style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 4 pojedyncze piersi z kurczaka 1 puszka kukurydzy 5-6 ogórków konserwowych 1/2 kapusty pekińskiej 1 czerwona cebula 1 duża spiczasta , czerwona, papryka słodka 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego 4 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku ketchup pikantny 1 łyżka przyprawy gyros(...)kroimy w drobne kawałki , mieszamy z przyprawą gyros , solimy do smaku ( jeśli w przyprawie nie było soli – czasami jest ) , smażymy na oleju na złoty kolor . Odstawiamy do wystygnięcia . Kapustę pekińską drobniutko szatkujemy , cebulę kroimy jak najcieniej się da . Paprykę , w dowolne kawałki , ogórki w plastry . Kukurydzę odsączamy z zalewy i pozostawiamy na sitku do obcieknięcia . Wszystkie składniki dzielimy
Ogrodnik w podróżyDzisiaj kolejna odsłona surówki z czerwonej kapusty. Tym razem mniej zdrowa wersja, ponieważ w zamian oliwy użyłam majonezu. Czasami do dania głównego podaje po prostu ogórki kiszone lub marynowane buraczki, które uwielbiam, ale częściej goszczą u mnie świeże surówki w różnych wersjach. Surówka to pyszny dodatek(...)obiadu, który przygotujemy w kilka chwil!!! :-) Składniki: kapusta czerwona 1/4 główki, marchew 1 szt, cebula 1/4 szt, kukurydza 1/4 puszki, majonez 4 łyżki, jogurt naturalny 3 łyżki, ocet winny do smaku, s ó l i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Kapustę drobno siekamy lub szatkujemy, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach następnie nasalamy
kulinarne odsłony patiGeneralnie idea jest taka, że w misce umieszcza się wszystkie składniki dania i podaje z sosem, zatem przeciętny Kowalski wrzucił by tam ziemniaki, schabowego i zasmażaną kapustę i polał to wszystko masłem ;) (taki suchar), ale chyba chodzi też o to, żeby było zdrowo. Więc najczęściej (choć nie zawsze) są to surowe warzywa i dodatki. W zależności od wersji mogą(...)porcja dla jednej osoby (o umiarkowanym apetycie, Pudzianowi trzeba dorzucić stek ;)). Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej kolorowej quinoy 2/3 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy 1 fioletowa marchew garść poszatkowanej czerwonej kapusty pół smaczliwki garść grzybów nameko 2 łyżki orzechów arachidowych parę łodyżek rukwi wodnej (można zastąpić roszponką) 1 łyżeczka klarowanego masła (opcjonalnie) 2 łyżki oliwy z oliwek sok z jednej marakui
Quinoa Raz!tego dochodzi delikatnie chrzanowa nuta, nadająca ostrości - wtedy połączenie smaków jest rewelacyjne. Z jednej strony słodycz ananasa - z drugiej ostrość chrzanu. Po prostu eksplozja smaków :) Składniki: 1/2 główki kapusty pekińskiej 2 udka wędzonego kurczaka puszka kukurydzy puszka ananasa 300 g gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 łyżki chrzanu szczypta soli pieprz Przygotowanie: Kapustę pekińską szatkujemy i płuczemy(...)bieżącą wodą. Kurczaka obieramy od kości i skóry a następnie kroimy w kostkę. Kapustę mieszamy z kurczakiem, odsączoną z zalewy kukurydzą i pokrojonym w kostkę, odsączonym z soku ananasem. Jogurt naturalny mieszamy z 2 łyżkami majonezu i 2 łyżkami chrzanu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę, całość mieszamy i odstawiamy do przegryzienia się smaków
Taste Therapyudane i gorąco polecamy przepis. Składniki: Ciasto - 300g bezglutenowej mąki. Użyłam mix Schaer - 3 jajka - 45 ml gorącej wody - 2 łyżki oliwy - szczypta soli Farsz - 50 dag kapusty kiszonej - olej - 500g pieczarek - cebula - sól, pieprz, liść laurowy, tymianek Sposób przygotowania: Farsz Kapustę kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, dolewamy niewielką ilość wody ( pół szklanki) i dusimy(...)przez około pół godziny. Pieczarki myjemy, kroimy i smażmy na maśle. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na złoty kolor. Dodajemy pieczarki i odsączoną kapustę. Całość smażymy przez około pół godziny. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru według uznania. Odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy sól, jajka i wodę i zagniatamy ciasto. Jeśli
