Gołąbki..pycha. 1 kapusta 50 dkg mięsa mielonego 1 woreczek ryżu Cenos 1 cebula 1 jajko sól pieprz wegeta majeranek kilka łyżek przecieru pomidorowego susz warzywny listek, ziele śmietana Grzyby namoczyć, następnie ugotować i pokroić. Z kapusty wyciąć głąby i sparzyć, oddzielić liście i ściąć zgrubienia.Ryż ugotować. Do m ięsa mielonego dodać jajko,ryż, grzyby , przyprawy(...)wymieszać.N a liście kapusty kłaść farsz mięsny i zwijać. Tak przygotowane gołąbki ułożyć w misie multicookera, dodać susz warzywny , wlać wodę, przecier, dodać listek, ziele , wegete.U stawić program STEW i czas na 1 godzinę 40 minut.Na koniec dodać śmietanę
Moje domowe kucharzenieKuchnia polska cudowna i bardzo smaczna jest. I na tym poziomie pozostańmy... Składniki 1 kg żeberek 400 g kiszonej kapusty 3 suszone kapelusze grzybów 400 g ziemniaków 1 cebula 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki pokroiłem w grubą kostkę, ugotowałem, odcedziłem, odstawiłem. Mięso(...)ugotowałem w 2 literach wody, odcedziłem, ostudziłem. Kapustę odcisnąłem z kwasu, pokroiłem, dodałem do wywaru, dodałem przesmażoną na maśle cebulę, pokrojony czosnek, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy. Wlałem kwas z kapusty. Gotowałem do miękkości. W osobnym garnku ugotowałem namoczone wcześniej grzyby. Pokroiłem je i dodałem wraz z wywarem, w którym się gotowały. Dodałem mięso i ziemniaki. Doprawiłem
R'n'G KitchenPrzecież nie każdy musi lubić kapustę w takiej wersji... Ja kapustę uwielbiam, ale kapuśniaczki wolę zdecydowanie z mięsem;) Dla fanów małych przekąsek, no i dla Rafka - miłośnika wszelkich przekąsek... Kapuśniaczki, ale bez kapusty ;) Składniki: Ciasto: 50 dag mąki 1 margaryna 1 szklanka śmietany 1 żółtko Farsz: ugotowane mięsko z kurczaka (może być wersja z rosołu
Lawendowe Niebomają czasu stać przy garnkach, a chcą zjeść ciepły i pożywny posiłek SKŁADNIKI 4 kiełbaski śląski, 8 ziemniaków, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 czerwona papryka, 15 dag kiszonej kapusty, 2 łyżeczki słodkiej kapusty, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, odrobina cukru, ziele angielskie, liść laurowy, 3 łyżki oleju WYKONANIE Kiełbasę kroimy w półplasterki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Paprykę(...)oleju, dodajemy paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy, dodajemy koncentrat pomidorowy. Dodajemy ziemniaki, ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dokładamy paprykę, kiszoną kapustę drobno pokrojoną oraz kiełbasę- całość dusimy aż składniki zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru i majerankiem
słodki bratekSałatka z kurczakiem SKŁADNIKI: kapusta pekińska-0,5 główki kukurydza -1 puszka cebula-1 szt filet z piersi kurczaka podwójny-1 szt ogórki korniszony-3 szt keczup łagodny - majonez przyprawa gyros- 0,5 opak sól i pieprz tłuszcz PRZYGOTOWANIE: Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę. Następnie przełożyć mięso na patelnię, posypać przyprawą, usmażyć(...)kosteczkę. Sałatkę układać warstwami. Dno salaterki wyłożyć połową mięsa, polać mięso keczupem i majonezem. Następnie ułożyć połowę pokrojonych ogórków, cebulę i kukurydzę, polać keczupem i majonezem. Kapustę pekińską cienko pokroić, posypać sałatkę i znów warstwę mięsa, ogórki, kukurydzę. Polać sałatkę keczupem i majonezem. Wierzch sałatki obsypać kapustą pekińską , udekorować keczupem. (function
