kapustą - 19268 przepisów (strona:522/1285)

Bigos z młodej kapusty 114

Nowalijki już w sprzedaży. Warto korzystać, bowiem krótko dostępne. Składniki: 1 główka młodej kapusty 3 młode marchewki 1 mała cebula 1 pęczek koperku 250 g surowego wędzonego boczku 150 g wędzonej polskiej kiełbasy 500 ml wody 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka mąki 1 liść laurowy 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli świeżo mielony pieprz do smaku Przygotowanie(...)podsmażałem przez pięć minut. W tym czasie obrałem i pokroiłem w pół talarki młode marchewki. Do garnka dodałem pokrojoną marchewkę, wlałem dwie szklanki wody. Gdy bigos się gotuje przygotowałem kapustę. Po zdjęciu wierzchnich liści poszatkowałem ją dość grubo. Dodałem ją do garnka. Doprawiłem cukrem, solą i pieprzem. Całość wymieszałem, przykryłem pokrywką. Gotowałem przez około 30 min., aż kapusta zmiękła ( powinna

R'n'G Kitchen
Roladki w liściach kapusty 99

Młoda kapusta w ostatnim czasie opanowała moją kuchnię na dobre. Obawiam się ,że na długo w niej zagości:) Kapusta wydaje się być bardzo pospolita i niezbyt ciekawa, jednak warto po nią sięgać ze względu na lecznicze właściwości. Zawiera dużo witaminy C wzmacnia układ odpornościowy. Warzywo pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego i było bardzo popularne w starożytnej … Czytaj dalej Roladki(...)liściach kapusty

gotuj ze mną
Żeberka na młodej kapuście 249

sobotę na targu kupiłam młodą kapustkę, żeberka i tak w niedzielę wyczarowałam dla rodziny żeberka na młodej kapuście, które podałam z młodymi ziemniakami. Rodzina była zachwycona, danie było pyszne. Żeberka na młodej kapuście Składniki · 1kg żeberek · młoda kapusta

Kulinarne pyszności Molki
Gołąbki nadziewane warzywami (postne) 106

Mięsożercy proszę odejść od ekranów laptopów, wyłączyć telefony i ogólnie nie zerkać w stronę tego talerza Gołąbki warzywne z młodej kapusty polecają się na obiad. Postanowiłam trochę oczyścić organizm i przez dwa tygodnie jeść tylko warzywa i owoce. Dziś polecam pyszne gołąbki nadziane samymi warzywami z mocno bazyliowym sosem pomidorowym. Spróbujecie? Składniki na 10 sztuk: – 10 sparzonych liści młodej(...)kapusty – 400g marchewki – 200g korzenia selera – 200g białej części pora – 1 cebula – pęczek pietruszki – pęczek koperku – 4 ząbki czosnku – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie czubryca zielona, papryka słodka wędzona, kurkuma, sól i pieprz) Dodatkowo: – 1 cebula czerwona – 2 pomidory malinowe – 1 pęczek bazylii – zioła i przyprawy

Smaki Armine
Surówka z białej kapusty z sosem jogurtowo-majonezowym 175

Surówki z białej kapusty należą do moich ulubionych dodatków do obiadu. Łatwe do przygotowania, pasują do niemal wszystkiego. Tym razem prezentuję wersję z sosem jogurtowo-majonezowym. Kapustę drobno pokroić. Przesypać

Bullio
Jakie przyprawy do jakich potraw? 117

mdłe oraz mało atrakcyjne wizualnie i zapachowo. Jakie przyprawy wybierać przygotowując znane i lubiane dania? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jakie przyprawy do bigosu? Podstawą bigosu jest połączenie świeżej i kiszonej kapusty. Szczególnie wybór tej drugiej może być utrudniony, gdyż na rynku mnóstwo jest kapusty kwaszonej octem, a tej lepiej unikać. Podczas przyrządzania bigosu pamiętajmy, by nie solić go aż do końca(...)ziarenkach. Polecanymi, choć nieco mniej popularnymi, ale dodającymi szczególnego aromatu potrawie dodatkami są kminek, jałowiec, majeranek, tymianek czy kolendra. Przyprawy te oprócz wzbogacenia smaku, ułatwiają także trawienie ciężkostrawnej kapusty. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jakie przyprawy do leczo? Leczo to danie narodowe Węgrów, zajmujące w węgierskiej kulturze miejsce porównywalne, jak u nas tradycyjny bigos. Powinno być dość pikantne, dlatego często wykorzystuje się

