kapustą - 19268 przepisów (strona:553/1285)

LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 118

pikantnych ciasteczek. Świetnie komponuje się z wieloma odmianami serów. Pasuje również do dań z kurczakiem, z czarna fasolą i pomidorami. Dopełni smak potraw z jajkiem i warzywami np. kapusty, szpinaku, cebulki, czy brokuła. Ponadto wchodzi w skład marokańskiej przyprawy "radel hamout". Dodawana jest także do grzanego wina, ponczu. Gałkę należy zetrzeć tuz przed dodaniem do ciasta. Starta gałka szybko traci(...)dziczyzny, czy marynowanych śledzi. Doprawia się nimi pasztety. Pasuje do deserów, kompotów, ciast, sosów owocowych, likierów, ponczu, grzanego wina i piwa. Razem z cebulą i liściem kalarepy poprawiają smak kapusty kiszonej. Źródło: internet Imbir - pochodzi z Indii i Chin. Dostępny jest w postaci proszku lub w postaci świeżych kawałków kłącza. Ma wyrazisty ostry, ale przy tym bardzo przyjemny cytrynowy

Ciastka - domowe słodkości
Pierożki wigilijne z kapustą i grzybami 143

się nie stresować na Wigilię, co mi się nigdy nie udaje, zaczynam przygotowania wcześniej. Pierogi spokojnie można zrobić z dużym wyprzedzeniem i zamrozić, podobnie jak kutię (zobacz przepis) i kapustę wigilijną. Jedyny problem, to fakt, że na początku grudnia, kiedy robię te pierogi, nie wiem jeszcze, czy będą to uszka do czerwonego barszczu, czy pierogi podane po zupie grzybowej(...)solo. Pamiętaj, że za grzyby na farsz trzeba się zabrać wcześniej, najlepiej poprzedniego wieczoru. Farsz: 100 g opłukanych suszonych grzybów 3 cebule pokrojone w drobną kostkę pół kilo kiszonej kapusty ugotowana marchewka starta na tarce o dużych oczkach ugotowana pietruszka starta na tarce o dużych oczkach pieprz, sól Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy

Ugotowane pozamiatane
Zupa kapuściana 159

zupę, którą śmiało można przygotować na dwa dni - bo kto z nas nie lubi kapuśniaku? ;)   Zupa kapuściana Składniki : porcja rosołowa lub udka bądź skrzydełka 200 g kapusty kwaszonej około 200 g kapusty białej 1 marchewka 1 pietruszka 600 g ziemniaków 350 g kiełbasy 1 cebula 2 łyżeczki koncentratu sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku  olej(...)Przygotowanie : Do garnka przekładamy porcję rosołową, zalewy wodą - gotujemy wywar. Warzywa obieramy, kroimy w kosteczkę, przekładamy do wywaru o gotujemy 10 minut. Dodajemy kapustę kwaszoną i poszatkowaną białą, solimy i gotujemy całość około 25-30 minut. Kiełbasę i cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na patelni. Smażonkę przekładamy do zupy. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
MODRA KAPUSTA ZASMAŻANA 134

Świetna jako dodatek do obiadu, gdzie podna np.ze zrazikami i kluskami śląskimi , albo z kaczką pieczoną jest wprost wyśmienita. Polecam jako jarzynkę do dań.Smacznego. 1 czerwona kapusta 1 jabłko 1 cebula 1 łyżka cukru 1 łyżka octu 1 łyżka smalcu lub innego tłuszczu 2 łyżki mąki Szczypta soli Szczypta pieprzu **************************************** Kapstę poszatkować i zalać wrzątkiem,zostawić na 5 minut(...)odlać i włżyć do garnka.Wlać tyle goracej wody aby kapusta znalazła się ponad jej powierzchnią. Do kapusty dodajemy starte jabłko na starte na tarce o dużych oczkach,p osolić i pocukrzyć.Gotujemy na małym ogniu aż stanie się miękka.Teraz dodać ocet i gotować 5 minut.Smalec roztopić na patelni ,cebulę posiekać i dodać do smalcu ,zeszklić.W sypać mąkę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ciasto pierogowe z dodatkiem śmietany 152

