czasu. Jest to danie jednogarnkowe i można je podawać z ziemniakami, pieczywem lub ulubioną kaszą. Jest wiele przepisów na przygotowanie tej potrawy. Ja dzisiaj zrobiłam go z dodatkiem kiszonej kapusty. Takie danie zaspokoi apetyt każdego mężczyzny i nie tylko, polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g łopatki 300 g kiszonej kapusty 4 cebule 1 czerwona papryka lub 1/2 czerwonej(...)Całość dusić na wolnym ogniu około 45 minut aż mięso zmięknie. Od czasu do czasu mieszać. 6. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski, dodać do gulaszu. Kapustę przesiekać i dodać do potrawy. Całość wymieszać i dusić jeszcze około 15 minut. Doprawić pieprzem i solą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka PichciKrokiety z pieczarkami i kapustą kiszoną są jedną z dwunastu potraw, które pojawiają się u mnie na stole wigilijnym. Lubię je robić także czasem bez okazji, ponieważ moje dzieci je uwielbiają. Jest to trochę pracochłonne danie, ale bardzo smaczne i polecam każdemu spróbować! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki wody(...)szczypta soli 1 łyżka oleju Farsz: 300 g pieczarek 200 g kapusty kiszonej 1 cebula 2 łyżki masła lub margaryny sól, pieprz Dodatkowo: 2 jajka bułka tarta do panierki olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. 2. Pieczarki umyć i zmielić w maszynce do mięsa o grubych oczkach, dodać do cebuli
Danka Pichciryżowy, ale ja go nie miałam, dlatego użyłam oleju rzepakowego. Mimo to surówka wyszła pyszna i na pewno będę ją robić nie raz. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 główki kapusty białej 1 duża marchewka 1/4 szklanki octu ryżowego 1/2 szklanki oleju rzepakowego 3 łyżki cukru szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1.Kapustę drobno poszatkować. Przełożyć do miski. Marchew obrać(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach do miski z kapustą. Trochę posolić. 2. Do kubka wlać ocet, dodać cukier, wymieszać i zagotować. Następnie dodać olej. Chwilę jeszcze podgrzać i wlać do miski z kapustą. Delikatnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichcipotrawy wigilijne są postne, czyli nie zawierają jaj, mleka i mięsa. Jedynym składnikiem pochodzenia zwierzęcego jest ryba. Na stole znajdziemy więc czysty barszcz z uszkami wypełnionymi grzybowym farszem, ziemniaki, kapustę z grzybami, a także karpia smażonego i w galarecie, różne przetwory ze śledzia oraz pierogi z kapustą i grzybami. Podczas Wigilii seruje się również łazanki lub kluski z makiem, kisiel(...)przyjemności, ile potraw pominęła. Potrawy wigilijne są proste i tradycyjne, często ich składniki nie pochodzą ze sklepu, a przygotowywane są w domu. Grzyby zazwyczaj zbierane i suszone są samodzielnie, kapusta kiszona w domowej piwnicy, a warzywa zbierane w ogrodzie. Rodzina przygotowuje wspólnie całą uroczystość, która zazwyczaj odbywa się w domu rodzinnym. Po wieczerzy rozpakowuje się prezenty, a potem w śniegu
Słodkie okruszkipostną a zarazem nieziemsko smaczną. Pojawia się ona u nas rok w rok. Jeszcze nigdy nam się nie znudziła a właściwie czekamy na nią rok w rok. Woda, kapusta, suszone grzybki i trochę warzyw...jak to mówią prostota tkwi w szczególe. Składniki na 6 porcji: 500 g kiszonej kapusty 2 kopiaste łyżki grzybów suszonych 2 litry wywaru warzywnego(...)Przygotowanie: Suszone grzyby płuczemy, zalewamy wrzącą wodą odstawiamy na 2-3 godziny. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurku w osolonej wodzie do miękkości. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Kapustę kiszoną wkładamy do wywaru, gotujemy do miękkości, możemy dodać starte na tarce na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę.Doprawiamy liściem laurowym i zielem angielskim. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy
Życie zaczyna się w kuchniDrożdże świeże 25 g Mleko letnie 1/4 szklanki Cukier łyżka Mąka pszenna łyżka Ciasto: Mąka pszenna 500 g Mleko letnie 3/4 szklanki Jajko Sól łyżeczka Olej 1/4 szklanki Farsz: Kapusta kiszona 500 g Pieczarki 500 g Cebula średnia liść laurowy Ziele angielskie Masło łyżka lub olej Dodatkowo: Jajko (do posmarowania pasztecików przed pieczeniem) Przygotowanie: W misce wymieszać składniki na rozczyn(...)ciasto zacznie odchodzić od rąk. wyrobione ciasto wkładamy do miski przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( podwojenia swojej objętości.) na ok 1h. W tym czasie przygotować farsz. Kapustę zalać niewielką ilością wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz odrobinę soli. i całość ugotować do miękkości pod przykryciem przez ok. 20 minut. Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną
Kulinarne przygodyFARSZ : 1 kg kapusty kiszonej ugotowanej i wyciśniętej 2 garście grzybów namoczone w wodzie, zagotowane i zmielone 6 łyżek oleju 1 duża cebula sól, pieprz do smaku Z podanych składników zagniatamy ciasto, musi być wyrobione, elastyczne i gładkie. Odkładamy na 30 minut do wyrośnięcia. Kapustę ugotowaną wyciskamy, kroimy. Grzybki i cebulę drobno kroimy. Podsmażamy na oleju, dodajemy(...)kapusty, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki placek w kształcie prostokąta, nakładamy część farszu, zwijamy i tniemy na kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy kminkiem lub makiem i pieczemy w temperaturze 180- 190 % C, przez około 25 minut. Podajemy z barszczykiem, smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliprzekazała. W związku z tym popytałam ciotek w rodzinie i poszperałam w starej książce kucharskiej, gdzie znalazłam przepis na barszcz w takim wydaniu. Trochę go zmodyfikowałam, bo dodałam kapustę włoską i pominęłam pomidory oraz przecier pomidorowy. Efekt końcowy moim domownikom przypadł do gustu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 g żeberek wieprzowych 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 1 nieduży(...)ziemniaki 100 g białej fasoli 400 g buraków czerwonych 1 cebula 1/4 główki włoskiej kapusty 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz sok z cytryny lub ocet (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Fasolę wsypać do garnka, zalać zimną, przegotowaną wodą i odstawić na noc, aby napęczniała. Marchew, seler
Danka Pichcizimne wieczory sprawdzi się u każdego. Nawet niejadki zjedzą ją ze smakiem. Składniki: - 3 kiełbasy Morlińskie z szynki - 1 duża cebula - 1/2 główki białej niedużej kapusty - 4 ziemniaki - sól - pieprz - papryka czerwona Przygotowanie: Kiełbasę kroimy w plasterki, cebulę w piórka, ziemniaki w kostkę a kapustę na kwadraty. Kiełbasę podsmażamy bez oleju, dodajemy ziemniaki i chwilę podsmażamy(...)Wrzucamy cebulę i ponownie podsmażamy. Na koniec dodajemy kapustę, przyprawiamy i podlewamy małą ilością wody. Całość dusimy pod przykryciem do miękkość co jakiś czas mieszając. Zapraszam do zapoznania się z produktami firmy Morliny
Kulinarne życiepodsypywania 50 g. kaszy manny 160 ml. ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 gałązka rozmarynu 4-5 łyżek oliwy z oliwek gruboziarnista sól morska Sos: 100 g. białej kapusty 1/4 szkl. octu jabłkowego 1/4 szkl. wody 2 łyżeczki cukru 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 15 szt. czarnych drylowanych oliwek 3 szt. suszonych daktyli 2 łyżki oliwy z oliwek(...)mąką stolnicę i zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Wyrabiaj ugniatając ciasto około 5 minut. Włóż kulę ciasta do miski, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Sos: Kapustę poszatkuj drobno, włóż do rondelka. Wlej wodę i ocet, dodaj cukier. Przykryj i od zagotowania gotuj na małym ogniu 20 minut. Odcedź na sicie i odciśnij dokładnie płyn. Ostudź. Kapustę
