kapustą - 19268 przepisów (strona:531/1285)

Przepisy z nowalijkami 146

rzodkiewką i szczypiorkiem Koktajl marchwiowo - bananowy z zieloną sałatą Sałatka z kaszy bulgur z groszkiem i ciecierzycą Zupa z botwinki Zupa z botwinki z ziemniakami Jarzynowa zupa z młodą kapustą Młoda kapusta na gęsto z koperkiem Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Koktajl pomarańczowy z marchewką i sałatą Ciabatta z rukola, kiełbasą krakowską i zielonym ogórkiem Sałatka

Moja smaczna kuchnia
Gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem mielonym 152

wrzucić do miski, dodać posiekaną cebulkę, kaszę, majeranek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Wykonanie gołąbków – w dużym garnku zagotować zagotować wodę. Dosolić do smaku. Włożyć kapustę do wrzątku i gotować na małym ogniu aż liście zmiękną. Naciąć liście od najszerszej strony co ułatwi rozdzielanie kapusty i pobieranie liści. Na każdym liściu kapusty położyć łyżkę farszu

Kuchnia Pokoleń
Kapuśniak 120

Kapuśniak Kapuśniak z kiszonej kapusty z boczkiem to jedna z moich zimowych zup. Mam na niego ochotę szczególnie dzień po dużym przejedzeniu. Jest pyszny od razu po przygotowaniu a następnego dnia jeszcze lepszy ;) Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania kapuśniaku: 2 wędzone kości od schabu, 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, 30 dag kapusty kiszonej(...)gotuję na małym ogniu przez około 1 godzinę i wyjmuje kości i włoszczyznę z wywaru. Obieram ziemniaki, kroję w kostkę wrzucam do wywaru. Kapustę kiszoną kroję, żeby nitki nie były bardzo długie i gdy ziemniaki są już miękkie dorzucam do garnka. Boczek kroję w kostkę, siekam cebulę. Na rozgrzanej patelni podsmażam boczek

Gotuj Się Kto Może
Młoda kapustka z koperkiem 134

roku z niecierpliwością czekam na pojawienie się młodej kapusty. Można z niej wyczarować wiele fantastycznych potraw. Jednak naszym faworytem jest młoda kapustka z koperkiem. Może ona z powodzeniem zastąpić obiad w ciepły, wiosenny dzień. Kapustkę bez dodatku mięsa można podać maluchowi od początku rozszerzania diety. Młodą kapustkę ze słoniną może zjeść niemowlę, które skończyło 10. miesiąc życia. główka młodej kapusty

Dieta bez mleka
Surówka z kapusty pekińskiej 100

Dziś przychodzę do Was z surówką z pekińskiej kapusty z dressingiem ala coleslaw. Ta surówka to ukłon w stronę osób nietolerujących laktozy, czyli cukru występującego w mleku. Do jej wykonania sosu użyłam mleka bez laktozy. Składniki : 1 sztuka kapusty pekińskiej 1/3 szklanki mleka bez laktozy marki MLEKOVITA 1 marchewka 1 cebula 2 łyżki majonezu pół papryki czerwonej pół papryki żółtej(...)pół ogórka zielonego 2 łyżeczki cukru pudru 1,5 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny sól ok. 1/2 łyżeczki 2 łyżki posiekanego szczypiorku szczypta mielonego pieprzu Wykonanie Kapustę drobno siekamy. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę, obie papryki i szczypiorek kroimy w drobna kosteczkę. Warzywa przekładamy do salaterki. Przygotowanie sosu: majonez, jogurt, cukier puder, ocet winny, sól

Kasia i jej kobiecy świat
Zupa krem z marchewki (dieta dr Dąbrowskiej) 178

zachęcam do jej przygotowania, na pewno będzie Wam smakować! Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior

Kulinarne przygody Gatity
Leczo z kapustą włoską 268

Składniki : połowa małej główki włoskiej kapusty 15 dag pieczarek duża żółta papryka mała czerwona papryka 1 cebula puszka krojonych pomidorów sól, pieprz, słodka mielona papryka, 2-3 łyżeczki cukru Przygotowanie : Kapustę pokroić drobno, umyć Pieczarki, cebulę i papryki pokroić dość grubo Na rozgrzany olej wrzucić kapustę, podlać odrobiną wody, przykryć pokrywką, dusić, dodać cebulę i ponownie przykryć Dorzucić pieczarki, później

Proste Potrawy
Surówka z młodej kapusty, zielonego ogórka, marchewki i koperku 726

pojawiał się przepis na surówkę. Dzisiaj to nadrabiam. Przedstawiam Wam pyszną, "szeleszczącą" pod zębem i delikatną w smaku surówkę. Idealna na teraz, kiedy na targu możemy dostać młodą kapustę, młode ogórki i pięknie pachnący koperek. Surówka ta jest bardzo dobra i lekka. Przepis na nią dostałam od Koleżanki z pracy. Oczywiście nie obeszło się bez mojej małej modyfikacji - dodałam marchewkę(...)konserwowej kukurydzy. Będzie pysznie. Jak widzicie, surówkę tą można dobrowolnie modyfikować. Surówka ta idealnie nadaje się zarówno na obiad, jak i do grillowanych mięs. Polecam.   Składniki: - główka młodej kapusty - 2-3 zielone ogórki - 2 marchewki - pęczek koperku - 1-1,5 łyżki cukru - sól i pieprz - 50 ml octu Kapustę drobno pokroić. Ogórki i marchewkę obrać. Z ogórka, łyżeczką, wyjąć