Kuchnia DanusiDziś serwujemy kotlet mielony z surówką z kiszonej kapusty i makaronem.Myślę ,że taki obiad na dieciecie Was zadowoli. Danie ma 395 KCAL. 80 g.mielonego mięsa indyczego 1 szkl.kiszonej kapusty 200 ml. 1 szkl.ugotowanego makaronu tagliatelle 200 g. 0.5 marchewki startej -5g. 1 łyżeczka oleju -5 g. natka pietruszki sól i pieprz Szczypta cukru 1 łyżeczka przyprawy do kebabu(...)pomidorowy 200 ml. ******************************************** Mięso mielone z indyka wymieszać z jajem ,solą ,pieprzem , cebulką, przyprawą do kebaba.Obtoczyć lekko w bułce tartej i usmażyć na oliwie 1 łyżce.Kapustę kiszoną wymieszać ze startą na tarce o dużych oczkach marchewką i posiekaną drobno cebulką (0.5 dać do mięsa i 0.5 dać do surówki), przyprawić solą, cukrem i pieprzem ,wlać oliwę ,wymieszać.Podawać
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkinajprostszy farsz ze szczypiorkiem lub łososiem też byłby dobry. A jajka są tak ładne, że właściwie można je podać bez żadnych dodatków. składniki do farbowania: mała czerwona kapusta (ok 500 g) 1000 ml wody 2 łyżki octu 1 łyżka soli 6 ugotowanych jajek 2 łyżki posiekanego koperku + koperek do przybrania 1 nieduża szalotka - drobno pokrojona 6 łyżeczek bryndzy(...)suszonych pomidorów z oleju sól, pieprz majonez lub jogurt - opcjonalnie przygotowanie Przygotować wywar z kapusty. Liście kapusty poodcinać, ułożyć w garnku, zalać wodą, dodać sól i ocet. Zagotować, gotować na niewielkim ogniu przez 30 minut. Z gotowego wywaru wyjąć liście, włożyć do niego ugotowane, obrane jajka. Trzymać tak długo aż uzyskają kolor odpowiednio intensywny. Po godzinie moje jajka
Stare Garypowiedział, że gołąbki muszą być z mięsem? Składniki: 2 szklanki kaszy jaglanej 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju( 270 gram) 1 główka kapusty włoskiej sól olej Wykonanie: Kaszę ugotować w 1 litrze osolonej wody i pod koniec gotowania wymieszać z zmielonymi pomidorami i częścią oleju z pomidorów. Kaszę przestudzić, a w między czasie sparzyć liście kapusty, ścinając zgrubienia. Na liście(...)nakładać kaszę formując gołąbki i układać w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Każdą warstwę również skropić olejem i upiec w piekarniku (do miękkości kapusty
Tradycyjna Kuchniaprzepis i zrobić trochę mniejsze chlebki, czyli duże bułki z nadzianiem dość polskim. Wyszły bardzo dobre i będę do nich wracać SKŁADNIKI NA FARSZ: 250 g boczniaków 100 g kapusty kiszonej 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 jajka tymianek sól pieprz masło Ugotować kapustę do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle, dodać pokrojone grzyby, kapustę i resztę
harrisamielone bo podobnie się je robi. SKŁADNIKI: 1/2 szklanki ryżu 1/2 szklanki soczewicy czerwonej 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 duża cebula 200 g pieczarek 200 g kiszonej kapusty 2 jajka sól pieprz kolendra kminek 1 łyżka lnu papryka ostra masło bułka tarta Ryż, kaszę i soczewicę gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę pokrojoną w kostkę przesmażamy na maśle dodajemy pokrojone pieczarki(...)sól pieprz i razem smażymy. Kapustę gotujemy do miękkości. Do ugotowanego: ryżu, soczewicy i kaszy dodajemy pieczarki i kapustę. Przyprawiamy resztą składników, dokładnie mieszamy żeby wszystko dobrze się połączyło. Foremki smarujemy masłem wysypujemy bułką tartą i wkładamy masę. Pieczemy ok 40 minut. Ja do kotlecików podałam barszcz czerwony
