kapustą - 19268 przepisów (strona:523/1285)

Przystawka z pak choi 144

Bardzo wdzięczna kapusta 😊 Zabrałam się do niej dzisiaj po raz pierwszy i przyznam, że fajnie wszystkie składniki się skomponowały, wyszło pysznie, a przede wszystkim bardzo szybko. Do takiej przystawki można dodać np. podsmażane na maśle krewetki  i koniecznie postawić lampkę dobrego wytrawnego wina do popicia, będzie pysznie 😘 (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject(...)s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: - kapusta pak choi 2 szt. -1 duża cebula -4 ząbki czosnku -1/2 papryki czerwonej -2 ostre papryczki -2 łyżki ciemnego sosu sojowego -100 g sera feta -2 łyżki prażonych ziaren

Kulinarne przemyslenia
Gotowana golonka i żurek 266

Chyba każdy mężczyzna uwielbia golonkę. Tym razem będzie to gotowana golonka i przy okazji zrobimy pyszny żurek na zakwasie, który idealny będzie jako dodatek do golonki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ribollita – toskańska zupa fasolowa 111

Ribollita znaczy dosłownie “powtórnie gotowana”. Współcześnie jest to toskańska zupa z fasoli, chleba i czarnej kapusty, ale tradycyjnie do jej przygotowania wykorzystywano resztki zupy z poprzedniego dnia. Ribollita trochę przypomina minestrone, jest równie gęsta, ale nie gotuje się jej na wywarze i nie dodaje makaronu. Przypomina raczej zupę z pomidorów i chleba albo zupę z cukinii i chleba, na którą(...)zalety włoskiej kuchni chłopskiej – otrzymujemy posiłek tani, smaczny i dostarczający masę energii. Ugotujcie tę zupę i odgrzejcie na drugi dzień, a przekonacie się, że nabierze więcej smaku. Czarną kapustę bardzo ciężko dostać, dlatego w to miejsce użyjcie szpinaku lub jarmużu. Będzie równie pyszna. Pamiętajcie tylko, żeby jarmuż wrzucić bez twardych łodyżek i trochę wcześniej, żeby zrobił się miękki. Ilość

wiecejwarzyw.pl
WEGAŃSKIE GOŁABKI Z KASZĄ JAGLANĄ 122

jaglanki+warzywa i owoce i wymyśliłam te właśnie gołąbki. Co się okazało? Wyszły naprawdę smaczne, nawet smaczniejsze niż z ciężkim mięsem, które zalega w trzewiach. Składniki:  liście młodej kapusty (wcześniej sparzone) 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 6 dużych pieczarek ząbek czosnku 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 selera por 2 garści natki z pietruszki garść koperku garść natki z pietruszki(...)Podsmażamy drobno pokrojone pieczarki (na suchej patelni). Wszystkie usmażone/uduszone warzywa mieszamy z kaszą jaglaną, siemieniem lnianym, natką z pietruszki, posiekanym porem., przecierem pomidorowym i przyprawami. Faszerujemy masą liście kapusty.  Na dnie garnka układamy pokrojone w ósemki pomidory i 1 cebulę, posypujemy koperkiem. Podlewamy wodą i układamy gołąbki. Gotujemy aż kapusta będzie miękka.  Następnie razem z sosem zapiekamy

Cytryna&Co.
COLESLAW Z SUSZONĄ ŚLIWKĄ 79

sałatek – coleslaw. Najbardziej ją lubię z dodatkiem pokrojonych, suszonych śliwek – niebo! Smakuje równie dobrze z suszoną żurawiną. Takie małe, słodkie kawałeczki robię ogromną różnicę. Składniki: 250g białej kapusty garść suszonych śliwek 2 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny szczypta pieprzu szczypta soli kapustę posiekaj w drobne paseczki śliwki pokrój na ćwiartki majonez wymieszaj z sokiem z cytryny(...)pieprzem i solą połącz z kapustą i śliwkami, dokładnie wymieszaj. Gotowe! Smacznego! Artykuł COLESLAW Z SUSZONĄ ŚLIWKĄ pochodzi z serwisu SandraFrej.com

SandraFrej.com
Surówka z kapusty z ogórkiem i kukurydzą 213

uważam, że im mniej składników tym smaczniej. Tak też jest z tą surówką minimum składników maksimum smaku. Świetny dodatek do różnych mięs i ryb. Składniki: 1/4 średniej główki białej kapusty 0,5 zielonego ogórka 5-6 łyżek kukurydzy z puszki 1 łyżka siekanego koperku 2 łyżki majonezu 1 łyżka gęstej śmietany 18% Do smaku: cukier sól ocet siedem ziół pieprz(...)Przygotowanie: Kapustę poszatkować lekko posolić wymieszać i odstawić by trochę zmiękła. Jeśli młoda kapusta możemy ten punkt pominąć. W tym czasie pokroić na półplasterki ogórek, odsączyć kukurydzę i posiekać koperek. Warzywa razem wymieszać. Dodać majonez, śmietanę i ponownie wymieszać. Doprawić do smaku

Ala piecze i gotuje
Francuskie kapuśniaczki z kapustą kiszoną, pieczarkami i słonecznikiem 189

wtorkowy wieczór zapraszam na pyszne kapuśniaczki z ciasta francuskiego z kapustą kiszoną i pieczarkami. To doskonała przekąska dla całej rodziny. Z powodzeniem możemy je zabrać do szkoły lub pracy, jako drugie śniadanie. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 200g pieczarek, 1 cebula, 200g kapusty kiszonej, 2 liścia laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, woda, 1 jajko, 2 łyżki słonecznika(...)łuskanego, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Pieczarki oraz cebulę kroję w kostkę. Na oliwie podsmażam pieczarki razem z cebulą. Dodaję kapustę kiszoną oraz liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Całość podlewam wodą i duszę około 40 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 2. Ciasto francuskie rozwijam. Na brzegu nakładam wzdłuż porcję farszu. Ciasto zwijam 2x. Pozostałe ciasto odcinam. Rulon

