Kapusta czerwona jest zdrowa i pyszna, dlatego nie wyobrażam sobie aby nie zajęła honorowego miejsca wśród domowych przetworów. Swój kolor zawdzięcza antocyjanom, czyli najsilniejszym przeciwutleniaczom. Jest wyjątkowo bogata w witaminę B1. Składniki: 1 kg czerwonej kapusty 30 dag kwaśnych jabłek 1 por Składniki na zalewę: 1 łyżka soli 2 łyżki cukru 3 goździki 1 łyżeczka kwasku cytrynowego 1 litr wody(...)Wykonanie: Kapustę, pora drobno poszatkować i wymieszać z startymi jabłkami. Wymieszać dokładnie i przełożyć do wyparzonych słoików. Z podanych składników zagotować zalewę. Napełnić słoiki gorącą zalewą, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez 20 minut
Tradycyjna KuchniaMniam...pyszny bigosik z młodej kapustki.. 1 główka kapusty młodej 1-2 marchewki 1 jabłko 50 dkg kiełbasy bulion sól, pieprz listek laurowy, ziele angielskie 2 łyżki koncentratu pomidorowego koperek Kapustę i marchewkę pokroić , wrzucić do gorącego bulionu . Na patelni podsmażyć pokrojoną kiełbasę, jabłko .Dodać do bigosu,dodać przyprawy.Gotować , aż kapusta będzie miękka. Na koniec dodać koncentrat
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 1 kg kiszonej kapusty 1 cebula 1 kwaśne jabłko 1,5 łyżki masła kilka suszonych śliwek 25 dag grzybów leśnych lub pieczarek 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 10 ziaren świeżego pieprzu sól Przygotowanie Kiszoną kapustę przepłucz, posiekaj na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, wlej 2 szklanki(...)wody. Duś pod przykryciem przez 15 minut, Grzyby pokrój i zeszklij z posiekaną cebulą na maśle. Dodaj do kapusty. Jabłko zetrzyj na tarce, śliwki pokrój i wrzuć do garnka. Dolej 1 szklankę wody, dodaj sól i duś na małym ogniu przez 40 minut. Pamiętaj, aby co jakiś czas mieszać drewnianą
KukuleczkiUwielbiam młodą kapustę, mogłabym ją wcinać cały rok. Dlatego z utęsknieniem zawsze czekam na moją ukochaną wiosnę. Składniki 1 młoda kapusta 1 kg 1 pęczek koperku sól odrobina pieprzu 0,5 szklanki zimnej wody 3-4 łyżki masła 1 łyżka octu jabłkowego Przygotowanie: Kapustę pozbaw odstających liści. Główkę poszatkuj, przełóż do garnka i zalej
KukuleczkiSkładniki: 3 skrzydełka z kurczaka 250 g kiszonej kapusty 250 g pieczarek 1 mały seler 1 duża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula kilka suszonych grzybów 3 średnie kremowe ziemniaki 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka kminku sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanej natki Kapustę lekko przepłukać, jeśli jest za kwaśna, włożyć(...)Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem. Po 10 minutach wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać posiekaną natkę i ugotowaną kapustę wraz z pozostałym wywarem. Mięso można obrać ze skóry i kości i dodać do kapuśniaku. Gotować jeszcze chwilę, by smaki połączyły się, dodać sól i pieprz do smaku. Zupę podawać
Czerwień i błękitSkładniki: 1 ciasto francuskie kapusta kiszona 400 g pieczarki 500 g 2 cebule 1 jajko przyprawy: vegeta natur, pieprz, sól, papryka słodka i ostra - wg uznania siemię lniane do posypania wierzchu klarowane masło Wykonanie: Kapustę przepłucz kilkakrotnie, pokrój w kostkę, gotuj we wrzątku do miękkości, następnie dobrze odciśnij i przełóż do miski. Cebulę drobno posiekaj, smaż na klarowanym maśle(...)zeszklenia, następnie dodaj również drobno posiekane umyte pieczarki (nie musisz ich obierać, po prostu dobrze je wyszoruj). Gdy cebula z pieczarkami będzie miękka dodaj wcześniej przygotowaną i posiekaną kapustę. Przypraw i smaż kilka minut do połączenia składników. Rozwałkuj lekko ciasto, pokrój na niewielkie trójkąty. Na każdego z nich nałóż odpowiednią ilość farszu, posyp ostrą papryką, zlep. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp
Zasmakuj Kuchnizobacz: Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem ) inspiracja pochodzi z gazetki „Sałatki i surówki, kwiecień 2016”. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka warstwowa z brokułem i tuńczykiem – Składniki: 1 mała kapusta pekińska 1 brokuł 2 czerwone papryki 1 duży ogórek szklarniowy 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 puszki tuńczyka w oleju (lub w sosie własnym) kilka łyżek majonezu sól i pieprz(...)smaku mały pęczek szczypiorku mały pęczek koperku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka warstwowa z brokułem i tuńczykiem – Wykonanie: Brokuła opłukać, podzielić na różyczki i ugotować na parze. Ostudzić. Kapustę pekińską umyć, osuszyć i poszatkować. Świeżego ogórka szklarniowego umyć, obrać, pokroić w kosteczkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy i opłukać. Tuńczyka odsączyć z oleju lub sosu własnego. Czerwoną paprykę umyć, pozbawić gniazd
Kulinarne PrzebojeSmaczna, prosta w wykonaniu, gotowa natychmiast po przygotowaniu, pasuje do wszystkich dań, i każdy ją na pewno lubi, zresztą z pekińską tak jest........ Składniki: 1 kapusta pekińska 1 świeży ogórek 2 pomidory kilka liści bazylii 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka soku z cytryny łyżeczka cukru sól pieprz świeżo mielony Wykonanie: Kapustę kroimy w paski, solimy, skrapiamy sokiem z cytryny(...)pomidor oraz ogórek kroimy w kostkę dodajemy do kapusty doprawiamy oliwą , cukrem oraz pieprzem do smaku. Dorzucamy kilka listków świeżej bazylii. Delikatnie wszystko mieszamy. Podajemy do każdego rodzaju mięs. Surówkę przygotowała Alicja Smacznego
kgwjanczewoczas na ich przygotowanie, a gołąbki bez zawijania są bardzo podobne w smaku i łatwiejsze w przygotowaniu. Polecam są bardzo smaczne i delikatne. Składniki: 500 g mięsa mielonego 1/2 kapusty pekińskiej (może być też włoska) 1 woreczek ryżu 1 cebula 1 jajko 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki manny 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki(...)ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz 1 łyżka mąki ewentualnie trochę cukru Ryż ugotować w osolonej wodzie nieco krócej niż zwykle. Cebulę z czosnkiem drobno posiekać i zeszklić na oleju. Kapustę drobno poszatkować. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać poszatkowaną kapustę, jajko, zeszkloną cebulę z czosnkiem, ryż i przyprawy. Wyrobić farsz i formować owalne gołąbki. Obtaczać w bułce tartej i usmażyć
talerz przyjemnościSriracha. Jeżeli chodzi o picie to najlepiej jest pić wodę lub herbatę. Zasady diety ziemniaczanej Lista nieskrobiowych warzyw: marchewka, pietruszka, sałata, wszystkie rodzaje kapusty, kapusta chińska, kapusta pekińska, rzodkiewka, rzodkiew biała, fasolka szparagowa, seler, seler naciowy, koper włoski, grzyby, szparagi, bakłażan, cukinia, wszystkie rodzaje dyni, jarmuż, ogórek, pomidor, cebula, czosnek, por, szpinak, kiełki, brukselki, brokuły, kalafior
