Rozgrzewająca zupa na przeziębienie indyjska zupa pieprzowa Rozgrzewająca zupa na przeziębienie - przepis indyjski na zdrową, pożywną zupę pieprzową, którą gotuję zawsze, kiedy chwyta nas katar albo
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataznajomym. Tak sobie wymyśliłam, że w tym roku każdy dostanie swój zestaw sylwestrowy... i niech go pilnuje! Taka fuzja smaków z różnych kuchni w formie talerza przystawek, plus jakaś sałatka i mały wtręt na ciepło. Do łapki lampka szampana i bawimy się do białego rana. Zestaw sylwestrowy Tromsø 2014 zawiera: Ostre quesadillas 2 płaty tortilli kilka pieczarek garść kukurydzy starty(...)drobno pokrojonymi ogórkami konserwowymi. Zrobiłam sos majonezowo- jogurtowy doprawiony pieprzem, którym zalałam tuńczyka. Całość podałam na kromkach chleba wyciętych na kształt koła. Kurczę w galarecie udko z kurczaka szyja indycza marchew ziele angielskie, liść laurowy 2-3 łyżki groszku konserwowego 2 łyżeczki żelatyny sól, pieprz cytrynowy ocet (do podania) Na udku, szyjce, marchewce z dodatkiem ziela angielskiego
bastalenaPrzepis na gulasz wołowy Tradycyjny gulasz wołowy nihari. Przepis na gulasz wołowy nihari odrobinę się różni, od polskiego tradycyjnego gulaszu z wołowiny, ale podstawy są takie
Cztery Fajerypełnoziarniste produkty zbożowe, obfitujące w błonnik pokarmowy i bogate w składniki takie jak: magnez, żelazo, witaminy B1, B3 oraz cynk. 3. Źródło białka powinny stanowić produkty chude, takie jak: kurczak, indyk, cielęcina oraz chude wędliny i ryby (szczególne słodkowodne), a także chude sery oraz mleko z niską zawartością tłuszczu. Zaleca się spożywanie fermentowanych produktów mlecznych, jogurtów, maślanek, kefirów(...)bowiem niezwykle wartościowe dla naszego organizmu. Konkretne posiłki, które mogą się znaleźć w menu osoby chorującej na trombofilię Komosanka z bananem i masłem orzechowym , Pieczona gruszka z pysznym farszem, Sałatka z pieczonym łososiem i płatkami migdałowymi, Krem z kalafiora , Owsianka królewska , Bezmięsny gulasz z bakłażanem, Pieczone frytki warzywne. Podsumowując Odżywianie w trombolifii ma duże znaczenie w kontekście przebiegu choroby. Warto
Natka PietruszkiZima to nie pora na szparagową fasolkę – na takie delicje trzeba poczekać przynajmniej do początku czerwca. Ale co ma zrobić stęskniony za latem ludź, któremu marzy
Karo in the KitchenKlasyczny sos napoli można zaserwować w nieco innym wydaniu. Potrzebować do tego będzie makaron canneloni, naczynie żaroodporne i trochę wyobraźni. Wystarczy tylko nafaszerować makaron i go
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zostałam szczęśliwą posiadaczką wiejskiej kury. Dla niej niestety to nie był szczęśliwy dzień, ale dzięki swemu poświęceniu mam rewelacyjny domowy rosołek. Zupa ta chyba najczęściej gości
potrawyregionalneWiększość z nas ma swoją ulubioną kuchnię, a dla Polaków jest to kuchnia rodzima, bazująca na ziemniakach i dużej ilości warzyw oraz przygotowanych na wiele sposobów
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Domowy omlet z oliwkami to błyskawiczna propozycja na pożywne śniadanie . Przygotowanie omletu wcale nie jest takie trudne i nie zajmie Wam zbyt dużo czasu. Do jego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Arabskie pierożki z daktylami przepis na pierożki sambousek na słodko Jeśli jeszcze nigdy nie jedliście pierożków sambousek z daktylami, wiele straciliście. To pierwsza i najważniejsza
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamamy, można wykorzystać warzywa z mrożonki (np. mieszanki chińskiej lub mieszanki marchewki z groszkiem). Jeśli chcesz, aby danie było bardziej sycące: dodaj usmażone tofu obtoczone w mące kukurydzianej lub kurczaka. Smażony “ryż z wczoraj” z jajkiem: 1 torebka ugotowanego wcześniej ryżu 2 jajka 1 ząbek czosnku 1 cebula dymka pół średniej marchewki 2 łyżki sosu sojowego(...)odpowiednie zbilansowanie posiłków, ale także kucharze, którzy wymyślają wyjątkowo różnorodne pyszności – pokażę Wam jak wyglądały moje dania przez trzy dni: Śniadanie: Pasta z białej fasoli z zaatarem, mini-sałatka z papryką, ogórkiem, kukurydzą i czerwoną cebulką, pieczywo | II Śniadanie: Czekoladowy pudding z tapioki z musem mango | Obiad: Indyk chimichurri, komosa ryżowa, surówka z kalarepki i marchewki | Podwieczorek: Frytki
Poezja smakuJako dziecko pasjami nienawidziłam brukselki i nawet tona bułki tartej zrumienionej elegancko na maśle nie była w stanie mnie przekonać do zjedzenia tej uroczej kapustki. Brukselka
Karo in the Kitchenzepsuło Wystarczy 10-25 komórek salmonelli w jedzeniu, żebyś zatruł/a się nie na żarty. Tyle komórek zmieści się na łebku szpilki. Ile ich sobie zaaplikujesz, jeśli spróbujesz czy sałatka, sos, zupa, mięso „się jeszcze nadają” łyżeczką lub widelcem? Zazwyczaj jest tak, że najpierw wąchamy, próbując po zapachu rozpoznać, czy jedzenie jest jeszcze zdatne do konsumpcji, potem w ruch idzie(...)temperatura. Nigdy nie jedz niedosmażonego, niedopieczonego drobiu i wieprzowiny. Pilnuj temperatury w jakiej powinny być pieczone poszczególne rodzaje mięsa: Mielone mięso wołowe, wieprzowe, jagnięce – 160 st. C Mielony kurczak, indyk – 165 st. C Steki i kotlety wołowe, cielęce i jagnięce – 145 st. C Drób: kurczak, gęś, kaczka, indyk, piersi, skrzydełka, udka, z farszem
Niedzielny kucharzzdrowe i mają wiele zbawiennych dla organizmu właściwości, o tyle uwodornienie ich zmienia wszystkie właściwości. Takie tłuszcze występują w naturze – obecne są w mięsie zwierząt tzw. przeżuwających – w mięsie kurczaka i w wieprzowinie jest ich najmniej, zdecydowanie więcej znajdziemy ich w wołowinie i baraninie. Nie są szkodliwe dla organizmu, mają inną wielkość i budowę niż przemysłowe tłuszcze utwardzane. Produkcja m.in(...)mocno zielone, lekko ‘gryzą’ w gardło goryczką – ale to właśnie one są najzdrowsze. Oliwy extra vergine używam na surowo – w tej postaci jest najzdrowsza. Do skropienia chleba, warzyw, sałatek, serów. Nie smażę na niej, to po pierwsze marnotrawstwo, a po drugie – oliwa pali się w niższej temperaturze niż większość olei roślinnych – ma niższy punkt dymienia
Karo in the Kitchen