kapustą - 19268 przepisów (strona:517/1285)

Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem, papryką, roszponką, rukolą i kukurydzą 133

Doskonała surówka jako dodatek do obiadu ale również jako osobne danie dla tych, którzy trzymają dietę lub nie jedzą mięsa. Co potrzeba: 1/2 mniejszej kapusty pekińskiej, 1 papryka Ramiro, 1/4 długiego ogórka,   1 puszka kukurydzy, Garść rukoli, Garść roszponki, 2 łyżeczki soku z cytryny, 3 łyżki oleju czosnkowego lub rzepakowego, Sól, Pieprz, Czosnek granulowany Wykonanie: Kapustę pekińską kroimy(...)roszponkę i rukolę porwaną na kawałki, dokładnie mieszamy. Polewamy sokiem z cytryny, olejem, mieszamy doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, dokładnie mieszamy, odstawiamy na 20 minut do przegryzienia. Smacznego :)) kapusta pekińska, papryka ramiro, ogórek, ogórki, rukola, roszponka, sok z cytryny

Bułka z Chlebem
Barszcz a'la ukraiński 111

ciekawe, za wschodnią granicą mianem barszczu określana jest jedynie zupa w typie barszczu ukraińskiego. Taki barszcz gotowany jest na mięsnym bulionie, oprócz buraków ma dużo innych warzyw, jak chociażby kapustę, marchew, fasolę. I koniecznie podawany jest ze śmietaną. I jak to bywa w przypadku innych potraw - co dom to obyczaj, zatem znalezienie jedynego słusznego przepisu na barszcz ukraiński jest niemożliwe(...)Dlatego swój barszcz nazwałam a'la ukraiński:) Barszcz a'la ukraiński  Składniki : 0,5 kg mięsa z kością (wołowina, wieprzowina lub drób) 500g kapusty (ok 1/4 średniej główki) 4 średniej wielkości buraki 2 ziemniaki 1 korzeń pietruszki 1 marchewka 1 cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego (lub kilka wiśni) sól pieprz 3 liście laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego majeranek

Obiad gotowy
Modra kapusta 98

Choć kapusta czerwona jest nadal mniej popularna niż kapusta biała, z pewnością kojarzymy ją z widokiem klusek śląskich i mięsnej rolady, sowicie polanych sosem bądź jako dodatek do pieczonej kaczki lub gęsi i pyz drożdżowych. Continue reading Modra kapusta at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl

kurkanielotka.pl
Sałatka jarzynowa z kapustą pekińską i prażoną cebulką 129

Dziś zrobiłam sałatkę a'la jarzynową. Celowo piszę a'la jarzynową, bo trochę zmodyfikowałam tradycyjny przepis. Zrezygnowałam z jabłek, selera, jajek gotowanych w całości, używając jedynie ugotowanych żółtek. Dodałam kapustę pekińską i prażoną cebulkę, których nie ma w tradycyjnej sałatce. Z resztą na sałatkę jarzynową jest mnóstwo przepisów, które różnią się pomiędzy sobą poszczególnymi składnikami. Ważne żeby była smaczna(...)małe ziemniaki 3-4 marchewki 1 mała pietruszka 3 jajka 1 puszka groszku konserwowego mały kawałek pora (biała część) 3 duże ogórki konserwowe 3 duże ogórki kiszone 1/4 kapusty pekińskiej 3 łyżki prażonej cebulki (użyłam cebulki domowej roboty z tego przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/domowa-prazona-cebulka.html) sól, pieprz do smaku ok. 1 łyżka musztardy kilka łyżek majonezu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób

Waniliowe Improwizacje
Spring rolls wegetariańskie 63

arkuszy papieru ryżowego 1 szkl ryżu jaśminowego suchego sól himalajska pieprz przyprawa pięć smaków chińska lub przyprawa curry olej 2 marchewki 1 łodyga selera naciowego 2 liście kapusty pekińskiej lub kapusty białej 1 papryka czerwona sezam Jak zrobić Spring rolls wegetariańskie: Zaczynamy od ugotowania ryżu. Ryż zalewamy 2 szklankami wrzątku, solimy i gotujemy do miękkości na wolnym ogniu pod przykryciem(...)Studzimy. Potem przygotowujemy warzywa. Marchew, selera, paprykę i kapustę kroimy w cienkie paseczki tzw zapałkę. Na patelnię wlewamy trochę oleju, wrzucamy warzywa. Następnie oprószamy je solą, pieprzem, curry i smażymy aż delikatnie zmiękną. Oprószamy sezamem. W kolejnym kroku składamy spring rollsy. Najpierw przygotowujemy deskę i duży talerz z niewielka ilością wody. Papier ryżowy najpierw moczymy kilka sekund w wodzie

