inaczej słonecznik bulwiasty. Jest bogactwem inuliny, idealnie nadaje się do spożywania przez cukrzyków. Z tego warzywa można wykonać różnorodne potrawy. Ja postawiłam na prostotę: polędwiczki drobiowe ugotowane, topinambur oraz kapusta kiszona. Składniki: 200g polędwiczek drobiowych 200g topinambury 200g kapusty kiszonej 1 łyżka pestek dyni jarzynka bez soli Sposób przygotowania: Do wrzącej, osolonej owsy wrzucamy dokładnie oczyszczonego i umytego topinambura. Gotujemy(...)przez ok. 10 minut. Następnie do wrzącej wody z jarzynką bez soli wrzucamy polędwiczki drobiowe. Gotujemy ok. 5 minut. Danie podajemy z kiszoną kapustą oraz pestkami dyni. Smacznego
Truskawkowa Fiestaszklanki mąki, 150g masła, 3 żółtka, 4 łyżki mleka, 25 g drożdży, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, jajko do posmarowania, Farsz: 200g pieczarek, 1 cebula, 300g kapusty kiszonej, 1,5 szklanki wody, 1 łyżeczka kminku. 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Farsz: Pieczarki oraz cebulę kroję w kostkę. Na oliwie smażę pieczarki(...)cebulą przez około 10 minut. Kapustę kiszoną przekładam do garnka. Zalewam wodą. Dodaję kminek, ziele i liście laurowe. Gotuję przez około 15 minut. Następnie do kapusty dodaję podsmażone pieczarki. Całość gotuję na małym ogniu około 45 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 2. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję żółtka, mleko, pokruszone drożdże, proszek
Tradycyjna kuchnia Kasipołączyliśmy kuchnie, gdzie dominuje nasza, rodzima. Składniki 2 niepełne szklanki mąki 20 g drożdży 3/4 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli Farsz: 300 g kiszonej kapusty 300 g żeberek wieprzowych 1 garść suszonych grzybów 1 litr bulionu warzywnego 100 g kaszy pęczak 100 g roladki sera koziego sól, pieprz Przygotowanie Najpierw przygotowujemy ciasto na pizzę(...)połowie wody rozpuszczamy drożdże. Do przesianej mąki dodajemy rozpuszczone drożdże, resztę wody, oliwę, szczyptę soli. Pozostawiamy na 30 min w ciepłym miejscu. W tym samym czasie gotujemy kapustę w bulionie warzywnym (razem z żeberkami) do jej miękkości oraz grzyby, które kroimy w paski, mięso wyjmujemy i oddzielamy od kości, kroimy na mniejsze kawałki, kapustę odcedzamy. Kaszę gotujemy w tym samym
R'n'G Kitchenpamiętam to gości u nas na wigilijnym stole. Można je robić i na co dzień i od święta. Składniki: Gołąbki: 40 dkg ryżu 20 dkg kaszy gryczanej 1 główka kapusty 1 cebula pieprz sól 2 łyżki masła Sos pieczarkowy: 500 gram pieczarek 1 cebula 2 łyżki masła 2 łyżki gęstej śmietany sól pieprz 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego(...)Robimy gołąbki: liście kapusty zaparzamy w osolonej wodzie. Osobno zaparzamy kaszę gryczaną i ryż . Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Ryż i kaszę mieszamy razem z cebulą i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Powstały farsz zawijamy w liście kapusty, układamy w naczyniu do zapiekania i pieczemy około 2 godziny w temp. 180 stopni. Robimy sos: pieczarki
Kuchnia u Bietkipięknie od rana :-) Takiej ciepłej jesieni chyba bardzo dawno nie było. Fajnie, oby jak najdłużej tak było :-) Mam dziś dla Was przepis na pyszną i bardzo prostą surówkę z kapusty pekińskiej, pomidorków koktajlowych, kukurydzy i natki pietruszki. Sprawdzi się idealnie do mięs i ryb. Smakowała też dzieciom. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 1 mniejsza kapusta pekińska opakowanie pomidorków(...)koktajlowych 1/2 puszki kukurydzy pęczek natki pietruszki (u mnie taki mniejszy) sól pieprz 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 1 łyżka majonezu 1. Kapustę umyłam, oderwałam twarde końcówki i posiekałam nożem na mniejsze kawałki. Pomidorki umyłam pokroiłam na ćwiartki. Kukurydzę odsączyłam. Natkę posiekałam. 2. Wszystkie składniki przełożyłam do dużej miski, dodałam jogurt i majonez, oraz sól i pieprz. Wymieszałam, jeśli
