kapustą - 19268 przepisów (strona:521/1285)

Owoce i warzywa o niskiej zawartości węglowodanów 102

jeżyny 4,2g maliny 5,4g truskawki 7,6 g cytryna 9,5g jagody 12g sałata lodowa 2,9g jarmuż 6,1g szpinak 3g botwinka 3,7g kapusta biała 7,4g kapusta pekińska 3,2g brukselka 8,7g brokuł 5,2g kalafior 5g cukinia 3,2g bakłażan 6,3g ogórek 2,9g szparagi 3,7g fasolka szparagowa 6,8g papryka(...)seler naciowy 3,6g seler korzeniowy 7,7g pieczarki 2,6g kiszona kapusta 3g kiszone ogórki 1,4g Artykuł Owoce i warzywa o niskiej zawartości węglowodanów pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Aroz con repolho czyli brazylijskie gołąbki bez zawijania 156

się o tyle ciekawe, że gołąbki, to jedno ze smaczniejszych dań, które przylgnęło do tego kraju. Celowo użyłem słowa przylgnęło , bo pochodzi raczej z basenu Morza Śródziemnego. Składniki: - kapusta - jakieś parówki - cebula - ryż - koncentrat pomidorowy Wykonanie: Parówki i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy poszatkowanej kapusty, chwilę smażymy, dolewamy wody i dusimy pod przykryciem. Ryż gotujemy. Kiedy kapusta zmięknie

Kryzysowa Książka Kucharska
Gołąbki z marchewką (bez zawijania) 170

magnezu i potasu. Warto go prowadzić do swojej diety. Po więcej informacji zapraszam na stronę i fanpage Karoon www.karoon.pl https://www.facebook.com/KaroonPolska/ Składniki: Na gołąbki: pół małej główki białej kapusty 200 g ryżu basmati Karoon 500 g mięsa mielonego – u mnie wieprzowo-wołowe 2 marchewki 2 jajka sól i pieprz do smaku bułka tarta(...)minut. Po czym zalewamy woda tak, aby o centymetr przekroczyć poziom ryżu. Gotujemy ryż około 10 minut, aż woda wyparuje i odstawiamy na bok do przestudzenia). Siekamy kapustę i chwilę obgotowujemy ją w lekko posolonej wodzie. Odcedzamy. Ryż przekładamy do miski, dodajemy startą marchewkę. Mieszamy. Następnie dodajemy mięso mielone, kapustę, wbijamy jajka, dodajemy przykrawy i wsypujemy stopniowo bułkę tartą, wyrabiając

Słodkie okruszki
Sałatka gado gado 94

łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki mielonej trawy cytrynowej (suszonej) 1/2 łyżeczki pieprzu 4 jajka 100 g kiełków rzodkiewki 300 g kapusty pekińskiej 300 g marchewki 300 g selera naciowego 2 dojrzałe awokado 1 łyżka soku z cytryny sól Przygotowanie:  Grill nastawiłem na najwyższą temperaturę. Strąki chili umyłem, naciąłem wzdłuż, usunąłem pestki(...)pieprzem. Domieszałem tyle wody, żeby sos miał konsystencję płynnego kremu. Jajka ugotowałem na twardo. Kiełki mungo blanszowałem w osolonej wodzie w ciągu 3 minut, przelałem na sito i osączyłem. Kapustę pekińską umyłem, pokroiłem w cienkie paski, Por, marchew i seler oczyściłem, umyłem, pokroiłem na paski grubości1/2 cm. Por, marchew i seler ugotowałem na parze na średnim ogniu przez 10 minut

R'n'G Kitchen
Surówka z młodej kapusty 152

Prosta surówka do dań obiadowych z młodej kapusty z marchewką. Składniki: mała główka młodej kapusty lub 1/2 dużej 2 marchewki 1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka szczypiorku 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka cukru 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki pieprzu Kapustę obrać z pierwszych liści i drobno pokroić. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach

talerz przyjemności
Domowe kopytka 131

tartą i tłuszczykiem lub polane tłuszczem i cebulką (tak najczęściej jada mój mąż, ja wolę wersję z sosem). Polecam na obiad. Do tego ulubione surówki np.: surówka z czerwonej kapusty surówka z kiszonej kapusty surówka z pekińskiej kapusty z ogórkiem kiszonym I obiad gotowy Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków* 9 czubatych łyżek mąki pszennej – użyłam mąki luksusowej

Słodkie okruszki
Łazanki z Kapustą 74

SKŁADNIKI: 250g makaronu łazanki albo kokardki 600g kapusty białej 1 duża cebula 2 łyżki masła sól pieprz WYKONANIE: 1.Makaron ugotować według przepisu. 2.Kapustę ugotować do miękkości. 3.Cebulę pokroić w kostkę,zeszklić na maśle. 4.Ugotowaną kapustę pokroić na drobne paseczki, dodać do cebuli i smażyć. 5.Gdy kapusta będzie już gotowa, dodać sól i pieprz według uznania. 6.Na końcu

Dziś Ja gotuje
5 trików z mikrofalówką 111

obierać pomidory Szybkie rozpuszczanie żelatyny Żelatynę w proszku zalewamy zimną wodą, odstawiamy do napęcznienia. Po tym czasie napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w mikrofalówce – 30 sekund / średnia moc Szybkie parzenie kapusty na gołąbki Główkę kapusty obieramy z zewnętrznych brzydkich liści i wykrajamy głąb. Tak przygotowaną kapustę wkładamy do mikrofalówki i podgrzewamy ok 10 min na wysokiej mocy. Szybkie ugotowanie kukurydzy

