kapustą - 19268 przepisów (strona:549/1285)

Sałatka z kapusty pekińskiej i marchewki 113

Jest! Jak już wcześniej obiecałam :) Sałatka bez dodatku majonezu.  Sałatka z kapusty pekińskiej i marchewki (4 - 5 porcji): 4 duże liście kapusty pekińskiej marchewka  por 4 małe ogórki konserwowe 3/4 puszki kukurydzy 1.5 małego jogurtu naturalnego sól pieprz oregano Umyć, obrać i pokroić warzywa. Kapustę pokroić drobno w paski, marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Por drobno

Karola gotuje
ZUPA POMIDOROWA Z KAPUSTĄ KISZONĄ 102

Składniki 1 l rosołu/bulionu/wywaru ok 250 g kapusty kiszonej 2-3 ziemniaki 3 łodygi selera naciowego 2-3 marchewki 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 200 g dobrej kiełbasy (jałowcowa, myśliwska) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego natka pietruszki ziele angielskie, liść laurowy, nasiona jałowca sól, pieprz, szczypta cukru masło klarowane do smażenia Przygotowanie Przygotujcie warzywa, umyjcie je i obierzcie(...)Ziemniaki pokrójcie w kostkę, cebulę i czosnek w drobną kosteczkę, seler naciowy w plasterki i marchew w półplasterki, kapustę kiszoną drobno posiekajcie, natkę pietruszki również. Kiełbasę pokrójcie w dowolne kawałki. Bulion wlejcie do garnka, dodajcie przyprawy i włóżcie ziemniaki. Gotujcie do momentu, aż ziemniaki staną się miękkie.  W międzyczasie w głębokiej patelni lub rondlu rozgrzejcie masło klarowane. Wrzućcie cebulę

OliveandThyme
Zapiekanka z wieprzowiną, śliwkami i pęczakiem 110

łące, żeby obejrzeć kaczki na rzeczce. To wszystko sprawiło, że ochotę miałam na ciężkie, pożywne gotowanie. Zrobiłam więc jednego dnia zapiekankę z wieprzowiną i pęczakiem a drugiego tartę z kapustą i kiełbasą. Cały weekend popijaliśmy zimowy napój mojej mamy – czystek z imbirem, sokiem i cytryną (przepis wkrótce). Czas mijał leniwie, żałowałam, że muszę wracać do Warszawy, zamarzył mi się(...)całość dopełnia i wypełnia pęczak. Do tego warto oczywiście dodać lekkie surówki, żeby nie było za ciężko no i żeby dodać witamin – ja zrobiłam michę coleslawa z białej kapusty, z marchewką i natką pietruszki. Do zapiekanki można też dodać jogurt naturalny. Zapiekanka piecze się godzinę, w tym czasie można iść na spacer – do parku albo lasu. Wzrost apetytu

Cooking for Emily
SAŁATKA GYROS 113

smaczna. Doskonała na każdą okazję, u mnie na wszystkich imprezach to HIT :) Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * 5-6 większych ogórków konserwowych * 1 puszka kukurydzy konserwowej * 1 cebula * kapusta pekińska * przyprawa gyros * 3 łyżki ketchupu * 3 łyżki majonezu Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie z oliwek z przyprawą gyros. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę(...)odcedzić na sitku. Kukurydzę również odcedzić na sitku. Cebulę pokroić w kostkę. Kapustę pekińską pokroić na mniejsze kawałeczki. Ketchup wymieszać razem z majonezem. Na dnie szklanej miski ułożyć warstwę podsmażonej piersi z kurczaka ( kilka kawałków mięsa zostawić na koniec). Na to wysmarować odrobiną sosu z ketchupu i majonezu. Kolejno warstwa z ogórków konserwowych-> cebula i wysmarować znów

Zrób to smacznie
Okonomiyaki po polsku. 180

Okonomiyaki to popularne danie kuchni japońskiej. Dosłownie tłumacząc tę egzotyczną nazwę otrzymamy przyjaźnie brzmiące "smaż, co lubisz". Podstawowymi składnikami tej potrawy są ciasto z mąki, wody i jajek oraz kapusta. Pozostałe dodatki to kwestia gustu. Wierzch placka pokrywa się natomiast specjalnym sosem oraz majonezem. Pojawiają się też inne składniki, jednak ze względu na utrudniony dostęp do nich w moim daniu(...)występują. Zresztą dlatego post zyskał tytuł okonomiyaki po polsku. Bardzo nam smakowało. Koniecznie wypróbujcie. Składniki: 2 szkl. poszatkowanej kapusty pekińskiej 2-3 jajka 1 szkl. mąki 3/4 szkl. wody 1 płaska łyżeczka soli kilka plastrów boczku wędzonego 1/2 papryczki chili 1 cebula sos: 4 łyżki keczupu, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, 5 łyżek sosu Worcestershire, 1 łyżka musztardy, szczypta soli