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kapusta z pulpetami w pomidorach 92

idealne danie jednogarnkowe. Składniki 500 g białej kapusty 500 g ziemniaków 600 g łopatki wieprzowej 1 cebula 400 ml passaty pomidorowej 300 ml bulionu warzywnego 1 łyżka mąki 100 ml zimnej wody natka pietruszki cukier sól, pieprz Przygotowanie Kapustę szatkujemy. Ziemniaki obieramy, kroimy na większe kawałki. Łopatkę wieprzową mielimy, dodajemy posiekaną cebulę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy pulpeciki(...)naczyniu żaroodpornym układamy kapustę, zalewamy bulionem i passatą. Dodajemy ziemniaki i pulpety. Całość zapiekamy 90 min w 200°C . Pod koniec dodajemy mąkę wymieszaną w zimnej wodzie, dodajemy do całości, dokładnie rozprowadzamy. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki

R'n'G Kitchen
Zupa krem z kapusty i pomidorów 97

Aksamitny krem na bazie kapusty i pomidorów. W przepisie użyliśmy przygotowanej latem passaty pomidorowej z pomidorów lima. Składniki 500 g kapusty białej 2-3 ziemniaki 500 ml passaty pomidorowej 1 litr bulionu warzywnego śmietana cukier sól, pieprz Przygotowanie Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy na dużym ogniu przez kwadrans

R'n'G Kitchen
Ramen - zupa o wielu obliczach. 166

smaków. Taka ciekawa wegetariańska wariacja na temat zupy Ramen. Zobaczcie jak pięknie wygląda. Składniki : 1 pęczek grzybów Shimeji (brązowe lub białe) 1 opakowanie makaronu w typie chińskim 1 jedna kapusta Pak Choi lub 2-3 młode kapustki 1 garść suszonych grzybów Mun (Black fungus) 2-3 suszone algi  morskie (Kelp Slices) 4 szalotki kiełki fasoli 2 litry bulionu warzywnego(...)minuty makaron. My użyliśmy makaronu z zielonymi algami. Nie jest to jednak konieczne. Używajcie makaronu o najwyższej jakości :) Następnie wrzucamy do rozgrzanego wok-a z olejem kukurydzianym: grzyby Shimeji, kapustę Pak Choi oraz kiełki fasoli. Możecie użyć innego oleju. Jednak pamiętajcie, aby nie była to oliwa z oliwek, ponieważ ma zbyt intensywny smak i zmieni wyrazistość dania, które gotujemy :) Delikatnie

vegetanie
Dlaczego szczęście skrywa się w jelitach?! Przepis na warzywną potrawkę z ciecierzycą 117

była pożywna i sycąca połączmy je z pożywnymi dodatkami jak na przykład strączki czy kasze. Aromatyczne, wyraziste przyprawy sprawią, że całość będzie przepyszna :) WARZYWNA POTRAWKA Z CIECIERZYCĄ Kilka liści kapusty pekińskiej Pół czerwonej papryki Pół żółtej papryki Pół cukinii Szklanka ugotowanej ciecierzycy 2 łyżki pasty paprykowej 3 suszonej pomidory Słodka i wędzona papryka, oregano, kolendra, pieprz Ziarna kolendry rozdrobnić(...)moździerzu, suszone pomidory posiekać drobno W garnku na odrobinie oleju podsmażyć kolendrę z suszonymi pomidorami, w razie potrzeby podlać wodą W międzyczasie posiekać kapustę, papryki i cukinię Do garnka dorzucić posiekaną kapustę i papryki, dolać wody i dusić około 10 minut Dołożyć posiekaną w plastry cukinię i dusić jeszcze 5-10 minut Dodać pastę paprykową, przyprawy i ugotowaną ciecierzycę, wymieszać

HealthyCreations
Surówka z kiszonej kapusty z koprem 115

Dziś zapraszam na pyszną, zdrową i szybką w przygotowaniu surówkę z kiszonej kapusty :)  Chyba każdy ją zna w różnych wersjach.  Moja z marchewką , jabłkiem , świeżym koprem oraz oliwą :) Smacznego  Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/  oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/   Będzie mi bardzo miło SKŁADNIKI: 10 dag kiszonej kapusty(...)duża marchewka 2 jabłka 1/2 pęczka kopru 1 łyżka oliwy lub np. oleju rzepakowego z dodatkiem kokosowego (smakowe) Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE:  Kiszoną kapustę siekam drobno.  Marchew obieram i trę na tarce o grubych oczkach.  Jabłka obieram i również trę na tarce o grubych oczkach.  Koper myję, siekam drobno.  Składniki przekładam do miski

Gotowanie Patki
Surówka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem 127

Składniki (na 6 os.) 1 główka kapusty pekińskiej 2 marchewki 2 jabłka 1/2 cebuli 8 ogórków kiszonych 4 łyżki majonezu sól, pieprz Sposób Kapustę pekińską poszatkować cienko, wrzucić do miski, dodać sól i pieprz, wymieszać. Marchewkę, jabłka i cebulę obrać, razem z ogórkami kiszonymi zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić do miski z kapustą.  Dodać majonez i wymieszać

Kuchenne aromaty