Kapusta stożkowa jest łatwiejsza w uprawie i lepiej się przechowuje niż pekińska, bardzo dobrze znosi transport. Jej liście są bardziej kruche i soczyste niż np. liście kapusty zwykłej. Ma lekko słodkawy smak. Użyłam jako składnik surówki i dania typu stir-fry . Dobrze sprawdza się również jako dodatek do sałatek, zapiekanek, można ją również ugotować na parze (wystarczy kilka minut). Kapusty
Qlinarnie i QlinarniePyszna aromatyczna surówka z kapusty, do obiadu w sam raz. Bardzo lubię taka surówkę np: na kanapkę z szynką, smakuje wyśmienicie. Przepis dodaję do akcji Błyskawiczny Piątek. Zapraszam :) Składniki: 1/4 malutkiej główki słodkiej kapusty 1 cebula malutki pęczek szczypiorku, pietruszki i koperku 2 małe marchewki sól, pieprz do smaku 2,3 łyżki dobrej oliwy 1/2 łyżeczki cukru(...)łyżka octu Wykonanie : Kapustę myjemy i szatkujemy.Marchewkę, cebulę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.Włoszczyznę myjemy i drobno kroimy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i przyprawiamy do smaku, solą, pieprzem, cukrem, octem i oliwą, dobrze wszystko mieszamy i odstawiamy na kilka minut do przegryzienia smaków. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilirodziny kapustowatych. Wbrew nazwie, moim zdaniem, ani nie smakuje jak rzepa ani jak brokuł, choć jeśli miałabym doszukiwać się podobieństwa, to stawiam na brokuła. To taka przyjemnie gorzkawa sałato-kapusta. :) Najbardziej popularne zestawienie, z którym się spotkałam, to friarielli zasmażane z czosnkiem i ostrą nutą papryczki ze smażoną kiełbaską. Takie połączenie trafia często do zupy, na pizzę, czy do środka(...)bułki", którą dzisiaj Wam proponuję. Ryzykowne posunięcie skoro nie da się zdobyć głównego składnika... ale uwierzcie, że w zastępstwie świetnie sprawdzi się zwykła kapusta, włoska kapusta. czy szpinak. Składniki na ciasto, które trzeba przygotować 2 godziny wcześniej, by ładnie wyrosło: 700 g mąki 1 jajko 20 g drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek płaską łyżeczkę soli 500 ml letnie wody
Pichceniomaniaskładniki: 1/2 kapusty białej lub włoskiej 1 papryka 1 cebula opcjonalnie: natka pietruszki wykonanie: Paprykę kroimy w cienki słupki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kapustę drobno szatkujemy. Natkę pietruszki siekamy. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy. Polewamy sosem. składniki na sos: 3 łyżki octu jabłkowego Jamar 3 łyżki oliwy 1 łyżka miodu 3 ziarna ziela angielskiego, rozmiażdżonego w moździerzu
Domowy Smak JedzeniaSkładniki : 1 mała czerwona kapusta 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka kminku sól pieprz mielony 2-3 łyżki oleju ocet jabłkowy Sposób wykonania : K apustę poszatkuj, wsyp do garnka, zalej wodą , dodaj kminek, listki laurowe, ziele angielskie, gotuj przez około 15-20 minut, aż kapusta będzie miękka. Następnie kapustę odcedź, dodaj olej, dopraw do smaku
Przepisy i porady kulinarneZaskakujące połączenie czerwonej kapusty i jabłek. Składniki 4 szt jabłek (u nas Jonagold) 1 mała główka czerwonej kapusty (400-450 g) 100 g masła 1 cebula 50 ml czerwonego octu winnego 1,2 l bulionu wołowego 20 ml soku z cytryny koperek opcjonalnie kwaśna śmietana sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Masło rozpuszczamy(...)garnku, podsmażamy posiekaną cebulę, do momentu zeszklenia. Połowę jabłek kroimy w dużą kostkę (usuwamy tylko gniazda nasienne), dodajemy do cebuli, smażymy 5 min. Kapustę siekamy, wrzucamy do garnka, smażymy razem 5 min, podlewamy octem, doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Całość zalewamy gorącym bulionem, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy przez kwadrans pod przykryciem. Pozostałe jabłka obieramy, ścieramy
R'n'G Kitchenjako zupa lub jako danie jednogarnkowe. 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1/2 pora, cebula, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, 600 g żeberek wędzonych, 500 g kapusty kiszonej, szczypta cukru, 4 ziemniaki (najlepiej typu A sałatkowe) Włoszczyznę umyć, obrać, odłożyć 1/2 marchewki. Resztę włoszczyzny włożyć do garnka, dodać żeberka, przyprawy, zalać wodą i gotować do miękkości żeberek(...)Wywar przecedzić, żeberka odłożyć. Włoszczyznę można wykorzystać do zrobienia sałatki. Kapustę kiszoną pokroić (o ile jest zbyt kwaśna, można ją wypłukać). Do gorącego wywaru włożyć kapustę i gotować około 10 minut. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Zalać gorącą wodą i gotować do miękkości, ale nie rozgotować. Pozostawioną marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki, marchewkę i podzielone