Kulinarne Przeboje
Krokiety w sosie pomidorowym 87

może troszkę pracochłonne danie, jednak na szczęści codziennie go nie robimy ;) Składniki: Farsz: 1 cebula 250 g brązowych pieczarek 4 ząbki czosnku 1 łyżka masła 500 g białej kapusty 200 g mielonego mięsa z łopatki wp 200 g sera żółtego sól, pieprz Naleśniki: 2 jajka szczypta soli 375 ml mleka 375 ml gazowanej wody 2 szklanki mąki pęczek natki pietruszki(...)bulionu warzywnego Przygotowanie: Posiekaną cebulę i starte na dużych oczkach, pieczarki wraz z posiekanym czosnkiem, dusimy na wolnym ogniu (plus masło). Po kwadransie, dorzucamy startą na dużych oczkach, kapustę, mięso mielone. Smażymy do miękkości kapusty, nadmiar płynu odparowujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy i mieszamy ze startym na dużych oczkach, serem. Naleśniki: Jajka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy

R'n'G Kitchen
Sałatki na Wielkanoc – przepisy 530

kwiatami forsycji Surówka z granatem Surówka z koprem włoskim i olejem arganowym Sałatka z surowego brokuła Sałatka brokułowa z kurczakiem Surówka z selera naciowego i pomarańczy Surówka z kapusty pekińskiej z jarmużem, zielonym ogórkiem i szczypiorkiem Surówka z brokuła z pekinką, jabłkiem i słonecznikiem Surówka z kapusty pekińskiej z sosem szpinakowym Sałatka z suszonymi pomidorami Najsmaczniejsza surówka z kapusty pekińskiej

Dorota Smakuje
Barszcz ukraiński 152

fasoli  4-5 czerwonych buraków 1-2 cebule 1-2 ząbki czosnku włoszczyzna 4-5 ziemniaków 4-5 świeżych pomidorów lub pomidory bez skóry z puszki 150 g kapusty (najlepiej włoskiej) kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu 1 liść laurowy sól do smaku  Sposób Fasole opłukać i moczyć w zimnej wodzie kilka godzin. Następnie ugotować i osolić gdy będzie już(...)średnim ogniu. Dodać cebulę, ząbki czosnku, liść laurowy, sól, pieprz. Włoszczyznę obrać, umyć i włożyć do mięsa. Gotować, aż mięso będzie miękkie. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Kapustę poszatkować. Mięso, włoszczyznę, cebulę i liść laurowy wyjąc z wywaru, dodać ziemniaki i chwilę pogotować. Dorzucić pomidory, buraki i kapustę. Posolić do smaku. Marchewkę i pietruszkę z włoszczyzny oraz mięso

Kuchenne aromaty
Kozacki kapuśniak 219

Wierzy się, że kapuśniak zaporoski jest dla prawdziwych wojowników. Zapraszamy! Kapuśniak zaporoski Składniki: 2 cebule 1 marchew 1 pietruszka ½ selera  ziemniaki 2 l wody 25 dag dobrze ukiszonej kapusty 10 dag kapusty białej 2 kapelusze borowikowe 1 solidna łycha powideł śliwkowych kilka ziarenek jałowca 1 łyżka mąki 1 łyżka gęsiego smalcu sól Wykonanie: Do gotującej się wody wrzuciliśmy startą(...)marchew, pietruszkę, selera oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Potem gotowaliśmy na wolnym ogniu. Gdy jarzyny stały się miękkie dodaliśmy pokrojoną kapustę i gotowaliśmy do miękkości razem z borowikami. Pod koniec gotowania dodajemy powidła, jałowiec, podprawiamy zasmażką z mąki oraz smalcu i chwilę jeszcze gotujemy.Zupę można podawać z ugotowanymi ziemniaczkami, my dodaliśmy je do zupy. Smacznego! Pozdrawiamy, Sprawni w smaku

