przepis i zrobić trochę mniejsze chlebki, czyli duże bułki z nadzianiem dość polskim. Wyszły bardzo dobre i będę do nich wracać SKŁADNIKI NA FARSZ: 250 g boczniaków 100 g kapusty kiszonej 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 jajka tymianek sól pieprz masło Ugotować kapustę do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle, dodać pokrojone grzyby, kapustę i resztę
harrisamielone bo podobnie się je robi. SKŁADNIKI: 1/2 szklanki ryżu 1/2 szklanki soczewicy czerwonej 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 duża cebula 200 g pieczarek 200 g kiszonej kapusty 2 jajka sól pieprz kolendra kminek 1 łyżka lnu papryka ostra masło bułka tarta Ryż, kaszę i soczewicę gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę pokrojoną w kostkę przesmażamy na maśle dodajemy pokrojone pieczarki(...)sól pieprz i razem smażymy. Kapustę gotujemy do miękkości. Do ugotowanego: ryżu, soczewicy i kaszy dodajemy pieczarki i kapustę. Przyprawiamy resztą składników, dokładnie mieszamy żeby wszystko dobrze się połączyło. Foremki smarujemy masłem wysypujemy bułką tartą i wkładamy masę. Pieczemy ok 40 minut. Ja do kotlecików podałam barszcz czerwony
harrisaskładnikiem był jarmuż - doskonałe źródło wielu wartości odżywczych. W sumie to mało znana roślina, ale warto go poznać i polubić. Nasz organizm będzie nam wdzięczny. 1-2 główki młodej kapusty (w zależności od wielkości) kości schabowe lub żeberka (wg uznania) kiełbasa (ilość wg uznania) 1-2 cebule 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 pęczka koperku 50g jarmużu (oczyszczonego i umytego(...)uznania; polecam Roleski ) papryka w proszku (wg gustu, idealnie sprawdzi się wędzona) sól, pieprz Dodatkowo: olej Ugotować wywar z kości lub żeberek (w osolonej wodzie). Dodać poszatkowaną kapustę, pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, selera), listki laurowe i ziele angielskie. Całość lekko doprawić solą, pieprzem i papryką. W międzyczasie mięso oddzielić od kości i dorzucić do kapusty. Cebulę z kiełbasą podsmażyć
Di gotujeDzisiaj szybki obiadek z kawałkiem mięsa. Plastry karkówki obsmażone i zapieczone z kapustą, cebulą, czosnkiem i jabłkami. Można to przygotować w pojedynczych niewielkich foremkach, każdą porcję osobno. Można także w większej formie zapiec kilka porcji. To danie idealnie nadaje się do odgrzania na drugi dzień, więc jest dobrą propozycją dla tych, którzy obiad przygotowują dzień wcześniej. Składniki na 1 porcję(...)średnie plastry karkówki 1 szklanka posiekanej białej kapusty 1 średnia cebula 1 większy ząbek czosnku sól, pieprz, majeranek 3 łyżki masła 1 średnie jabłko Karkówkę opłukać, osuszyć i zbić lekko tłuczkiem do mięsa. Przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i majerankiem. Odstawić na minimum godzinę do lodówki. Cebulę obrać i pokroić na półplasterki. Czosnek obrać i posiekać. Jabłko opłukać, wyciąć gniazdo
Codzienna kuchnia niecodziennaZimowa porcja witamin do obiadu Składniki - kapusta kiszona 0.5 kg z marchewką - 1 cebula - natka pietruszki - 1 łyżeczka miodu lub 0.5 łyżeczki cukru - pieprz - olej Sposób przygotowania 1. Kapustę opłukać i osączyć na sicie dobrze odcisnąć wodę 2. Cebulę pokroić w kostkę dodać do kapusty,dać miód lub cukier pokrojoną natkę pietruszki morze być mrożona dodać pieprz i olej
