prostu taka jak u babci i mamy. Krupnik z kaszą pęczak i kurczakiem Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 2 średnie marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 średnie liście kapusty 2 średnie ziemniaki około 100 g kaszy pęczak (może być również jęczmienna) 2 liście laurowe 4 ziela angielskie około 6 ziarenek czarnego pieprzu opcjonalnie łodyga lubczyku 2-3 łyżki śmietany(...)minut. W tym czasie obieramy warzywa. Marchewki kroimy na plasterki, a ziemniaki w kostkę. Pietruszkę i seler zostawiamy w całości. Do gotującego się wywaru dorzucamy obraną pietruszkę, seler, liście kapusty, pokrojone marchewki i ziemniaki. Dodajemy ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i jeśli używamy lubczyk. Całość zasypujemy kaszą, doprawiamy solą i gotujemy na średnim ogniu przez kolejne 30 minut, aż pokrojone
PatiGotujepyszna. I jak na azjatycką kuchnię przystało bardzo aromatyczna i lekko pikantna. Chow mein z wieprzowiną i warzywami Składniki: polędwiczka wieprzowa (około 500 g) papryka czerwona marchewka 2 małe kapusty pak choi opakowanie groszku cukrowego kilka mini kukurydzy opakowanie makarony chow mein papryczka chili 2 ząbki czosnku około świeżo startego imbiru sezam Marynata do mięsa: dwie łyżki sosu teriyaki łyżka(...)marynatę dokładnie mieszamy i zalewamy nią mięso. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie paski. Marchewkę obieramy i kroimy w zapałki. Kapustę szatkujemy. Papryczkę chili i czosnek drobno siekamy. Kukurydzę kroimy na mniejsze kawałki. Składniki na sos łączymy w miseczce. Makaron zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut aż będzie gotowy (powinien
PatiGotujeMłodą kapustę uwielbiam i mogłabym jeść na okrągło. Korzystam więc z sezonu i wykorzystuję jako pyszny dodatek do obiadu. Kapustę obrać z najbardziej zewnętrznych liści, umyć i drobno poszatkować, zostawiając
Bulliohansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 duża główka młodej kapusty 1 pęczek koperku 3 łyżki smalcu 3-4 ziarna ziela angielskiego 3-4 łyżki cukru 1 łyżeczka soli pieprz czarny do smaku 2 łyżki octu spirytusowego 10% Przygotowanie: Kapustę drobno poszatkować(...)włożyć do garnka. Do kapusty dodać od razu smalec, sól, cukier, oraz ziele angielskie zalać 2 szklankami gorącej wody, gotować. Po około 10 minutach gotowania dodać również ocet. Wymieszać i całość gotować do miękkości. Pod koniec gotowania odlać nieco wody jeśli nie zdążyła odparować, dodać pieprz do smaku oraz drobno poszatkowany koperek. Jeszcze chwilę gotować. Ewentualnie jeszcze doprawić. Podawać
W garach u Gosiblogi, napotykałam się na przepisy potraw z wolnowara. No i co tu mówić, pozazdrościłam. Teraz ja też mogę delektować się wybranymi potrawami. Na pierwszy rzut poszedł schab w młodej kapuście. I tak sobie pykał, pykał, pykał z pięć godzin, a ja ciągle zaglądałam czy już. Dobrze, że ma przezroczystą pokrywę, bo gdybym musiała potem doliczyć po 10 minut za każde(...)uchylenie pokrywki, to bym chyba jadła go na drugi dzień. Opłacało się wytrzymać, bo mięsko było smaczne, a kapusta inna niż w szybkim gotowaniu. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieImprowizowana sałatka z surowych liści botwiny oraz chińskiej kapusty pak choi. Pomyślałam, że będzie do niej pasował sos słodko-kwaśny i na szczęście nie pomyliłam się. Danie jest lekkie, świeże i takie orzeźwiające. W końcu nadszedł czas, kiedy pogoda jest dla nas łaskawsza, a na straganach mamy coraz większy wybór produktów sezonowych. Korzystajmy z tego ile się da, bo zanim(...)finiszu bardzo intensywnego, komunijnego okresu, dlatego następne hasło będzie mniej absorbujące, ale za to bardzo na czasie. Jakie? Zajrzyjcie do nas w następnym tygodniu :) Składniki: 2 pęczki botwinki 1 kapusta pak choi 10 pomidorków koktajlowych 120 g mini kulek mozzarelli 1 łyżka sezamu sos: 1 łyżka oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżeczka miodu, szczypta soli Wykonanie: Botwinkę oraz kapustę
zadanie-gotowanieSkładniki: puszka kukurydzy 0,5 kapusty pekińskiej 4 ogórki konserwowe 1 filet z kurczaka przyprawa gyros keczup majonez Sposób wykonania: Filet z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Następnie obtoczyć w przyprawie gyros i usmażyć na patelni. Odstawić do ostygnięcia. Odcedzić kukurydzę. Pokroić ogórki konserwowe w drobną kostkę. Pokroić kapustę pekinśką. Układać warstwowo składniki: filet z kurczaka, kukurydza, ogórek, keczup(...)majonez i kapusta pekińska
Przepisy kulinarne babci Antoninyskładniki. Zacznijmy przygotowywać śniadanie, obiad, kolację od dużej porcji sałatki. Micha surowizny dziennie to podstawa, by czuć się i wyglądać zdrowo. Składniki na 2 porcje: 1/4 główki białej kapusty, 1 czerwona papryka, 1 cebula, 1/2 awokado, szklanka kiełków słonecznika, 1/2 dużego ogórka, 2 garści pestek dyni, sól, czarny pieprz do smaku. sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka(...)musztardy, 1,5 łyżeczki syropu klonowego, 1 łyżeczka octu balsamicznego. Wykonanie: Kapustę kroimy na drobne kawałki, zasypujemy solą i mieszamy. Odstawiamy na pół godziny. W międzyczasie kroimy paprykę, cebulę, ogórka, awokado, kiełki słonecznika pozbawiamy łupek. Wszystko dodajemy do kapusty. Zalewamy sosem (wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy), mieszamy i posypujemy pestkami dyni (surowymi lub w mniej zdrowej, ale, przyznam, smaczniejszej
Jeść, by żyć w zdrowiuodwrotnie do samodzielnej przekąski dla ludzi nie jedzących mięsa. Tak czy siak jest warta wypróbowania. Składniki: 200 g wędzonego tofu 1 brokuł pół dużej lub jedna mała kapusta pekińska 3-4 garście rukoli 1-2 ząbki czosnku 2-3 łyżki majonezu 2-3 łyżki jogurtu naturalnego sól Wykonanie: Tofu pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na złoty(...)kolor. Brokuł podzielić na nieduże kawałki i zblanszować ( krótko obgotować w osolonej wodzie bez przykrycia). Kapustę drobno poszatkować. Tofu, brokuł, kapustę pekińską i rukolę razem wymieszać. Majonez, jogurt i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać i doprawić solą. Sos dodać do reszty składników. Delikatnie wymieszać
Pysznie & PięknieSkładniki: (na 1 porcję) - 4 ziemniaki (ok. 280 g), - łyżka + łyżeczka oleju (ok. 15 g), - filet z soli (ok. 100 g), - kapusta kwaszona (ok. 100 g), - przyprawy: sól, pieprz ziołowy, tymianek, papryka słodka, zioła prowansalskie. Sposób przygotowania 1. Obieramy ziemniaki, kroimy w półksiężyc, marynujemy w łyżce oleju i ulubionych przyprawach (np. papryka, zioła prowansalskie). Ziemniaki pieczemy w 200⁰C przez(...)Filet z soli marynujemy w łyżeczce oleju, pieprzu ziołowym i tymianku. Solę smażymy na patelni teflonowej. 