Pyszny dodatek do mięsnego obiadu Składniki 1 mała główka czerwonej kapusty ( 700-800 g ) 1 średnia cebula 3 łyżki masła 200 ml półsłodkiego czerwonego wina 5 ziaren ziela angielskiego 5 goździków pół małej laski cynamonu sól pieprz ocet z czerwonego wina Przygotowanie Z kapusty usunąłem uschnięte wierzchnie liście, drobno ją poszatkowałem. Posiekana cebulę zeszkliłem na maśle, dodałem kapustę i przez
R'n'G KitchenBardzo smaczna surówka obiadowa z kapusty pekińskiej, ogórków, papryki i marchewki zakwaszona zdrowym winnym octem jabłkowym , polecana do różnych pieczonych mięs, kotletów czy jako dodatek do smażonej ryby. SKŁADNIKI: 1 mała kapusta pekińska 1 czerwona papryka ½ świeżego ogórka wężowego 3-4 ogórki konserwowe 1 marchewka 2 łyżki octu winnego jabłkowego 2 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek(...)łyżka cukru Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kapustę pekińską poszatkować. Paprykę wydrążyć z nasion pokroić w kostkę, tak samo osączonego z zalewy ogórka konserwowego. Marchewkę obrać zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Świeżego ogórka pokroić w pół plasterki. Wszystko razem wymieszać w misce. Skropić octem winnym i olejem lnianym, dodać sól
Wanilia i Kardamonpiekarniku. Kociołek możemy zrobić na obiad, a jeśli zostanie zabrać następnego dnia do pracy na lunch,albo zjeść na kolację. KOCIOŁEK NATURALNYCH ROZMAITOŚCI Składniki: 450 g poszatkowanej kapusty (pół niewielkiej główki) 6-8 ziemniaków (zależnie od wielkości) 1 mała marchew 1 mała pietruszka 1 cebula 1/2 papryki garść fasolki szparagowej (może być mrożona) 1/2 pęczka koperku 250 g łopatki(...)Vegeta Natur rozpuszczamy w gorącej wodzie. W naczyniu żaroodpornym (koniecznie z pokrywką, inaczej bulion i soki będą parowały i słabo przenikną do dania) układamy warstwami: 1) połowę z poszatkowanej kapusty 2) ziemniaki obtoczone w przyprawie do ziemniaków 3) plasterki marchwi i pietruszki 4) przyprawione mięso 6) cebulę 7) czerwoną paprykę 8) fasolkę szparagową (jeśli jest mrożona nie gotujemy , dajemy
Bon appetit mon amieKilka osób zwróciło uwagę na surówkę w dwóch ostatnich wpisach. Dzisiaj publikuję przepis jak zwykle prosty w przygotowaniu z wnegretem mojego autorstwa. Składniki: 1/3 dużej kapusty pekińskiej 4 łyżki kukurydzy konserwowej pół pęczka szczypioru po 1/2 małej papryki czerwonej i pomarańczowej Sos: 1/2 szklanki zimnej wody 4 łyżki białego octu winnego, jabłkowego lub soku z cytryny 4 łyżki oleju (dałam(...)prażonych nasion sezamu) sól, pieprz łyżeczka płynnego miodu 1 spora łyżeczka suszonych ziół do sałatek, ale mogą być też zioła do pizzy Kapustę grubo poszatkować, paprykę pokroić w kosteczkę, posiekać szczypior. Kapustę wymieszać z odcedzoną kukurydzą, papryką i szczypiorem. Składniki sosu dokładnie połączyć ze sobą. Warzywa polać sosem i jeszcze raz dokładnie wymieszać
Czerwień i błękitSkładniki: Placki: 6 jajek 120 g mąki pszennej 1 duża marchewka 1/2 selera 150 g kapusty białej około 4 cm białej części pora 2 łyżki sosu sojowego 2 cm świeżego imbiru sól, pieprz 4 łyżki sezamu olej do smażenia Sos jogurtowy: 400 g jogurtu greckiego 1 cytryna 1 garść rukoli 2 cm pora lub dymka sól, pieprz Sposób wykonania: Marchewkę(...)selera ścieramy na dużych oczkach tarki. Kapustę i pora szatkujemy na drobne paseczki. Obrany imbir ścieramy na drobnych oczkach tarki. W misce roztrzepujemy rózgą jajka, dodajemy mąkę, sos sojowy, imbir oraz rozdrobnione wszystkie warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszam. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki na złoty kolor. Po smażeniu układamy je na papierowym ręczniku aby ociekły z tłuszcz
