Nasze babcie uwielbiały je robić, bo buły tanie i bardzo smaczne. Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 1 kg ziemniaków 1 szklanka kaszy gryczanej 2 białe cebule 1 jajko sól i pieprz do smaku 3 łyżki tłuszczu przyprawa do zup Wykonanie: Kapustę sparzyć, oddzielić liście i oczyścić z nerwów. Ziemniaki obrać, zetrzeć, odcisnąć nadmiar soku, dodać usmażoną cebulę, jajko, kaszę(...)przyprawy do smaku. Na liściach kapusty układać farsz, zwijać gołąbki i układać w naczyniu żaroodpornym posmarowanym tłuszczem. Każdą warstwę skropić tłuszczem, posypać przyprawą do zup. Po czym przykryć i piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Podawać z sosem pieczarkowym
Tradycyjna KuchniaDobra zimowa zupa z kapusty, na wędzonce, która rozgrzeje każdego smakosza. -- Skład: kapusta biała 1,0-1,5 kg, włoszczyzna 0,5-0,7 kg, kości wędzone z mięsem 0,5-0,7 kg, kiełbasa 0,5 kg, wędzonka na skwarki 0,25 kg, sól, pieprz, listek, ziele, przecier pomidorowy. Kapustę szatkujemy lub kroimy drobno i wkładamy do dużego garnka
chleba naszegoSkładniki: 1 kg czerwonej kapusty kiszonej 1 marchewka 2 jabłka 1 mała cebula 4 łyżki oleju roślinnego pieprz Sposób wykonania: Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i szatkujemy na mniejsze paski. Obrane jabłka oraz marchew ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Całość polewamy olejem, oprószamy pierzem i dokładnie mieszamy
Qchnia po prostusprawdzamy patykiem do szaszłyków czy jest miękkie. Po wyjęciu odstawiamy na kilkanaście minut żeby odpoczęło, następnie zdejmujemy sznurek i kroimy na grube plastry. Ja pieczeń podałam z surówką z kapusty pekińskiej w miseczce z naleśnika. SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Kapustę poszatkować, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, ogórka, awokado, sok z połowy cytryny, sól pieprz, tymianek i majonez
harrisaimprezę jak i do podania na co dzień. Jej sekret tkwi w prostocie - jest pyszna, tania a jej przygotowanie zajmie wam zaledwie 5 minut. SURÓWKA COLESŁAW. Składniki: pół główki kapusty, 1 cebula, 1 marchewka, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżki majonezu, 2 łyżeczki cukru pudru, 2 łyżeczki octu winnego, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania: Kapustę umyć, posiatkować, posolić(...)zostawić aby zmiękła. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, cebulę drobno posiekać. Od kapusty odsączyć nadmiar wody i wymieszać z pozostałymi składnikami. Przygotować sos: jogurt, majonez, cukier, ocet sól i pieprz razem wymieszać. Warzywa połączyć z sosem. Surówkę można podawać zaraz po przygotowaniu - wtedy jest chrupiąca, lub po czasie gdy zmięknie, wtedy należy ją odłożyć
Pani domowaantydepresyjnie poprawia samopoczucie podkręca na wyższy poziom procesy myślowe wspomaga procesy uczenia, a w tym i zapamiętywania spowalnia procesy rozwoju alzheimera Składniki: 100g kaszy kuskus 1/4 lub 1/3 kapusty pekińskiej 1 ogórek zielony 1 czerwona papryka 1/2 brokuła kukurydza w puszce 3 łyżki sezamu czarnuszka natka pietruszki sos czosnkowy Przygotowanie: Kaszę przygotować według przepisu na opakowaniu. Kapustę drobno poszatkować(...)spalić). Sałatkę można przygotować bezpośrednio na talerzu, ale również w wysokiej salaterce. Z tej ilości składników wyjdą dwie duże porcje zrobione na talerzu. Kolejność układania: najpierw kaszę, kapustę pekińską, paprykę, ogórek zielony, kukurydzę, różyczki brokuła, sypiemy natką pietruszki i polewamy sosem czosnkowym. Po wierzchu sypiemy uprażonym słonecznikiem i czarnuszką. Jeśli robimy w salaterce to kolejność jest taka sama, tylko będą