zadanie-gotowanie
Zimowy ramen. 152

luźną inspiracją formą. Albo czymś pomiędzy. W końcu chyba jest tyle wersji ramenu, ilu Japończyków. Czyli dużo ;) Składniki (na 4 porcje):  2 piersi z kurczaka 4 jajka 1/2 kapusty pekińskiej 1 opakowanie kiełków słonecznika 1 pęczek szczypiorku 600 ml bulionu 2 łyżki pasty miso (opcjonalnie) 1 łyżka sosu mirin (opcjonalnie) makaron japoński lub chiński (pszenny) 2 cm imbiru sól(...)smażenia Wykonanie: Piersi z kurczaka skropić olejem i oprószyć solą. Usmażyć na patelni grillowej. Jajka ugotować na miękko - 6 minut włożone do wrzącej wody. Ostudzić szybko i delikatnie obrać. Kapustę pociąć na średniej wielkości kawałki i podsmażyć krótko ze startym imbirem (1 cm), posiekanymi jasnymi częściami szczypiorku i solą. Ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu i odcedzić. Ułożyć w głębokim

zadanie-gotowanie
Pitta z szynką, warzywami i sosem musztardowym 185

Dziś mam dla Was przepis na pyszną przekąskę, którą z powodzeniem można zaserwować na imprezie karnawałowej. Przekąska jest szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 2 pitty pszenne, 1/3 kapusty pekińskiej, 6 plastrów szynki spod Powału Hańderek , 1 cebula czerwona, 1 pomidor, 2 ogórki kiszone, olej, sól, pieprz. Sos musztardowy : 1 łyżka musztardy, ½ łyżki majonezu, szczypta kurkumy, PRZYGOTOWANIE: 1. Szynkę(...)kroję w paski. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiam olejem. Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 5-7 minut. 2. Kapustę pekińską drobno kroję, solę i odstawiam na 10 minut. Cebulę kroję w półplasterki. Ogórki kiszone oraz pomidora kroję w plastry. 3. Sos: Musztardę mieszam z majonezem oraz kurkumą. 4. Pitty podgrzewam w mikrofalówce. Przekrawam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kapuśniak z pęczakiem 85

treściwa. Taki właśnie jest kapuśniak z pęczakiem. Pyszny i aromatyczny. Składniki: mięso na wywar ( u mnie dwa żeberka) wędzone kości 25 dag wędzonego boczku włoszczyzna 50 dag kiszonej kapusty 3 suszone grzybki 2 cebule 10 łyżek pęczaku 5 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe śmietana do zabielenia sól, pieprz cukier majeranek Sposób przygotowania: Mięso zalewamy 2,5 litra wody. Zagotowujemy(...)Włoszczyznę dokładnie oczyszczamy. Dodajemy do wywaru. Dokładamy ziele, liście i wcześniej opłukane grzyby. Gotujemy wywar przez ok. 45-60 minut. Kapustę siekamy. Wkładamy do innego garnka. Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy do miękkości. Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni do czasu aż wytopi się tłuszcz. Dokładamy drobno posiekaną cebulę. Smażymy do czasu aż cebula się zeszkli. Kaszę przepłukujemy

Pobite gary Barbary
Kapuśniak z kiszonej kapusty 140

Może i Wy skusicie się na talerz kapuśniaku. Inne przepisy na zupy znajdziecie na blogu  w zakładce  ZUPY. Składniki: 3 wędzone żeberka 500 g kiszonej kapusty 2 łyżki smalcu 6 średnich ziemniaków 2 średnie marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2,5 l wody 1 łyżka mąki 2 liście laurowe 2 płaskie łyżki majeranku 3 ziela angielskie sól pieprz(...)tarce o grubych oczkach i dodać do zupy. do tego włożyć liście laurowe, ziele angielskie,i ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Gotować około 15 minut, a następnie dodać kapustę kiszoną. Jeżeli jest ona zbyt kwaśna, można lekko przepłukać zimną wodą, doprawić zupę solą, pieprzem i majerankiem. Włożyć smalec i gotować. Mąkę wymieszać z odrobiną wody i wlać do zupy

O kuchni z uczuciem
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ 163

surówkach z kapusty słodkiej to moja najlepsza ,ulubiona surówka jak każdego chyba Polaka.Niespotkałam jeszcze się z tym , że ktoś choć raz w życiu jej nie jadł lub jej nie robił:).Dziś podstawowy przepis na" pekinkę", moją ulubioną.Zapraszam!...  1 kapusta pekińska 1 cebula 1 marchewka 1 jabłko starte 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 12% Koperek 1 pietruszka(...)Sól i pieprz 1 ząbek czosnku  ************************  Kapustę pekińską drobno poszatkować .Marchewkę,pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Czosnek obrać i drobno posiekać. Koperek drobno posiekać.Warzywa ze sobą wymieszać.Zrobić sos do surówki: majonez, śmietanę i czosnek ,koperek wymieszać,przyprawić solą i pieprzem.Polać surówkę sosem i wymieszać.Podajemy do dań obiadowych.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Wolowina w sosie ostrygowym 155