3 . Tymiankową solę podajemy z pieczonymi ziemniakami i kapustą kwaszoną. Tymiankowa sola z pieczonymi ziemniakami i kapustą kwaszoną jest bogata w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z warzyw), który daje uczucie sytości, - potas (pochodzący z ziemniaków), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych, Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachDąbrowskim.Pamiętam tę zupkę z dzieciństwa,gotowała ją moja babcia,mama i teraz ja ,będąc także mamą serwuje ją u mnie w domu. SKŁADNIKI 4-5 szt.ziemniaków 300g kapusty kiszonej 1 marchewka liśc laurowy 2 szt.ziela angielskiego sól i pieprz do smaku 2 łyżki mąki 2 -3 łyżki masła natka pietruszki WYKONANIE Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę ,zalewamy(...)wodą i gotujemy do miękkości.Kapustę kiszoną kroimy i dodajemy do gotujących się ziemniaków ,marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do kapusty i ziemniaków,dodajemy także liść laurowy i gotujemy ok.15 min.W międzyczasie przygotowujemy zasmażkę.W rondelku roztapiamy masło dodajemy mąkę i mieszamy tak.aby nie było grudek czekamy aż zasmażka będzie miała złotawy kolor cały czas mieszamy
Mała w garnku mieszaBorówka Brzoskwinie Buraki Groszek cukrowy Czarny bez Cukinia Cebula Kalafior Czereśnia Dynia Cykoria Kalarepa Fasolka szparagowa Gęsina Czosnek Kiełki i kwiaty Figi Gruszki Fasola Pokrzywa Jagody Grzyby Jarmuż Por Kapusta pekińska Jabłka Kapusta Portulaka Karczochy Jeżyny Mandarynki Rabarbar Koper Włoski Kasztany Mango Rzepa Maliny Kiwi Orzechy Rzodkiewka Melony Koper włoski Pasternak Sałata Morele Kukurydza Pietruszka Seler naciowy Morwa Mirabelki Pomarańcze(...)zakupów, bo przysłowiowe babcie z pietruszką czy innym szczawiem są zamknięte, kiedy kończę pracę i nie pracują w niedzielę. Ale przecież nie będę w kółko jadła zimowych ziemniaków czy kapusty. W każdym razie z wiosennych smaków udało mi się na razie zjeść Cebulę dymkę , Fiołki , Kalafiora , Kalarepę , Kiełki , Pokrzywę , Rzodkiewkę , Sałatę , Selera naciowego , Smardze , Szczaw , Szczypiorek, Szpinak i Truskawki
Ugotowane pozamiatanelubiącym ciężkie bigosy- bigos w wersji odchudzonej. Gotuję go wtedy kiedy mam ochotę na staropolski bigos-choć temu jest do niego daleko. Nie mogę jeść tradycyjnego bigosu, nie powinnam kapusty, ale tylko w tej wersji mój organizm bez woreczka żółciowego jest w stanie sobie z nim poradzić. Polecam go wszystkim, którzy mają problemy z właśnie podobnej natury- brak woreczka żółciowego(...)wiejskiej, a po zakupie odkrywają w niej coś czego na logikę nie powinno być- to jest to podejrzana sprawa. Składniki 400 g filetów z kurczaka lub indyka słoik kapusty kwaszonej z marchwią 1/4 szklanki wytrawnego białego wina 1 mała czerwona cebula garść suszonych śliwek 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 5 łyżek włoskiego przecieru pomidorowego
Z Kuchni Do KuchniTaką surówkę robiła i robi nadal moja mama, bardzo ją lubię i teraz robię ją w swoim domu :) Składniki około 200 gr kiszonej kapusty 1/2 średniej marchewki 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2-3 łyżki oliwy/oleju 1/3 łyżeczki cukru szczypta soli, pieprz do smaku 1. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i kroimy na drobno nożem. 2. Marchewkę obieramy(...)ścieramy na średnich oczkach, dodajemy do kapusty, dodajemy również natkę pietruszki oraz oliwę/olej, solimy, pieprzymy do smaku oraz dodajemy cukier (czasami jak marchew jest bardzo słodka to w ogóle nie daje cukru). Ja lubię zrobić surówkę z godz. wcześniej tak aby się przegryzła i była jeszcze smaczniejsza. Surówkę tą najczęściej podaje ze smażona rybką
Gotowanie...to proste !Danie bardzo proste i szybkie - właściwie szybsze niż zasmażane buraczki czy marchewka. A smak naprawdę fajny. No i trochę inny dodatek do mięsa... Składniki: kapusta biała - ok. 1/4 główki łyżka smalcu - moim zdaniem do kapusty smalec pasuje lepiej niż olej 2 szczypty kminku mielonego sól, pieprz Kapustę poszatkować na grube kawałki - ok 1-2 cm wielkości. Wrzucić na patelnię
Ze smakiem bez glutenu