żeberka i wątróbka). Obiad po wspinaczce na górę Fuji. Kioto – grillowana przepiórka. Street food przy słynnej świątyni Fushimiinari z 1000 czerwonych bram. Kioto – kurczak grillowany. Kioto – Oden: mięso w kapuście, zimowa kuchnia japońska. Forma przypomina naszego gołąbka. Kioto – makaron z boczkiem i sosem pomidorowym, japońska kuchnia włoska. Shizuoka – Sauerkrau: niemieckie kiełbaski, kwaszona kapusta i niemieckie piwo. Wspomniany wcześniej Octoberfest. Tokio(...)Omuraisu: omlet z ryżem, proste domowe jedzenie. Meido cafe, Akihabara Kioto – Okonomiyaki: Placek grillowany z kapustą. Kioto – pierożki z mąki ryżowej pokryte pastą miso. Restauracja Ume no Hana. Kioto – pierożek z tofu. Restauracja Ume no Hana. Kioto – sałatka z tofu. Restauracja Ume no Hana. Zobaczcie jeszcze kilka zdjęć: Tokio Tower, widok japońskiej Statuy, piękny krajobraz Prefektura Sago i rzeka
Kuchcik gotujeMiso - tradycyjna zupa japońska w wersji błyskawicznej. Inspiracja przepisu - link Składniki na 1 miseczkę 500 ml lub 2 mniejsze: 1 zupa OYAKATA MISO pół marchewki liść młodej kapusty garść kiełków (dowolne) 50 wieprzowiny mielonej kilka gałązek szczypiorku 3 łyżeczki kukurydzy z puszki łyżka masła sól, pieprz, ostra papryka w proszku jako przyprawy Wykonanie: Mięso podsmażyć na maśle(...)dodatkiem soli, pieprzu i chili. Szczypiorek posiekać. Marchew obrać, pokroić na słupki. Kapustę poszatkować. Oba warzywa blanszować przez pięć minut we wrzącej wodzie. Zupę Miso przygotować według opisu na opakowaniu. Następnie na wierzch układamy: mięso, kukurydzę, kiełki, marchew, kapustę, szczypiorek i cieszymy się smakiem :-) Smacznego
Poezja Smaków - blog kulinarnyPropozycja na kolorową i smaczną surówkę, która może być podana do każdego posiłku. Potrzebujemy główkę kapusty, kolorowe papryki, por, marchewki, cebulę i przyprawy. Do ozdoby opcjonalnie można dodać pomidorki, szczypiorek lub koperek. Kapustę ucieramy na grubych oczkach i przekładamy do misek. Pozostałe warzywa ucieramy, kroimy, siekamy i warstwami przekładamy na kapustę. Jak już warzywa są w miskach, to wstawiamy
chleba naszegoPyszny dodatek do ziemniaków i kotleta schabowego ;) SKŁADNIKI ½ główki młodej kapusty, 1 cebula, 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki, mały pęczek koperku, sól, pieprz WYKONANIE Cebulę kroimy w kostkę, kapustę drobno szatkujemy, koperek siekamy. Na maśle podsmażamy cebulę, dodajemy kapustę, podlewamy szklanką wody, zagotowujemy. Całość dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie dodajemy mąkę rozrobioną w odrobinie wody, zagotowujemy, przyprawiamy
słodki bratekproponuję Wam na obiad zdrową i sycącą sałatkę z gotowaną piersią kurczaka. Sałatkę zrobimy w kilka chwil i nie obciąży ona naszego żołądka. Składniki: pojedyncza pierś kurczaka pół małej kapusty pekińskiej pół pęczka rzodkiewki pół małego ogórka zielonego pół cebuli średniej pęczek szczypiorku 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka oleju sól, pieprz Przygotowanie: Mięso myjemy osuszamy i nacieramy szczyptą soli(...)pieprzu. Zagotowujemy w garnku wodę i wrzucamy mięso. Gotujemy przez 20 min. Następnie wyjmujemy z wody i odkładamy na chwilę. Myjemy warzywa i osuszamy. Kapustę drobno kroimy i przekładamy do salaterki. Cebulę kroimy w piórka, rzodkiewki w plasterki a ogórek w półplasterki i układamy na kapuście. Mięso drobno kroimy i układamy na sałatce. Szczypiorek drobno kroimy i przekładamy do miseczki
