kapustą - 19268 przepisów (strona:544/1285)

SURÓWKA Z KAPUSTY I MARCHEWKI 175

Surówka z białej kapusty i marchewki to częsty dodatek do obiadu w moim domu. Podaję ją do ziemniaków, kotletów czy ryby ale równie dobrze smakuje z innym mięsem. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Polecam :) Składniki: * pół główki białej kapusty * 2 marchewki * 2 łyżki oleju * łyżka cukru * posiekany koperek * sól Wykonanie: Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach

Zrób to smacznie
Łazanki z boczkiem i pieczarkami 199

boczkiem i pieczarkami. Boczek oczywiście zastąpić możecie kiełbasą, a pieczarki pominąć i też będzie pysznie Składniki na łazanki: 250g makaronu łazanki 400g boczku wędzonego, lub kiełbasy 2 cebule 500g kapusty kiszonej łyżka koncentratu pomidorowego ( opcjonalnie ) 2 ząbki czosnku kilka pieczarek pieprz i majeranek do smaku Przygotowanie łazanek: W głębokim garnku podmsażamy boczek pokrojony w średnią kostkę. Kiedy będzie już ładnie(...)podsmażony, dorzucamy posiekaną w kostkę cebulę, pieczarki pokrojone w plasterki i czosnek. Podsmażamy wszystko razem. Makaron gotujemy wg. wskazówek na opakowaniu. Kapustę siekamy drobno i przekładamy do garnka z kiełbasą i dodatkami, smażymy całość przez kilka minut, aż kapusta nieco zmięknie. Dodajemy ugotowany makaron, przyprawiamy pieprzem, majerankiem i ewentualnie koncentratem, który ja dodaję tylko dlatego, że u mnie w domu

NiePieprz.pl
Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkami do słoików na zimę 163

Kapusta czerwona jest zdrowa i pyszna, dlatego nie wyobrażam sobie aby nie zajęła honorowego miejsca wśród domowych przetworów. Swój kolor zawdzięcza antocyjanom, czyli najsilniejszym przeciwutleniaczom. Jest wyjątkowo bogata w witaminę B1. Składniki: 1 kg czerwonej kapusty 30 dag kwaśnych jabłek 1 por Składniki na zalewę: 1 łyżka soli 2 łyżki cukru 3 goździki 1 łyżeczka kwasku cytrynowego 1 litr wody(...)Wykonanie: Kapustę, pora drobno poszatkować i wymieszać z startymi jabłkami. Wymieszać dokładnie i przełożyć do wyparzonych słoików. Z podanych składników zagotować zalewę. Napełnić słoiki gorącą zalewą, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez 20 minut

Tradycyjna Kuchnia
Bigosik z młodej kapusty 169

Mniam...pyszny bigosik z młodej kapustki.. 1 główka kapusty młodej 1-2 marchewki 1 jabłko 50 dkg kiełbasy bulion sól,  pieprz listek laurowy, ziele angielskie 2 łyżki koncentratu pomidorowego koperek Kapustę i marchewkę pokroić , wrzucić do gorącego bulionu . Na patelni podsmażyć pokrojoną kiełbasę, jabłko .Dodać do bigosu,dodać przyprawy.Gotować , aż kapusta będzie miękka. Na koniec dodać koncentrat

Moje domowe kucharzenie
BIGOS BEZ MIĘSA 133

Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 1 cebula 1 kwaśne jabłko 1,5 łyżki masła kilka suszonych śliwek  25 dag grzybów leśnych lub pieczarek  2 liście laurowe 3 ziela angielskie 10 ziaren świeżego pieprzu  sól  Przygotowanie  Kiszoną kapustę przepłucz, posiekaj na mniejsze kawałki.  Przełóż do garnka. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, wlej 2 szklanki(...)wody.   Duś pod przykryciem przez 15 minut,   Grzyby pokrój i zeszklij z posiekaną cebulą na maśle. Dodaj do kapusty.   Jabłko zetrzyj na tarce, śliwki pokrój i wrzuć do garnka.   Dolej 1 szklankę wody, dodaj sól i duś na małym ogniu przez 40 minut.  Pamiętaj, aby co jakiś czas mieszać drewnianą

