tureckim kebabie, ten mięsny przysmak, jakim jest gyros, przypadł do gustu wielu ludziom. Właściwie wykonać możemy to danie z dowolnego mięsa. W zależności od tego czy wybierzemy przykładowo kurczaka bądź też cielęcinę to dostosowujemy długość marynowania i stopień doprawienia. Pamiętajmy, że przyprawy stosowane do gyrosa, są bardzo wyraziste, a więc musimy uważać, aby smak mięsa również był rozpoznawalny. Przyprawy(...)nich możemy stworzyć domową mieszankę idealną do gyrosa. Mieszankę tych przypraw ugniatamy w moździerzu, a następnie marynujemy w niej, mięso pokrojone w paseczki grubości 2 centymetrów. Zamarynowane mięso kurczaka możemy nabić na wykałaczki i wstawić taki usztywniony patyczkami stosik mięska do piekarnika. Na początku opiekamy około 10 min w temperaturze 180 stopni, następnie przykrywamy mięso papierem do pieczenia lub folia
ProstePesto.pltylko. Ćwikła z chrzanem Ja w środę nasmażyłam całą masę schabowych i serwuję je codziennie mojemu mężowi. Zmieniam jedynie sałatki, z którymi podaje schaby. Były już ogórki kiszone, była sałatka grecka no i oczywiście są i buraczki. Buraczki ćwikłowe z chrzanem przedstawiłam mojemu mężowi kilka lat temu. Od razu mu posmakowały i często mi powtarza, iż buraczki są jednym(...)Tarte buraczki przełożyć do miski. Dodać cukier, chrzan oraz ocet jabłkowy. Wymieszać. Podawać jako dodatek do obiadu. Najlepiej buraczki pasują do dań mięsnych takich jak schabowe, sznycle, pieczone udka kurczaka czy klops. Ćwikła z chrzanem Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując ćwikłę. Ćwikła z chrzanem Buraczki warto ugotować dzień przed ich przyrządzeniem. Zawsze gotujmy buraki w skórce a dopiero kiedy
mecooksPanierce Panko - Przewodnik Krok Po Kroku Składniki i Narzędzia: Potrawa do smażenia (np. kurczak, ryba, warzywa) Panierka Panko Jajko lub mleko (opcjonalnie) Mąka (opcjonalnie) Olej roślinny do smażenia (np. olej rzepakowy) Kroki: Przygotowanie Potrawy: Przygotuj potrawę, którą chcesz usmażyć. Może to być kawałek kurczaka, filet rybny, krewetki lub nawet plasterki warzyw. Przygotowanie Panierki: W misce przygotuj panierkę Panko. Możesz dodać(...)uniknąć nadmiernego przypieczenia. Smaż w niewielkich partiach, aby zachować właściwą temperaturę oleju. Smacznego! Przepis na Chrupiące Kotleciki z Panierki Panko Składniki: 500 g mielonego mięsa (np. wieprzowe, wołowe, kurczak) 1 jajko 1/2 cebuli, drobno posiekanej 2 ząbki czosnku, posiekane 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 szklanki panierki Panko Olej roślinny
Podstawy GotowaniaJak co roku, 24 grudnia na polskich stołach pojawi się dwanaście wigilijnych potraw. Świąteczne menu w głównej mierze zależy od regionu, ale przyjęło się, że nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!W Anglii podaje się słynne na całym świecie „ Fish&Chips ” ale wcale nie musicie tam jechać aby skosztować smacznej, soczystej i niezwykle delikatnej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym z pieczarkami. Dodatkowo posypałam kiełkami rzodkiewki, które nałogowo dodaję ostatnio do wszystkiego :) Dziś miałam dzień dobroci dla roślin. Przyznam się Wam bez bicia, że w pokoju miałam do dziś tylko jednego kwiatka. Kaktusa w dodatku. Inne nie lubią suchego powietrza i małej ilości światła, jaka wpada do pomieszczenia. I tak sobie rozmyślałam, że tyle(...)pieczarki zdecydowanie dodają potrawie charakteru. Choć sama przygotowałam to danie z ziemniakami, to bardzo polecam jako dodatek mój ulubiony pęczak, doskonale komponuje się z śmietanowo-ziołowym sosem. Zrobiłam też sałatkę z brokuła, fety i kiełków rzodkiewki i wyszedł naprawdę bardzo smaczny obiad. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówpragnącym schudnąć. Powinny po niego sięgać także osoby mające osłabioną odporność. Obecny w kokosie kwas laurynowy pomaga zwalczyć wirusy oraz bakterie. Zastosowanie: Używa się ich jako posypki do ciast, sałatek owocowych i lodów. Sprawdzą się też jako panierka do ryb i drobiu. ŻURAWINA Żurawina to wciąż mało popularny w Polsce owoc. Większość z nas nie wie bowiem, jakie właściwości(...)Stanowi sprawdzony składnik wypieków z orzechami i pierników. Dodajemy ją do ciast, puddingów, kremów i pikantnych ciasteczek. Świetnie komponuje się z wieloma odmianami serów. Pasuje również do dań z kurczakiem, z czarna fasolą i pomidorami. Dopełni smak potraw z jajkiem i warzywami np. kapusty, szpinaku, cebulki, czy brokuła. Ponadto wchodzi w skład marokańskiej przyprawy "radel hamout". Dodawana jest także
