Bigos to niewątpliwie tradycyjna potrawa kuchni Polskiej, ale także litewskiej i białoruskiej. Pochodzenie słowa bigos nie jest jasne. Wiadomo, że do potrawy z kapusty i mięsa zaczęło się odnosić około XVIII wieku. Istnieje teoria, że słowo to zostało wzięte z łaciny i znaczy "dwa smaki" (bi - pochodzi od dwa, a gos - od smak) i oznaczało połączenie smaku świeżej(...)kapusty i kiszonej. Tak czy inaczej to danie zadomowiło się na polskich stołach na dobre i mimo upływu stuleci i powstania wielu odmian bigosu dalej można trafić na jego tradycyjną wersję. Mój przepis pochodzi z przepisu babci i jest wierny klasyce polskiej kuchni. Podstawą bigosu jest świeża i kiszona kapusta w równych proporcjach, mięso, cebulę, suszone grzyby i suszone śliwki
Milion Smakówuwielbiam takie dania. Mięsko wychodzi aromatyczne,mięciutkie - wprost rozpływa się w ustach.Sprawdza się zarówno na niedzielny jak i świąteczny obiad.Serdecznie polecam. Składniki: 800 g karkówki 800 g kiszonej kapusty 300 g pieczarek 2 duże cebule 4-5 ząbków czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1-2 łyżki przyprawy do bigosu sól,pieprz,przyprawa(...)karkówki Kiszoną kapustę odcisnąć,posiekać,włożyć do garnka i zalać wodą.Dodać ziele angielskie,liść laurowy oraz przyprawę do bigosu - gotować ok 1 godziny,najlepiej do odparowania wody. Umyte mięso osuszyć,pokroić w duże kawałki,każdy z nich oprószyć solą,pieprzem oraz przyprawą do karkówki( można parę godzin wcześniej). Na patelni rozgrzać smalec,podsmażyć mięsko z każdej strony
Niespełnione zdolności kulinarneDrożdżowe bułeczki z kapustą to idealna świąteczna przekąska (lub dodatek np. do barszczu) Składniki na ciasto: 1 kg mąki pszennej typu 450 ½ litra mleka 1 szklanka oleju 10 dag drożdży 2 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru 1 łyżeczka kopiata proszku do pieczenia Składniki na farsz: 1/2kg kapust kiszona 30 dag pieczarek 2 białe cebule masło klarowane do smażenia(...)zmielić sól, pieprz do smaku Wykonanie farszu: Kapustę opłukać pod zimną wodą i ugotować do miękkości. Pieczarki oczyścić i podsmażyć z posiekaną cebulą. Wszystko razem wymieszać, przyprawić do smaku i zmielić w maszynce o grubych oczkach lub drobno posiekać. Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać resztę produktów, wyrabiać ciasto przez 15 minut i odłożyć w ciepłe miejsce
Tradycyjna KuchniaRoman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: 2-3 filety z kurczaka 4-5 ogórki konserwowe średniej wielkości 1 puszka kukurydzy przyprawa kebab i gyros używam Kamis 1 kapusta pekińska średniej wielkości Majonez, ketchup pikantny ilości w/w uznania 1 duża czerwona cebula 1 saszetka sosu włoskiego lub domowy czosnkowy, jak kto lubi. Przygotowanie: Filet z kurczaka pokroić w kosteczkę(...)sałatka polać ketchupem, następnie pokrojony w kosteczkę ogórek konserwowy i również polać ketchupem. Następnie kukurydza a na kukurydzę majonez. Cebula czerwona pokrojona w drobną kosteczkę na koniec pokrojona kapusta pekińska. Kapustę polać ulubionym sosem Mój sos czosnkowy : duży jogurt typu greckiego + 2-3 łyżki majonezu u mnie Winiary + 4-5 zmiażdżonych ząbków czosnku + nieco soli, pieprzu i cukru
W garach u Gosisąsiadki. Ona jednak przygotowywała tradycyjne pierogi, ja natomiast postanowiłam użyć ich w mini pierożkach (uszkach) do barszczu. Przy okazji wypróbowałam nowy, regionalny przepis na barszcz na kwasie z kapusty. Wyszło pysznie! Składniki na barszcz: 80 dag buraczków ćwikłowych 2 litry wywaru warzywnego 1 szklanka kwasu z kapusty kiszonej sól i pieprz do smaku cukier do smaku Wykonanie barszczu: Buraczki umyć(...)obrać, pokroić i zalać wywarem. Doprawić do smaku, wlać z kapusty i gotować przez 30 minut. Składniki na farsz: 2-3 pętka białej kiełbasy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Wykonanie farszu: Kiełbasę obrać z jelita, zmielić i wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Składniki na ciasto: 25 dag mąki 2 żółtka jaja 1 łyżeczka masła woda Wykonanie ciasta: Z mąki, żółtek
