buraków pokrojonych w plasterki 500 g cebuli pokrojonej w półkrążki 500 g kiełbasy pokrojonej w półkrążki 500 g boczku surowego 500 g boczku wędzonego ½ kostki smalcu 3 duże liście kapusty Sól i pieprz listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Prażonki'; listonic_content='3 kg ziemniaków sałatkowych 500 g buraków 500 g cebuli 500 g kiełbasy 500 g boczku(...)surowego 500 g boczku wędzonego ½ kostki smalcu 3 duże liście kapusty Sól Pieprz'; document.write(" "); Dno garnka wykładamy skórą i tłuszczem pozostałymi z boczku. Następnie układamy pierwszą warstwę (z ok. 1/3 składników), na którą składają się kolejno: ziemniaki, buraki, cebula i mięso. Całość obficie solimy i pieprzymy. Drugą i trzecią warstwę kładziemy według tej samej zasady – ziemniaki, buraki, cebula, mięcho, sól
Proste-przepisy.plkisiliście kiedyś młodą kapustę? Jeśli nie to duży błąd, który musicie natychmiast naprawić. Bo taka kapusta jest pyszna i niezwykle zdrowa. I wystarczą zaledwie 3 dni by się cieszyć jej smakiem. Obiecuje że zaraz zrobicie kolejną jej porcje. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikznają GYROS – potrawę, pod nazwą której skrywa się pita z mięsem, sosem cacyki, plastrami pomidora i frytkami. W Kuchni Smaków w wersji spolszczonej, czyli Gyrosowa sałatka przekładana ;) Składniki: Średnia kapusta pekińska Puszka kukurydzy konserwowej 2 filety z kurczaka Przyprawa Gros 2 cebule 2-3 papryki czerwone 6 – 7 ogórków konserwowych Ketchup, majonez, olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy(...)kawałeczki. Przyprawę do gyrosa rozpuszczamy w ¾ szklanki wody, dodajemy łyżkę oleju. Wlewamy do mięsa i zostawiamy na ok. 30 minut. 2. Paprykę, cebulę, ogórki i kapustę pekińską kroimy w kosteczkę. 3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso, aż nie wchłonie całej „gyrosowej zaprawy”. Mięso odstawiamy do wystygnięcia. 4. Robimy sos: mieszamy słoiczek ketchupu z 3 łyżkami majonezu
Kuchnia smakówtargu mieli małe główki młodej kapusty, pomyślałam sobie ,a jak by tu zrobić zasmażaną kapustkę z koperkiem i masełkiem i za chwile miałam ją już w koszyku. Do domu dotarłam obładowana warzywami i owocami.Powstał pyszny obiadek. Składniki: ziemniaczki młode 1 kg koperek 1 pęczek szczypiorek pęczek kapusta młoda 1 główka masełko 5 łyżek jajka 4 szt sól do smaku(...)pieprz biały ziołowy do smaku papryka czerwona mielona słodka do smaku Krok 1 Kapustę obmyłam i poszatkowałam, włożyłam do garnuszka i dodałam pół szklanki wody,sparzyłam kapustkę lekko i polałam ją masełkiem. Smażyłam na małym ogniu do momentu nabrania kolorku.W między czasie doprawiłam solą,pieprzem i papryką czerwoną mieloną słodką.Koperek obmyłam, obcięłam same zielone pędy i pokroiłam drobniutko. Dodałam
Różowa kuchniaPora na młodą kapustę :) Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 marchewka 1 biała cebula 1 kiszony ogórek ½ szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka musztardy sól do smaku cukier do smaku kwasek cytrynowy do smaku 1 pęczek świeżego koperku 1 ugotowane jajko Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować, skropić kwaskiem cytrynowym i podgotować przez kilka minut. Następnie odcedzić, wystudzić, dodać startą marchewkę, posiekaną cebulę
