kapustą - 19268 przepisów (strona:554/1285)

Sałatka Gyros + film 210

przygotowaniu sałatka warstwowa gyros. Dzięki poszczególnym warstwom, sałatka zyskuje  niepowtarzalny smak i zachwyci każde, nawet najbardziej wymagające podniebienie. składniki na 6 porcji podwójna pierś z kurczaka 1/2 główki kapusty pekińskiej 2 czerwone cebule 1 puszka kukurydzy 6 średnich ogórków konserwowych 150 g majonezu 100 g keczupu 2 łyżki oleju 3 łyżki przyprawy do gyrosa przepis Kurczaka kroimy na niewielkie(...)około 5 minut do momentu aż mięso uzyska złoty kolor, od czasu do czasu mieszamy, zdejmujemy z ognia i studzimy. Ogórki konserwowe kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy a kapustę pekińską szatkujemy. Wszystkie składniki sałatki układamy warstwowo - kurczaka, cebulę, keczup,odsączoną z zalewy kukurydzę, ogórki, majonez, kapustę pekińską. Gotową sałatkę wstawiamy na pół godziny do lodówki aby wszystkie składniki się

Smakowite Dania
Gołąbki bez zawijania 194

mamy do przygotowania rodzinny obiad - bo dużo ich wychodzi, więc wszyscy się najedzą do syta. Smacznego!   Składniki: 1 kg mielonego mięsa 1 woreczek ugotowanego ryżu pół główki małej kapusty 1 cebula 2 jajka 3-4 łyżki kaszy manny sól, pieprz do smaku olej do smażenia 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego natka pietruszki Wykonanie: Kapustę siekamy drobno, solimy i odstawiamy(...)puści soki, a następnie odciskamy z nadmiaru soku. Cebulę kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy ugotowany ryż, kapustę, cebulę, mięso mielone, jajka, kaszę manną i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, i potem formujemy małe kotleciki i smażymy je z obu stron na rozgrzanym oleju. Do garnka o dłużej średnicy wlewamy ok. 2 szkl. wody

psgotujemy
Gołąbki z muticookera 214

multicookerze...jeszcze za bardzo nie jestem rozeznana w doborze odpowiedniego czasu gotowania,ale wystarczy sprawdzić..a pomału dojdę do wprawy i wtedy będę wiedziała co i jak.. 1 kapusta 50 dkg mięsa mielonego 10 dkg ryżu 1 cebula 1 jajko sól pieprz wegeta majeranek 1 słoiczek  przecieru pomidorowego listek, ziele śmietana  Z kapusty wyciąć głąby i sparzyć(...)oddzielić liście i ściąć zgrubienia.  Ryż ugotować. Do m ięsa mielonego  dodać jajko, ryż , przyprawy i wymieszać.N a liście kapusty kłaść farsz mięsny i zwijać. Tak przygotowane gołąbki ułożyć w misie multicookera,  dodać marchewkę , wlać wodę, przecier, dodać listek, ziele , wegete.U stawić program STEW i czas na 1 godzinę 40 minut..Na koniec dodać śmietanę

Moje domowe kucharzenie
Złoty rosół – król wszystkich zup. Jak ugotować idealny rosół z kurczaka 48192

chrząstki stawowe, kości – to mnóstwo kolagenu. Tłuszcz jest w tej zupie najlepszym nośnikiem smaku, dodatkowo pozwala na lepsze wchłanianie witamin z użytych do wywaru warzyw. Do wywaru nie używam kapusty włoskiej – zmienia ona zarówno kolor jak i smak wywaru . Rosół z kapustą jest bardziej słodki, ma specyficzny, charakterystyczny dla tego warzywa posmak i zapach. Zaleca się gotowanie warzyw kapustnych(...)przykrycia – żeby pozbyć się z nich nieprzyjemnych dla nosa olejków eterycznych. A rosół gotujemy pod przykryciem, więc cały zapach z kapusty zostaje. Staram się, żeby wszystkich warzyw w rosole było mniej więcej tyle samo. Niektórzy dodają do rosołu więcej marchwi – ja nie. Dla mnie rosół ze zbyt dużą jej ilością jest wyczuwalnie za słodki. Równe proporcje warzyw dadzą bardziej zbalansowany

Karo in the Kitchen
Kapuśniak po kijowsku 225

wywaru z warzyw 50 dag kapusty czerwonej 2 buraki marchew pietruszka kawałek selera tłuszcz cebula 1-2 łyżki mąki 2parówki cienkie 2/3 szklanki śmietany natka pietruszki sól pieprz czosnek cukier przyprawa do zup sok cytrynowy  Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać wrzącym wywarem, ugotować. Buraki oczyścić, umyć, upiec, obrać, zetrzeć na tarce(...)pokrajać w paseczki, podsmażyć, skropić wodą, udusić do miękkości. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, dodać mąkę, lekko zrumienić, połączyć z obranymi z osłonek i pokrajanymi w plasterki parówkami, kapustą, buraczkami, warzywami i śmietaną. Chwilę pogotować i doprawić do smaku. Przed podaniem posypać natka

