kapustą - 19268 przepisów (strona:533/1285)

Kluski szare w kapuście z grzybami 96

Wspaniałe wiejskie jadło na obiad. Składniki: Ziemniaki ½ kg Jajko 1 szt. Mąka pszenna 4 łyżki Mąka ziemniaczana 1 łyżka Kapusta kiszona ½ kg Boczek wędzony 25 dag Grzyby suszone ½ szklanki Sól i pieprz do smaku Wykonanie: Grzyby namoczyć(najlepiej przez noc) dodać do pokrojonej kapusty razem z wodą w której się moczyły. Gotować do miękkości, dodać pokrojony w kostkę boczek, jeżeli(...)przyprawić do smaku i wyrobić ciasto. W garnku zagotować wodę, posolić i kłaść łyżką kluski i gotować około 10 minut.  Po ugotowaniu wyjąć łyżką cedzakową, wymieszać z przygotowaną kapustą i podawać na ciepło

Tradycyjna Kuchnia
Surówka z tartej brukselki z orzechami 143

Najprostsza na świecie surówka: niepozorna, niecodzienna, niezwykle smaczna. Sałatka z surowej brukselki, utartej z dodatkiem orzechów włoskich jest doskonałym kompanem mięsnych dań. Surówkę z kapusty zna każdy, choć pewnie większość ma na myśli surówkę z kapusty kiszonej. Z surowej kapusty, białej i czerwonej jest równie smaczna, ale lżejsza i delikatniejsza. Surówka z tartej brukselki to jeszcze inny obszar doświadczeń smakowych

Niedzielny kucharz
Sałatka z komosą ryżową do pracy lub lunch/ FIT PRZEPISY 226

Pyszny pomysł na lunch do pracy czy szybki obiad w domu. Lekka, fit, zdrowa i sycąca sałatka z pieczonym indykiem, pyszną komosą ryżową, czerwoną kapustą i dodatkami. Całość wyszła świetna! Sałatka idealna do lunch boxa, je się oczami, polecam! SKŁADNIKI: - 2- 3 plastry pieczonego indyka lub kurczaka (przepis TUTAJ ) - 2 łyżki kukurydzy konserwowej - 1/3 ogórka zielonego pokrojonego w słupki(...)łyżki ugotowanej białej komosy ryżowej - 1/2 brzoskwini konserwowej - czerwona cebula piórka - poszatkowana czerwona kapusta około 3-4 łyżki - oliwa z oliwek - natka pietruszki wedle uznania - sok z 1/2 cytryny - odrobina miodu lub syropu z agawy - świeże zioła np. pachnotka, bazylia czy mięta Czerwoną kapustę wymieszaj z oliwą i zieloną pietruszką. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą lub ułóż

SMYKWKUCHNI
Surówka z kapusty pekińskiej w stylu azjatyckim 125

Dzisiaj zapraszam na nieco inną niż zwykle  kapustę pekińską. Trafiła mi się na zakupach taka piękna, różowo- czerwona, to i dresing musiał być odpowiednio inny. Powiem Wam smacznie wyszło, więc polecam, pasuje niemal do wszystkiego. Składniki: 1/2 główki   kapusty pekińskiej 1/2 papryczki chili 1/2 papryki żółtej slodkiej 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki oliwy 3-4  łyżki(...)octu ryżowego   1  łyżka   sosu sojowego 1 łyżka  brązowego  cukru szczypta soli Sposób przygotowania: Kapustę pokroić w paski, posypać szczypta soli i  lekko zgnieść dłońmi. Dodać pokrojone papryki oraz wszystkie przyprawy. Ponownie wymieszać i odstawić do lodówki na 15-20 minut, aby smaki się połączyły. Smacznego

Gosia gotuje
Ostra surówka 355

Specjalnie dla smakoszy, którzy lubią ostre klimaty...dzisiaj  ostra surówka, z kapusty. -- Skład: kapusta biała 0,7-1,0 kg, pół dużej papryki, pół dużej cebuli białej, pół dużej cebuli  czerwonej, 4 duże ząbki ostrego czosnku, łyżeczka płaska cukru, pół łyżeczki pieprzu,  ~pół łyżeczki soli, kieliszek octu 10%, 3 duże łyżki dobrego oleju rzepakowego. Opcjonalnie(...)papryczki chili, cayenne lub jakieś ulubione, które znacie. Kapustę szatkujemy lub ucieramy na grubych oczkach tarki, cebulę, paprykę, czosnek  kroimy w kostkę, czosnek możemy przecisnąć przez praskę. Potem dodajemy pozostałe  składniki i dokładnie mieszamy. Wymieszaną surówkę przekładamy do naczynia lub do  pojemnika i schładzamy w lodówce minimum przez godzinę przed podaniem. -- Smacznego

