kapustą - 19268 przepisów (strona:543/1285)

Tofu z warzywami 98

członkowie naszej dalszej rodziny. Można je serwować z chlebem albo z makaronem. Polecam wypróbować Składniki: 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 5 pieczarek 1 duża marchewka 1/4 małej główki kapusty 1 mały brokuł cukinia/por/seler naciowy – opcjonalnie – wszystkie warzywa dozwolone 1 opakowanie ulubionego tofu (300 g) 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 2 łyżki sosu tamari (lub sojowego(...)smaku olej lub woda do smażenia Wykonanie: Czosnek i cebulę obieramy: czosnek drobno siekamy drobno, a cebulę kroimy w wiórka. Pieczarki obieramy i kroimy na cienkie plasterki, a kapustę szatkujemy. Opłukujemy brokuła i obieramy marchewkę; brokuła łamiemy na niewielkie koszyczki, a marchewkę ucieramy na grubych oczkach tarki. Tofu odsączamy z zalewy i kroimy na kilkumilimetrowe plastry. Ja wtedy zwykle posypuję

Lamarida.pl
Surówka koperkowa w kilka minut 377

Pyszna surówka do każdego posiłku. Skład: duża kiść koperku, kapusta 0,3-0,4 kg, ogórki kiszone 4 szt., rzodkiewki 10 szt.,  czerwona cebula, 3 ząbki czosnku, 2 szczypty soli, 2 szczypty pieprzu, 2 łyżki oleju, 1 łyżka octu. Kapustę, ogórki, cebulę,czosnek, rzodkiewki ucieramy na tarce. Dodajemy sól, pieprz, olej i ocet. Koperek siekamy drobno i dzielimy(...)pół, jedną część dodajemy do utartych warzyw. Liście kapusty, które odpadły podczas ucierania kroimy i potem dodajemy do całości. Dokładnie mieszamy całość. Przekładamy do miski, na wierzch wykładamy druga część koperku i ozdabiamy rzodkiewką. Schładzamy w lodówce i już. Smacznego

chleba naszego
TACOS Z RYBĄ I CZERWONĄ KAPUSTĄ 198

Świeże, domowe tortille, marynata do ryby, sałatka… może się wydawać,... Artykuł TACOS Z RYBĄ I CZERWONĄ KAPUSTĄ pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Młoda kapusta w leczo 92

Jest czas na młodą kapustę, stąd pomysł, aby przygotować ją jako a`la leczo. Jeśli pominiemy boczek i kiełbasę otrzymamy danie wegetariańskie.  Składniki główka młodej kapusty- ok.400 g 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 cebule 300 g wędzonego boczku 300 g wędzonej kiełbasy 4 łyżki oleju 1 łyżeczka syropu klonowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki wędzonej(...)szerokim garnku rozgrzałem olej, wrzuciłem boczek i kiełbasę. Smażyłem kilka minut. Dodałem pokrojone warzywa, smażyłem 2 minuty. Następnie dodałem syrop klonowy, zamieszałem, smażyłem ok. 10 min, aż papryka zmiękła. Kapustę posiekałem, dość grubo. Dodałem do warzyw razem z papryką słodką, ostrą i wędzoną, wymieszałem, dusiłem kolejne 20 minut. Na koniec wlałem pomidory, doprawiłem solą, pieprzem. Gotowałem 5 minut

R'n'G Kitchen
Smaki Japonii - foto skrót z podróży, cz. 2 139

żeberka i wątróbka). Obiad po wspinaczce na górę Fuji. Kioto – grillowana przepiórka. Street food przy słynnej świątyni Fushimiinari z 1000 czerwonych bram. Kioto – kurczak grillowany. Kioto – Oden: mięso w kapuście, zimowa kuchnia japońska. Forma przypomina naszego gołąbka. Kioto – makaron z boczkiem i sosem pomidorowym, japońska kuchnia włoska. Shizuoka – Sauerkrau: niemieckie kiełbaski, kwaszona kapusta i niemieckie piwo. Wspomniany wcześniej Octoberfest. Tokio(...)Omuraisu: omlet z ryżem, proste domowe jedzenie. Meido cafe, Akihabara Kioto – Okonomiyaki: Placek grillowany z kapustą. Kioto – pierożki z mąki ryżowej pokryte pastą miso. Restauracja Ume no Hana. Kioto – pierożek z tofu. Restauracja Ume no Hana. Kioto – sałatka z tofu. Restauracja Ume no Hana. Zobaczcie jeszcze kilka zdjęć: Tokio Tower, widok japońskiej Statuy, piękny krajobraz Prefektura Sago i rzeka

Kuchcik gotuje
Zupa Miso - tradycyjna zupa japońska. 137

Miso - tradycyjna zupa japońska w wersji błyskawicznej.  Inspiracja przepisu -  link Składniki na 1 miseczkę 500 ml lub 2 mniejsze: 1 zupa OYAKATA MISO pół marchewki liść młodej kapusty garść kiełków (dowolne) 50 wieprzowiny mielonej kilka gałązek szczypiorku 3 łyżeczki kukurydzy z puszki łyżka masła sól, pieprz, ostra papryka w proszku jako przyprawy Wykonanie: Mięso podsmażyć na maśle(...)dodatkiem soli, pieprzu i chili. Szczypiorek posiekać. Marchew obrać, pokroić na słupki. Kapustę poszatkować. Oba warzywa blanszować przez pięć minut we wrzącej wodzie.  Zupę Miso przygotować według opisu na opakowaniu. Następnie na wierzch układamy: mięso, kukurydzę, kiełki, marchew, kapustę, szczypiorek i cieszymy się smakiem :-) Smacznego

Poezja Smaków - blog kulinarny
Surówka na imprezę 435

Propozycja na kolorową i smaczną surówkę, która może być podana do każdego posiłku. Potrzebujemy główkę kapusty, kolorowe papryki, por, marchewki, cebulę i przyprawy. Do ozdoby opcjonalnie można dodać pomidorki, szczypiorek lub koperek. Kapustę ucieramy na grubych oczkach i przekładamy do misek. Pozostałe warzywa ucieramy, kroimy, siekamy i warstwami przekładamy na kapustę. Jak już warzywa są w miskach,  to wstawiamy

chleba naszego
MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA 113

Pyszny dodatek do ziemniaków i kotleta schabowego ;) SKŁADNIKI ½ główki młodej kapusty, 1 cebula, 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki, mały pęczek koperku, sól, pieprz WYKONANIE Cebulę kroimy w kostkę, kapustę drobno szatkujemy, koperek siekamy. Na maśle podsmażamy cebulę, dodajemy kapustę, podlewamy szklanką wody, zagotowujemy. Całość dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie dodajemy mąkę rozrobioną w odrobinie wody, zagotowujemy, przyprawiamy

słodki bratek
Sałatka z gotowanym kurczakiem 114

proponuję Wam na obiad zdrową i sycącą sałatkę z gotowaną piersią kurczaka. Sałatkę zrobimy w kilka chwil i nie obciąży ona naszego żołądka. Składniki: pojedyncza pierś kurczaka pół małej kapusty pekińskiej pół pęczka rzodkiewki pół małego ogórka zielonego pół cebuli średniej pęczek szczypiorku 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka oleju sól, pieprz Przygotowanie: Mięso myjemy osuszamy i nacieramy szczyptą soli(...)pieprzu. Zagotowujemy w garnku wodę i wrzucamy mięso. Gotujemy przez 20 min. Następnie wyjmujemy z wody i odkładamy na chwilę. Myjemy warzywa i osuszamy. Kapustę drobno kroimy i przekładamy do salaterki. Cebulę kroimy w piórka, rzodkiewki w plasterki a ogórek w półplasterki i układamy na kapuście. Mięso drobno kroimy i układamy na sałatce. Szczypiorek drobno kroimy i przekładamy do miseczki

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Surówka z młodej kapusty 287

Komponując swoje posiłki korzystam teraz z bogactw jakie oferuje nam sezon owocowo-warzywny, dlatego tym razem postawiłam na młodą kapustę, która gości na moim stole pod różnymi postaciami. Surówka z niej to jeden ze sposobów na wykorzystanie jej jako dodatek do obiadu. Składniki na 1 sporą miskę: ½ główki większej młodej kapusty 1-2 marchewki w zależności od wielkości 3 łyżki(...)posiekanego koperku 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego Odrobina octu jabłkowego lub soku z cytryny Sól Pieprz Przygotowanie: Kapustę poszatkować. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wymieszać. Posolić i popieprzyć. Dodać olej oraz sok z cytryny lub ocet i ponownie dokładnie wymieszać. Odstawić na min. 10 minut, żeby smaki się przegryzły. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Makaron z warzywami – kolorowo i zdrowo 145

Warzywa kolorowe z makaronem 🍜 zmieszane to smaczne i zdrowe ❤ 💪 danie. Młoda cebula, papryka, kapusta, rzodkiewka na oleju rzepakowym podsmażone z mini makaronem, kolorowym połączone. Garam masala, solą, pieprzem doprawione i szczypiorkiem, miętą oraz kiełkami złączone. Całość wyszła świeżo oryginalnie w smaku niebanalnie 🍴.   Składniki: ok. 250 g makaronu Mini rurki Lubella, 3 młode cebule ze szczypiorkiem, po ½ świeżej(...)papryce: żółtej, zielonej, czerwonej, ½ pęczku rzodkiewki, 2 garście poszatkowanej młodej kapusty, mix świeżych kiełków, 3 łyżki oleju rzepakowego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, świeże listki mięty pieprzowej, ½ łyżeczki przyprawy garam masala. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Cebulę białą kroimy w kostkę, a szczypiorek siekamy

Moniki Smakołyki
Zasmażana młoda kapusta z pętami kiełbaski 153

obiad z kiełbaską i ziemniaczkami.Kapusta moda już zaczęła się pokazywać więc trzeba ja koniecznie wypróbować w naszych smacznych daniach. Zaczęłam od prostego obiadku który wszystkim zasmakuje. Składniki: młoda kapusta pół główki kiełbasa w pętkach 4 szt szklanka rosołu drobiowego ( Dzień wcześniej miałam rosół i się przydał) młode ziemniaczki 1 kg koperek świeży do posypania ziemniaczków pomidorki(...)Młodą kapustę myjemy i kroimy drobno,przekładamy  do patelni i zalewamy rosołom drobiowym. Dodajemy kiełbaskę w większe kawałki( pętka i dusimy razem i podsmażamy). Młode ziemniaczki obieramy i kroimy w łódeczki, gotujemy w osolonej wodzie.Na talerz przekładamy kapustę podduszoną z kiełbaską, młode ziemniaczki które posypujemy koperkiem oraz pomidorka z którego zdejmujemy skórkę i kroimy w ćwiartki.Smacznego

Różowa kuchnia
Domowa tortilla z miodowym kurczakiem i warzywami 166

tortillli  (przepis na domową tutaj) 500 g fileta z kurczaka Przyprawa do kebabu Suszona natka pietruszki Liść lubczyku 2 łyżki miodu Olej do smażenia 3 pomidory 1 główka kapusty pekińskiej 1 ogórek 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 150 g sera feta 190 g jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku Fileta z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę(...)rozgrzanej patelni do miękkości. Pod koniec wlewamy miód i dokładnie mieszamy. Smażymy jeszcze kilka minut aż miód wchłonie w mięso. Pomidory, czerwoną paprykę oraz ser feta kroimy w kosteczkę. Kapustę pekińską siekamy w piórka, cebulę kroimy w półplastry, ogórka w plastry. W miseczce mieszamy jogurt naturalny z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Każdy placek tortilli smarujemy sosem. Następnie układamy

VioletoweKucharzenie
Gołąbki z młodej kapusty 291

ciekawiej będą z kaszą orkiszową pełnoziarnistą. Składniki: 400 g mięso mielone wieprzowo wołowe  1 woreczek kaszy orkiszowej pełnoziarnistej Cenos jajko sól i pieprz do smaku młoda kapusta główka rosół 1 szklanka przecier pomidorowy 2 łyżki śmietana 30% 100 ml  Wykonanie:  Młodą kapustę należy sparzyć i listki wyłożyć na blacie niech ostygną. Mięsko wołowe i wieprzowe(...)dodajemy jajko i ugotowaną ostudzoną kaszę orkiszową pełnoziarnistą.Doprawiam solą i pieprzem. Mieszamy składniki i zostawiamy na 15 minut by przeszły przyprawami.Łyżką nakładamy mięsko na listki młodej kapusty. Zawijamy i robimy mały tobołek . Do patelni wlewamy szklankę rosołu i 2 łyżki przecieru pomidorowego, mieszamy.Teraz wkładamy gołabki i dusimy je jakieś 30 minut i gotowe. Sosik możemy zalać śmietaną

Różowa kuchnia
Łazanki Z Młodą Kapustą 133

Kiedy robiłam wczoraj młoda kapustę z koperkiem, to liczyłam że zostanie mi spora część która przerobie na bigosik, a potem na łazanki i tak też się stało ;) Szybki obiad i w dodatku bardzo smaczny, inny niż łazanki z bigosu świątecznego :) Składniki na dwie osoby: około 2 kubeczki młodej kapusty z poprzedniego dnia 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego ewentualnie kawałek boczku(...)makaron łazanki lub inny 1. Jeśli mam boczek, to kroje go na kosteczkę i przesmażam na odrobinie oleju. 2. Młoda kapustę zagotowuje, dodaje boczek (ewent.) dodaje koncentrat, najpierw 1 łyżkę a następnie smakuje całość i jeśli mi odpowiada to tak pozostawiam. 3. Makaron gotuje według przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron, mieszam z bigosem, podsmażając/podgrzewając (zależy czy używamy patelni

Gotowanie...to proste !