Camilla w kuchni
Gołąbki z ziemniakami i mięsem mielonym 374

nadzieniem w gołąbkach. Prócz tradycyjnych gołąbków, niejednokrotnie publikowałam swoje inne propozycje. Dziś z wkładem mięsno- ziemniaczanym. Wyszły pysznie. Składniki: ½ kg ziemniaków ½ kg mielonego mięsa wieprzowego 2 cebule 1 główka kapusty  włoskiej 2 łyżki tłuszczu sól do smaku pieprz do smaku olej do pieczenia w formie Wykonanie: Z kapusty wyjąć głąby, po czym zaparzyć w osolonym wrzątku i odstawić. Ziemniaki(...)tarce i odcisnąć sok. Cebulę drobno posiekać  i zrumienić na tłuszczu. Do ziemniaków dodać zmielone mięso i cebulę. Następnie przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Na przygotowane liście kapusty nakładać farsz i formować gołąbki. Układać w przygotowanym naczyniu żaroodpornym, skropić olejem, posolić do smaku i upiec w piekarniku do miękkości

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka gyros 393

Sałatka gyros jest smaczna, pożywna i prosta w wykonaniu. Warstwowe sałatki wyglądają bardzo efektownie i ładnie prezentują się na stole. Składniki: 2 podwójne filety z kurczaka 1/2 średniej kapusty pekińskiej (można zastąpić sałatą lodową) 1 biała cebula 1 papryka czerwona 1 puszka kukurydzy konserwowej 5 korniszonów keczup majonez przyprawa gyros olej do smażenia Przygotowanie: Filety z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem(...)przyprawić przyprawą do gyrosa. Usmażyć je na złoty kolor a następnie gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i schłodzić. Odcedzić kukurydzę. Paprykę, cebulę, korniszony pokroić w kostkę. Kapustę pekińską pokroić w piórka. Do naczynia szklanego poukładać warstwami dodając pomiędzy ketchup i majonez: Najpierw kurczak, ketchup, ogórki, cebula,majonez, kukurydza, papryka, ketchup, kapusta pekińska i majonez. Wierzch posypać natką

Smaczne Potrawy
Kapuśniak po Karpacku 176

wywaru z mięsa 50 dag kapusty młodej 4 ziemniaki 2 łyżki ryżu 3 łyżki fasoli 3 łyżki keczupu 3 łyżki przecieru z moreli suszonych 2/3 szklanki białego wytrawnego wina sól pieprz przyprawa do zup  Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać wywarem, gotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do kapusty

Camilla w kuchni
krokiety z kurkumą i z kapustą z pieczarkami w nucie garam masala... 182

olej rzepakowy 2 łyżki, cukier 1 łyżka, sól morska 1/2 łyżeczki, kurkuma mielona Royal Brand 1 łyżeczka, woda zimna 1/2 szklanki, mąka pszenna typ 500 1,3/4 szklanki FARSZ: kapusta kiszona 1/2 kg, cebula 1 sztuka, pieczarki 1/2 kg, olej rzepakowy 1/4 szklanki, garam masala Royal Brand 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, cukier(...)oprócz kurkumy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dać do dzbanka blendera i dobrze z 2 minuty miksować, przelać do innego naczynia, dodać kurkumę i wymieszać, odstawić na 30 minut kapustę kiszoną drobno posiekać na desce, zalać wodą i ugotować do miękkości, pieczarki i cebulę zmiksować w pojemniku rozdrabniacza, dać na gorący olej i podsmażać do odparowania wody, dodać odlaną

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlet schabowy w cieście 149

Dzisiaj przez moja lodówkę przeszedł huragan . Wymiotło wszystko , puste półki .Znalazłam 3 kawałki schabu przygotowanego na kotlety , niestety tartej bułki brak, kapusta pekińska . Jak z tego zrobić coś do zjedzenia? Rano były naleśniki i zostało trochę ciasta naleśnikowego . Jedynie co mi pozostało to spróbować co wyjdzie jeśli zamiast tartej bułki , będzie ciasto naleśnikowe(...)porcje 3 kotletów schabowych 1 jajko 1 kefir 200g 1 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól,pieprz do smaku  oliwa do smażenia Sałatka kapusta pekińska średnia 1 cebula sos ( 2 lyżki oliwy ,sól,pieprz do smaku, 1/2 łyżeczki cukru, ocet balsamiczny - wymieszać) Sposob wykonania Z jajka ,kefiru, mąki,i proszku do pieczenia zrobić ciasto gęste. Kotlety