Dieta Rozdzielna i ZdrowiePodstawowe warzywa jak kapusta czy marchew oraz przyprawy to sekret tego przepisu, czyli pikantne, dobrze doprawione burgery. Można jej jeść z sosem pomidorowym, z warzywami, obłożone sałatą, rzodkiewkami i szczypiorkiem. Składniki: – 1/2 małej kapusty białej – 3 marchewki – 1 por – 3 cebule – 1/2 kalafiora – 2 ząbki czosnku – kilka gałązek(...)ziół prowansalskich – sól, pieprz do smaku Sos pomidorowy – puszka pomidorów bez skórki – ząbek czosnku – sól, pieprz do smaku Wykonanie: – Ugotować pokrojoną kapustę, marchewkę, por i cebulę. Odcedzić i wycisnąć warzywa przez gazę, aby nie miały za dużo wody. – Warzywa przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa
To co kochamłyżki czerwonej pasty curry 1 łyżka startego imbiru 300 g groszku cukrowego kilka grzybów mun 1 puszka mleka kokosowego 1,2 litra bulionu warzywnego 200 g krewetek koktajlowych 2 kapusty pak choi 2 jajka ugotowane na twardo 100 g makaronu ryżowego dymka sos rybny pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu lub tak jak u nas: zalewamy(...)wrzątkiem, odstawiamy na 2 min dłużej niż na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Kapusty parzymy we wrzątku z dodatkiem cukru (najlepiej przekroić je na pół). W dużym rondlu rozgrzewamy olej. Następnie dodajemy pastę curry, starty imbir, pokrojony na mniejsze kawałki groszek, uprzednio namoczone i pokrojone w paski, grzyby mun. Całość smażymy przez 5-10 min, następnie wlewamy mleko kokosowe, gorący
R'n'G Kitchenkotlety mielone. Żeby już nie rozpływać się nad niesamowitym smakiem tej potrawy, zapraszam Was do przepisu na moją wersję.... Składniki: 800 g mięsa wieprzowego zmielonego (np. karczek) 700 g kapusty (włoska, biała) duża cebula 2 ząbki czosnku 165 g (1 szklanka) kaszy manny 2 jajka 50 g białego ryżu 1 łyżeczka soli pieprz świeżo zmielony ½ łyżeczki oregano olej do smażenia(...)puszka pomidorów bez skóry 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu (domowego) 1 łyżeczka masła sól i pieprz 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy Wykonanie: Kapustę bardzo drobno poszatkowałam, posoliłam obficie lekko ją przy tym zagniatając. Zostawiłam na około godzinę, żeby zmiękła. Ryż ugotowałam w osolonej wodzie. Cebulę drobno posiekałam. Czosnek przepuściłam przez praskę. Z kapusty odcisnęłam
Kuchnia u KrysiSkładniki: 0,5 kg kapusty kiszonej 4 przednie skoki z królika 2 średniej wielkości cebule garść suszonych podgrzybków 100 g masła przyprawa do królika Kamis sól, pieprz, liść laurowy , ziele angielskie Sposób wykonania: Mięso królika umyć, osuszyć. Posypać przyprawą, solą i pieprzem. Na noc pozostawić w lodówce. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć królika z obu stron, cebulkę obrać, pokroić(...)suszone grzyby, 4 liście laurowe, 4 ziela angielskie ( sól ), wlać wodę tak żeby przykrywało mięso. Dusić pod przykryciem około 1 do 1,5 godziny. ( Królik nie może być miękki ) Kapustę opłukać, wycisnąć, pokroić, dodać do królika. Dusić do miękkości kapusty. ( około 40 minut ). Podawać z ziemniakami lub szarymi kluskami
Darcia w kuchnidwóch zdań przypadły do gustu mojej rodzinie. W pysznym pomidorowym sosie smakują obłędnie :) Składniki: NA FARSZ 500 g mięsa mielonego drobiowego ( lub innego ) 500 g białej kapusty 1 cebula 3 pieczarki 2 jajka 1/2 szklanki surowego ryżu 2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki sól, świeżo zmielony czarny pieprz olej do smażenia NA SOS POMIDOROWY(...)szklanki śmietanki 30% 1 łyżka słodkiej papryki w proszku zioła prowansalskie liść laurowy 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku pomidory suszone ( opcjonalnie) Natka pietruszki do posypania WYKONANIE Kapustę zetrzeć na tarce i zblanszować (wrzucić do wrzątku i po zagotowaniu odcedzić na sitku), ostudzić. Cebulę i pieczarki pokrój na drobną kostkę. Na małej patelni rozgrzej łyżkę oleju i smaż
