Najprostsza i najzdrowsza surówka warzywno-owocowa, którą zrobisz w 10 minut. Pyszna, soczysta, chrupiąca i słodka. Składniki: 1 marchew 1 jabłko 1 mandarynka 1 szklanka kiszonej kapusty 2 łyżki oleju Sól Przygotowanie: Umyj marchew i owoce. Obierz marchew, zetrzyj na tarce na małych oczkach. Przełóż do misy. Zetrzyj nieobrane jabłko na dużych oczkach tarki. Dodaj do marchwi. Obierz mandarynkę, podziel(...)cząstki i przekrój na mniejsze kawałki. Dodaj do warzyw. Pokrój drobno kapustę, dodaj do reszty składników. Polej olejem, wymieszaj, dopraw solą. Artykuł Najprostsza surówka z kapusty pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzsosu czosnkowego, to taka wisienka na torcie...😋😋 Oj będzie u nas częstym gościem, następnym razem zmniejszę tylko ilość mięsa, jak dla mnie było go trochę dużo..., zwiększę natomiast ilość kapusty pekińskiej. Reszta bez zarzutów. Nawet mój małżonek zajadał z wielkim apetytem, a nie przepada za tego typu sałatkami. Dodatek dość sporej ilości przyprawy gyros sprawił, iż moja sałatka była zdecydowana(...)pikantny - 150g ogórków konserwowych - 150g świeżego ogórka - puszka kukurydzy (400g) - 150g pomidorków koktajlowych - 1 mała czerwona cebula - duża papryka (ok. 300g, u mnie po połowie czerwona i żółta) - 150g kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej (ja dałam prawie 300g i uważam, że mogłoby być jej jeszcze więcej) Kurczaka wykładamy na rozgrzaną patelnię i obsmażamy ok. 10 minut, kilka razy mieszając
Smaczne ZdroweZupa Kisz Masz Lubię takie zupki dwa dania w jednym na bazie kapusty kiszonej. Polecam. 10 porcji 60 minut czas przygotowania Składniki: · 1 kg mięsa z łopatki wieprzowej · ½ kg ziemniaków · ½ kg kapusty kiszonej · 3 marchewki(...)rozgrzanym oleju. Mięso przekładamy do ziemniaków. 3. Cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy obrane i pokrojone w plasterki marchewki, poszatkowaną kapustę kiszoną oraz pokrojone w paseczki papryki. Mieszając prużymy 20 minut, następnie przekładamy do garnka z ziemniakami i mięsem . 4. Do zupy dodajemy przecier, doprawiamy solą oraz papryką i zagęszczamy
Kulinarna ChwilaSkładniki: marchew 3 sztuki średnie, seler 1 sztuka mniejsza, pietruszka 2 sztuki średnie, por 1 duży, ziemniaki 8 sztuk średnie, kapusta biała 1 główka mała, woda 4 litry, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, pieprz ziołowy 1 łyżka, papryka ostra 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżki, masło 2 łyżki, liście selera 1 szklanka mrożone Marchew, seler, pietruszkę, por, ziemniaki(...)pokroić w kostkę, zalać wodą i zagotować, dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować z 20 minut na średnim ogniu. Białą kapustę drobno pokroić i wsypać do warzyw, dodać masło, pieprz ziołowy, kucharka, paprykę ostrą i gotować na średnim ogniu z 12 minut. Na koniec wsypać liście selera (mam zamrożone od młodych selerów) lub natki pietruszki - pyszna, aromatyczna, lekko strawna
W Mojej Kuchni Lubięsię ogarnąć. Jeśli nie macie pomysłu na obiad, to może zaciekawi Was moja propozycja. Kopytka z dodatkiem kurkumy, do tego kurczak w sosie koperkowym i moja ulubiona surówka z kapusty włoskiej, pora, marchewki i jabłka. Obiadek był bardzo smaczny, polecam i miłego poniedziałku wszystkim życzę :-) Kopytka 4 porcje: 1 kg ziemniaków 1 jajko sól około 200 - 250 g mąki pszennej(...)sosie koperkowym: 3 filety z kurczaka 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 cebula pęczek koperku 1 łyżka mąki 100 ml śmietanki 30% masło sól pieprz Surówka: ćwiartka kapusty włoskiej 2 średnie marchewki 1 większe jabłko kawałek pora sól pieprz majonez lub jogurt naturalny Kopytka: 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy. Zgniatamy praską i odstawiamy do wystudzenia. Jak wystygną przekładamy na blat
kruche babeczkiznajdziecie tutaj 1 szkl ryżu jaśminowego suchego sól himalajska 1 pierś kurczaka pieprz przyprawa pięć smaków chińska lub przyprawa curry olej 2 marchewki 1 łodyga selera naciowego 2 liście kapusty pekińskiej lub kapusty białej 1 papryka sezam Jak zrobić sajgonki z kurczakiem i warzywami: Zaczynamy od ugotowania ryżu. Ryż zalewamy 2 szklankami wrzątku, solimy i gotujemy do miękkości na wolnym(...)oprószamy solą, pieprzem i przyprawą curry. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy paski kurczaka i smażymy az stracą surowość. Kurczaka przekładamy na talerz. Potem przygotowujemy warzywa. Marchew, selera, paprykę i kapustę kroimy w cienkie paseczki tzw zapałkę. Na patelnię na której smażył się kurczak wlewamy trochę oleju, wrzucamy warzywa. Oprószamy je solą, pieprzem, curry i smażymy aż delikatnie zmiękną. Oprószamy sezamem