Qchnia po prostusałatka gyros: 500 g piersi z kurczaka 30 ml (3 łyżki) oliwy z oliwek 100 g ogórków kiszonych 60 g cebuli czerwonej 150 g papryki czerwonej 500 g kapusty pekińskiej 15 g (3 łyżeczki) przyprawy gyros (patrz na skład) sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony 50 ml ketchupu (patrz na skład – u mnie bez cukru) lub użyj(...)wymieszać. Warto doprawione mięso odstawić na godzinę do lodówki. Mięso obsmażyć na patelni do uzyskania złotego koloru i zostawić do ostygnięcia. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Kapustę pekińską przekroić na pół i jeszcze raz na pół by uzyskać ćwiartki, które łatwiej drobniutko poszatkować w paseczki. Paprykę umyć, przekroić, wydrążyć i pokroić w drobną kostkę. Ogórki kiszone odsączyć
Ola la LCHFDUŻĄ SALATERKĘ: 2-3 pojedyncze piersi z kurczaka 1 duża czerwona cebula (można zastąpić zwykłą) ok. 0,5 słoika korniszonów puszka kukurydzy 2 czerwone papryki ok. 0,5 kapusty pekińskiej pikantny keczup majonez przyprawa gyros sól, pieprz WYKONANIE: Piersi kroimy w kostkę, intensywnie oprószamy przyprawą do gyrosa, smażymy na niewielkiej ilości oleju, aż cała woda wyparuje z mięsa. Pod koniec(...)Wszystkie warzywa drobno kroimy, kukurydzę i ogórki odsączamy na sicie. Układamy kolejno w salaterce: mięso z kurczaka czerwona cebula cienka warstwa keczupu ogórki kukurydza papryka gruba warstwa majonezu kapusta pekińska Sałatkę najlepiej schować na chwilę do lodówki. Przed samym podaniem kapustę pekińską posypujemy solą i pieprzem. Możemy ją również udekorować. Smacznego :) MAŁA RADA: Do majonezu możemy również dodać zmiażdżony
Pani na deserorzeźwi smak zupy. Polecam smaczną i zdrową zupę, szczególnie z myślą o najmłodszych (dla nich odpowiednio mniej doprawiamy:). Smacznego! SKŁADNIKI: 3 marchwie 2 pietruszki 2 ziemniaki ćwiartka selera ćwiartka kapusty 1 mała opalona w piekarniku cebula 1,5 szklanki mrożonego groszku 3 łyżki ryżu 1 łyżka śmietany 18% 2 kulki ziela angielskiego, 1 liść laurowy płaska łyżeczka vegety natur(...)bulionu lub wody, u mnie bulion mięsno-warzywny sól, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka posiekany świeży koperek PRZYGOTOWANIE: Włoszczyznę obieram, kroję w kostkę (marchew, pietruszka, ziemniaki). Ćwiartkę selera i kapusty zostawiam w całości. Do garnka wlewam bulion, wrzucam pokrojone warzywa, selera, kapustę i opaloną cebulę, liść i 2 kulki ziela. Doprowadzam do wrzenia, następnie zmniejszam gaz, gotuję na mniejszym ogniu
Zasmakuj KuchniSAŁATKA Z KURCZAKIEM PRZEPIS TUTAJ Przepyszna i bardzo nowoczesna sałatka z kurczakiem, warzywami i chrupiącymi chipsami cebulowymi, która świetnie sprawdzi się na każdej imprezie! NADZIEWANA KARKÓWKA PIECZONA W KAPUŚCIE PRZEPIS TUTAJ Pyszne danie, które w całości przygotujemy w piekarniku, i to w jednym naczyniu! Mięso z karkówki nafaszerowane cebulą, wędzonym boczkiem oraz papryką i pieczone na kiszonej kapuście wychodzi(...)wspaniały pomysł na smaczną przystawkę na przyjęcie. KROKIETY PO CHŁOPSKU PRZEPIS TUTAJ Smaczne, aromatyczne i łatwe w wykonaniu – takie są właśnie krokiety po chłopsku. Wypełnione pysznym farszem z kapusty, mięsa i pieczarek oraz podane z domowym sosem czosnkowym, z pewnością zadowolą nie jedno podniebienie. ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI PRZEPIS TUTAJ Szybkie, pożywne i pięknie kolorowe danie „jednogarnkowe
Blog z Apetytemmikołaja zamieniły się w błyszczące gwiazdki. Leżałam pod ulubioną pierzynką. Jak cieplutko i przytulnie. Kot Maciek rozciągał się leniwie przy piecu, a z kuchni dochodził zapach pieczonych ciastek, kapusty, grzybów i innych smakowitości. Zapach ten mieszał się ze świeżo wypastowaną drewnianą podłogą, na której leżały kolorowe chodniki. Lekko uchylone drzwi od kuchni, wpuszczały do pokoju smugę światła. Wiedziałam(...)stołu to mnie będzie lepiej widać:) Usiądę przy mamie jak zwykle. Stół będzie zasłany śnieżnobiałym obrusem, a pod nim pachnące sianko. Na stole czerwony barszczyk z uszkami, zupa grzybowa, kapusta z fasolą, kapusta z grzybami, szczupak w galarecie, smażony karp, pyszne śledzie... Byłam po nie z tatą w sklepie. W wielkiej drewnianej beczce, leżały ułożone równiutko, olbrzymie i błyszczące posypane