W królestwie smaków Beatysmaku łyżeczka papryki słodkiej 1 puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka przyprawy do pizzy 1 łyżka octu balsamicznego olej Farsz warzywny: 3 liście kapusty pekińskiej lub kawałek kapusty białej albo włoskiej 1 czerwona papryka 1/2 młodej cukinii 1 puszka pomidorów 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 g dyni (po obraniu) 3 ząbki(...)Doprawić octem, solą, cukrem i pieprzem. Farsz warzywny: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Pod koniec dodać posiekany czosnek. Następnie dodać starte na drobnej tarce dynię i cukinię, poszatkowaną kapustę i pokrojoną w kostkę paprykę. Wlać pół szklanki wody i dusić do miękkości. Dodać pomidory, koncentrat, ocet, zioła i paprykę. Gotować kilkanaście minut aż płyn nieco zgęstnieje. Dodać posiekaną natkę
Czerwień i błękitKapusta pekińska to bardzo uniwersalne warzywo, równie dobrze smakuje podana na zimno jak i na ciepło jako surówka i jako dodatek do sałatek. Łatwo dostępna o każdej porze roku i bardzo wdzięczna w przygotowaniu. U mnie w menu pojawia się co najmniej raz w tygodniu i staram się aby była za każdym razem chociaż troszkę inna, a zmieniając dodatki można(...)uzyskać naprawdę smaczny efekt. Polecam :) Składniki - mała kapusta pekińska ( lub pół większej ) - 2 pomidory - 1 mały ogórek zielony - 4-5 szt. rzodkiewek - oliwa z oliwek - 1 łyżeczka ziół toskańskich - 1 łyżeczka pomidorów suszonych w płatkach - sól, pieprz do smaku Wykonanie Kapustę drobno szatkuję, pomidory kroję w większą kostkę, ogórka i rzodkiewki w półplasterki. Dodaję zioła i przyprawy. Odstawiam na chwilkę
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki: -porcja rosołowa -3 mniejsze marchewki -6 ziemniaków -0,5 kg. kapusty kiszonej -przyprawy (kucharek, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy) -25 g. margaryny -1 łyżeczka mąki Sposób przygotowania: Porcje rosołową wkładamy do garnka, zalewamy wodą i stawiamy na średnim ogniu. Kiedy woda się zagotuje dodajemy kucharek, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy tak ok. 30 minut. Następnie dodajemy(...)pokrojone w kostkę ziemniaki, startą na grubych oczkach marchewkę i na koniec kapustę kiszoną. Musimy gotować naszą zupę aż ziemniaki i kapusta nie zrobią się miękkie. Pod koniec gotowania sprawdzamy smak naszej zupy i w razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec robimy zasmażkę. Margarynę roztapiamy na patelni i podsmażamy mąkę. Potem wlewamy to do zupy i energicznie mieszamy
Magia jedzenia.Składniki: -placki pszenne Tortilla -pierś z kurczaka -kapusta pekińska -pomidor -ogórek -marchewka -jogurt naturalny -majonez -czosnek -przyprawy do piersi (sól, pieprz, oregano, bazylia,czosnek) Sposób przygotowania: Piersi myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w poprzek na płaty ok. 1 cm grubości. Przyprawiamy i smażymy na patelni do grillowania. Kapustę pekińską kroimy w paski. Pomidora i ogórka kroimy w plastry. Marchewkę(...)trzemy na tarce na grubych oczkach. Do tortilli przyrządzamy sos czosnkowy. Przepis znajdziecie tutaj. Placki tortilli przyrządzamy według instrukcji na opakowaniu. Ciepły placek smarujemy sosem. Następnie kładziemy kapustę pekińską, pomidora, ogórka i kawałki kurczaka. Całość polewamy sosem. Placek składamy z dołu, z prawej i lewej strony. Smacznego
