łyżeczki soku z cytryny, - pół pora (ok. 59 g), - 1/8 papryki (ok. 19 g), - pół marchewki (ok. 52 g), - łyżka koperku (ok. 8 g), - łyżeczka masła (ok. 5 g), - kapusta kiszona (ok. 100 g), - przyprawy: papryka słodka, zioła prowansalskie, sól, pieprz. Sposób przygotowania 1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. 2. Ziemniaki skrapiamy olejem połączonym z ziołami prowansalskimi, słodką papryką(...)masła, szczypty soli i pieprzu owijamy w folię aluminiową. 8. Dorsza z warzywami pieczemy w 180 stopniach C ok. 20-25 min. 9. Dorsza podajemy z pieczonymi ziemniakami i kapustą kiszoną. Dorsz pieczony z warzywami jest bogaty w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z dorsza), które pełni funkcję budulcową, - witaminę C (pochodzącą z kapusty kiszonej), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachjeszcze na blogu. Ale jak to mówią, lepiej późno niż wcale :) Sos pomidorowy zrobiłam ze swojego przecieru pomidorowego. Składniki: 1 kg. łopatki 1 szklanka ryżu suchego 1 główka kapusty 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła sól, pieprz, majeranek Do zalania gołąbków: 1-1,5 litra wody 1 kostka rosołowa 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe(...)mięsa. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojony czosnek. Dodać do mięsa z ryżem. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dobrze wymieszać. Kapustę włożyć do garnka, zalać wodą, posolić. Zagotować. Po kilku minutach od zagotowania ściągać po jednym liściu odkrajając od głąba. Ściągnięte liście ułożyć na talerzu i zostawić do przestudzenia. Następnie
Agusiowe smakołykiZostał on również przygotowany zgodnie z zasadami diety Dąbrowskiej. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior
Kulinarne przygody GatitySkładniki: Gołąbki: - ok. 800g mięsa mielonego - 1 nieduża główka kapusty białej - ok. 150g ugotowanego al dente ryżu białego - pół cebuli - przyprawy: 2 ząbki czosnku, pieprz, sól, koperek Sos: - 400ml przecieru pomidorowego - łyżka śmietany 12 lub 18% - 2 łyżki tartej marchewki - łyżka tartego selera - przyprawy: słodka, ostra i wędzona papryka w proszku, koperek, sól, 1 liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego(...)Przygotowanie: Gołąbki: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać posiekany czosnek i chwilę potrzymać na ogniu. Mięso połączyć z ryżem, cebulą, czosnkiem i przyprawami. W kapuście odkroić głąb, następnie obgotować i delikatnie ściągać liście. Odkroić nerw liści, położyć na liściu mięsną masę i zawijać jak krokiety. Uformowane gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym. Sos: Przecier pomidorowy wlać do garnka
Kulinarne blogowanierzodkiewką i szczypiorkiem Koktajl marchwiowo - bananowy z zieloną sałatą Sałatka z kaszy bulgur z groszkiem i ciecierzycą Zupa z botwinki Zupa z botwinki z ziemniakami Jarzynowa zupa z młodą kapustą Młoda kapusta na gęsto z koperkiem Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Koktajl pomarańczowy z marchewką i sałatą Ciabatta z rukola, kiełbasą krakowską i zielonym ogórkiem Sałatka
Moja smaczna kuchniawrzucić do miski, dodać posiekaną cebulkę, kaszę, majeranek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Wykonanie gołąbków – w dużym garnku zagotować zagotować wodę. Dosolić do smaku. Włożyć kapustę do wrzątku i gotować na małym ogniu aż liście zmiękną. Naciąć liście od najszerszej strony co ułatwi rozdzielanie kapusty i pobieranie liści. Na każdym liściu kapusty położyć łyżkę farszu
Kuchnia PokoleńKapuśniak Kapuśniak z kiszonej kapusty z boczkiem to jedna z moich zimowych zup. Mam na niego ochotę szczególnie dzień po dużym przejedzeniu. Jest pyszny od razu po przygotowaniu a następnego dnia jeszcze lepszy ;) Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania kapuśniaku: 2 wędzone kości od schabu, 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, 30 dag kapusty kiszonej(...)gotuję na małym ogniu przez około 1 godzinę i wyjmuje kości i włoszczyznę z wywaru. Obieram ziemniaki, kroję w kostkę wrzucam do wywaru. Kapustę kiszoną kroję, żeby nitki nie były bardzo długie i gdy ziemniaki są już miękkie dorzucam do garnka. Boczek kroję w kostkę, siekam cebulę. Na rozgrzanej patelni podsmażam boczek