łyżka sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego 150 ml bulionu lub rosołu pieprz 2 cebule 1 łyżeczka posiekanego czosnku 1 łyżeczka posiekanego imbiru 1 papryka pokrojona w kostkę posiekana kapusta pekińska - tyle co papryki fasolka szparagowa - opcjonalnie (u nas tym razem bez) kilka różyczek brokuła - opcjonalnie (u nas bez) MARYNATA: 1 jajko 1 łyżeczka sosu sojowego (najlepiej ciemny) 1 łyżeczka(...)kiedy uzyskamy jednolitą konsystencję. Dodajemy mięso i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Kiedy mięso się marynuje, kroimy warzywa. Wszystko w kostkę, jedynie cebulę w grube pióra, a kapustę drobno szatkujemy. Jeśli używamy szparagówki, obcinamy jej końce i rdzeń i kroimy na pół. Różyczki brokuła rozdzielamy na drobniejsze. W woku rozgrzewamy olej, powinno być go tyle, aby mięso było

Kuchnia od dwojga
Policzki wieprzowe duszone w kapuście i porto 276

Makro. Do wykonania tego dania częściowo zainspirował mnie Okrasa. Oczywiście musiałam coś zmienić, bo pewnie nie byłabym sobą. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki: Policzki wieprzowe ok. 1 kg Kapusta kiszona ok. 800 g ( ja dałam z 2 słoików o pojemności ok.650 g ) 150 gram boczku wędzonego 2 cebule 3 ząbki czosnku Kilka lisków laurowych 8 goździków Kilka ziaren ziela angielskiego(...)oczyszczamy z ewentualnych błon. Przyprawiamy solą i pieprzem. Boczek wędzony kroimy na kawałki. Umieszczamy na patelni. Policzki wieprzowe obtaczamy w mące i przesmażamy na boczku. Do garnka wykładamy połowę kapusty kiszonej i przesmażone policzki razem z boczkiem. Na pozostałym tłuszczu smażymy pokrojoną cebulę i czosnek. Po chwili całość również układamy w garnku. Całość przykrywamy drugą częścią kapusty. Dodajemy liście laurowe

Smaki Ewy
Surówka mieszana 132

Powiemy tak, wypróbujcie.  Składniki 1/4 główki średniej wielkości białej kapusty 1 cebula 1 żółta papryka pół czerwonej papryki 1 ogórek wężowy 2 ogórki gruntowe 3 łyżki cukru 3 łyżki octu 10 % łyżka soli     Przygotowanie   Kapustę poszatkowałem. Cebulę i obie oczyszczone z nasion papryki pokroiłem w cienkie kawałki. Przełożyłem do miski kapustę, następnie cebulę i potem paprykę

R'n'G Kitchen
Zapiekanka warstwowa a'la gyros 383

samo smakuje.  Gwarantuję,  że będziecie zachwyceni! Składniki: Składniki: 20 dag ryżu basmati w torebkach ½ kg mięsa z kurczaka ( pierś, lub uda bez skóry i kości) ½ małej  kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 4 ogórki konserwowe 25 dag sera cheddar lub gouda 2 łyżki oliwy Przyprawa kebab gyros Pieprz do smaku Ketchup do posmarowania Majonez(...)oliwę, odstawiam na 20 minut po czym smażę mięso do miękkości na patelni .  Zestawiam z ognia do wystudzenia. Paprykę myję, wydrążam ziarna, kroję w kostkę, ogórka w plasterki, kapustę siekam, ser ścieram na tarce o grubych oczkach.  Zapiekankę układam warstwowo wg następującej kolejności: Ryż ułożony w naczyniu smaruję cienko majonezem, następnie ketchupem, posypuję  1/3  ilości startego

Wanilia i Kardamon
Smażony ryż z kimchi 117

nieco więcej, a za karę można zostać zesłanym do Polski.  Oprócz tego, że jedzą tam psy, to również mają taki wynalazek jak Kimchi . To jest jak nasza kiszona kapusta tylko trochę inna :) Jest to bardzo ciekawy dodatek, który niektórzy kładą nawet na pizzę. Poza tym jest zdrowa jak każda kiszonka. Szczególnie o tej porze roku. Robi się go bardzo(...)prosto. Kapustę pekińską kroimy i wsypujemy do miski. Przygotowujemy pastę zrobioną z sosu sojowego zmieszanego ze sproszkowaną ostrą papryką. Jak ktoś chce to może część zastąpić słodką, ale jednak musi to być ostre. Nacieramy kapustę pastą i upychamy do słoików. Ja swoje otworzyłem chyba po 3 miesiącach, ale pewnie miesiąc wystarczy.  Smażony ryż to taki wynalazek, który daje ryżowi

Kryzysowa Książka Kucharska