wegujemyLubicie zupkę z młodej kapusty? bo ja tak. młoda kapusta marchewka korpus z kurczaka ziemniaki koncentrat pomidorowy (3-4 łyżki) sól, listek, ziele koperek Porcję rosołową umyć, zalać wodą, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew i poszatkowaną kapustę.Dodać listek, ziele, sól.Gotować do miękkości.Dodać koperek, w razie potrzeby doprawić
Moje domowe kucharzeniebyła mina Miśki, gdy w odpowiedzi na pytanie co będzie na obiad usłyszała, że ziemniaki, ale jak to, same ziemniaki? Zlitowałam się nad nią i przygotowałam do tego jeszcze kapustę, żeby nie było, że zła matka samymi pyrami dzieciaka karmi Składniki na 4 porcje: na 1 osobę 2-3 ziemniaki 1 sparzona cytryna (potrzebna skórka i sok) łyżka kurkumy(...)sezamu w sumie pół łyżeczki chili (użyłam 1/3 z tego co jest na zdjęciu)- śmiało można pominąć, bo danie jest i tak bardzo aromatyczne 1 mała młoda modra kapusta pół łyżeczki soli 3 łyżki oleju roślinnego/oliwy *polałam ją sosem figowym Przygotowanie: Ugotuj ziemniaki w mundurkach, przestudź i wedle upodobań obierz ze skórki lub też nie. Na dużej patelni rozgrzej
greenscarfPrawdziwy ukraiński barszcz! w końcu odważyłam się wypróbować tę zaskakującą kombinację smakową. O dziwo dodatek kapusty i papryki wzbogacił smak ale nie był natrętny. Wspaniała, sycąca zupa. Polecam! Barszcz ukrainski 200 g buraków pokrojonych w słupki 200 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 2 łyżki oleju 1 cebula, posiekana 1 marchew, starta na grubych oczkach 1 czerwona papryka(...)pokrojona w paski 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 pomidor, bez skórki, starty na tarce 1/2 małej białej kapusty, poszatkowana 1 puszka czerwonej fasoli, odsączona i opłukana sól, pieprz 1 litr wywaru na wołowinie natka do posypania Do gorącego wywaru dodajemy pokrojone ziemniaki i buraki. Lekko solimy i gotujemy ok 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i przez 5 minut podsmażamy
Dzieje kuchennej Wiewióryboczek surowy 1,5 kg, wędzona papryka w proszku Royal Brand 1 łyżka, curry Royal Brand 1 łyżka, tymianek 1 łyżka, kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kapusta kiszona 1 kg, cukier 1 łyżeczka, woda 2 szklanki z boczku ściąć żeberka, cały płat boczku natrzeć mocno przyprawami ciasno zwinąć roladę i obwiązać sznurkiem, nicią, schować do lodówki najlepiej(...)całą noc, przyrawami też natrzeć żeberka do szybkowara wlać 2 łyżki oleju i obsmażyć boczek, żeberka, wyjąć na talerz wsypać kapustę kiszoną posypaną cukrem, na wierzchu ułożyć boczek, żeberka, wlać wodę zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary na mniejszym ogniu gotować 60 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie boczek cienko krojony jest smaczny do pieczywa, żeberka i kapustę wykorzystałam
W Mojej Kuchni LubięWrzesień to czas robienia przetworów z: jabłek; śliwek; winogron; aronii; jarzębiny; kalafiora; papryki. Przetwory w październiku Październik to czas kiszenia kapusty i przygotowania innych kiszonek (z buraków, kalafiora, marchewki, jabłek itp.). Warto zrobić przetwory z pigwy i owoców dzikiej róży, które są szczególnie bogate w witaminę C i chronią przed jesiennym(...)przeziębieniem. Październik to sezon na: gruszki; pigwę; owoce dzikiej róży; kapustę; grzyby. Przetwory w listopadzie Listopad to ostatni dzwonek dla wszystkich spóźnialskich. Przygotować można jeszcze przetwory z warzyw korzeniowych i kapusty. W sklepach i na straganach dostępna jest: żurawina; dynia; buraki. Kalendarz znaleziony na www.smaczny.pl
Ukojenie Podniebienia