Tradycyjna KuchniaZupa na którą czekam cały rok ponieważ uwielbiam młodą kapustę. Obowiązkowo musi być dużo koperku który mogę jeść łyżkami. Polecam gotować zupę na wywarze z kaczki, ma ona wtedy fajny smak. 1 szkielet od kaczki 2 skrzydła, szyjka od kaczki 1/2 główka kapusty młodej 4 ziemniaki 1 kawałek por 1 pietruszka korzeń 1 plaster selera 2 marchewki 1 kalarepa(...)sól, koper świeży Wszystkie elementy od kaczki przekładam do garnka dolewam 3 litry wody, dodaje liść, ziele angielskie i gotuję. W między czasie obieram marchewkę i kroję w kostkę, kapustę szatkuję, kalarepę obieram i kroję w paski, seler i pietruszkę ścieram na tarce jarzynowej, por drobno kroję. Warzywa przekładam do garnka i gotuję razem. Zupę gotuje około godziny na wolnym
wesoła kuchniapyszne danie jednogarnkowe w wersji lekkiej, bo gotowane na chudej szynce a nie na tłustych żeberkach. Kapuśniaczek z szynkową wkładką 60 dag szynki włoszczyzna 50 dag kapusty kiszonej włoszczyzna kilka ziemniaków 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 cebula 1 łyżka oleju 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Mięso z szynki pokrój(...)angielskiego i lubczyku. Gdy mięso będzie prawie miękkie dodaj drobno pokrojone warzywa korzeniowe (włoszczyznę) oraz grubiej pokrojone ziemniaki (by czas gotowania był taki sam). W oddzielnym garnku ugotuj kapustę do miękkości w małej ilości wody. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodaj kapustę. Na łyżce oleju zeszklij cebulkę, dodaj posiekany czosnek i oprósz wszystko 1 łyżką mąki. Wymieszaj wszystko
Gotuj Sam!mną, pusta lodówka...no prawie pusta. Pół paczki kiełków na patelnię, orzechy (mam je zawsze) i kaszę jęczmienną perłową. Tak właśnie powstało to danie. Fantazja jęczmienna na liściu kapusty (dla 2 osób) 1 torebka kaszy jęczmiennej perłowej "Kupiec" 1 łyżeczka masła sklarowanego 2 łyżki kiełków na patelnię 1 cebula 1 szklanka miąższu dyni pokrojonego w kosteczkę (może być mrożonka(...)szklanki pokruszonych orzechów włoskich 4 liście kapusty pekińskiej (bez nerwów lisciowych) 1/2 łyżeczki tymianku sól i pieprz świeżo zmielony do smaku Wstaw woreczek z kaszą do gorącej lekko osolonej wody i gotuj kasze 15 minut. Pokruszone orzechy włoskie upraż na suchej patelni. Zdejmij je z patelni do ostudzenia. Obierz cebulę, pokrój ją w kosteczkę. Zeszklij ją na maśle
Gotuj Sam!Płatki owsiane błyskawiczne w naleśnikach z warzywami i buncem 1 jajo 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych Kupiec 400 ml gazowanej wody mąka pszenna ile zabierze 1/2 młodej kapusty 1 szklanka zielonego groszku 1 cebula Posiekany estragon Sól i pieprz do smaku 2 łyżki przecieru z kwaśnych jablek Koper Natka pietruszki Olej roślinny Do miski wlej wodę, dodaj szczyptę soli(...)Odstaw na pół godziny. Usmaż naleśniki. Ukladaj naleśniki na papierze, by odsączyc tluszcz ze smażenia. Na niewielkiej ilości oleju zeszklij posiekaną cebulę. Zetrzyj lub pokrój drobno bunc. Pokrój kapustę. Dodaj kapustę do cebuli, dodaj zioła, przyprawy i przesmaż wszystko razem. Na końcu dodaj przecier jabłkowy i groszek. Po kilku minutach dodaj posiekany bunc, pietruszkę i koperek. Dopraw farsz
Gotuj Sam!zupa spokojnie może robić za drugie danie. Mięsny dodatek czyni Jest specyficzna w smaku, podobna do bigosu ze słodkiej kapusty, dlatego na pewno nie trafi w gusta każdego:). 500g łopatki wieprzowej 1/4 główki kapusty 3 marchewki 1 pietruszka 4 łodygi selera naciowego 1 por 1 cebula 3 ziemniaki 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka(...)czosnek granulowany natka pietruszki do posypania 1. Mięso kroimy w grubą kostkę, zalewamy 3 litrami wody, zagotowujemy, zbieramy powstałe szumowiny, gotujemy na wolnym ogniu przez około 40 minut. 2. Kapustę szatkujemy, marchewkę i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki, por kroimy w plastry, cebulę, seler naciowy i ziemniaki w kostkę. Dorzucamy do zupy, gotujemy jeszcze przez 1 godzinę. 3. Zupę
