowana przegotowana woda Sposób przygotowania Do kiszenia buraków będziesz potrzebować kamionkowego garnka lub dużego szklanego słoja. Wyparz go dokładnie

smakowitehistorie.com
Coleslaw z czerwonej kapusty 78

family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Jedna z najsmaczniejszych surówek tym razem w czerwonej wersji. Składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty 1 cebula 3 marchewki 3 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki majonezu 5 łyżek oliwy 1 pęczek koperku sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Kapustę szatkujemy, przekładamy warstwami do miski, każdą oprószając lekko solą ( 1 szczypta na warstwę ). Ugniatamy, odstawiamy na godzinę by zmiękła. Po pół godziny ugniatamy ponownie. Marchew ścieramy na tarce o dużych

R'n'G Kitchen