chleba naszego
Gołąbki bez zawijania- oszukane gołąbki 135

Składniki: * mięso mielone 0,5 kg * Kapusta świeża 0,5 kg * woreczek ryżu * 3 łyżki kaszy manny * jajko * cebula * ząbek czosnku * łyżeczka majeranku * sól * pieprz * przetarte pomidory w kartonie * natka pietruszki Przygotowanie: Ryż gotujemy na półmiękko. Kapustę drobno kroimy lub ścieramy na tarce. Solimy wygniatamy i odstawiamy na ok. 15 minut. Następnie odciskamy z nadmiaru wody. Cebulę kroimy w kostkę(...)podsmażamy na patelni. Do miski z kapustą dodajemy ryż, mięso mielone, cebulę czosnek, kaszę mannę, jajko oraz przyprawy sól, pieprz, majeranek. Mieszamy składniki. Formujemy gołąbki na kształt większych kotletów. ( moich wyszło 12).Smażymy z obydwu stron przez kilka minut. Podsmażone gołąbki przekładamy do naczynia żaroodpornego zalewam przetartymi pomidorami na koniec posypuje pietruszką i przykrywamy. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego

Kulinarne przygody
Zupa gołąbkowa 132

Składniki: * 500 g mięsa mielonego chudego * 600 g kapusty białej * duża cebula * ząbek czosnku * por biała część * kawałek selera * marchewka * pietruszka * 100 g ryżu * 3 łyżki pełne koncentratu pomidorowego * łyżka mąki * majeranek * tymianek * sól * pieprz * papryka słodka * papryka ostra * natka pietruszki * 3 listki laurowe * 4 kulki ziela angielskiego * 1 piramidkę smaku ( suszone warzywa do zupy) * olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę(...)oraz przyprawiam: solą pieprzem, łyżeczką majeranku, tymianku, słodkiej papryki oraz 1/3 łyżeczką ostrej papryki. Podsmażone mięso przekładam do większego garnka i wlewam 3 litry wody. Następnie dodaje pokrojone warzywa kapustę marchewkę, por, seler i pietruszkę korzeń. Gotuje od momentu zagotowania wody 15 minut. Po tym czasie wsypuje ryż i całość gotuje do momentu aż warzywa i ryż zmięknie. Na koniec

Kulinarne przygody
Kapuśniak 156

dodać mięsa z żeberek i miała by charakter zupy białkowej... :)      Oczywiście po dodaniu żeberek, nie będzie miała już charakteru wegetariańskiego ani wegańskiego... :) Składniki: 0,5kg kapusty kiszonej 5 ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula kawałek pora (ok. 10cm) kawałek selera 1/4 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki ziarenek kminku(...)pokroić w plasterki. Do garnka włożyć warzywa, dodać listek laurowy, ziele angielskie i wlać wody z 3-4cm nad warzywa. Postawić na kuchni i gotować na wolnym ogniu. Kapustę kiszoną jeśli jest zbyt kwaśna to należy przepłukać w zimnej wodzie (jak ktoś lubi bardzo kwaśny kapuśniak, to nie musi tego robić), włożyć do osobnego garnka, zalać wodą i gotować

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Gołąbki z piekarnika z sosem grzybowym. 147

może być mieszane) 40 dag ulubionej wędliny w kawałku ( może być mielonka) 2 cebule sól i pieprz do smaku ( polecam  Skworcu) 3 łyżki oleju 1 średnia główka białej kapusty 4 szklanki rosołu Sos grzybowy; 1 garść grzybów leśnych (suszonych) 1 marchewka 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz do smaku ( najlepiej  Skworcu) 1 łyżka mąki pszennej Przygotowanie(...)kapusty wycinamy głąb, zdejmujemy wierzchnie liście i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą, aby kapusta była przykryta, wodę solimy. Gotujemy a w trakcie gotowania zdejmujemy po kolei wierzchnie liście (niektóre same zaczynają odpadać, niektórym trzeba pomóc) jednak aby się nie rozgotowały i nie porwały.  Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Na patelni szklimy cebulę na oleju. Kiedy ryż już