słodkie i nie tylko historie kulinarneKomponując swoje posiłki korzystam teraz z bogactw jakie oferuje nam sezon owocowo-warzywny, dlatego tym razem postawiłam na młodą kapustę, która gości na moim stole pod różnymi postaciami. Surówka z niej to jeden ze sposobów na wykorzystanie jej jako dodatek do obiadu. Składniki na 1 sporą miskę: ½ główki większej młodej kapusty 1-2 marchewki w zależności od wielkości 3 łyżki(...)posiekanego koperku 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego Odrobina octu jabłkowego lub soku z cytryny Sól Pieprz Przygotowanie: Kapustę poszatkować. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wymieszać. Posolić i popieprzyć. Dodać olej oraz sok z cytryny lub ocet i ponownie dokładnie wymieszać. Odstawić na min. 10 minut, żeby smaki się przegryzły. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówWarzywa kolorowe z makaronem 🍜 zmieszane to smaczne i zdrowe ❤ 💪 danie. Młoda cebula, papryka, kapusta, rzodkiewka na oleju rzepakowym podsmażone z mini makaronem, kolorowym połączone. Garam masala, solą, pieprzem doprawione i szczypiorkiem, miętą oraz kiełkami złączone. Całość wyszła świeżo oryginalnie w smaku niebanalnie 🍴. Składniki: ok. 250 g makaronu Mini rurki Lubella, 3 młode cebule ze szczypiorkiem, po ½ świeżej(...)papryce: żółtej, zielonej, czerwonej, ½ pęczku rzodkiewki, 2 garście poszatkowanej młodej kapusty, mix świeżych kiełków, 3 łyżki oleju rzepakowego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, świeże listki mięty pieprzowej, ½ łyżeczki przyprawy garam masala. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Cebulę białą kroimy w kostkę, a szczypiorek siekamy
Moniki Smakołykiobiad z kiełbaską i ziemniaczkami.Kapusta moda już zaczęła się pokazywać więc trzeba ja koniecznie wypróbować w naszych smacznych daniach. Zaczęłam od prostego obiadku który wszystkim zasmakuje. Składniki: młoda kapusta pół główki kiełbasa w pętkach 4 szt szklanka rosołu drobiowego ( Dzień wcześniej miałam rosół i się przydał) młode ziemniaczki 1 kg koperek świeży do posypania ziemniaczków pomidorki(...)Młodą kapustę myjemy i kroimy drobno,przekładamy do patelni i zalewamy rosołom drobiowym. Dodajemy kiełbaskę w większe kawałki( pętka i dusimy razem i podsmażamy). Młode ziemniaczki obieramy i kroimy w łódeczki, gotujemy w osolonej wodzie.Na talerz przekładamy kapustę podduszoną z kiełbaską, młode ziemniaczki które posypujemy koperkiem oraz pomidorka z którego zdejmujemy skórkę i kroimy w ćwiartki.Smacznego
Różowa kuchniatortillli (przepis na domową tutaj) 500 g fileta z kurczaka Przyprawa do kebabu Suszona natka pietruszki Liść lubczyku 2 łyżki miodu Olej do smażenia 3 pomidory 1 główka kapusty pekińskiej 1 ogórek 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 150 g sera feta 190 g jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku Fileta z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę(...)rozgrzanej patelni do miękkości. Pod koniec wlewamy miód i dokładnie mieszamy. Smażymy jeszcze kilka minut aż miód wchłonie w mięso. Pomidory, czerwoną paprykę oraz ser feta kroimy w kosteczkę. Kapustę pekińską siekamy w piórka, cebulę kroimy w półplastry, ogórka w plastry. W miseczce mieszamy jogurt naturalny z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Każdy placek tortilli smarujemy sosem. Następnie układamy
VioletoweKucharzenieciekawiej będą z kaszą orkiszową pełnoziarnistą. Składniki: 400 g mięso mielone wieprzowo wołowe 1 woreczek kaszy orkiszowej pełnoziarnistej Cenos jajko sól i pieprz do smaku młoda kapusta główka rosół 1 szklanka przecier pomidorowy 2 łyżki śmietana 30% 100 ml Wykonanie: Młodą kapustę należy sparzyć i listki wyłożyć na blacie niech ostygną. Mięsko wołowe i wieprzowe(...)dodajemy jajko i ugotowaną ostudzoną kaszę orkiszową pełnoziarnistą.Doprawiam solą i pieprzem. Mieszamy składniki i zostawiamy na 15 minut by przeszły przyprawami.Łyżką nakładamy mięsko na listki młodej kapusty. Zawijamy i robimy mały tobołek . Do patelni wlewamy szklankę rosołu i 2 łyżki przecieru pomidorowego, mieszamy.Teraz wkładamy gołabki i dusimy je jakieś 30 minut i gotowe. Sosik możemy zalać śmietaną