Kukuleczki
MŁODA KAPUSTA Z KOPERKIEM 115

Uwielbiam młodą kapustę, mogłabym ją wcinać cały rok. Dlatego z utęsknieniem zawsze czekam na moją ukochaną wiosnę.  Składniki 1 młoda kapusta 1 kg 1 pęczek koperku  sól odrobina pieprzu  0,5 szklanki zimnej wody 3-4 łyżki masła  1 łyżka octu jabłkowego  Przygotowanie: Kapustę pozbaw odstających liści.  Główkę poszatkuj, przełóż do garnka i zalej

Kukuleczki
Sałatka warstwowa z brokułem i tuńczykiem 908

zobacz: Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem ) inspiracja pochodzi z gazetki „Sałatki i surówki, kwiecień 2016”. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka warstwowa z brokułem i tuńczykiem – Składniki: 1 mała kapusta pekińska 1 brokuł 2 czerwone papryki 1 duży ogórek szklarniowy 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 puszki tuńczyka w oleju (lub w sosie własnym) kilka łyżek majonezu sól i pieprz(...)smaku mały pęczek szczypiorku mały pęczek koperku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka warstwowa z brokułem i tuńczykiem – Wykonanie: Brokuła opłukać, podzielić na różyczki i ugotować na parze. Ostudzić. Kapustę pekińską umyć, osuszyć i poszatkować. Świeżego ogórka szklarniowego umyć, obrać, pokroić w kosteczkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy i opłukać. Tuńczyka odsączyć z oleju lub sosu własnego. Czerwoną paprykę umyć, pozbawić gniazd

Kulinarne Przeboje
Surówka z kapusty pekińskiej 249

Smaczna, prosta w wykonaniu, gotowa natychmiast po przygotowaniu, pasuje do wszystkich dań, i każdy ją na pewno lubi, zresztą z pekińską tak jest........ Składniki: 1 kapusta pekińska 1 świeży ogórek 2 pomidory kilka liści bazylii 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka soku z cytryny łyżeczka cukru sól pieprz świeżo mielony Wykonanie: Kapustę kroimy w paski, solimy, skrapiamy sokiem z cytryny(...)pomidor oraz ogórek kroimy w kostkę dodajemy do kapusty doprawiamy oliwą , cukrem oraz pieprzem do smaku. Dorzucamy kilka listków świeżej bazylii. Delikatnie wszystko mieszamy. Podajemy do  każdego rodzaju mięs. Surówkę przygotowała Alicja Smacznego

kgwjanczewo
Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym 445

czas na ich przygotowanie, a gołąbki bez zawijania są bardzo podobne w smaku i łatwiejsze w przygotowaniu. Polecam są bardzo smaczne i delikatne. Składniki: 500 g mięsa mielonego 1/2 kapusty pekińskiej (może być też włoska) 1 woreczek ryżu 1 cebula 1 jajko 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki manny 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki(...)ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz 1 łyżka mąki ewentualnie trochę cukru Ryż ugotować w osolonej wodzie nieco krócej niż zwykle. Cebulę z czosnkiem drobno posiekać i zeszklić na oleju. Kapustę drobno poszatkować. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać poszatkowaną kapustę, jajko, zeszkloną cebulę z czosnkiem, ryż i przyprawy. Wyrobić farsz i formować owalne gołąbki. Obtaczać w bułce tartej i usmażyć

talerz przyjemności
DIETA ZIEMNIACZANA - Rezultaty, porady + przykładowe posiłki 1546

Sriracha.  Jeżeli chodzi o picie to najlepiej jest pić wodę lub herbatę.  Zasady diety ziemniaczanej Lista nieskrobiowych warzyw: marchewka,  pietruszka,  sałata, wszystkie rodzaje kapusty, kapusta chińska, kapusta pekińska, rzodkiewka, rzodkiew biała, fasolka szparagowa, seler, seler naciowy, koper włoski, grzyby, szparagi, bakłażan, cukinia, wszystkie rodzaje dyni, jarmuż, ogórek, pomidor, cebula, czosnek, por, szpinak, kiełki, brukselki, brokuły, kalafior

wegujemy
Kapuśniak 141

Lubicie zupkę z młodej kapusty? bo ja tak. młoda kapusta marchewka korpus z kurczaka ziemniaki koncentrat pomidorowy (3-4 łyżki) sól, listek, ziele koperek Porcję rosołową umyć, zalać wodą, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew i poszatkowaną kapustę.Dodać listek, ziele, sól.Gotować do miękkości.Dodać koperek, w razie potrzeby doprawić