Szefowa kuchnigrochówkę jadł mój tata. Niedawno sobie o niej przypomniałam, zadzwoniłam do mamy żeby dowiedzieć się jak ją robiła. Dokładną instrukcje dostałam i zaraz zabrałam się do pracy. Pyszna, polecam. Kapustę kiszoną można dodać świeżą ze słoika lub lekko przesmażoną na oleju. Groch zalać zimną wodą i zostawić na noc. Na drugi dzień zlać wodę i groch wrzucić do garnka. Wlać(...)wrzucić do zupy. Gotować aż ziemniaki będą miękkie, a groch lekko rozgotowany. Ja lubię jak groch nie jest całkowicie rozgotowany. Rozlać grochówkę do talerzy, na górę nałożyć po łyżce kapusty kiszonej. Smacznego
Kuchnia Pokoleńwww.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2016/12/kruche-pieczone-pierozki-wigilijne-kapusniaczki2-1024x764.jpg Kruche pieczone pierożki wigilijne z kapustą i pieczarkami to świetny dodatek do Wigilijnego barszczu z pieczonych buraków . Świetne na ciepło, ale również na zimno znikają ze stołu. Przygotowanie pieczonych pierożków można rozpocząć wcześniej. Kruche ciasto możemy trzymać w lodówce do trzech dni, a w zamrażalniku do trzech miesięcy. Farsz do pierożków również można mrozić. Pieczone pierożki wigilijne można(...)upiec dzień przed Wigilią, a w dniu Wigilii podgrzać je w piekarniku (jeśli chcecie podać je na ciepło). Polecam! The post Kruche pieczone pierożki wigilijne z kapustą i pieczarkami appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjamięska. Doskonale wiem, jakich użyłam składników, więc nie muszę o nic się obawiać, a najbardziej o to, że najemy się chemii. Składniki: filet z kurczaka - 3 szt. kapusta pekińska - 1/2 główki cebula czerwona - 1/2 szt. papryka konserwowa - 1 szt. ogórek konserwowy - 2 szt. kukurydza w puszce - 1 puszka tortilla - 6 szt. majonez light(...)łyżki oliwa z oliwek - 2 łyżki Sposób przygotowania: Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Przyprawić przyprawa kebab- gyros. Wymieszać z oliwą. Kurczaka usmażyć na patelni, na złoto. Kapustę pekińską poszatkować. Dodać kukurydzę, przecedzoną. Paprykę, obraną cebulę i ogórki pokroić w kostkę. Dodać do kapusty i wymieszać. Placki tortilli zwilżyć wodą i w elektrycznym grillu ugrzać. Placki wysmarować majonezem. Przyprawić
Kuchnia Paulettesdużo czasu. Jestem pewna, że zadowoli wszystkich fanów takich smaków. Jest to a'la rosół tylko że wzbogacony w wersji azjatyckiej. Składniki: filety z kurczaka 2 szt. liście kapusty pekińskiej 2 szt. kostka warzywna 1 szt. warzywa suszone 2 łyżki sos sojowy ciemny 1 łyżka woda 1.5 l. sól, pieprz świeżo mielone do smaku makaron ryżowy(...)cebula prażona do posypania Metoda: 1. Filety umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry.Doprawić sosem sojowym. Podsmażyć na patelni. 2. Liście kapusty umyć i pokroić w mniejsze kawałki. Dodać do mięsa. Chwilę podsmażyć. 3. Wodę wlać do garnka i zagotować z kostką warzywną i suszonymi warzywami. 4. Kiedy się rozpuści dodać filety z kapustą. Gotować
Kuchnia Paulettestylko marzysz ! :) Moja kuchnia azjatycka jest wzbogacona pomysłami. Gdy tylko coś przychodzi mi do głowy to od razu to realizuję. Tak samo było z bigosem. Bigos składa się z kapusty, marchwi, brokułów i kurczaka marynowanego w sosie sojowym. Ogólnie jest prosty w przygotowaniu, ale zapewniam, że bardzo dobry, niezwykle aromatyczny :) Składniki: kapusta 1/2 średniej główki filety z piersi kurczaka(...)Wlać olej ryżowy i wrzucić kurczaka. Kiedy mięso się przysmaży dodać obraną i pokrojoną w cienkie plasterki marchew, ziele angielskie i liście laurowe ( marchew można zetrzeć na tarce ). Kapustę poszatkować i dodać do gotującego się kurczaka. Zalać bulionem. Dodać podzielonego na małe różyczki brokuła i ciemny sos sojowy. Wymieszać i gotować ok. 35 min., aż bulion odparuje. Gotowy bigos
Kuchnia Paulettes