Różowa kuchniaKiedy robiłam wczoraj młoda kapustę z koperkiem, to liczyłam że zostanie mi spora część która przerobie na bigosik, a potem na łazanki i tak też się stało ;) Szybki obiad i w dodatku bardzo smaczny, inny niż łazanki z bigosu świątecznego :) Składniki na dwie osoby: około 2 kubeczki młodej kapusty z poprzedniego dnia 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego ewentualnie kawałek boczku(...)makaron łazanki lub inny 1. Jeśli mam boczek, to kroje go na kosteczkę i przesmażam na odrobinie oleju. 2. Młoda kapustę zagotowuje, dodaje boczek (ewent.) dodaje koncentrat, najpierw 1 łyżkę a następnie smakuje całość i jeśli mi odpowiada to tak pozostawiam. 3. Makaron gotuje według przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron, mieszam z bigosem, podsmażając/podgrzewając (zależy czy używamy patelni
Gotowanie...to proste !prostu taka jak u babci i mamy. Krupnik z kaszą pęczak i kurczakiem Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 2 średnie marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 średnie liście kapusty 2 średnie ziemniaki około 100 g kaszy pęczak (może być również jęczmienna) 2 liście laurowe 4 ziela angielskie około 6 ziarenek czarnego pieprzu opcjonalnie łodyga lubczyku 2-3 łyżki śmietany(...)minut. W tym czasie obieramy warzywa. Marchewki kroimy na plasterki, a ziemniaki w kostkę. Pietruszkę i seler zostawiamy w całości. Do gotującego się wywaru dorzucamy obraną pietruszkę, seler, liście kapusty, pokrojone marchewki i ziemniaki. Dodajemy ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i jeśli używamy lubczyk. Całość zasypujemy kaszą, doprawiamy solą i gotujemy na średnim ogniu przez kolejne 30 minut, aż pokrojone
PatiGotujepyszna. I jak na azjatycką kuchnię przystało bardzo aromatyczna i lekko pikantna. Chow mein z wieprzowiną i warzywami Składniki: polędwiczka wieprzowa (około 500 g) papryka czerwona marchewka 2 małe kapusty pak choi opakowanie groszku cukrowego kilka mini kukurydzy opakowanie makarony chow mein papryczka chili 2 ząbki czosnku około świeżo startego imbiru sezam Marynata do mięsa: dwie łyżki sosu teriyaki łyżka(...)marynatę dokładnie mieszamy i zalewamy nią mięso. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie paski. Marchewkę obieramy i kroimy w zapałki. Kapustę szatkujemy. Papryczkę chili i czosnek drobno siekamy. Kukurydzę kroimy na mniejsze kawałki. Składniki na sos łączymy w miseczce. Makaron zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut aż będzie gotowy (powinien
PatiGotujedziała rozgrzewająco. Zupa idealna na przejedzenie oraz na dzisiejszą aurę. Czy u Was też pada śnieg? Składniki wywar drobiowy ok 0,5 litra pierś z kurczaka 1 marchewka pół kapusty pekińskiej kilka grzybów mun sos sojowy ciemny sos rybny kawałek pora cebula dymka 3 cm kawałek imbiru 1 papryczka chili kilka gałązek świeżej kolendry olej sezamowy kurkuma limonka mleczko kokosowe(...)ugotowany makaron ziarno sezamu szczypta cynamonu Wykonanie: Pierś z kurczaka gotujemy w wywarze jarzynowym. Marchewkę, pora, i grzyby kroimy w długie słupki. Kapustę grubo szatkujemy. Na oleju sezamowym krótko smażymy marchewkę. pora, następnie wrzucamy kapustę pekińską i grzyby. Pamiętajcie, o krótkim smażeniu warzyw-muszą być chrupkie. Warzywa zalewamy wywarem, dodajemy mleczko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku sosem
Kasia i jej kobiecy światMłodą kapustę uwielbiam i mogłabym jeść na okrągło. Korzystam więc z sezonu i wykorzystuję jako pyszny dodatek do obiadu. Kapustę obrać z najbardziej zewnętrznych liści, umyć i drobno poszatkować, zostawiając
Bullio