Tradycyjna Kuchniaułożonych w rzędach na drewnianych półkach. Obok nich zapasy na zimę, słoik przy słoiku dumnie stoją kompoty, soki, sałatki i inne przetwory. Zaczyna się coroczny rodzinny rytuał – kiszenie kapusty. Tata szatkuje starannie kapustę na długiej maszynie z ogromnym ostrzem, które mnie przeraża. Brat ubija ją w dużej, drewnianej beczce. Mama nadzoruje prace i trze marchew, a ja z siostrą(...)ważę sól i zajadam słodkawe głębie z kapusty. Z naszego pomagania czasem nie było wiele pożytku, ale ten czas i te chwile spędzone razem – bezcenne… Niedzielne przedpołudnie. Wszyscy szykujemy się do kościoła, wybierając odświętne ubrania. Tylko taty brakuje, bo dziś poszedł na ranną zmianę do pracy. Mama biega od pokoju do pokoju szukając zawieruszonego klipsa. W pośpiechu jeszcze
Wędrówki po kuchnisurówka z młodej kapusty i surowego buraka, raz zrobiona, pojawia się ostatnio często na naszych talerzach. Nic dziwnego. Biegnijcie na bazarek po główkę młodej kapusty i soczystego buraka i przekonajcie się sami, bo to połączenie idealne. :) Składniki: - 1 główka poszatkowanej młodej kapusty - 1 duży burak starty na tarce (lub 2 małe) sos: - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka syropu
Smakuje zdrowoPlacki ziemniaczane uwielbiam! Okazuje się, że nie tylko w wersji podstawowej smakują wyśmienicie. Pokombinowałam i powstały z kapustą kiszoną- są naprawdę pyszne! Składniki: ½ kg ziemniaków ½ kg kiszonej kapusty 1 jajko 4 łyżki mąki 4 łyżki bułki tartej sól i pieprz do smaku 10 dag wędzonego łososia 15 dag gęstej śmietany olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć i połączyć(...)odciśniętą kapustą. Wbić jajko, wsypać mąkę, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Z otrzymanej masy smażyć placki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać ze śmietaną, łososiem lub inną rybą
Tradycyjna Kuchniaascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Kapusta biała młoda-1 główka Cebula czerwona -1 szt Jabłka -2 szt Cukier -2 łyżeczki Jogurt naturalny – 150 ml Sok z cytryny – 2 łyżeczki Sól Pieprz kolorowy Normal 0 21 false(...)ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Kapustę i cebulę oczyścić, poszatkować. Jabłka obrać, opłukać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Jogurt wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny, wymieszać
Camilla w kuchniznajdziemy między innymi w warzywach kapustnych. Są w nich zawarte przede wszystkim glukozynolaty, czyli tak zwane fitozwiązki, które uwalniają silne związki zapobiegające rakowi. Najlepiej spożywać surowe warzywa takie, jak kapusta, rzodkiew oraz brokuły. Dzięki temu uwalniamy pożyteczne enzymy, które wpływają na nasz organizm zapobiegając przemieszczaniu się wolnych rodników. Jedną z najbardziej znanych substancji o właściwościach antynowotworowych jest sulforafan, który zapobiega(...)przypadkami medycznymi. Sulforafan nie tylko zapobiega mutacji DNA, ale także może cofać skutki mnożenia się rakowych komórek. Ze względu na zawartość tego składnika warto do diety wprowadzić dużo surowej kapusty w różnych postaciach – można spożywają ją np. w formie dodatku np. surówka z białej kapusty nada się idealnie. Profilaktyce raka przyda się także zbilansowanie diety pod względem dostarczania beta-karotenu