Moje domowe kucharzenie
Ziemniaczane curry z sezamem i pieczoną modrą kapustą 168

była mina Miśki, gdy w odpowiedzi na pytanie co będzie na obiad usłyszała, że ziemniaki, ale jak to, same ziemniaki? Zlitowałam się nad nią i przygotowałam do tego jeszcze kapustę, żeby nie było, że zła matka samymi pyrami dzieciaka karmi   Składniki na 4 porcje: na 1 osobę 2-3 ziemniaki 1 sparzona cytryna (potrzebna skórka i sok) łyżka kurkumy(...)sezamu w sumie pół łyżeczki chili (użyłam 1/3 z tego co jest na zdjęciu)- śmiało można pominąć, bo danie jest i tak bardzo aromatyczne 1 mała młoda modra kapusta pół łyżeczki soli 3 łyżki oleju roślinnego/oliwy *polałam ją sosem figowym Przygotowanie: Ugotuj ziemniaki w mundurkach, przestudź i wedle upodobań obierz ze skórki lub też nie. Na dużej patelni rozgrzej

greenscarf
Barszcz ukrainski czyli Zupowy Wtorek odc.79 209

Prawdziwy ukraiński barszcz! w końcu odważyłam się wypróbować tę zaskakującą kombinację smakową. O dziwo dodatek kapusty i papryki wzbogacił smak ale nie był natrętny. Wspaniała, sycąca zupa. Polecam! Barszcz ukrainski  200 g buraków pokrojonych w słupki 200 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 2 łyżki oleju 1 cebula, posiekana 1 marchew, starta na grubych oczkach 1 czerwona papryka(...)pokrojona w paski 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 pomidor, bez skórki, starty na tarce 1/2 małej białej kapusty, poszatkowana 1 puszka czerwonej fasoli, odsączona i opłukana sól, pieprz 1 litr wywaru na wołowinie natka do posypania Do gorącego wywaru dodajemy pokrojone ziemniaki i buraki. Lekko solimy i gotujemy ok 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i przez 5 minut podsmażamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
szybkowar-boczek na kapuście kiszonej do pieczywa... 200

boczek surowy 1,5 kg, wędzona papryka w proszku Royal Brand 1 łyżka, curry Royal Brand 1 łyżka, tymianek 1 łyżka, kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kapusta kiszona 1 kg, cukier 1 łyżeczka, woda 2 szklanki z boczku ściąć żeberka, cały płat boczku natrzeć mocno przyprawami ciasno zwinąć roladę i obwiązać sznurkiem, nicią, schować do lodówki najlepiej(...)całą noc, przyrawami też natrzeć żeberka do szybkowara wlać 2 łyżki oleju i obsmażyć boczek, żeberka, wyjąć na talerz wsypać kapustę kiszoną posypaną cukrem, na wierzchu ułożyć boczek, żeberka, wlać wodę zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary na mniejszym ogniu gotować 60 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie boczek cienko krojony jest smaczny do pieczywa, żeberka i kapustę wykorzystałam

W Mojej Kuchni Lubię
Kalendarz przetworów 289

Wrzesień to czas robienia przetworów z:  jabłek;  śliwek;  winogron;  aronii;  jarzębiny;  kalafiora;  papryki.  Przetwory w październiku  Październik to czas kiszenia kapusty i przygotowania innych kiszonek (z buraków, kalafiora, marchewki, jabłek itp.). Warto zrobić przetwory z pigwy i owoców dzikiej róży, które są szczególnie bogate w witaminę C i chronią przed jesiennym(...)przeziębieniem.  Październik to sezon na:  gruszki;  pigwę;  owoce dzikiej róży;  kapustę;  grzyby.  Przetwory w listopadzie  Listopad to ostatni dzwonek dla wszystkich spóźnialskich. Przygotować można jeszcze przetwory z warzyw korzeniowych i kapusty.  W sklepach i na straganach dostępna jest:  żurawina;  dynia;  buraki. Kalendarz znaleziony na www.smaczny.pl

Ukojenie Podniebienia