Delicious Placeznika bardzo szybko. Zazwyczaj przygotowywałam ją z mięsem mielonym tym razem postawiłam na kurczaka i ta wersja bardzo wszystkim zasmakowała. Ok 300 gramów fileta z kurczaka 1 cebula czerwona kapusta pekińska ćwiartka małej 1 puszka fasoli czerwonej pól puszki kukurydzy ok. 100 gramów ostrego w smaku żółtego sera kilka łyżek sosu czosnkowego kilka łyżek keczupu sol pieprz szczypta chili(...)paprykowych Fileta z kurczaka pokroić w drobna kosteczkę, następnie przesmażyć na odrobinie tłuszczu z dodatkiem przypraw. Wystudzić. Fasolę czerwoną i kukurydzę odsączyć z zalewy. Cebule kroimy w małą kosteczkę. Kapustę pekińską kroimy na mniejsze kawałki. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach W salaterce układamy kolejno ⏬⏬⏬ kapusta pekińska podsmażony kurczak cebula smarujemy keczupem wyłożyć kukurydzę przelać sosem czosnkowym wyłożyć
Andzia Pichcisize:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Taki zestaw powstał na potrzebę chwili. Jak ryba, to kapusta kiszona. Postanowiliśmy troszkę ją „reanimować”. Składniki: 250 g kiszonej kapusty 100 g marynowanych grzybów (u nas prawdziwki) 1 czerwona cebula 1 łyżka miodu 50 ml oliwy z oliwek sól, pieprz(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Kapustę odciskamy, kroimy. Cebulę siekamy. Grzyby kroimy. Wszystkie składniki mieszamy z miodem oraz oliwą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G KitchenRoman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Cudowne pierożki, które zagoszczą na Waszych stołach. Koniecznie zróbcie na święta. Składniki: Farsz: 500 g kapusty kiszonej 2 garści grzybów suszonych 2 cebule 50 ml oleju 1 łyżeczka mielonego kminku sól, pieprz Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml letniego mleka 40 ml oleju 30 g drożdży(...)łyżki mąki, dokładnie mieszamy, odstawiamy na kwadrans. Do rozczynu wlewamy resztę mleka, sól, jajko, żółtko, pozostałą mąkę, olej i wyrabiamy na stolnicy. Odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Farsz: Kapustę zalewamy zimną wodą, gotujemy do jej miękkości, odcedzamy, odciskamy z nadmiaru płynu, szatkujemy. Grzyby zalewamy zimną wodą, gotujemy aż będą miękkie, odcedzamy. Drobno kroimy. Na rozgrzanym oleju szklimy posiekaną cebulę
R'n'G Kitchenśrodku, ale to niespodzianka. Takie roladki są idealną propozycją na święta. Składniki: · 1 kg schabu · Kilka listków kapusty włoskiej · 1 papryka czerwona · Mozzarella · Mąka pszenna do panierki(...)jajka · Olej do smażenia · Sól · Pieprz Sposób przygotowania: 1. Liście kapusty wrzucamy do wrzącej wody na kilka minut lub do mikrofali na 1 minutkę. 2. Z papryki usuwamy nasiona, kroimy na cienkie podłużne paski. 3. Ser mozzarelle kroimy
Kulinarna ChwilaSkładniki na warzywa na patelnie z resztkami wędlin: 100g lub więcej wędliny (np kiełbasa, boczek, szynka, karkówka, kurczak) – u mnie szynka wędzona 1 duża marchewka 4 duże liście kapusty pekińskiej 1 cukinia 2 łyżki oleju roślinnego np kokosowego 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub innej zieleniny sól pieprz ulubiona mieszanka przypraw – ja użyłam przyprawy do grilla czosnek granulowany(...)rozgrzanym oleju (ja lubię smażyć to wszystko w woku lub na bardzo dużej patelni). Marchewkę obieramy, myjemy. Po minucie do wędliny dodajemy marchewkę drobno pokrojoną w kosteczkę, przesmażamy minutę. Kapustę pekińska siekamy drobno lub grubo w zależności od upodobań. Cukinię myjemy, jeśli jest młoda nie obieramy, kroimy w kostkę. Dodajemy kapustę i cukinię, oprószamy przyprawami. Smażymy wszystko kilka minut
Dorota Smakuje