kapustą - 19268 przepisów (strona:513/1285)

Gołąbki z serem w sosie paprykowym 74

serem w sosie paprykowym Czy jedliście już kiedyś gołąbki z serem  w tak aromatycznym sosie paprykowym, najwyższa pora.Polecam. Składniki: ·        1 główka kapusty ·        ½ kg mięsa mielonego wieprzowego ·        1 torebka ryżu ·        4 papryki czerwone(...)pszennej ·        Sól ·        Pieprz ·        1 szklanka wody Sposób przygotowania: 1.    Kapustę myjemy i parzymy gotując w gorącej wodzie. 2.    Ryz gotujemy w osolonej wodzie. 3.    Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą, papryką ostrą, dodajemy

Kulinarna Chwila
Surówka czerwonej kapusty z żurawiną i dressingiem z tahiny 86

Surówka z czerwonej kapusty z żurawiną z kminkiem, z pestkami słonecznika z dressingiem z tahiny. Jest pyszna, chrupka i zaskakująca. 1/4 główki czerwonej kapusty garść suszonej żurawiny świeży tymianek lub suszony- do smaku 2 łyżki prażonych pestek słonecznika Dressing: 1 łyżka pasty z sezamu ( tahina) sok z 1/2 cytryny 1 łyżka sosu sojowego 1/2 łyżeczki kminku ( pomiń jeśli nie lubisz(...)łyżeczka miodu pieprz do smaku 1/2 ząbka czosnku Składniki dressingu zmiksować.  Kapustę poszatkować. Dodać żurawinę, kminek i pestki słonecznika. Polać dressingiem i dodać tymianek.  Dressing pasuje do buraków, kalafiora, selera

AZgotuj!
Kaszanka z grilla 124

użyciu tylko patelnia grillowa. Kaszanka z grilla z cebulą to klasyka grillowania. Z czym podajecie kaszankę, bo u nas do kaszank i z grilla podaje się surówkę z kapusty kiszonej , ziemniaki i pyszną cebulę z dodatkiem ketchupu i odrobiny cukru. Kaszanka z grilla, Kiełbasa w boczku z grilla oraz Smażone kiełbaski z cebulą to klasyka, która zawsze robi(...)pysznie. Składniki: 2 kaszanki na osobę 2 średnie cebule sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia 1 łyżka pikantnego ketchupu dodatki: surówka z kiszonej kapusty , ziemniaki Kaszanka z grilla: Dwie duże cebule obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju do smażenia. Na patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Warzywna sałatka obiadowa do słoików na zimę-pyszna+FILM 107

lato-to przetwory.  Chcę Was dziś zaprosić na pyszną sałatkę warzywną do słoików na zimę. Robię ją co roku, jest wspaniała.  Składa się z ogórków, kapusty białej, papryki czerwonej, marchewki i cebulki. Przy okazji tegorocznej produkcji sałatki nagrałam film, na którym pokazuje co i jak. Zapraszam  na film  SKŁADNIKI *z tych proporcji wyszło mi 12 średnich(...)słoików. SAŁATKA  -3 kg poszatkowanej kapusty białej (waga po poszatkowaniu) -1kg ogórków  -4 papryki czerwone -700g cebuli -800g marchwi -sól ZALEWA -2 l wody -250ml octu spirytusowego  10% -1,5 szkl cukru  -ok 14 liści laurowych -ok 20 sztuk  ziela angielskiego Paprykę szatkujemy na cienkie paseczki, dodajemy około 0,5 łyżki

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Sałatka z kapustą pekińską i fasolą 60

Sałatka z kapustą pekińską i fasolą Gdy na polu robi się ciepło i słonecznie, nie chce się aż tak bardzo jeść, zwłaszcza tłustych i smażonych rzeczy. Właśnie w tym okresie robię sobie najwięcej sałatek, w tym również takich, które mają być pełnowartościowym posiłkiem. Dzisiejsza sałatka z kapustą pekińską i fasolą, może być świetnym dodatkiem do obiadu lub zostać samodzielnym daniem(...)przygotowania sałatki użyłem jogurtu naturalnego, roślinnego. Świetnie sprawdzi się również roślinna śmietana, a w wersji “jak szaleć, to szaleć”, możesz dodać np. sojonez . Artykuł Sałatka z kapustą pekińską i fasolą pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy

Blendman
Surówka z kapusty pekińskiej z pysznym sosem. 87

Pyszna surówka z kapusty pekińskiej. Klasyczny zestaw warzyw, ale to co odróżnia ja od innych to wspaniały sos, który dodaje jej niepowtarzalnego smaku, Spróbuj na pewno Ci posmakuje. SKŁADNIKI: GŁÓWKA KAPUSTY PEKIŃSKIEJ 2 ŁODYGI SZCZYPIORKU 1 MARCHEW GARŚĆ POMIDORKÓW KOKTAJLOWYCH ZIELONA PIETRUSZKA LUB KOLENDRA SOS: ŁYŻECZKA OLEJU SEZAMOWEGO (OPCJONALNIE) 2 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK ŁYŻKĘ MIODU 1 LIMONKA

Pani M - kuchnia smakowita
Zupa jarzynowa z fasolką szparagową, kalarepą, cukinią, kapustą i pieczarkami 68

zupa. Co potrzeba: 3 udka kurczaka, 8 dużych pieczarek, 1 mała cukinia, 1/4 dużego selera, Duża garść fasolki szparagowej, 2 duże marchewki, 1 większa kalarepa, 1/4 główki mniejszej młodej kapusty, 3 średnie ziemniaki, 3 ząbki czosnku, 2 płaskie łyżki kucharka, Sól, Pieprz, Masło, Olej do smażenia Wykonanie: Udka myjemy, dajemy do dużego garnka, dodajemy fasolkę szparagową pokrojoną na mniejsze kawałki(...)kapustę pokrojoną w drobne paseczki, selera pokrojonego w drobną kostkę, ziemniaki pokrojone w kostkę, kalarepę pokrojoną w drobniejszą kostkę, marchewkę pokrojoną w ćwierćplasterki. Wlewamy 2 litry wody, doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy kucharka, zmniejszamy płomień. Przykrywamy pokrywką, gotujemy na mniejszym płomieniu. W tym czasie obieramy pieczarki, kroimy drobno, smażymy na patelni z 1 pełną łyżką masła. Pod koniec smażenia dodajemy

Bułka z Chlebem
Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i koperkiem 932

Taką surówkę, jeśli jeszcze jej nie znacie, po prostu musicie sobie zrobić. Jest pyszna i bardzo uniwersalna, będzie pasowała do większości dań mięsnych. 1 kapusta pekińska 1 długi ogórek zielony 1 pęczek koperku 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18 % 2 łyżki majonezu (u mnie 1 łyżka kieleckiego, 1 łyżka majonezu babuni) odrobina soku z cytryny lub białego octu winnego zioła(...)prowansalskie sól, pieprz Kapustę szatkujemy. Obranego ogórka kroimy na pół. Za pomocą łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne. Następnie każdą połówkę dzielimy wzdłuż na pół, i kroimy na mniejsze kawałki. Koperek drobno siekamy. Kwaśną śmietanę łączymy z majonezem. Dodajemy odrobinę soku z cytryny (lub ocet winny). Doprawiamy ziołami prowansalskimi (najlepiej z młynka), solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy

Smaki Na Talerzu
Sałatka nachos z kurczakiem 91

Składniki: Filet z kurczaka 2 pojedyncze Nachos 150 g Papryka czerwona Ogórki konserwowe 5 Kukurydza konserwowa Fasola czerwona z puszki Kapusta pekińska mała ok 1 kg Pomidory malinowe 2 duże Jogurt naturalny 170 g Majonez 3 łyżki pełne czosnek ząbek Sól Pieprz Przyprawa do gyrosa łyżka Przygotowanie: Na początku przygotujemy sos. Przeciskamy przez praskę ząbek czosnku, dodajemy jogurt majonez, sól(...)oraz pieprz. Na koniec wszystko razem mieszamy i sos jest gotowy. Sałatkę układamy warstwowo: Połowa kapusty pekińskiej poszatkowanej, puszkę czerwonej fasoli, paprykę pokrojoną w kosteczkę, fileta z kurczaka, Całość polewamy połową przygotowanego sosu. Kolejna warstwa to kukurydza z puszki, ogórki konserwowe pokrojone w większą kostkę, pomidory pokrojone w większą kostkę, pozostałą kapustę pekińską poszatkowaną. Całość polewamy pozostałym sosem. Całość dekorujemy