Magia jedzenia.spróbowaniu wędzonego pasztetu z kaszą jaglaną, grzybami leśnymi, kiszoną kapustą i suszonymi pomidorami nie zjecie już nigdy innego, a tym bardziej mięsnego pasztetu. Rewelacja! Wilgotny i cudownie pachnący. Połączenie tylu składników dało niesamowity smak. Z pewnością zaskoczycie najbliższych jak i zapewne siebie samych. Składniki: 100 g kaszy jaglanej 250 g kiszonej kapusty garść suszonych leśnych grzybów 2 cebule(...)grzyby. Odcisnęłam je i dodałam do cebuli wraz z papryczką chilli. Wrzuciłam też pokrojone wędzone śliwki. Wsypałam przyprawy: sól, pieprz, kminek, cukier i wędzoną papryczkę. Następny składnik to kiszona kapusta. Ona również powędrowała do garnka. Kolej na suszone pomidory. Najlepiej domowe i własnoręcznie zrobione. Wszystko zalałam przecierem pomidorowym. Gdy wszystko się podsmażyło i zmiękło zblendowałam składniki na gładką masę
potrawyregionalneSzybka, smaczna i zdrowa surówka z kapusty kiszonej. Składniki: 500 g kapusty kiszonej 2 marchewki 1 cebula 1 jabłko oliwa sól, pieprz cukier do smaku Kapustę dobrze odcisnąć, jeśli jest mocno kwaśna przepłukać wodą i jeszcze dobrze odcisnąć. Pokroić, żeby nie była zbyt długa. Marchewkę i jabłko obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę
talerz przyjemnościłyżce oleju z odrobiną soli. Następnie dodać ajwar i chwilę dusić. Ugotowany makaron dodać do sosu i wymieszać. Podawać z pulpecikami i ulubioną surówką (ja podałam z kiszoną kapustą). Surówka składniki na 2 porcje: 200 g kiszonej kapusty (niekwaszonej) 1/2 małej czerwonej cebuli 1 mała marchewka 1 łyżka oleju rzepakowego sól pieprz szczypta cukru Przygotowanie: Kapustę drobniej pokroić, dodać
Fabryka pomysłówSkładniki filet z udek kurczaka, 500g kapusta biała, 1/2 małej główki papryka czerwona, 1 szt ziemniaki, 5 szt cebula, 1 duża szt bulion drobiowy, 1 litr kminek mielony, 1 łyżeczka cząber suszony, 1 łyżeczka papryka słodka, 1/2 łyżeczki pieprz i sól, do smaku olej, do smażenia Przygotowanie Cebulę siekamy w pióra. Mięso, ziemniaki i paprykę kroimy w średnią kostkę. Kapustę(...)szatkujemy, ale nie za drobno. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, szklimy. Dodajemy mięso, smażymy, aż ładnie się zarumieni, dorzucamy paprykę. Smażymy 5 minut. Całość zalewamy bulionem, dodajemy ziemniaki i kapustę. Dusimy na małym ogniu około 20 minut, aż wszystko będzie miękkie. Pod koniec duszenia rondel odkrywamy, aby bulion trochę odparował, dodajemy wszystkie przyprawy, za wyjątkiem soli i pieprzu. Po zdjęciu
Gotowanie moimi oczamiJeżeli macie ochotę na konkretną rozgrzewającą zupę to polecam dzisiejszy przepis. Kapuśniak z mięsem i pieczarkami z powodzeniem zastąpi cały obiad. Składniki: 500 g szynki wieprzowej 250 g kiszonej kapusty 250 g pieczarek 1 mały seler 1 duża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula kilka suszonych grzybów 3 średnie kremowe ziemniaki 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka(...)kminku sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanej natki Kapustę lekko przepłukać, jeśli jest za kwaśna, włożyć do garnka wraz z kminkiem i grzybami, zalać 1,5-2 szklankami wody i gotować do miękkości. Mięso umyć, pokroić w kostkę, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do drugiego, nieco większego garnka, wypełniając go do 2/3 zimną
Czerwień i błękit