CodogaraKolejna słoikowa propozycja. Składniki: 2 kg kapusty białej 2 marchewki 1 główka czosnku 2 białe cebule ½ szklanki oleju Składniki na zalewę: 1 ½ szklanki wody 1 szklanka cukru ¾ szklanki octu 2 łyżki soli ziele angielski po kilka ziaren pieprz ziarnisty po kilka ziaren liść laurowy Wykonanie: Kapustę oczyścić i poszatkować. Dodać posiekany czosnek, cebulę i startą marchewkę. Z podanych składników zagotować(...)zalewę, gorącą wlać do kapusty, wymieszać i odstawić na noc. Następnie przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i nie pasteryzować
Tradycyjna Kuchniaprosta, świetnie pasuje do pieczonego kurczaka - zwłaszcza takiego a'la KFC - lecz dużo zdrowszego - pieczonego w płatkach kukurydzianych - przepis tutaj (klik!) SKŁADNIKI ( w 100g - 128 kcal) 600 g białej kapusty 2 małe marchewki (90 g) średnia biała cebula Sos: 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 4 łyżki mleka 5 łyżek majonezu 1 łyżka octu(...)mnie ryżowy) 1,5 łyżki soku z cytryny PRZYGOTOWANIE Kapustę drobno szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce - ja osobiście wrzucam oba warzywa do malaksera z nakładką tarki :) Cebulę drobno siekamy. Składniki sosu mieszamy, zalewamy warzywa i mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny i podajemy schłodzoną. Smacznego :) Zapraszam na Fanpage na FB oraz Instagram
Moje Kuchenne Rewelacjechłopskiego garnka nie wykorzystałam całej młodej kapusty i zostało mi troszkę, dodałam więc marchewkę , ogórka ..doprawiłam i surówka do obiadu [do rybki] była już prawie gotowa...ale u Dorotki podejrzałam dodatek maślanki do podobnej surówki, więc postanowiłam spróbować i ja ..bo nigdy wcześniej nie wykorzystywałam maślanki do surówek..Tak więc były dwie wersje do wyboru...z maślanką i bez. kawałek(...)młodej kapusty młoda marchew świeży ogórek sól, pieprz,cukier do smaku sok z cytryny oliwa maślanka Kapustę poszatkować, marchew zetrzeć na grubej tarce. Ogórka obrać i pokroić. Skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, doprawić i wszystko razem wymieszać
Moje domowe kucharzenieSzybszego dania chyba nie ma ..praktycznie robi się bardzo szybko..a teraz akurat są już młode warzywka-ziemniaki, kapusta, marchewka...więc szybko się gotuje ..praktycznie w pół godziny mamy obiadek gotowy..ilość składników wedle apetytu .. młoda kapusta kiełbasa ziemniaki marchewka cebula bulion sól, pieprz listek, ziele Cebulę pokroić, zeszklić na oleju, dodać pokrojoną kiełbasę, chwilę razem podsmażyć(...)Dodać: kapustę dość grubo poszatkowaną, ziemniaki pokrojone w grubsze talarki, marchewkę w plasterki.Wlać trochę bulionu, dodać przyprawy i dusić na małym ogniu około 20 minut [ do miękkości ziemniaków
Moje domowe kucharzenieSKŁADNIKI podwójna pierś z kurczaka, przyprawa do kurczaka, 8 ogórków konserwowych, 3 jajka ugotowane na twardo, 4 łyżki kukurydzy, 2 pomidory, 150 g sera feta, ½ cebuli, 4 liście kapusty pekińskiej, ketchup Sos czosnkowy: ½ szkl. jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu kieleckiego , 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, papryka słodka WYKONANIE Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do gyrosa, smażymy na złoto, studzimy(...)Jajka, pomidory, cebulę, ogórki i ser kroimy w kostkę. Kapustę drobno siekamy. Sos: jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy przyprawami. Na dnia szklanej misy układamy posiekaną kapustę, polewamy sosem, następnie układamy jajka, ogórki, kurczaka, którego smarujemy cienką warstwą ketchupu, układamy warstwę sera feta, posypujemy kukurydzą, polewamy sosem, a na wierzchu układamy pomidory wymieszane z cebulą
słodki bratek