Kulinarne przygody
Zupa brukselkowa 126

Wiecie, jak naprawdę nazywa się popularna brukselka? To kapusta warzywna brukselska. Wyglądem przypomina kapustę, z którą jest spokrewniona, a wartościami odżywczymi też jej nie ustępuje. Powstała prawdopodobnie w Belgii ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej, uprawiana jest w Europie od XVII wieku. Właściwości antynowotworowe Brukselka należy do warzyw krzyżowych i podobnie jak inni członkowie tej grupy wykazuje właściwości antynowotworowe, które

Z notatnika dietetyka
Łazanki z prawdziwkami 88

przypadku łazanek i ukochanych grzybów. Składniki: 250 g makaronu typu łazanki 250 g surowego boczku 1 cebula 250 g świeżych borowików 100 ml bulionu warzywnego 1/2 główki młodej kapusty 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Pokrojony boczek przysmażamy na suchej patelni, dodajemy grzyby, posiekaną cebulę. Chwilę smażymy, lekko podlewamy bulionem. Wrzucamy poszatkowaną(...)kapustę, dusimy pod przykryciem przez kwadrans (aż kapusta zmięknie). Makaron i pozostałe składniki mieszamy z posiekanym koperkiem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen
Sałatka z ananasem i czerwoną fasolką 85

fasolką jest pyszna , pożywna i wyjątkowo szybko znika ze stołu Jest idealna na spotkania towarzyskie oraz imprezę. Doskonale smakuje z świeżym pieczywem, jak i bez żadnych dodatków. Składniki : 1 kapusta pekińska 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka ananasa w kawałkach 1 puszka kukurydzy 1 puszka zielonego groszku 2 jabłka 1 podwójna pierś z kurczaka 0,5 puszka marchewki(...)Piersi z kurczaka umyć , osuszyć, pokroić w kostkę, włożyć do miseczki. Oprószyć solą i pieprzem. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić przyprawionego kurczaka i podsmażyć. Zdjąć z ognia. Wystudzić. Kapustę pekińską umyć, osuszyć, pokroić i poszatkować w cieniutkie paseczki. Wsypać do miski. Fasolkę, kukurydzę i groszek odcedzić i włożyć do miski. Ananasy, marchew także odcedzić i pokroić w kostkę. Dodać

Smaczne Potrawy
Boczniaki z młodą kapustą w pomidrodach 124

robienia gołąbków została mi resztka kapusty. dziś wykorzystałam ją do boczniaków. boczniaki duża tacka 1/4 głów kapusty 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 3 pomidory  sparzone obrane ze skórki lub puszka krojonych olej so podsmażenia sól i pieprz 1-2 łyżki sosu tamari lub sojowego oregano 2 łyżki octu jabłkowego Boczniaki posiekać w paski i usmażyć z cebulą(...)czosnkiem na niewielkiej ilości oleju. Kapustę poszatkować  drobno i obgotować chwilę we wrzątku. Odcedzić. Dodać do boczniaków. Dusić razem ok 15 minut pod przykryciem. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i ocet. Dalej dusić do rozpadnięcia się pomidorów. Posolić do smaku, dodać pieprzu a na koniec oregano. Podawać z ryżem basmati

AZgotuj!
Coleslaw z młodej kapusty z dymką i pysznym sosem 118

lubi chrupać temu posmakuje surówka z młodej kapusty. Z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, miodem, dymką, rodzynkami i pieprzem. 1/4 główki młodej kapusty Sos: oliwa z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny rodzynki dymka   sól i pieprz do smaku  Kapustę szatkujemy drobno, dodajemy resztę składników i mieszamy

AZgotuj!