kruche babeczkitego typu kapusty naprawdę łatwo jest przygotować gołąbki i to nie ważne czy sparzymy całą główkę czy osobno liście, praca idzie szybko i sprawnie, a przygotowanie gołąbków w piekarniku sprawia, że nabierają pysznego lekko przypieczonego smaku ;) Składniki na około 12-14 gołąbków: 1 niewielka główka kapusty coolwarp (za moja zapłaciłam 2 zł) około 400 g mięsa mielonego ( u mnie wołowo(...)domowe około 800 ml wody lub bulionu 1. Ryz gotujemy krócej niż podano na opakowaniu ( u mnie 15 min ) następnie otwieramy woreczek i wysypujemy ryż aby ostygł. 2. Z kapusty odkrajamy koniec, a następnie obkrajemy głąb, nie wyrywamy go. Liście zdejmujemy trzymając za najgrubszy nerw lekko poruszając na boki i ciągnąc do siebie. 3. Zagotowujemy lekko osolona wodę w garnczku
Gotowanie...to proste !pogłówkowaliśmy i oto są. Krokiety bez naleśników. Oczywiście z obiadu sprzed dnia. Składniki 500 g ugotowanych żołądków drobiowych 150 g pieczarek 1 cebula 3 łyżki oleju rzepakowego 300 g kapusty kiszonej 2 liście laurowe 200 ml rosołu drobiowego 4 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka bułki tartej sól, pieprz Przygotowanie Ugotowane żołądki kroimy na mniejsze kawałki. Razem z pokrojonymi pieczarkami(...)posiekaną cebulą smażymy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy kapustę, liście laurowe, dodajemy rosół i dusimy pod przykryciem do miękkości kapusty. Tak przygotowany farsz studzimy, 1/3 mielimy, dodajemy z powrotem do farszu, wbijamy 1 jajko, wsypujemy bułkę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy krokiety, obtaczamy w mące, rozkłóconych jajkach z dodatkiem soli, pieprzu i papryki, następnie w bułce tartej. Smażymy
R'n'G Kitchenłyżka (kopiata) sól pieprz czarny mielony olej do smażenia 3 łyżki (wykorzystałam zalewę z suszonych pomidorów) dodatkowo: sałata lodowa 1/2 główki pomidorki koktajlowe 10 sztuk surówka z białej kapusty ( KLIK ) cebula 1 sztuka ketchup 10 łyżek oliwa z oliwek 2 łyżki WYKONANIE W pierwszej kolejności przygotowujemy surówkę z kapusty. ( KLIK ) Teraz czas na przygotowanie kotlecików. Cebulę kroimy w drobną(...)smażenia kotletów. Cebulka powinna być lekko zrumieniona. Pomidory kroimy w plasterki, sałatę płuczemy pod bieżącą wodą. Dolną część bułki smarujemy ketchupem, nakładamy liść sałaty. Na nim kładziemy surówkę z kapusty, następnie nakładamy kotlecik wieprzowy, podsmażoną cebulkę, pomidorki koktajlowe i ketchup. Tak przygotowany hamburger nakrywamy drugą połową bułki. Całość spinamy wykałaczką, dzięki czemu hamburger nam się nie rozpadnie. Hamburgery podajemy ciepłe
Mała w garnku mieszamąki kukurydzianej). Prosta, pyszna propozycja na obiad. Moja rodzina (w szczególności maluchy) bardzo lubią tak przygotowaną rybę. Do tego wystarczy podać tylko ziemniaczki i surówkę (dla dorosłych obowiązkowo kiszona kapusta ;)) i… obiad gotowy. A Wy jak najczęściej przygotowujecie rybę? Spróbujcie mojego sposobu, polecam Składniki: polędwice z mintaja około 200 g (można również użyć mrożonych płatów z mintaja, ale należy(...)Potem w jajku (strzepujemy wcześniej nadmiar mąki), a na końcu w mieszance mąki kukurydzianej z pszenną. Rybę smażymy z obu stron na złoto. Podajemy np. z ziemniakami i kiszoną kapustą (u nas nie może zabraknąć kiszonej kapusty do takiego obiadu ;)). S macznego Użyte w przepisie przyprawy pochodzą ze sklepu Skworcu . Polecam
Słodkie okruszkipachnie górami. Taka lubelska kwaśnica :) O przepis wypytywałam wielokrotnie w karczmie, w której się stołowałam. Chciałam zrobić ją tak, jak serwowali tam na miejscu. Składniki: * 1/2 kg kapusty kiszonej * ok. 70 dkg wędzonych żeberek * 30 - 40 dkg surowych żeberek * ok. 20 dkg boczku wędzonego * ziemniaki * liście laurowe, ziele angielskie * 4 ząbki czosnku * kminek * sól i pieprz czarny Kapustę(...)dosypałam odrobinę soli. W między czasie ugotowałam obrane ziemniaki i usmażyłam pokrojony w kostkę boczek. Kiedy mięso było już miękkie wyciągnęłam je z wywaru i w to miejsce włożyłam kapustę kiszoną. Gotowałam do miękkości. Pod koniec gotowania przyprawiłam do smaku solą i kminkiem i dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek. Włożyłam wyciągnięte wcześniej żeberka i chwilkę jeszcze trzymałam na ogniu