królestwo garówhansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Farsz: 300g pieczarek Połowa białej kapusty Masło, smalec do smażenia Duża cebula Majeranek, kmin rzymski Sól, świeżo mielony pieprz czarny Olej do smażenia krokietów Przygotowanie; Pieczarki podsmażyć na maśle klarowanym. U mnie część zblendowanych, część(...)plasterkach. Kapustę drobno posiekać, sparzyć wrzątkiem. Następnie na 2-3 łyżkach smalcu podsmażyć z drobno posiekaną cebulką dołożyć sparzoną kapustę oraz pieczarki, lekko podlać wodą lub bulionem, doprawić świeżo mielonym pieprzem, solą. Dodać majeranek oraz nieco kminu rzymskiego. Dusić razem do miękkości i odparowania płynu. Wystudzony farsz układać porcjami na naleśnikach. Każdy naleśnik zrolować, maczać w jajku i obtaczać
W garach u GosiSuper zdrowa i pyszna suróweczka np. do obiadu. Składniki: pół średniej kapusty pekińskiej pół ogórka sałatkowego pół średniej cukinii 2 pomidory 1/4 papryki czerwonej 4-5 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżka octu balsamicznego pół łyżeczki ziół prowansalskich sól,pieprz Przygotowanie: Warzywa myjemy i osuszamy.Ogórka i cukinię obieramy ze skórki.Kapustę drobno siekamy,przekładamy do miski.Ogórka i cukinię kroimy(...)paprykę w paseczki,przekładamy do pozostałych warzyw i mieszamy.Robimy sos:mieszamy ze sobą wszystkie składniki i polewamy surówkę.Mieszamy i odstawiamy na min. 1 godz aby cukinia i kapusta zmiękły.Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarnePaździernik, to najlepszy miesiąc na kieszenie kapusty. Kapusta podczas kiszenia poddawana jest naturalnemu procesowi fermentacji mlekowej. Kwas mlekowy konserwuje kapustę i dzięki niemu może być długo przechowywana. Czytaj więcej
Przepisy KulinarneSzybki bigos z kiszonej kapusty z indykiem i dynią. Dodanie dyni miało być eksperymentem a jak się okazało było całkiem dobrym pomysłem, bo danie wyszło naprawdę bardzo smaczne. Można podawać je z pieczywem lub tłuczonymi ziemniakami i właśnie w tej drugiej wersji smakuje nam najbardziej. Mam jeszcze w zanadrzu kilka dyń więc z pewnością pojawią się niedługo kolejne przepisy(...)dyniowe, które zasmakowało nam równie bardzo jak marchewkowe. Jeśli jeszcze takiego nie robiliście to koniecznie spróbujcie. Przepis niedługo na blogu :) Składniki dla 3-4 osób: 0,5 kg kiszonej kapusty 300 g obranej dyni (u mnie masłowa) 400 g piersi z indyka 1 duża cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki puree dyniowego (można pominąć) słodka czerwona paryka, kminek, kurkuma
Ze smakiem i z pasjąPaździernik, to najlepszy miesiąc na kieszenie kapusty. Kapusta podczas kiszenia poddawana jest naturalnemu procesowi fermentacji mlekowej. Kwas mlekowy konserwuje kapustę i dzięki niemu może być długo przechowywana. Czytaj więcej
Przepisy KulinarnePrzepis dostałam od mamy mojego męża i już z nami zostanie, gdyż ta sałatka nam bardzo zasmakowała :) Składniki: 1 kg buraków 1 kg białej kapusty 2 średnie cebule Zalewa: 0,5 szklanki octu 1,5 szklanki wody 1 łyżka soli 1 szklanka cukru Sposób przygotowania: 1. Buraki myjemy i gotujemy w skórce, obieramy dopiero po ugotowaniu. Następnie ścieramy na tarce(...)dużych oczkach i przekładamy do dużej miski. Białą kapustę cienko siekamy i dodajemy do buraków. Cebulę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z burakami i kapustą. Składniki zalewy zagotowujemy, wlewamy do warzyw i całość mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie wkładamy do czystych słoików, zalewamy pozostałą zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy 15-20 minut. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachtaką aurę. Jeszcze można przy okazji dogrzać się piekarnikiem... Składniki: 2 duże papryki 2/3 szklanki kaszy gryczanej 1 mała cebula 100 g wędzonego boczku 5 pieczarek mały kawałek białej kapusty, posiekanej 2 ząbki czosnku przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu, sól, pieprz, zioła do pizzy 1 łyżka oleju 100 g wędzonego żółtego sera Kaszę ugotować w osolonym wrzątku. Na patelni rozgrzać(...)łyżkę oleju, wrzucić posiekaną cebulę, pokrojony w kostkę boczek i obsmażyć. Dodać obrane i pokrojone w kostkę pieczarki, dalej smażyć. Dodać posiekaną kapustę oraz zmiażdżony czosnek i po kilku minutach smażenia wlać nieco wody. Dusić całość aż kapusta będzie miękka a płyn wyparuje. Doprawić do smaku, dodać zioła, wymieszać z ugotowaną kaszą. Papryki przeciąć wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne
Czerwień i błękitselera 1 marchew 1 pietruszka (korzeń) szczypta lubczyku sól,pieprz zupa 3 ugotowane buraki 2 łyżki masła 200 g ugotowanej białej fasoli 1/8 niewielkiej główki kapusty 1 marchew 4-5 niewielkich ziemniaków kawałek korzenia selera 1 pietruszka (korzeń) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku(...)plastry. Całość smażymy przez dwie minuty, często mieszając, a następnie zalewamy mięsnym bulionem. Po zagotowaniu bulionu z warzywami dodajemy do niego pokrojone w kostkę ziemniaki, drobno posiekaną kapustę, ugotowane, (wcześniej obrane ze skórki) i pokrojone w talarki buraki, oraz fasolę. Wszystko gotujemy do czasu aż ziemniaki i kapusta będą miękkie, następnie d odajemy słodką śmietanę, solimy, pieprzymy
Miód i pieprz