Pan i Pani Smith w kuchnitych co chcą zrzucić nieco kilogramów. 2-3 marchewki 2 pietruszki kawałek korzenia selera 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka kawałek kapusty włoskiej 2 łyżki oliwy sól świeżo mielony pieprz 1 listek laurowy kilkanaście ziarenek kolorowego pieprzu 1 łyżka przyprawy warzywnej 1,5-2 litry bulionu warzywnego lub wody Zetrzeć(...)czym dodać posiekany czosnek i starte warzywa,smażyć przez chwilę mieszając kilkakrotnie. Następnie warzywa zalać bulionem,dodać przyprawy i gotować około 10-15 minut. W międzyczasie posiekać kapustę,seler naciowy, paprykę pokroić w kostkę. Dodać do zupy i gotować do miękkości warzyw ok. 15-20 minut uważając by nie rozgotować selera i papryki. Smacznego
Kolorowa kuchnia ElkiBardzo smaczna i szybka w przygotowaniu surówka do obiadu , z zielonych warzyw oraz owoców , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu . Składniki pół kapusty białej 1 jabłko zielone pół ogórka zielonego 3 łyżki oleju pęczek kopru świeżego szczypta soli szczypta pieprzu czarnego szczypta cukru Wykonanie Kapustę szatkuje bardzo cienko , następnie jabłko(...)oraz ogórka ścieram na tarce o średnich oczkach , dodaję do kapusty , koper siekam drobno , doprawiam do smaku , dodaje olej , następnie wszystko bardzo dokładnie mieszam i gotowe do podania . Smacznego
Mój SmakBardzo prosta i szybka do zrobienia zupka...zachciało nam się barszczu białego albo żurku..ale , nie miałam zakwasu żytniego, ale miałam kwas z kapusty kiszonej, więc powstała taka oto zupka..polecam..bo pyszna wyszła..ilość składników wedle własnego gustu..prawdę mówiąc to nawet nie wiem dokładnie ile czego dałam, bo było próbowane , dodawane i nic nie mierzone..po prostu wszystko(...)według własnego smaku.. biała kiełbasa susz warzywny cebula listek, ziele domowa vegeta musztarda chrzan śmietana kwas z kiszonej kapusty jajka majeranek, koperek Do garnka wlać wodę, włożyć białą kiełbasę .Dodać susz warzywny, pokrojoną cebulę i przyprawy.Gotować na wolnym ogniu.Pod koniec wyjąć kiełbaskę i pokroić w plasterki.Do garnka z zupą dodać chrzan, musztardę , kwas z kapusty,doprawić.Gotować
Moje domowe kucharzenierosół w wolnowarze, żeby móc zrobić kolejne zupy :))) Ale wróćmy do gołąbkowej prostej i pysznej zupy. Zupa gołąbkowa ( porcja spokojnie dla 5 osób ) 1 nieduża kapusta biała 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 litr rosołu 50 dkg mięsa mielonego 100 gram ryżu 500 ml sosu pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz do smaku Kapustę tniemy w kosteczkę . Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Do garnka dajemy cebulę i czosnek ( możemy całość podsmażyć na oleju – ja dodaję chochlę rosołu i duszę ) po chwili dodajemy mięso i całość podgotowujemy. Gdy mięso się ugotuje dodajemy pozostałe składniki oprócz
Kuchnia na wzgórzuKoniecznie musicie wypróbować ten przepis. Delikatna zupa z przepyszną kapustą i ryżem. Smak podkręca chilli chipotle wędzone od Skworcu Składniki 350 g wołowiny 5 cm korzenia imbiru 2 łyżki oleju 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 kora cynamonu 1 gwiazdka anyżu 1/2 łyżeczki chilli chipotle wędzone 100 g ryżu 3 główki kapusty pak choi sól, pieprz Przygotowanie(...)smażymy. Całość zalewamy bulionem, dodajemy sos sojowy, , doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy płomień. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 40 min, do momentu kiedy mięso zmięknie. Do zupy dodajemy pokrojoną kapustę oraz ryż i gotujemy do jego miękkości. Zupę do smaku doprawiamy solą i pieprzem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G Kitchenchyba najbardziej podstawowa wersja.W przygotowaniu czerwonej surówki jest pewien sekret....wiecie jaki? By zachowała swój piękny kolor należy ją zakwasić oraz gotować bez przykrywki. Składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty 1-2 kwaskowe jabłka 1 średnia cebula cytryna bądź ocet jabłkowy,ewentualnie spirytusowy sól,pieprz 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju Główkę kapusty przeciąć na pół,obrać,poszatkować. Zagotować wodę(...)połową soku z cytryny oraz łyżeczką soli - poszatkowaną kapustę wrzucić na wrzątek,gotować na wolnym ogniu ok 5 min bez pokrywki.Osączyć,wystudzić.Wymieszać ze startym na tarce o dużych oczkach jabłkiem i z poszatkowaną cebulą.Doprawić sokiem z cytryny,solą,pieprzem oraz cukrem - wlać olej i dokładnie wymieszać. Smacznego
Niespełnione zdolności kulinarneczęsto podaję do obiadu. Jest bardzo prosta i składa się tylko z kilku składników. Najlepiej przygotować ją co najmniej pół godziny przed podaniem i przechowywać w lodówce. 1 średnia kapusta pekińska 1/2 małej cebuli 1 średnia marchewka pęczek koperku 2,5 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka octu winnego 1/2 łyżeczki miodu 1 ząbek czosnku szczypta pieprzu szczypta(...)soli Kapustę drobno posiekać w poprzek. Zostawić biały głąb. Cebulę pokroić w jak najdrobniejszą kostkę. Wymieszać z kapustą, posolić i odstawić na ok. 15 minut. Marchew utrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do surówki. W szklance wymieszać majonez, jogurt, wyciśnięty czosnek, miód i ocet. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać łyżką. Koperek drobno posiekać i dodać
BullioPrezentuję pożywną sałatkę lunchową. Lekka, krucha kapusta pekińska w połączeniu z chrupiącą rzodkiewką, maślanym awokado, odżywczymi pestkami dyni, aromatyczną oliwą i ulubionymi przyprawami musi smakować wyśmienicie. Warzywa i zdrowe tłuszcze (w tym wydaniu awokado, pestki dyni, oliwa) to bardzo zdrowa kombinacja. Takiego lunchu w pracy pozazdroszczą Wam współpracownicy, takim obiadem w domu ucieszysz rodzinę. Polecam podać/spożywać z chlebkiem(...)siemienia lnianego, kromką dobrego chleba lub bez niczego. Uwielbiam! Składniki na jedną porcję: 1/2 główki organicznej kapusty pekińskiej, 1/3 szklanki plasterków białej rzodkwi, 1/2 awokado, 1,5 łyżki zmielonych pestek dyni, 1 łyżka oliwy extra virgin, ulubione przyprawy (u mnie: suszony koperek, suszona natka pietruszki, sól, pieprz ziołowy, czarnuszka). Wykonanie: Kapustę kroimy i umieszczamy w misce lub pojemniku na lunch
Jeść, by żyć w zdrowiuwielką. Bigos jemy w święta i w zwykłe dni bo zawsze gotuję wielki gar i część pakuję do słoików żeby mieć go w zapasie. Najczęściej gotuję bigos tylko z kapusty kiszonej, oczywiście z dodatkiem różnych mięs, kiełbas i przypraw. Lubię bigos dobrze kwaskowy więc nie zapominam o grzybach suszonych , winie i wędzonych śliwkach bo te wszystkie dodatki zawsze bardzo podkręcają(...)smak. Ale czasami mam ochotę na nieco inny rodzaj tego dania więc mieszam kapustę kiszoną ze słodką a całość zaprawiam koncentratem pomidorowym i doprawiam bardziej na ostro. Spróbujcie tej wersji bo naprawdę jest pyszna. Wiem, że ile domów tyle odmian bigosu, ale to zawsze coś więcej niż zwykła duszona kapusta . Każda gospodyni ma na to danie swój własny pomysł
Smaczna PyzaSkładniki: -4 piersi z kurczaka -pół kapusty pekińskiej -pół kilo grubych frytek prostych lub falowanych -200 g. tartego sera żółtego -4 łyżki majonezu -4 łyżki śmietany 18% -4 łyżki ketchupu -przyprawa go kebabu -sól -pieprz -olej do smażenia Sposób przygotowania: Kapustę pekińską kroimy w paski. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kebaba i podsmażamy na oleju. Frytki smażymy(...)oleju na złoty kolor. Przygotowujemy sos. Mieszamy ze sobą majonez, śmietanę i ketchup. Doprawiamy solą i pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Na dnie kapusta pekińska. Następnie usmażone frytki i mięso. Polewamy sosem i posypujemy serem. Ser posypujemy delikatnie przyprawą do gyrosa. Podpiekamy w piekarniku od góry by ser się roztopił i zarumienił. Smacznego
Magia jedzenia.