Fiołkowe Talerzefasolką jest pyszna , pożywna i wyjątkowo szybko znika ze stołu Jest idealna na spotkania towarzyskie oraz imprezę. Doskonale smakuje z świeżym pieczywem, jak i bez żadnych dodatków. Składniki : 1 kapusta pekińska 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka ananasa w kawałkach 1 puszka kukurydzy 1 puszka zielonego groszku 2 jabłka 1 podwójna pierś z kurczaka 0,5 puszka marchewki(...)Piersi z kurczaka umyć , osuszyć, pokroić w kostkę, włożyć do miseczki. Oprószyć solą i pieprzem. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić przyprawionego kurczaka i podsmażyć. Zdjąć z ognia. Wystudzić. Kapustę pekińską umyć, osuszyć, pokroić i poszatkować w cieniutkie paseczki. Wsypać do miski. Fasolkę, kukurydzę i groszek odcedzić i włożyć do miski. Ananasy, marchew także odcedzić i pokroić w kostkę. Dodać
Smaczne Potrawyktóre lubią konkretnie sobie pojeść w staropolskim stylu (chociaż to danie korzeniami raczej jest niemieckie). Chodzi o to, że równie dobrze ten garnek mogłabym nazwać chłopskim - jest mięsko, jest kapusta, są kluchy i ziemniaki. Jest naprawdę syto. W tym przepisie wszystko robimy w jednym garnku i bez drożdży, co jest ogromnym ułatwieniem, bo nie musimy czekać na wyrastające ciasto(...)Karkówka z nudlami - czyli maślane kluseczki parowane nad mięsem Składniki na 8 porcji. Mięsko: 1,3 kg karkówki 1 litr bulionu ( jeżeli nie masz, użyj wody) nieduża główka kapusty włoskiej (około 400-500 gramów) 1 marchew 2 cebule 4 ziemniaki 150 ml wytrawnego wina łyżka ciemnego sosu sojowego liść laurowy sól i pieprz tłuszcz do podsmażenia. Nudle
Poezja Smaków - blog kulinarnyWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 65 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 22 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-7 Składniki: 1/2 kapusty średniej wielkości, 500 g dobrej jakości kiełbasy, papryka żółta, papryka czerwona, 8 średnich ziemniaków, duża cebula, 4 łyżki koncentratu, sól, łyżeczka majeranku Cykoria , łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka oregano, 2 łyżki oleju. Przygotowanie: Kiełbasę kroję w półplasterki, cebulę siekam, papryki i ziemniaki(...)szatkuję. W garnku z nieprzywieralną powłoką podsmażam na oleju kiełbasę, paprykę i cebulę z dodatkiem przypraw - majeranku, oregano i papryki słodkiej (około 10 minut). Co jakiś czas mieszam. Dodaję kapustę i ziemniaki, zalewam wodą (około 700 ml), dodaję koncentrat i sól. Gotuję na małym ogniu około 45 minut, aż ziemniaki i kapusta będą miękkie. Danie w razie potrzeby doprawiam
JejKuchniaMocno zimowa sałatka na samym progu wiosny... Już czas zmieniony na letni, dni nagle zrobiły się dłuższe, a słoneczko łaskawie zaświeciło wreszcie na niebie... A u mnie kapusta kiszona bardzo ulubiona. A tak nawiasem mówiac: każdym razem, kiedy ogladam zwiastuny jakichś nowych strasznych seriali z niecałkiem-umarłymi-złymi-postaciami przypomina mi się stary i znany w wielu wersjach wiosenny żart(...)popełniłam pomyłkę i spojrzałam na 'Resident Evil'. Dwa lata spania przy zaświeconym świetle później obiecałam sobie, że nigdy więcej... Składniki: (wychodzi średnia miseczka, jakieś 4 porcje) 1 szklanka kiszonej kapusty 2 średnie marchewki 3 spore plastry ananasa (oryginalnie świeżego, ale puszkowany też się nadał) garść rodzynek odrobina cukru, do smaku łyżeczka suszonej natki pietruszki 2 łyżki dobrego oleju Rodzynki sparz
Lejdi of the house