Dorota Smakuje
Poniedziałek: Smażone sajgonki 140

odrobiną wody. Przepis pochodzi z bloga Danaandcuisine.com Składniki: 200 g mielonego mięsa (wieprzowina, kurczak) 200 g drobno posiekanych krewetek koktajlowych 2 marchewki starte na tarce 1 szklanka posiekanej kapusty pak choy albo kapusty pekińskiej 50 g drobnego makaronu ryżowego (mała garść) 20 g (kilka łyżek 3-4) suszonych grzybów typu mun 1 mała szalotka drobno posiekana 1 ząbek czosnku drobno(...)minut. Grzyby odsącz z wody i posiekaj. Makaron odcedź i pokrój nożem na mniejsze kawałki. Krok 2 Do głębokiej misy przełóż mięso, krewetki, wsyp startą marchew, posiekaną kapustę pekińską, szalotkę i ząbek czosnku. Dodaj makaron ryżowy i grzyby oraz kiełki jeśli używasz. Wbij jajko. Wymieszaj całość a następie wyrabiaj jak mięso na pulpety, czyli najlepiej rękami, aż uzyskasz zwartą masę

Niedzielny kucharz
Surówka z rzodkiewką, ogórkiem, kapustą pekińską i koperkiem 148

Dzień dobry :-) Macie swoją ulubioną surówkę? Ja taką mam, taką wiosenną, jak już jest rzodkiewka i ogórki gruntowe. Robię wtedy często taką jeszcze z dodatkiem kapusty pekińskiej i koperku. Surówka smakuje wszystkim bardzo, pasuje i do kurczaka i do innego mięsa. Więc korzystamy  :-) Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Składniki: 3-4 średnie ogórki gruntowe 1/2 małej kapusty pekińskiej(...)pęczki rzodkiewki świeży koperek 2 łyżki gęstej śmietany 18% 200 g jogurtu naturalnego sól pieprz do smaku 1. Wszystkie warzywa myjemy. Rzodkiewkę i ogórki kroimy w pół plasterki, z kapusty usuwamy twarde środki, resztę siekamy. Koperek siekamy na drobno.  2. Wszystkie składniki przekładamy do miseczki, dodajemy śmietanę, jogurt i doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy.  Smacznego

kruche babeczki
ŁOSOŚ Z MIODEM I IMBIREM #lososmowi 64

łyżeczka sosu sojowego 1/2 ząbka czosnku (startego na drobnej tarce) kawałek imbiru (startego na drobnej tarce, 2x więcej niż czosnku) sól pieprz olej do smażenia Dodatki: mała, czerwona kapusta sok z 1 cytryny pieprz sól fioletowa marchew kwaskowate jabłko orzechy włoskie olej fioletowe ziemniaki koperek borówki amerykańskie jajko wymieszaj miód z sosem sojowym, startymi czosnkiem i imbirem, dopraw solą(...)pieprzem posmaruj łososia marynatą, ułóż skórą do góry na talerzu i wstaw do lodówki na noc kapustę albo pokrój na drobne kawałki, zalej sokiem z cytryny i dopraw solą i pieprzem, albo zrób jak ja – pokrój na plastry (nie usuwając głąba), ułóż na talerzu, posyp solą i pieprzem i zalej sokiem z cytryny. W obu przypadkach odstaw na około

SandraFrej.com
Zupa warzywna (wiosenna) 75

roku czekamy <3 Wprawdzie ceny wygórowane, jak co roku. Pietruszka? Zawsze o tej porze trzyma cenę, więc nie widzimy w czym problem. Składniki: 1/2 główki kapusty 2 młode marchewki 5 młodych ziemniaków 300 g zielonej fasolki szparagowej 1 pietruszka 1 mały seler 1,5 litra zimnej wody 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka masła koperek sól(...)pieprz Przygotowanie: Kapustę szatkujemy. Pozostałe warzywa chlastamy tak, jak lubimy. Metoda jest taka: To, co pod ziemią rośnie, wrzucamy do zimnej wody, zagotowujemy, oprószamy solą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. Gotujemy przez 5 minut. Fasolkę i kapustę podsmażamy na maśle, dodajemy do zupy. Całość zagotowujemy, do smaku doprawiając solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym koperkiem

R'n'G Kitchen
Fałszywe gołąbki są naprawdę pyszne. Przepis bez zawijania 753

dużo mniej, a smak właściwie ten sam. Gołąbki bez zawijania robi się szybko i równie szybko znikają. Takie są pyszne! Przepis na fałszywe gołąbki bez zawijania Składniki: główka młodej kapusty lub pół średniej główki zwykłej, 2 cebule, 100 gramów białego ryżu, 500 gramów mięsa mielonego (wieprzowe lub z indyka), 1 jajko, 2 puszki pomidorów w zalewie, sól, pieprz, olej. Zrób(...)cebulę bardzo drobno posiekaj i przesmaż na oleju. Kapustę zetrzyj na tarce i smaż jeszcze kilka minut, aż zacznie mięknąć. Wszystko przełóż do miski, ryż ugotuj na półtwardo (około 8 minut), dodaj do reszty razem z mięsem, wbij jajko, dopraw solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj. Poczekaj aż masa wystygnie i stężeje. Można ją też schłodzić. Zwilżonymi dłońmi formuj

Kulinarna Polska
Gołąbki z mięsem z młodej kapusty 109

Dzisiaj danie proste, klasyczne, polskie, jedno z ulubionych nie tylko przez nas ale przez 90% Polaków.. to gołąbki, tylko że w liściach młodej kapusty ale nie gotowane, tylko pieczone w piekarniku. Wbrew pozorom to danie proste i szybkie, nie wymaga wielkiego doświadczenia w kuchni. W dodatku nie jest pracochłonne, jakby się wydawało. Najdłuższy czas to obgotowanie liści kapusty, reszta

Bernika - moj kulinarny pamietnik