Pierogów u mnie na blogu jest mnóstwo..prawie wszystkie z grzybami i kapustą - takie najbardziej lubią moje córki..Takie też będą na wigilię -z kapustą i grzybami..Ile razy robię pierogi, tyle razy muszę wypróbować nowy przepis na ciasto pierogowe..tym razem ciasto z dodatkiem śmietany..pomysł na takie ciasto podpatrzyłam tutaj . 4 szkl.mąki 2 duże jajka 5 łyżek(...)gęstej, kwaśniej śmietany 3 łyżki oleju szczypta soli 3/4 szkl. letniej lub gorącej wody dowolne nadzienie [ u mnie kapusta z grzybami] Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek w środku, wbić jajka, dodać śmietanę, olej i sól. Zamieszać ciasto, dodawać wodę stopniowo wyrabiając miękkie i elastyczne ciasto.Przykryć,odstawić na około  10 - 15 minut. Następnie podzielić ciasto na 4 części

Moje domowe kucharzenie
Pierogi z kapustą, pieczarkami i soczewicą 115

Późną nocą nalałam do kubka barszczu, wyrobiłam idealnie lepkie ciasto aż w dłoniach brakowało mi sił, przygotowałam idealny farsz. Delikatnie wyczuwalna soczewica, kwaśna kapusta, podsmażone pieczarki a do tego cała gama aromatycznych przypraw takich jak kumin, kolendra, majeranek. Po północy miałam ulepionych kilkadziesiąt przepysznych pierożków, które jedynie ugotowałam i schowałam do lodówki, by ciasto nie obeschło. Kolejnego dnia przesmażyłam(...)przy tym nie będzie wymagało podsypywania mąką podczas wałkowania) 220 gram mąki 11 łyżek wrzątku 5 łyżek oleju rzepakowego 3/4 łyżeczki soli Farsz: 1/3 szklanki czerwonej soczewicy 1 szklanka kapusty kiszonej (wcześniej należy ją obgotować przez godzinę w wodzie, odcedzić i posiekać) 1 szklanka pokrojonych drobno pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku po 1/2 łyżeczki kuminu, majeranku, kolendry mielonej

Mango Papaja
Kiełbaski zapiekane w kapuście włoskiej z słodkim sosem pomidorowym. 159

obiad.  Gołąbki faszerujemy zazwyczaj mięsem mielonym, a przecież kiełbasa to nic innego, jak mięso zmielone z dodatkiem przypraw.  Przyszło mi na myśl, by zawinąć ją w liście kapusty włoskiej i zapiec z lekko słodkim i intensywnie pomidorowym sosem. Gdy robimy gołąbki, to zawsze ucieka nam kilka godzin, prawda? Tutaj ogarniemy temat w ciągu godziny, wliczając w to czas(...)lepiej napiszę — koniecznie spróbujcie sami  : - ) Danie podałam z pieczonymi ziemniakami — tutaj przepis , ale świetnie sprawdzi się też ryż. Składniki na 10 sztuk: 10 białych kiełbas główka włoskiej kapusty puszka pomidorów w puszce ząbek czosnku pieprz ziołowy, sól, oregano, słodka papryka jako przyprawy cukier - na wyczucie, ja dałam 1 łyżkę do sosu, sos powinien być słodki sos tabasco

Poezja Smaków - blog kulinarny
Chrupiąca sałatka z kurczaka i pestek słonecznika 122

dnia, kiedy to składniki się przegryzą, a pestki słonecznika nieco namokną. Składniki: • 4 filety z kurczaka • 1 puszka kukurydzy • 2 małe paczki pestek słonecznika • 1 mała kapusta pekińska • 4-5 łyżek majonezu • 2 łyżki soku z cytryny • sól, pieprz do smaku • oliwa do smażenia Wykonanie: • Filety z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić(...)solą i pieprzem i obsmażyć na oliwie. • Kapustę pokroić w drobne paski. • Wymieszać kurczaka, kapustę, kukurydzę i pestki słonecznika. • Doprawić majonezem i sokiem z cytryny. • Odstawić sałatkę na kilka godzin do lodówki

To co kocham
Gulasz mięsny kapuściany 124

mamy jesień, a więc w kuchni pojawiają się bardziej treściwe dania. Dzisiaj proponuję gulasz z mięsa indyka z warzywami i kapustą kiszoną. Sycący, kwaskowy i bardzo smaczny! Składniki: • 300 g mięsa z udźca indyka • 1 szklanka kapusty kiszonej • sól, pieprz, sos sojowy do smaku • mrożona mieszanka warzywna wiosenna • 1 cebula • pęczek natki(...)łyżki oliwy Wykonanie: • Rozgrzać oliwę i zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone w kostkę mięso, podsmażyć. • Dodać 1 szklankę wody, sól, pieprz do smaku. • Kapustę kiszoną dodać do mięsa i dusić razem ok. 30 minut. • Pod koniec dodać mrożone warzywa i poddusić 10 minut. • Doprawić sosem sojowym i słodko-kwaśnym. • Dodać smietankę