Gotuj Się Kto Możeroku z niecierpliwością czekam na pojawienie się młodej kapusty. Można z niej wyczarować wiele fantastycznych potraw. Jednak naszym faworytem jest młoda kapustka z koperkiem. Może ona z powodzeniem zastąpić obiad w ciepły, wiosenny dzień. Kapustkę bez dodatku mięsa można podać maluchowi od początku rozszerzania diety. Młodą kapustkę ze słoniną może zjeść niemowlę, które skończyło 10. miesiąc życia. główka młodej kapusty
Dieta bez mlekaDziś przychodzę do Was z surówką z pekińskiej kapusty z dressingiem ala coleslaw. Ta surówka to ukłon w stronę osób nietolerujących laktozy, czyli cukru występującego w mleku. Do jej wykonania sosu użyłam mleka bez laktozy. Składniki : 1 sztuka kapusty pekińskiej 1/3 szklanki mleka bez laktozy marki MLEKOVITA 1 marchewka 1 cebula 2 łyżki majonezu pół papryki czerwonej pół papryki żółtej(...)pół ogórka zielonego 2 łyżeczki cukru pudru 1,5 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny sól ok. 1/2 łyżeczki 2 łyżki posiekanego szczypiorku szczypta mielonego pieprzu Wykonanie Kapustę drobno siekamy. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę, obie papryki i szczypiorek kroimy w drobna kosteczkę. Warzywa przekładamy do salaterki. Przygotowanie sosu: majonez, jogurt, cukier puder, ocet winny, sól
Kasia i jej kobiecy światzachęcam do jej przygotowania, na pewno będzie Wam smakować! Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior
Kulinarne przygody GatitySkładniki : połowa małej główki włoskiej kapusty 15 dag pieczarek duża żółta papryka mała czerwona papryka 1 cebula puszka krojonych pomidorów sól, pieprz, słodka mielona papryka, 2-3 łyżeczki cukru Przygotowanie : Kapustę pokroić drobno, umyć Pieczarki, cebulę i papryki pokroić dość grubo Na rozgrzany olej wrzucić kapustę, podlać odrobiną wody, przykryć pokrywką, dusić, dodać cebulę i ponownie przykryć Dorzucić pieczarki, później
Proste Potrawypojawiał się przepis na surówkę. Dzisiaj to nadrabiam. Przedstawiam Wam pyszną, "szeleszczącą" pod zębem i delikatną w smaku surówkę. Idealna na teraz, kiedy na targu możemy dostać młodą kapustę, młode ogórki i pięknie pachnący koperek. Surówka ta jest bardzo dobra i lekka. Przepis na nią dostałam od Koleżanki z pracy. Oczywiście nie obeszło się bez mojej małej modyfikacji - dodałam marchewkę(...)konserwowej kukurydzy. Będzie pysznie. Jak widzicie, surówkę tą można dobrowolnie modyfikować. Surówka ta idealnie nadaje się zarówno na obiad, jak i do grillowanych mięs. Polecam. Składniki: - główka młodej kapusty - 2-3 zielone ogórki - 2 marchewki - pęczek koperku - 1-1,5 łyżki cukru - sól i pieprz - 50 ml octu Kapustę drobno pokroić. Ogórki i marchewkę obrać. Z ogórka, łyżeczką, wyjąć
CookYourselftego nie zrobimy, zamiast placków wyjdzie nam mokra paćka 😀. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior
Kulinarne przygody Gatityznają wszyscy. Oto moja wersja... Składniki; 1 podwójna pierś z kurczaka 1 biała cebula 2 czerwone cebule 5 ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy 1 puszka ciecierzycy 5 liści z kapusty pekińskiej przyprawa do gyrosa majonez ketchup rukola 2 łyżki oleju Przygotowanie; Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski, wsypujemy 2 łyżki przyprawy do gyrosa(...)dużo wody, odciskamy je. Cebulę siekamy i wykładamy na ogórki. Smarujemy ketchupem i majonezem. Wykładamy kukurydzę, smarujemy ketchupem. Następnie wykładamy ciecierzycę i delikatnie smarujemy majonezem. Na to pokrojoną kapustę pekińską a na sam wierzch wykładamy rukolę. W zasadzie kolejność warstw jest dowolna, ważne aby mięso było na dole a kapusta z rukolą na górze. Chłodzimy, najlepiej smakuje następnego dnia
Radość kipiąca uśmiechem.Młoda kapusta już pojawiła się w naszym warzywniaku. Od razu pomyśleliśmy o łazankach z koperkiem, ten zapach! I oczywiście niedawno odkryte parówki sojowe, które idealnie wpisują się do tego dania. Składniki 250 makaronu typu łazanki 1 cebula 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 małej główki młodej kapusty 200 g parówek sojowych koperek sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy wg przepisu zawartego(...)opakowaniu. Cebulę siekamy, podsmażamy na oleju, dodajemy poszatkowaną kapustę, pokrojone parówki, zalewamy wrzątkiem (200 ml) i dusimy pod przykryciem przez kwadrans. Dodajemy makaron, koperek i dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchen