kapustą - 19268 przepisów (strona:546/1285)

Kotleciki kapuściane dla dzieci 153

Delikatne kotleciki z białej kapusty, których smak podkreślają winne jabłka. Idealne dla dzieci- moja córka je uwielbia !  Składniki: 1 kg białej kapusty 30 dag jabłek 10 dag masła 20 dag kaszy manny 1 jajko 300 ml mleka odrobina soli i pieprzu ziołowego do smaku masło do smażenia (najlepiej klarowane) bułka tarta do panierki Wykonanie: Kapustę drobno posiekać, włożyć

Tradycyjna Kuchnia
Żurek wielkanocny na zakwasie z kiszonej kapusty 94

hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Żurek wielkanocny na zakwasie z kiszonej kapusty Składniki: Zakwas na żur Wędzone żeberko   - kawałek 5cm Włoszczyzna – 1 pęczek Sok z kiszonej kapusty – 1 szklanka Kiełbasa wiejska – 200g Jajka – 8-10 sztuk Woda – 1-2 szklanki Czosnek(...)Gotować przez 1-2 h na małym ogniu, często mieszając (mąka z zakwasu przywiera do dna garna i się przypala). Pod koniec gotowania dodać do żuru sok z kiszonej kapusty i pokrojone w kostkę jajka (4 sztuki), ugotowaną marchewkę (opcjonalnie) i drobno posiekany czosnek. Całość doprawić do smaku. Żurek podawać z jajkami np. w upieczonych chlebkach

Kuchnia Bon Appetit
SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ Z PAPRYKĄ 154

Krucha kapusta kiszona okraszona olejem lnianym z chrupiącą czerwoną papryką i rzeżuchą ,czy jest coś smaczniejszego?Potężną dawką witamin i minerałów. 30 dag.kiszonej kapusty 1 marchewka 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula Kawałek pora pęczek rzeżuchy Olej lniany Sól Chrzan 1 łyżeczka Pieprz Szczypta cukru ******************************** Warzywa opłukać , osuszyć .Kapustę kiszoną odcisnąć, drobno pokroić.Pparykę pokroić w kostkę.Cebulę drobno posiekać

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kurczaki z jajek 135

pomysł na wesoły akcent na wielkanocnym stole. Łatwo je przygotować, a na pewno wywołają uśmiech na niejednej twarzy. Dolne części kurczaków farbowane są naturalnymi barwnikami: na niebiesko liśćmi czerwonej kapusty, a na brązowo herbatą. W środku jajka faszerowane są żółtkiem roztartym z chrzanem i odrobiną majonezu, ale tak naprawdę można je wykonać według własnych upodobań, np. z tuńczykiem, czy twarożkiem(...)marchewka obrana i ugotowana na półtwardo 1 łyżka chrzanu ze słoiczka 1 łyżeczka majonezu sól i pieprz do smaku ziarenka pieprzu w roli oczu kurczaków 3 liście czerwonej kapusty 4 torebki czarnej herbaty Wybieramy jajka, które mają kilka dni. Bardzo świeże jajka źle się obierają. Gotujemy je na twardo, studzimy, obieramy delikatnie i przekrawamy na ukos. Z jajek wybieramy żółtka

Trzeci talerz
Zupa z kapustą na kościach. 78

się znudziły. Ostatnio często miałam ochotę na nie. W końcu .. wiem ! Mam ochotę na KAPUŚNIAK ! Tak, to za mną chodziło od wczorajszej nocy ! Składniki: Kości wieprzowe 40 dag kapusty kiszonej 3 duże ziemniaki (ja miałam ziemniaki bardzo duże więc trzy mi wystarczyły) 1 marchewka 1 pietruszka przyprawy - kminek, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, zioła prowansalskie można dodać kostkę rosołową(...)Przygotowanie: Smakujemy kapustę, jeżeli jest za kwaśna - moczymy ją w ciepłej wodzie. Kości płukamy, wrzucamy do garnka z wodą, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy. W międzyczasie tarkujemy marchewkę oraz pietruszkę. Kroimy ziemniaki na kosteczkę. Następnie wrzucamy wszystko do garnka (kapustę, ziemniaki, marchew i pietruszkę) Doprawiamy do smaku i gotujemy tak długo, aż ziemniaki będą miękkie

My World by Dagmara Rek
Zapiekanka jednogarnkowa z kapustą kiszoną. 81

wielu składników. Z tego co masz w lodówce możesz wyczarować szybkie i smaczne danie. Nie ważne czy obiad, czy kolacja - zapiekanka pasuje na każdą porę dnia. Zapiekanka jednogarnkowa z kapustą kiszoną Składniki*: kapusta kiszona piersi z kurczaka makaron świderki pieczarki kminek mała śmietana jajko pieprz zioła prowansalskie czosnek ser Przygotowanie: Do posmarowanego margaryną naczynia żaroodpornego wsypać ugotowany makaron. Piersi(...)kurczaka pokroić na kawałki, przyprawić. Gdy już się usmażą dodać do makaronu. Następnie usmażyć kapustę kiszoną z odrobiną kminku oraz pieczarki pokrojone na kawałki. Wszystko dodać do naczynia. Na górę można położyć potarty ser. Zalać sosem i piec w 180 stopniach do czasu roztopienia się sera.  Sos Do małej śmietany dodajemy jedno jajko, odrobinę czosnku, pieprz oraz zioła prowansalskie

My World by Dagmara Rek
Szałołt dlo frelkōw (Sałatka dziewczęca) 143

dietetyczny szałołt, i niydietetyczne ciastka. Do szałołtu bōły trzołski 12 ze miysa, ale co to je, to do tego przidymy trocha niyskorzi 13 . Co potrza? pó gōwki 14 kapusty pekińskyj 150 g szpinatu 15 (tych modych 16 listkōw- tak ze pó bojtlika 17 mogecie sam wsuć) biksa majsu 18 1 cebula 2 łeżki ôctu 2 łeżki cukru 2 jabka(...)pieprz Cebula pokrejcie 21 i wymiyszejcie ze cukrym i ôctym- fajnie puści sok i bydzie miała blank 22 inkszy 23 smak. Składniki zōłzy wymiyszejcie w jakim gorczku 24 . Kapusta pekińskoł, szpinat, jabka i ôgōrki pokrejcie na mańsze kōnski. Cuzamyn 25 ze majsym wciepcie 26 do srogi 27 miski, dociepcie do tego cebula, ôblyjcie zōłzōm i fertich 28 . Tyn słodko- kwaśny

Chop w kuchni
Kapusta pak choi z marynowanym tofu, fistaszkami i sosem kabayaki 122

brylować na kuchennym parkiecie. Panie i Panowie przed Wami pak choi (zwana również bok choy) w oryginalnej odsłonie z marynowanym tofu, fistaszkami i sosem kabayaki. Niebywałą zaletą tej chińskiej kapusty jest jej ekspresowe przygotowanie. Wystarczy ją przez 5 minut gotować na parze, polać sosem  teriyaki lub kabayaki (od biedy można użyć również sojowego) i podać z makaronem mien(...)soba, albo przygotować właśnie w formie takiej fajnej przystawki z aromatycznym tofu. Wypróbujcie koniecznie, póki sezon na pak choi trwa w najlepsze! * SKŁADNIKI Pak choi i marynowane tofu: 2 kapusty pak choi 200 g tofu (naturalnego lub wędzonego) 1 mała papryczka chili sok z ½ limonki 1 łyżka miodu 1 ząbek czosnku 2 cm kłącza imbiru 50 ml sosu

Food Square
Kapuśniaczki 153

Składniki: Ciasto: 500 g mąki 250 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 1 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 2 jajka 50 g stopionego masła Farsz: 500 g kapusty kiszonej 200 g pieczarek 1 duża cebula 3 łyżki oleju szczypta cukru świeża natka pietruszki sól świeżo mielony czarny pieprz Dodatkowo: 1 jajko czarnuszka do posypania sól gruboziarnista do posypania(...)jajka oraz resztę mleka. Wyrabiamy elastyczne ciasto stopniowo dolewając rozpuszczone i ostudzone masło. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz: Kapustę kiszoną drobno kroimy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości razem z marchewką startą na drobnych oczkach. Odcedzamy i studzimy. Cebule i pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju

Życie zaczyna się w kuchni
„Szare kluchy” z podsmażaną kapustą i skwarkami 170

Średnie Przystępne Przepis na szare kluchy z podsmażoną kapustą kiszoną i skwarkami. Coś pysznego! Składniki 1 kg ziemniaków 2 cebulki 3 szklanki mąki 1 jajko sól i pieprz do smaku 1 kg kapusty kiszonej 1 łyżka smalcu skwarki Sposób przyrządzenia 1 Przygotowanie klusek: Ziemniaki umyć, obrać i opłukać. Zetrzeć na tarce na […] Artykuł „Szare kluchy” z podsmażaną(...)kapustą i skwarkami pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl

PysiaGotuje.pl
Sos remuladowy, idealny do hot dogów, wędlin i kanapek 138

kubku i własnie hot dog. Jednym z moich ulubionych sosów jest majonezowy, nazywany różnie, w zależności od stacji. Jest to jednak coś w rodzaju sosu remuladowego, z dodatkiem kapusty i konserwowych ogórków. Spróbowałam go odtworzyć w domu, bazując na liście składników z jednego z opakowań. Oto przed Wami moja wersja tego pysznego sosu do hot dogów, wędlin i kanapek. Składniki(...)szklanki białej kapusty startej na średniej tarce jarzynowej 1/3  szklanki ogórka konserwowego startego na średniej tarce jarzynowej 2 łyżeczki curry ocet do smaku sól do smaku 3 łyżeczki cukru 1 ½ szklanki majonezu (najlepszy jest domowy majonez) Kapustę i ogórki odcisnąć lekko z soku, jaki puściły. Dodać cukier, majonez, curry i dobrze wszystko razem wymieszać. Przyprawić octem i solą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szałołt ze grejfutym (Sałatka z grejfrutem) 155

wypić trzi sznapsy 5 na trołwiynie 6 . Taki szałołt je do tego nojlepszy. Grejfut moł 7 kans fetaminy C i beta karoten, kery 8 je dobry dlo skōry. Kapusta pekińskoł tyż moł kans 9 fetaminōw, roztomajtych 10 minerałōw i do tego yno 11 12 kalorii. Szinka, syr i ôrzechy 12 fajnie dopełniōm smak, tak że nawet te chopy, co marudzōm(...)szałołty, bydōm sam mieć co do przegryzynia. 13 Co potrza? 2 ôbrane ze błōnek grejfuty 15 dkg żōłtego syra 15 dkg szinki pó szklōnki ôrzechōw włoskich pó gōwki mańszyj kapusty pekińskyj 6 łeżek jogurtu greckego sōl i pieprz Nojwiyncyj roboty bydzie ze tym grejfutym, coby go seblyc 14 ze tyj gorzkij skōry. Ôrzechy mogecie trocha uprażyć na suchyj patelni

Chop w kuchni
Sałatka z dodatkiem gruszki 133

Pyszna sałatka ze słodkim dodatkiem gruszki.Polecam jako dodatek do obiadu. Składniki: pół małej kapusty pekińskiej 1/4 ogórka zielonego pół małej gruszki 1 mały pomidor 1 czubata łyżka jogurtu greckiego 1 czubata łyżka majonezu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Myjemy warzywa i gruszkę. Osuszamy i obieramy ze skórki ogórek i gruszkę. Z gruszki wycinamy gniazdo nasienne. Kapustę kroimy w cienkie(...)paseczki. Przekładamy do miski. Ogórek kroimy w plasterki i układamy na kapuście. Gruszkę kroimy w plasterki i układamy na ogórkach.Pomidor przekrajamy na 4 części i układamy na środku sałatki.Majonez mieszamy razem z jogurtem i przyprawami. Polewamy sałatkę

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Kapsalon 428

przyrządzam. W jednym daniu mamy mięso, frytki i surówkę, polecam na szybki obiad. Składniki: 2 filety z kurczaka 700 gram frytek  200 gram startego sera żółtego Pół główki kapusty pekińskiej  1 pomidor 1 cebula czerwona 1 ogórek Ketchup Sos czosnkowy z ziołami włoskimi Fanex Przyprawa gyros Olej do smażenia 4 foremki  Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy(...)małe kawałki, posypujemy przyprawą do grosa, wstawiamy na godziną do lodówki. Kapustę pekińską drobno siekamy, pomidora i ogórka kroimy na małe kawałki, cebulę kroimy w krążki. Mięso podsmażamy na rozgrzanym oleju. Frytki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układamy frytki i pieczemy do momentu aż będą rumiane. Układamy na dnie foremek, na to układamy podsmażonego kurczaka, posypujemy serem żółtym

Bajeczna Kuchnia
Surówka z czerwonej kapusty i jabłka 124

s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -40 dag czerwonej kapusty -10 dag jabłka ( 1 średnie ) -szczypiorek -łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego -sól, pieprz -szczypta cukru - opcjonalnie Kapustę drobno szatkujemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy 2 minuty. Odcedzamy i odstawiamy(...)wystudzenia. Obrane jabłko ścieramy na tarce, dodajemy do kapusty, skrapiamy sokiem z cytryny lub octem. Solimy, pieprzymy. Jeżeli nie liczymy kalorii dodajemy szczyptę cukru i skrapiamy oliwą lub olejem. Dodajemy poszatkowany szczypiorek. Surówka jest najlepsza jeżeli postoi 15-20 minut. Jedna porcja zawiera 60 kcal

Kulinarne przemyslenia