Radość kipiąca uśmiechem.
Surówka z kiszonej kapusty, jabłka i marchewki 132

kiszonej kapusty, 1 jabłko, 2 marchewki, 1 cebula, 4 łyżki oleju, 2-3 łyżki cukru, sól, pieprz. Surówka z kiszonej kapusty, jabłka i marchewki, to jedna z moich ulubionych surówek. Powiem szczerze, że nie wiem dlaczego do tej pory jeszcze nie wrzuciłam tego przepisu na swój blog. Ale już się poprawiam :) Z podanych składników, wychodzi dosyć duża miska surówki. Jeżeli(...)mamy małą rodzinę, to zachęcam do zmniejszenia proporcji, np. o połowę. Kapustę lekko przepłukać, a następnie dobrze odcisnąć z resztek wody. Położyć na desce i poszatkować na mniejsze kawałki. Jabłko i marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Przygotować dosyć dużą miskę i przełożyć do niej wszystkie składniki. Dodać olej i cukier. Doprawić solą

Świat Domowej Kuchni
Coleslaw, surówka z kapusty... 154

Bardzo smaczna propozycja, łatwe wykonanie, doskonała na wiele okazji. "Coleslaw – popularna surówka obiadowa, w której podstawowym składnikiem jest szatkowana, surowa kapusta głowiasta. W zależności od kraju czy upodobań dodawane są rozmaite dodatki jak: marchew, jabłko czy ananas. Jako sos używany bywa majonez lub maślanka, musztarda albo ocet. Dodaje się również przyprawy i zioła.Od upodobań również zależy przygotowanie(...)proporcje składników." Tyle dowiecie się z portalu Wikipedia, a jeżeli ktoś chce sprawdzić jak to smakuje, wówczas zapraszam do lektury postu i ewentualnego przygotowania sobie w domu. -- Skład: kapusta 1,0-1,2 kg, duża marchewka 1 szt., duża cebule 1 szt., cukier 1 czubata łyżeczka,  sól 3 szczypty, pieprz 2 szczypty, majonez 2  łyżki, ocet 2 łyżki

chleba naszego
Spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym (dieta dr Dąbrowskiej) 111

diety dr. Dąbrowskiej, czyli nie zawiera ani grama tłuszczu. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę

Kulinarne przygody Gatity
Kapuśniak na poście dr Dąbrowskiej 138

ostatnio o poście dr Dąbrowskiej - tutaj - dzisiaj pokazuje kolejny przepis na danie z dostępnych w tej diecie warzyw. Szybki kapuśniak z pomidorkami. To czego potrzebujesz to: - 2 szklanki kapusty kiszonej wraz z sokiem - 1 jabłko - 1 gałązka pomidorków koktajlowych - świeża bazylia - sól, pieprz Jabłko ścieramy na tarce, mieszamy z kapustą, przekładamy do garnka, zalewamy wodą około 1 szklanka i gotujemy(...)miękkości kapusty. Doprawiamy solą i pieprzem, możesz tez użyć kminku.  Dodajemy pokrojone pomidorki i gotujemy kolejne 10 minut. Podajemy z listkami młodej bazylii. Kapuśniak wyszedł całkiem fajny i smaczny i byłam w lekkim szoku, że prawie z niczego można zrobić pyszną zupę, totalnie

SMYKWKUCHNI
SURÓWKI NA POŚCIE DR DĄBROWSKIEJ 168

które korzystają również z moich przepisów na poście...zresztą są one bardzo popularne na moim blogu. Dziś dawka świeżych,nowych inspiracji,tym razem na surówki. 1.Surówka z czerwonej kapusty i pomidorów koktajlowych Składniki: 1/4 małej główki czerwonej kapusty kilka pomidorków koktajlowych  natka pietruszki  kiełki rzodkiewki  1 łyżeczka soku z cytryny  sól,pieprz  Kapustę poszatkować

Niespełnione zdolności kulinarne
Środa: Chiński makaron długowieczności na Rok Psa 151

chiński lub tagliarini (trudne do kupienia), albo linguini 400 g Podwójna pierś z kurczaka lub dwie małe polędwiczki wieprzowe 400 g grzybów shitake, albo boczniaków pokrojonych w paski Mała kapusta pekińska drobno pokrojona (3 szklanki) Kilka suszonych papryczek zmiażdżonych lub mała papryczka chilli 4 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 1/2 szklanki siekanego szczypiorku lub kolendry/pietruszki Marynata: 2 łyżki(...)rondel, wlej 2 łyżki oleju sezamowego, wrzuć mięso, papryczkę chili i smaż mieszając intensywnie przez 1-2 minuty, aż mięso się usmaży. Ściągnij z woka i wrzuć na niego kapustę i grzyby. Smaż około 1 minuty. Dodaj z powrotem mięso, wymieszaj. Przełóż do misy. Krok 4 Rozgrzej ponownie wok, wlej 2 łyżki oleju sezamowego, wrzuć makaron i podgrzewaj mieszając intensywnie

Niedzielny kucharz