Ciastka - domowe słodkościcytryny - sól wędzona - papryka wędzona - chilli w płatkach - pieprz kolorowy świeżo mielony Galaretkę rozpuszczamy w 280ml wrzątku, następnie dolewamy 230ml gazowanej wody mineralnej oraz sok z ½ cytryny. Piersi kurczaka kroimy wzdłuż na 10 pasków. Każdy nacinamy pośrodku, na długość ok. 3-4cm, w zależności od długości paska. Przewijamy, jak przy robieniu faworków. Przekładamy do pojemnika, w którym będą(...)zimnego sosu – mieszamy. Oba sosy (z jogurtem i bez) – podajemy do mięsa z grilla…. i nie tylko. Grillowane faworki drobiowe w marynacie z galaretki malinowej podałam z sałatką z ogórka świeżego i pomarańczy . Tyle o przepisie i sposobie wykonania. Teraz coś o samej potrawie. Dzięki marynacie mięso nabrało nowego, malinowo wędzonego smaku. Wyszło ostre, soczyste i bardzo aromatyczne
mojewypiekiinietylkobardziej sytą wersję dodajemy tarty żółty ser, najczęściej parmezan lub bursztyn oraz bagietkę lub czosnkową grzankę. Smakuje wtedy obłędnie! Takie leczo można wzbogacić mięsem mielonym indyczym lub kawałkami kurczaka, dorzucić ananasa. Do warzyw wrzuciłam aromatyczną fasolę Piękny Jaś firmy Jamar. Smacznego:) Składniki: 2 cukinie 6 pomidorów szklanka zielonej ciętej fasolki mrożonej szklanka mrożonej kukurydzy 2 żółte papryki 1 czerwona papryka(...)takie jak: fosfor, magnez, żelazo, wapń, cynk, wit. A, B. PP. Smakuje wybornie, jest delikatna i wspaniale komponuje się nie tylko w takich warzywnych daniach, także w pasztetach, ciastach, sałatkach. Na pewno urozmaici każde danie. W składzie tylko niezbędne potrzebne składniki. Taką fasolę możecie kupić w Żabce, Lewiatanie, Groszku, Livio. Polecam produkty Jamar i bawełnianą torbę - idealną na zakupy
Zasmakuj KuchniWątróbka z bakłażanem to mój pomysł na bardzo smaczny obiad! Pysznie smakuje w towarzystwie ziemniaków czy kaszy albo ryżu. Lubicie wątróbkę? Ja od czasu do czasu
Dorota SmakujeXVII wieku Gulasz Wołowy zaczął się zmieniać, choć warzywa korzenne pozostały te same, to dobór mięsa miał odzwierciedlać bardziej szlachetne i królewskie podniebienia. Zaczęto używać lepszych kawałków wołowiny, kurczaka i cielęciny, ale dalej Gulasz Wołowy był uznawany za chłopskie jadło. W XVIII wieku, kiedy we Francji powstała nowa klasa średnia, którą mogła sobie pozwolić na mięso, i Gulasz Wołowy wrócił(...)godziny. 🛠️ Dodaj ziemniaki i teraz gotuj Gulasz, aż ziemniaki będę ugotowane. 🛠️ W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Dziś kolejny dzień z kuchnią Francuską. Życzę Ci smacznego. Po wczorajszej Sałatce Orzechowej i dzisiejszym Gulaszu Wołowym , już jutro kolejna podróż do Francji , na którą Cię Zapraszam. Mnóstwo wspaniałych dań, znajdziesz również na grupie kulinarnej na Facebook „Facet w kuchni-gotowanie
RafalCookstołu to przede wszystkim patera na jajka, z pięknego drewna. Patera, która posłuży nam długie lata. Z tej samej serii, wybrałam dwie miseczki drewniane. Będą idealne na świeże pieczywo, sałatki czy też owoce. Patera na jajka Setty Z tej samej serii też bardzo mi się podobają, podstawki na jajka drewniane - Naczynie na Jajka Ufo Miseczka drewniana to - Margot(...)imbryk, dzięki czemu, herbata będzie ciągle ciepła, a my możemy dłużej posiedzieć przy stole z rodziną. Na stole zawsze muszą pojawić się elementy dekoracyjne, dlatego wybrałam kilka żółtych kurczaków , zielonego zająca i piękne świece. No to jak, już stół mamy udekorowany to czas go czymś zastawić. Polecam Wam przepyszną babkę potrójnie czekoladową! PRZEPIS NA BABKĘ WIELKANOCNĄ SKŁADNIKI
SMYKWKUCHNI