Eli Gotowanie
Pekińska z pieczarkami 356

Jeśli nie mam pomysłu na warzywo do obiadu , to robię sałatkę z kapusty pekińskiej i pieczarek. Szybko i smacznie. Składniki połowa główki kapusty pekińskiej 10 pieczarek 1 cebula 1 łyżeczka musztardy jogurt lub śmietana 1 łyżka oleju do smażenia Pieczarki i cebule pokroić w paski i lekko podsmażyć . W granicach 2 minut.Pekińską pokroić w poprzek w drobne paski Pokrojona(...)kapusta i pieczarki z cebulą (już podsmażone) Dodaje jogurt wymieszany z musztardą .Szczypta soli i pieprzu . Całość dokładnie mieszamy. Efekt końcowy. Zdarza mi się doprawić 1 łyżką sosu sojowego ciemnego

Eli Gotowanie
Zrazy gryczane 219

sosem grzybowym.  Właśnie takie tu opiszę    Składniki na 4 porcje 1/2 kl kaszy 10dkg grzybów suszonych ( ostatecznie mogą być pieczarki) 1 duża cebula  20 dkg kapusty ( może być kiszona lub zwykła , ja dałam pekińską) 1 łyzka bułki tartej sól,pieprz do smaku 1 szklanka mąki  2 jajka Wykonanie Grzyby ugotuję ,pod koniec gotowania dodaję pokrojoną(...)kapustę . Cebulę kroję i smażę na rozgrzanej patelni . Do cebuli dodaje odcedzone i pokrojone grzyby z kapustą . Farsz mieszam doprawiam solą i pieprzem ,dodaje bułkę tartą i jeszcze raz dokładnie mieszam . Kaszę gryczaną płucżę  gotuje do miękkości w dobrze osolonej wodzie - mysi być całkiem rozklejona - Jak już jest taka to ją miksuje lub blęderuje  tak aby była

Eli Gotowanie
Zupa kapuściana. 177

naprawde ekspresowo. Kiedys świat obiegła pewna zupa odchudzająca - to nie ta, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby ją ugotować. Składniki; 20 dag wędzonego boczku pół główki białej kapusty 1 marchew 4 ziemniaki sól,pieprz ziele angielskie, liść laurowy przyprawa uniwersalna 1 łyzka (kopiasta) przecieru pomidorowego Boczek opłukać i zalać wodą. Marchew obrać, pokroić w kostkę dodac do garnka. Dorzucić(...)ziele i liśc laurowy, kapustę poszatkować i również dodać do zupy. Ziemniaki obrać pokroić w kostke. Kiedy kapusta będzie już prawie miękka dodajemy wtedy ziemniaki. Doprawiamy do smaku solą pieprzem, przyprawą i gotujemy do miękkości. Boczek wyjąc z zupy i pokroić w kosteczke i znów dodać do zupy. Na samym końcu w zupie rozprowadzić przecier pomidorowy. Wrzucić kilka listków świeżej

Radość kipiąca uśmiechem.
Kapuśniak Afrodyty 223

wywar mięsny 1,5 L · kapusta biała 60 dag · tłuszcz · mąka pszenna 1-2 łyżki · papryka konserwowa 2-3 strąki · śmietana 18 proc 1/2 szkl · rum 2 łyżki · sól · pieprz · cukier  Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usunąć głąb i grube nerwy, zalać wywarem, ugotować. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć lekko rumieniąc. Połączyć z kapustą, z papryką konserwową

Camilla w kuchni
Surówka z białej kapusty. 251

Uwielbiam surówki, a zwłaszcza te, które przypominają mi mój dom rodzinny. Pamiętam, że zawsze do obiadu były smacznie i kolorowo przyrządzone. Jedną z takich surówek jest surówka z białej kapusty. Dziś zdjęcia i przepis nadesłała do mnie moja mama, której dziękuję za wspieranie mnie i pomoc w pomysłach do mojego bloga. Składniki: mała główka białej kapusty, 1 cebula, 2 marchwie(...)garść natki pietruszki lub koperku, sól, kwasek, łyżeczka cukru, pieprz, olej. Przygotowanie: Kapustę, pietruszkę i cebulę pokroić. Marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać sól i kwasek, wygnieść. Dodać cukier, trochę pieprzu oraz polać lekko olejem. Wymieszać.  Smacznego

W kuchni u Moniki

Proponowane wyszukiwania