Pieprzyć z Fantazjąręki się wyrabiają ;)) A teraz czas na pyszne przepisy. Zresztą zobaczcie sami co można w niej przygotować Poznajcie 5 pysznym przepisów, które na niej przygotowałam Leniwe gołąbki z białą kapustą Składniki: około 0,450 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki) 100 g białego ryżu 1/2 małej główki białej kapusty 1 /2 cebuli 1 małe jajko około 3 łyżki bułki(...)łyżki mąki pszennej rozrobione w niewielkiej ilości wody (w zależności od preferowanej gęstości sosu, w razie czego można rozcieńczyć sos wodą i doprawić), sól, pieprz. Przygotowanie: Kapustę cieniutko szatkujemy, przekładamy do miski. Dodajemy mięso mielone, jajko, przyprawy, bułkę tartą, ugotowany ryż i podsmażoną cebulkę. Całość dokładnie mieszamy ręką. Z masy formujemy mniejsze kotlety. Podsmażamy je (bez tłuszczu) na patelni Woll
Słodkie okruszkiszalotka drobno posiekana Pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka, por, seler) 4 szklanki wody 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżeczki oleju sezamowego 1 kawałek kory cynamonu Dodatki Garść szpinaku lub 2 kapusty pacz choy Garść makronu ryżowego 2 szklanki posiekanej czerwonej kapusty 1 szklanka posiekanej marchewki 1/2 puszki mleka kokosowego Czerwona ostra papryka (według uznania) Kolendra Sok z limonki Sól i pieprz(...)potem odcedź i przelej dokładnie zimną wodą. Krok 4 Wyciągnij pulpeciki z pieca. Z bulionu wyjmij włoszczyznę i cynamon. Wlej do niego pół puszki mleka kokosowego, dodaj makaron, posiekaną kapustę, szpinak, marchew, dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z limonki. Posyp papryczką chili i kolendrą. Artykuł Piątek: Niskokaloryczna zupa tajska z krewetkowymi pulpetami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzwedług tego przepisu) 1 łyżeczka sody 2 łyżki posiekanych kaparów 4 okrągłe bułki Mała kulka mozzarelli Duży pomidor Sól i pieprz Sałata Colesław 1 szklanka posiekanej lub startej czerwonej kapusty 2 szklanki posiekanej lub startej białej kapusty 1 łyżeczka soli 1 duża marchew starta 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka soli 2 łyżki majonezu ½ szklanki jogurtu greckiego Przygotowanie: Krok(...)Dodaj mielone mięso, włoską przyprawę, sól, pieprz, sodę i wymieszaj. Uformuj cztery burgery, przełóż na talerz, przykryj i wstaw do lodówki na czas przygotowania sałatki. Krok 2 Włóż obydwie kapusty do misy, posól, wymieszaj i odstaw na 20 minut. Następnie dokładnie odciśnij z wody. Dodaj startą marchew, majonez, jogurt, ocet winny, posól i wymieszaj. Krok 3 Nastaw piekarnik
Niedzielny kucharzprzygotowaniu. Skromne zasoby spiżarni były wykorzystywane w taki sposób, by zaspokoić głód, ale też by potrawa miała smak. Do tego celu podkarpackie gospodynie często wykorzystywały kwas z kiszonej kapusty, bądź wodę z kiszonych ogórków. Składniki te były dostępne przez cały rok, nie było dla nich innego zastosowania, a doskonale sprawdzały się w roli bazy do zupy. Kwasówki (z kwasu(...)kiszonej kapusty) i zalewajki (z wody z kiszonych ogórków) podawane były zwykle z gotowanymi ziemniakami – najczęściej całymi, czasem tłuczonymi. Bywały też okraszone słoniną, czy nawet boczkiem, o ile gospodyni miała je w swojej spiżarni. Wiele dawnych skromnych dań, typowych dla naszego regionu, nie przetrwało do naszych czasów. Mając do wyboru różnorodne wartościowe składniki nie wysilamy się na robienie „czegoś
Trzeci talerzSkładniki: Kapusta kiszona 700 g Pieczarki 500 g Makaron kokardki 500 g Cebula Liść laurowy Ziele angielskie Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę pokroić, przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody. Gotować do miękkości przez ok. 30 minut z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Makaron ugotować al dente. Cebulę i pieczarki pokroić w kosteczkę. Na niewielkiej ilości oleju(...)podsmażyć cebulę do miękkości a następnie dodać pieczarki i smażyć do momentu całkowitego odparowania wody z pieczarek. Dodać ugotowaną kapustę i smażyć całość przez około 5 minut. Na koniec dodać makaron i wszystko razem wymieszać. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy
Kulinarne przygody