Dorota Smakuje
Maminkowy barszcz ukraiński 99

którą gotowała nam Mama Zosia. Troszkę zmodyfikowana, ale z zachowanym smakiem.     Składniki: -15 dkg ugotowanej wcześniej  białej fasoli -2 czerwone buraki -2 ziemniaki -kawałek białej kapusty -marchew -3 ząbki czosnku -30 dkg mielonego mięsa -kilka suszonych śliwek, jabłek, gruszek -sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany i oregano do mięsa -3 l bulionu warzywnego -kilka liści laurowych, ziele angielskie(...)bulionu warzywnego wrzucamy suszone owoce, liście laurowe, ziele angielskie i ząbki czosnku.  Gotujemy na małym ognie ok. 40 minut. Marchew i ziemniaki kroimy w kostkę. W tym czasie kapustę kroimy na kawałki. Buraczki ścieramy na grubych oczkach. Odławiamy suszone owoce, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Owoce kroimy i dodajemy do bulionu. Dodajemy fasolę, ziemniaki, marchew, buraki. Gotujemy ok.20

Maminek kulinarny
Wrapy ze śledziem 72

wrapy ze śledziem: 500g śledzi solonych lub w oleju 1 cebula 1 szkl śmietany 3 czubate łyżki majonezu 1 ząbek czosnku 8 tortilli lub naleśników 2 garście drobniutko poszatkowanej kapusty białej lub pekińskiej sól himalajska ogórki korniszony Jak zrobić wrapy ze śledziem: Zaczynamy od przygotowania śledzi. Jeśli używamy śledzi solonych, zalewamy je zimną wodą i zostawiamy do namoczenia na jakieś(...)śledzie, sos śmietanowy i tak do wykończenia składników. Tak przygotowane śledzie odstawiamy na 1-2 dni lub co najmniej na 3-4 godziny by smaki przegryzły się. Drobno poszatkowaną kapustę oprószamy solą. Ogórki kroimy w plasterki. Teraz czas na przygotowanie wrapów. Placki tortilli lub naleśniki podgrzewamy na suchej patelni lub w mikrofali by stały się elastyczne. Na każdy placek nakładamy

Dorota Smakuje
Domowe hotdogi z warzywami 134

dziś zrobiłam domowe hotdogi z warzywami. Wyszły naprawdę smaczne, więc polecam. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 bułki sznytki 2 parówki 2 plasterki sera żółtego 1 duży liść kapusty pekińskiej 1 ogórek konserwowy 1 ogórek kiszony 2 łyżeczki musztardy sarepskiej ok. 2 łyżki ketchupu pikantnego ok. 2 łyżki prażonej cebulki (u mnie domowej roboty, tu link do przepisu(...)push({}); Sposób przygotowania: Bułki sznytki nacięłam na wierzchu wzdłuż bułki i wycięłam z każdej strony po ok. 0,5cm skórki oraz trochę miękkiego środka. Ogórki pokroiłam w półplasterki. Z kapusty pekińskiej wykroiłam białą część, a resztę liścia drobno poszatkowałam. Parówki wrzuciłam do wody i podgrzałam. W tym czasie bułki w środku posmarowałam musztardą. Nałożyłam do środka po połowie kapusty pekińskiej

Waniliowe Improwizacje
Sałatka z prażoną cebulką 281

oraz warzywami. Całość wykończyłam prażoną cebulką. Sałatka może nietypowa, ale smaczna i trochę inna. Zachęcam do wypróbowania. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: mała pojedyncza pierś z kurczaka kawałek kapusty pekińskiej (ok. 2 liście) 0,5 puszki kukurydzy 100g makaronu np. kokardki 3-4 łyżki prażonej cebulki (u mnie domowej roboty, przepis znajdziecie pod tym linkiem: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/domowa-prazona-cebulka.html)(...)osuszyłam i pokroiłam w drobną kosteczkę. Wymieszałam je z przyprawą gyros i usmażyłam na niedużej ilości oleju. Usmażone mięso wyłożyłam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym i wystudziłam. Z liści kapusty pekińskiej wykroiłam białe części, a zielone drobno poszatkowałam i wrzuciłam na dno szklanej salaterki. Kapustę posmarowałam połową majonezu i wyłożyłam wystudzonego kurczaka. Następnie wyłożyłam równomiernie odsączoną z zalewy kukurydzę konserwową

Waniliowe Improwizacje
Wołowina z warzywami 79

Myślę, że sposób w jaki go podałam jest dość oryginalny, ponieważ użyłam naleśników ze śniadania. Składniki 1/2 kg wołowiny (ja użyłam karku wołowego) 1 duża czerwona papryka 30 dkg. kapusty pekińskiej 1 mały bakłażan 1 średniej wielkości marchewka 3 cebule szalotki (można użyć zwykłej cebuli) 1/2 puszki pomidorów pelati Olej do smażenia mięsa Płaska łyżeczka świeżego imbiru 3 łyżki jasnego(...)będzie miękka (czas gotowania zależy od gatunku mięsa). Pamiętajcie, żeby nie dodawać soli, ponieważ mięso dłużej będzie się gotowało. 2 Cebulę kroimy na 1 cm kawałki, marchewkę w słupki, kapustę i bakłażana w kostkę 2 cm oraz paprykę w kostkę 1,5 cm. Ponieważ moja rodzina nie lubi skórek z papryki, ja obieram ją obieraczką do jarzyn. 3 Na pozostałym