To co kocham
Uszka z kapustą i pieczarkami 141

uszka na zdjęciach lepiła moja córka :) Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 1/2 kostki margaryny (u mnie Kasia) 1 szklanka ciepłej, przegotowanej wody Składniki na farsz: 1 kg kiszonej kapusty 600 gramów pieczarek sól pieprz Kapustę ugotować Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach i poddusić na oliwie z oliwek Ugotowaną kapustę wymieszać z pieczarkami i doprawić Ciasto

Szczęśliwa kuchnia
Ryba smażona z patelni 192

sola i pieprzem, a obtoczona jedynie w mące. Smażona miruna jest bardzo delikatna, ale najważniejszą jej zaletą jest smak, polecam. Do smażonej ryby obowiązkowo musi być surówka z kiszonej kapusty np. taka. lub tradycyjna surówka z kiszonej kapusty . Do doprawienia ryb przeważnie wykorzystuję sól i pieprz. Raz w życiu kupiłam przyprawę do ryb i potrawa z ryby była dla mnie(...)złoto. Przekładamy usmażone kawałki ryby na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu ze smażenia. Dodatkowo posypujemy każdy kawałek ryby pieprzem cytrynowym i podajemy rybę z surówką z kiszonej kapusty i ziemniakami. Wy możecie ją podać ze swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego! The post Ryba smażona z patelni appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Boże Narodzenie w staropolskim stylu 138

octową i delikatnie mieszamy. Mięso studzimy, kroimy w możliwie jak najcieńsze plastry, podobnie słoninę i serwujemy na brukselce. Rozmaryn dodajemy do zredukowanego soku buraczanego i skrapiamy brukselkę. Szablok z kapustą kwaśną i pulpetami królewieckimi Składniki: 0,5 kg fasoli 0,5 kg kapusty kiszonej 1 cały kurczak 0,5 kg szpondra wołowego 1 gęsia lub indycza szyja(...)lodówki na około 15 minut. Kiedy gotujące się mięso będzie już miękkie, wyjmujemy je, wkładamy namoczoną fasolę i gotujemy kolejne 30 minut. Po tym czasie dodajemy posiekaną kapustę i gotujemy do jej zmiękczenia. Pulpety podsmażamy na patelni. Zupę serwujemy z pulpetami i odrobiną kwaśnej śmietany. Czarna kiszka z cynamonem na jarzębinie i bitce ziemniaczanej Składniki: 1,25 kg czarnej kiszki

Wiem co jem
Surówka obiadowa z białej kapusty 203

Kolejna moja propozycja na wykorzystanie kapusty. Tym razem z pomidorami i marchewką. Mam nadzieję, że znajdą się zainteresowani, by skorzystać z tego pomysłu przy kolejnym obiedzie ;) Składniki: 1/3 średniej główki kapusty 1 marchewka 1 pomidor 3 łyżki suszonych pomidorów 1 mały kubeczek śmietany 18% sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kapustę szatkujemy lub siekamy drobno nożem. Pomidora kroimy w kosteczkę

Kuchnia w czekoladzie
surówka z czerwonej kapusty 133

składniki: 560 g czerwonej kapusty 200 g kwaśnych jabłek 80 g cebuli 5 łyżek soku z pigwy lub cytryny 3 łyżki oleju słonecznikowego dobrej jakości lub konopnego sól, pieprz wykonanie: Kapustę siekamy, blanszujemy 2-3 min. w gorącej, osolonej wodze. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach

Domowy Smak Jedzenia
WEGAŃSKI PASZTET Z KASZY JAGLANEJ I KAPUSTY 114

Kolejna wersja wegańskiego pasztetu. Tym razem wśród głównych składników występują: kasza jaglana, kapusta i cukinia. Pasztety może nie są daniem błyskawicznym w wykonaniu, ale zazwyczaj stanowią obiad na dwa dni, więc tak naprawdę oszczędzają nasz cenny czas. :-)  Muszę przyznać, że moja córcia nie jest wielką fanką pasztetów, ale ten jej bardzo posmakował. Zjadła 4 duże plastry na jeden posiłek(...)dziecię się bardzo domagało obiadu. Na zdjęciach widoczne skutki zbyt wczesnego krojenia. :-) Składniki na keksówkę o wymiarach 11 x 24 cm: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej, 1/4 główki małej kapusty, 5 plastrów cukinii (plastry o grubości 0.5 cm), 1/2 cebuli, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 1 łyżeczka koperku suszonego, 1 łyżeczka soli himalajskiej, 1 łyżeczka kminku mielonego

Jeść, by żyć w zdrowiu