Sprawni w smaku
Piada z tuńczykiem i szparagami 122

czystym składem, więc chcąc przyśpieszyć przygotowywanie obiadu, korzystam z takich właśnie gotowych. Bardzo lubię je w zestawie z grillowanymi szparagami, tuńczykiem i jakąś szybką surówką, tym razem z czerwonej kapusty. Polecam to pyszne, wiosenne połączenie :) 3 placki piada 100 g filetów z tuńczyka w oliwie pęczek szparagów łyżka oleju sól i pieprz do smaku kawałek czerwonej kapusty łyżka oliwy łyżka(...)tabasco szczypta soli rzeżucha natka pietruszki cząstki limonki jogurt grecki Szparagi myjemy i smażymy na lekko natłuszczonej olejem patelni grillowej. Placki piada podgrzewamy z obu stron na suchej patelni. Kapustę szatkujemy, mieszamy z oliwą, sokiem z limonki, tabasco i doprawiamy do smaku solą. Na każdym z placków układamy porcję surówki, kilka grillowanych szparagów i tuńczyka. Posypujemy natką pietruszki i rzeżuchą

Mienta blog
Młoda kapusta do obiadu 75

końcu pojawiła się w sklepach młoda kapusta. Niesamowity dodatek do dań głównych. Ten zapach, ten smak, ten świeży koperek. Wszystko to, co lubimy. Składniki: 1 mała główka młodej kapusty 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka mąki kukurydzianej 2 łyżki posiekanego koperku sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę siekamy, szklimy na maśle. Kapustę szatkujemy, dodajemy o cebuli, zalewamy wrzątkiem

R'n'G Kitchen
Pomidorowy kapuśniak z fasolą 82

jest! Pomidorowy zawrót głowy <3 Do tego pieczona fasola w pomidorach, poszatkowana kapusta i czegóż chcieć więcej? No, może więcej zupy ;) Składniki: 4 ziemniaki średniej wielkości 2 marchewki 1 cebula 1 łyżka masła 1,5 l bulionu drobiowego 1/2 główki małej kapusty 1 puszka pieczonej fasoli w pomidorach 1 łyżka koncentratu pomidorowego koperek sól, pieprz Przygotowanie: Pokrojone w kostkę(...)ziemniaki oraz w plasterki marchew, razem z posiekaną cebulą, szklimy na maśle, zalewamy gorącym bulionem drobiowym (u nas z kaczki), gotujemy aż składniki będą miękkie. Kapustę szatkujemy, dodajemy do zupy, gotujemy przez kwadrans. Fasolę wraz z sosem i koncentrat pomidorowy dodajemy do całości, zagotowujemy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym koperkiem

R'n'G Kitchen
Zupa kapuśniak z białą kiełbasą 110

Zupa kapuśniak z białą kiełbasą, ziemniakami, soczewicą – idealna na przednówku, kiedy zużywamy zapasy kapusty kiszonej, kiedy wzmacniamy nasz wyczerpany po zimie organizm właśnie kiszonkami (bo na nowalijki jeszcze przyjdzie nam poczekać) i kiedy czujemy już nadchodzącą Wielkanoc i biała kiełbasa jak najbardziej wpisuje się w klimat. Pyszna, kwaśna, rozgrzewająca, sycąca zupa – polecam! PRZEPIS NA ZUPĘ KAPUŚNIAK Z BIAŁĄ(...)KIEŁBASĄ Składniki na zupę kapuśniak z białą kiełbasą: 500g ziemniaków 1 cebula 3 łyżki oleju 300-500g białej kiełbasy 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 300-500g kiszonej kapusty (ilość w zależności od kwaśności) 3 łyżki soczewicy czerwonej 1 liść laurowy 5 szt ziela angielskiego sól pieprz ziołowy spora szczypta kminku w ziarnkach Jak zrobić zupę kapuśniak z białą

Dorota Smakuje
Surówka z kiszonej kapusty 141

Surówka z kiszonej kapusty Najlepsza, moja ulubiona, szybko się robi, naturalnie bogata w mnóstwo witamin. Dotatek marchewki i papryki powoduja iż surówka ma niepowtarzalny smak. SKŁADNIKI 300g odciśniętej z soku kiszonej kapusty 1 duża marchewka 1 czerwona papryka natka pietruszki 1 jabłko 3 łyżki oleju z oliwek łyżeczka cukru pieprz lub kminek do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kiszoną(...)kapustę odcisnąć z soku i drobno pokroić Obrać ze skórki jabłko i paprykę ( ja w tym celu używam obieraczki do ziemniaków ) Zetrzeć marchew, jabłko i paprykę na tarce o grubych otworach Poszatkować drobno natkę pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Połączyć ze sobą wszystkie składniki Dodać olej z oliwek, cukier, pieprz lub kminek do smaku Wymieszać SMACZNEGO

zielonacukinka