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Pieczeń pod ciastem drożdżowym – kuchnia podkarpacka 143

nazwa stanowi o wyjątkowości tego dania, a sposób jego przyrządzania. W garnku żeliwnym lub w innym, nadającym się do duszenia i/lub pieczenia, dusi się pokrojone ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler, kapustę i surowe mięso, a kiedy już zmiękną, na wierzchu układa się surowe ciasto drożdżowe. Garnek przykryty pokrywką wstawia się do piekarnika, albo całość dusi się na niewielkim ogniu. Sposób przyrządzania(...)podudzi z kurczaka (lub porcje mięsa z królika albo pokrojone żeberka) 100 g masła 1 kg ziemniaków 2 duże marchewki 2 duże pietruszki 1 seler 4 ząbki czosnku ćwiartka kapusty sól pieprz kminek 1 szklanka śmietany Drożdże rozcieramy z cukrem aż zamienią się w płyn. Dodajemy do nich 2 łyżki mąki i odrobinę ciepłego mleka. Rozczyn zostawiamy do wyrośnięcia

Trzeci talerz
Kiedy skończy się ten styczeń… 72

zupa nie wystarczy można usmażyć naleśniki lub ziemniaczane placki. I tutaj można wymyślać w nieskończoność. Zwykłe naleśniki stają się niezwykłe, a placki ziemniaczane smakują jak nigdy przedtem. Surówka z kapusty Surówka z marchewki, selera i imbiru Jak jeszcze zaoszczędzić na jedzeniu? Sezonowe gotowanie to również forma oszczędności w styczniu. Osobiście stawiam na sałatki surówki z różnych kapust i warzyw korzeniowych(...)minerały i witaminy zimą. Oczywiście gotuję nie raz pomidorową zimą ale na koncentracie. Świeże pomidory o tej porze nie smakują jak latem, a przy tym są bardzo drogie. Kapusta, jarmuż, marchewka czy seler to mój wybór w styczniu. Jak zaoszczędzić na jedzeniu w styczniu? Domowe gotowanie jest niewątpliwie o wiele tańsze niż wyjście do restauracji. Posiłki na cały tydzień można

codojedzenia
Sajgonki z warzywami i kurczakiem 1604

papieru ryżowego 1 szkl ryżu jaśminowego suchego sól himalajska 1 pierś kurczaka pieprz przyprawa pięć smaków chińska lub przyprawa curry olej 2 marchewki 1 łodyga selera naciowego 2 liście kapusty pekińskiej lub kapusty białej 1 papryka sezam Jak zrobić sajgonki z warzywami i kurczakiem: Zaczynamy od ugotowania ryżu. Ryż zalewamy 2 szklankami wrzątku, solimy i gotujemy do miękkości na wolnym(...)oprószamy solą, pieprzem i przyprawą curry. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy paski kurczaka i smażymy az stracą surowość. Kurczaka przekładamy na talerz. Potem przygotowujemy warzywa. Marchew, selera, paprykę i kapustę kroimy w cienkie paseczki tzw zapałkę. Na patelnię na której smażył się kurczak wlewamy trochę oleju, wrzucamy warzywa. Oprószamy je solą, pieprzem, curry i smażymy aż delikatnie zmiękną. Oprószamy sezamem

Dorota Smakuje
Piersi z kurczaka orientalne z warzywami, w sosie, pieczone w piekarniku 102

nudlami, lub makaronem ryżowym. Proste i szybkie w wykonaniu. Możecie przygotować je również w głebokiej patelni na gazie. Moja propozycja jest dla zapracowanych. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: 1/2 dużej kapusty pekińskiej 1 pęczek szczypiorku 1 słoiczek pędów bambsa 3 marchewki 2 małe cebule 4 piersi z kurczaka pulpa z 4 pomidorów lub 1/2 szklanki przecieru pomidorowego kawałek startego imbiru(...)pieprz, chili, sól do smaku 1 łyżeczka ziół prowansalskich Wykonanie: Pieri myjemy, osuszamy i kroimy w paski o szerokości 1cm. Warzywa obieramy i myjemy. Marchewkę kroimy w grubsze słupki, kapustę na kawałki. Do naczynia żaroodpornego przekładamy: mięso, kapustę, odsączone z wody pędy bambusa i cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy przyprawy, łyżkę oleju, sos sojowy, starty imbir i czosnek, mieszamy

Sama słodycz i szczypta chili