CookYourself
Wegańskie pomidorowe placuszki z kalafiorem (dieta dr. Dąbrowskiej) 115

tego nie zrobimy, zamiast placków wyjdzie nam mokra paćka 😀. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka gyros. 124

znają wszyscy. Oto moja wersja... Składniki; 1 podwójna pierś z kurczaka 1 biała cebula 2 czerwone cebule 5 ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy 1 puszka ciecierzycy 5 liści z kapusty pekińskiej przyprawa do gyrosa majonez ketchup rukola 2 łyżki oleju Przygotowanie; Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski, wsypujemy 2 łyżki przyprawy do gyrosa(...)dużo wody, odciskamy je. Cebulę siekamy i wykładamy na ogórki. Smarujemy ketchupem i majonezem. Wykładamy kukurydzę, smarujemy ketchupem. Następnie wykładamy ciecierzycę i delikatnie smarujemy majonezem. Na to pokrojoną kapustę pekińską a na sam wierzch wykładamy rukolę. W zasadzie kolejność warstw jest dowolna, ważne aby mięso było na dole a kapusta z rukolą na górze. Chłodzimy, najlepiej smakuje następnego dnia

Radość kipiąca uśmiechem.
Łazanki z parówkami sojowymi 99

Młoda kapusta już pojawiła się w naszym warzywniaku. Od razu pomyśleliśmy o łazankach z koperkiem, ten zapach! I oczywiście niedawno odkryte parówki sojowe, które idealnie wpisują się do tego dania. Składniki 250 makaronu typu łazanki 1 cebula 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 małej główki młodej kapusty 200 g parówek sojowych koperek sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy wg przepisu zawartego(...)opakowaniu. Cebulę siekamy, podsmażamy na oleju, dodajemy poszatkowaną kapustę, pokrojone parówki, zalewamy wrzątkiem (200 ml) i dusimy pod przykryciem przez kwadrans. Dodajemy makaron, koperek i dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Kluski szare w kapuście z grzybami 98

Wspaniałe wiejskie jadło na obiad. Składniki: Ziemniaki ½ kg Jajko 1 szt. Mąka pszenna 4 łyżki Mąka ziemniaczana 1 łyżka Kapusta kiszona ½ kg Boczek wędzony 25 dag Grzyby suszone ½ szklanki Sól i pieprz do smaku Wykonanie: Grzyby namoczyć(najlepiej przez noc) dodać do pokrojonej kapusty razem z wodą w której się moczyły. Gotować do miękkości, dodać pokrojony w kostkę boczek, jeżeli(...)przyprawić do smaku i wyrobić ciasto. W garnku zagotować wodę, posolić i kłaść łyżką kluski i gotować około 10 minut.  Po ugotowaniu wyjąć łyżką cedzakową, wymieszać z przygotowaną kapustą i podawać na ciepło

Tradycyjna Kuchnia
Surówka z tartej brukselki z orzechami 150

Najprostsza na świecie surówka: niepozorna, niecodzienna, niezwykle smaczna. Sałatka z surowej brukselki, utartej z dodatkiem orzechów włoskich jest doskonałym kompanem mięsnych dań. Surówkę z kapusty zna każdy, choć pewnie większość ma na myśli surówkę z kapusty kiszonej. Z surowej kapusty, białej i czerwonej jest równie smaczna, ale lżejsza i delikatniejsza. Surówka z tartej brukselki to jeszcze inny obszar doświadczeń smakowych

Niedzielny kucharz
Sałatka z komosą ryżową do pracy lub lunch/ FIT PRZEPISY 232

Pyszny pomysł na lunch do pracy czy szybki obiad w domu. Lekka, fit, zdrowa i sycąca sałatka z pieczonym indykiem, pyszną komosą ryżową, czerwoną kapustą i dodatkami. Całość wyszła świetna! Sałatka idealna do lunch boxa, je się oczami, polecam! SKŁADNIKI: - 2- 3 plastry pieczonego indyka lub kurczaka (przepis TUTAJ ) - 2 łyżki kukurydzy konserwowej - 1/3 ogórka zielonego pokrojonego w słupki(...)łyżki ugotowanej białej komosy ryżowej - 1/2 brzoskwini konserwowej - czerwona cebula piórka - poszatkowana czerwona kapusta około 3-4 łyżki - oliwa z oliwek - natka pietruszki wedle uznania - sok z 1/2 cytryny - odrobina miodu lub syropu z agawy - świeże zioła np. pachnotka, bazylia czy mięta Czerwoną kapustę wymieszaj z oliwą i zieloną pietruszką. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą lub ułóż

SMYKWKUCHNI
Surówka z kapusty pekińskiej w stylu azjatyckim 127

Dzisiaj zapraszam na nieco inną niż zwykle  kapustę pekińską. Trafiła mi się na zakupach taka piękna, różowo- czerwona, to i dresing musiał być odpowiednio inny. Powiem Wam smacznie wyszło, więc polecam, pasuje niemal do wszystkiego. Składniki: 1/2 główki   kapusty pekińskiej 1/2 papryczki chili 1/2 papryki żółtej slodkiej 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki oliwy 3-4  łyżki(...)octu ryżowego   1  łyżka   sosu sojowego 1 łyżka  brązowego  cukru szczypta soli Sposób przygotowania: Kapustę pokroić w paski, posypać szczypta soli i  lekko zgnieść dłońmi. Dodać pokrojone papryki oraz wszystkie przyprawy. Ponownie wymieszać i odstawić do lodówki na 15-20 minut, aby smaki się połączyły. Smacznego

Gosia gotuje