Leśny Zakątekcytrynowy do smaku 4-6 łyżek bułki tartej 2 łyżki oleju kawałek bułki Na rosół warzywny: 5 marchewek 2 średnie pietruszki kawałek selera połówka cebuli kawałek pora kawałek białej kapusty liść kapusty włoskiej kilka gałązek świeżej natki pietruszki 2 liście laurowe pół łyżeczki suszonego lubczyku pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku Zaczynamy(...)palnikiem gazowym, aż dobrze się opali. Do garnka wlewamy olej, rozgrzewamy i wrzucamy na niego całą wcześniej przygotowaną włoszczyznę – marchew, pietruszkę, selera, pora oraz 2 rodzaje kapusty. Wszystkie warzywa dobrze obsmażamy, od czasu do czasu mieszając, aż staną się brązowe. Następnie, wlewamy do garnka 2 litry wody. Do wszystkiego dodajemy liście laurowe, całe gałązki natki pietruszki, ziele angielskie
Smaczna Stronaktóra obowiązkowo musi znaleźć się na wigilijnym stole. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Łazanki wychodzą na prawdę przepysznie :) Potrzebujemy: 500 g makaronu "łazanki", 500 g pieczarek, 600 g kapusty kiszonej, 1 duża cebula, 6 ziaren ziela angielskiego, 7 listków laurowych, oliwa z oliwek, sól, pieprz, czosnek Do garnka wlewam ok. 1,5 litra wody. Wrzucam kapustę, ziele angielskie, liście(...)momentu kiedy się zeszkli. Dodaję drobno pokrojone pieczarki. Doprawiam solą, pieprzem oraz czosnkiem i duszę na wolnym ogniu ok. 30 minut. W oddzielnym garnku gotuję makaron. Kiedy kapusta jest już gotowa odcedzam ją na sitku. Wyjmuję ziele oraz liście laurowe. Wszystkie składniki mieszam ze sobą w garnku. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem. Nasze łazanki są już
Przepis na Dzień DobryPaszteciki wypełnione farszem z kapusty kiszonej i suszonych grzybów to jedna z wielu świątecznych potraw. Są idealnym dodatkiem do czerwonego barszczu. Do przygotowania pasztecików wykorzystałam produkty Helio , oraz Stovit. Składniki na ciasto: 450 g mąki 30 g drożdży 2 żółtka 200 g ciepłego mleka 1oo g miękkiego masła 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Składniki na farsz: 500 g pieczarek(...)podgrzybków 500 g kiszonej kapusty 2 cebule pieprz, sól, chili do smaku 2 łyżki masła 3 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo: 1 żółtko 1 łyżka mleka Sezam biały , czarny Helio Przygotowanie: Do miseczki kruszymy drożdże i mieszamy z cukrem. Dodajemy połowę mleka i 2 czubate łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 15 minut pod przykryciem. Do rozczynu
Podróż w kulinariaburaków , dlatego musimy o barszczu pomyśleć przynajmniej na tydzień przed Wigilią. Z podanych składników wychodzi około 3 litrów czystego barszczu. Można podawać go z uszkami lub krokietami z kapustą kiszoną. Doskonale smakuje też bez żadnych dodatków. Dla dzieci można dodać do niego ugotowane wcześniej marchewki, pietruszkę i buraki. Słodkie warzywa przełamią intensywny smak barszczu. Tradycyjny barszcz wigilijny na zakwasie mogą(...)garnka dodajemy zakwas, doprawiamy do smaku cytryną, majerankiem, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez kilka minut uważając, by barszcz się nie zagotował. Gotowe! Sprawdźcie też inne wigilijne przepisy! Kapusta wigilijna z pieczarkami (idealna dla dzieci) Wigilijne pierogi dla dzieci (z kapustą i pieczarkami) Tradycyjna wigilijna zupa grzybowa Kompot z suszu – prosty, tradycyjny przepis Pasztet z żurawiną Kruche mini rogaliki makowe
Dieta bez mleka