harrisaskładnikiem był jarmuż - doskonałe źródło wielu wartości odżywczych. W sumie to mało znana roślina, ale warto go poznać i polubić. Nasz organizm będzie nam wdzięczny. 1-2 główki młodej kapusty (w zależności od wielkości) kości schabowe lub żeberka (wg uznania) kiełbasa (ilość wg uznania) 1-2 cebule 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 pęczka koperku 50g jarmużu (oczyszczonego i umytego(...)uznania; polecam Roleski ) papryka w proszku (wg gustu, idealnie sprawdzi się wędzona) sól, pieprz Dodatkowo: olej Ugotować wywar z kości lub żeberek (w osolonej wodzie). Dodać poszatkowaną kapustę, pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, selera), listki laurowe i ziele angielskie. Całość lekko doprawić solą, pieprzem i papryką. W międzyczasie mięso oddzielić od kości i dorzucić do kapusty. Cebulę z kiełbasą podsmażyć
Di gotujeDzisiaj szybki obiadek z kawałkiem mięsa. Plastry karkówki obsmażone i zapieczone z kapustą, cebulą, czosnkiem i jabłkami. Można to przygotować w pojedynczych niewielkich foremkach, każdą porcję osobno. Można także w większej formie zapiec kilka porcji. To danie idealnie nadaje się do odgrzania na drugi dzień, więc jest dobrą propozycją dla tych, którzy obiad przygotowują dzień wcześniej. Składniki na 1 porcję(...)średnie plastry karkówki 1 szklanka posiekanej białej kapusty 1 średnia cebula 1 większy ząbek czosnku sól, pieprz, majeranek 3 łyżki masła 1 średnie jabłko Karkówkę opłukać, osuszyć i zbić lekko tłuczkiem do mięsa. Przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i majerankiem. Odstawić na minimum godzinę do lodówki. Cebulę obrać i pokroić na półplasterki. Czosnek obrać i posiekać. Jabłko opłukać, wyciąć gniazdo
Codzienna kuchnia niecodziennaZimowa porcja witamin do obiadu Składniki - kapusta kiszona 0.5 kg z marchewką - 1 cebula - natka pietruszki - 1 łyżeczka miodu lub 0.5 łyżeczki cukru - pieprz - olej Sposób przygotowania 1. Kapustę opłukać i osączyć na sicie dobrze odcisnąć wodę 2. Cebulę pokroić w kostkę dodać do kapusty,dać miód lub cukier pokrojoną natkę pietruszki morze być mrożona dodać pieprz i olej
W królestwie smaków Beatysmaku łyżeczka papryki słodkiej 1 puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka przyprawy do pizzy 1 łyżka octu balsamicznego olej Farsz warzywny: 3 liście kapusty pekińskiej lub kawałek kapusty białej albo włoskiej 1 czerwona papryka 1/2 młodej cukinii 1 puszka pomidorów 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 g dyni (po obraniu) 3 ząbki(...)Doprawić octem, solą, cukrem i pieprzem. Farsz warzywny: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Pod koniec dodać posiekany czosnek. Następnie dodać starte na drobnej tarce dynię i cukinię, poszatkowaną kapustę i pokrojoną w kostkę paprykę. Wlać pół szklanki wody i dusić do miękkości. Dodać pomidory, koncentrat, ocet, zioła i paprykę. Gotować kilkanaście minut aż płyn nieco zgęstnieje. Dodać posiekaną natkę
Czerwień i błękitKapusta pekińska to bardzo uniwersalne warzywo, równie dobrze smakuje podana na zimno jak i na ciepło jako surówka i jako dodatek do sałatek. Łatwo dostępna o każdej porze roku i bardzo wdzięczna w przygotowaniu. U mnie w menu pojawia się co najmniej raz w tygodniu i staram się aby była za każdym razem chociaż troszkę inna, a zmieniając dodatki można(...)uzyskać naprawdę smaczny efekt. Polecam :) Składniki - mała kapusta pekińska ( lub pół większej ) - 2 pomidory - 1 mały ogórek zielony - 4-5 szt. rzodkiewek - oliwa z oliwek - 1 łyżeczka ziół toskańskich - 1 łyżeczka pomidorów suszonych w płatkach - sól, pieprz do smaku Wykonanie Kapustę drobno szatkuję, pomidory kroję w większą kostkę, ogórka i rzodkiewki w półplasterki. Dodaję zioła i przyprawy. Odstawiam na chwilkę
Kuchnia z widokiem na ogród