Dorota SmakujeNajprostsza surówka z białej kapusty, w zalewie z octu i oleju. Z kapusty wykroić głąb i posiekać ją jak najdrobniej. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebul
Bulliotylko świetnie smakuje, ale też pięknie się prezentuje. Idealna na różne okazje. Składniki: dwie piersi z kurczaka puszka kukurydzy czerwona cebula ogórki kiszone czerwona papryka majonez jogurt naturalny kapusta pekińska ser gouda przyprawa gyros Sposób przygotowania: Dwie piersi z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy z przyprawą do gyrosa. Przesypujemy do miski. Polewamy ketchupem łagodnym i rozsmarowujemy. Następnie wysypujemy puszkę(...)cebulę i dodajemy do miski. To samo robimy z ogórkami kiszonymi i świeżą czerwoną papryką. Na warstwę papryki rozsmarowujemy sos czosnkowy na bazie majonezu i jogurtu naturalnego. Następnie dodajemy kapustę pekińską i ponownie polewamy sosem. Na koniec posypujemy startym serem gouda. Autor przepisu: Marta Grzesik Artykuł Sałatka warstwowa z gyrosem i kapustą pekińską pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisycukinią nie przepada i ja (ale to akurat nic dziwnego). Przyprawy możecie dodać różne. Z ziołami też można pokombinować. Z czym go zjedliśmy? A z surówką z czerwonej kiszonej kapusty z marchewką. Przepis na tę surówkę wrzucę niebawem, najpierw muszę opublikować przepis na samą kiszoną kapustę. Myślę, że może w niedzielę się skuszę. Odkąd zrobiłam ją pierwszy(...)ochoty na kupowanie tej sklepowej. Pierwszą zrobiłam tylko dlatego, że z Podlasia przywiozłam główkę kapusty, na którą nie miałam pomysłu. Wylądowała w słoiku. Była genialna. Do takiego pasztetu pasowałaby mi też mizeria i wszelakie surówki na bazie jogurtu lub śmietany. W przyszłym sezonie letnim tak właśnie zrobię. Składniki: 3 średnie cukinie (w sumie około 900 g) 1 duża marchewka
KardamonovySkładniki: kapusta 1 główka nie za zbita główka, mielone mięso wieprzowo-wołowe 60 dag, ryż ugotowany 2 woreczki, kucharek 1 łyżka, przyprawa do wieprzowiwny 1 opakowanie, jajka 2 sztuki "L", cebula podsmażona 1 sztuka, olej rzepakowy 6 łyżek, woda 7 szklanek, liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie, 4 sztuki, przecier pomidorowy 190 gram słoiczek, śmietana 12% 100 gram, mąka pszenna(...)łyżki, woda 3/4 szklanki, natka pietruszki 1/2 pęczka Z kapusty wyciąć głąb i we wrzątku sparzać liście ściągając je z główki, z wystudzonych liści ścinać gruby nerw. Mielone mięso dobrze wymieszać z ugotowanym ryżem, jajkiem, kucharkiem, przyprawą do wieprzowiny, cebulą podsmażoną na oleju, na każdy liść kapusty nakładać porcję farszu i ciasno zawijać. Na dnie szybkowara rozłożyć sitko rozkładane ( ochrona
W Mojej Kuchni LubięPierożki gyoza – pyszne, niezwykle aromatyczne, lekko pikantne i bardzo sycące. Mogą być super alternatywą dla pierogów wigilijnych. z kapustą. Czas : 90 minut Poziom trudności : Średnie Liczba porcji : 4 Jeśli uważasz, że polskie pierogi są najlepsze to oczywiście masz rację, choć trzeba dodać, że japońskie pierożki też są niczego sobie. Mówiąc wprost, pierożki gyoza są po prostu(...)zdjęciu) ½ łyżeczki soli 200 ml wrzątku 1 łyżka oleju do smażenia pierożków Nadzienie rybne 250 g surowych, obranych krewetek 300 g świeżej morskiej ryby (dorsz, flądra) ½ szklanki drobno posiekanej kapusty (białej, ale jeśli masz pak choy do ją dodaj) 1 cm kawałek imbiru starty 1 starty ząbki czosnku 1 łyżka siekanego szczypiorku 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego
Niedzielny kucharzgotowe. Zobacz przepis Sałatka nicejska z łososiem Sałatka nicejska to wspaniałe połączenie ugotowanych i świeżych składników. Rodzaj warzyw, poza obowiązkowymi ziemniakami, absolutnie dowolny. Zobacz przepis Sałatka z pieczonej czerwonej kapusty Trudno uwierzyć, że czerwona kapusta po upieczeniu zmienia się w tak pyszne warzywo, Kapusta sama w sobie jest słodka. W tym przepisie słodycz dodatkowo podkreśla prosty dresing. Zobacz przepis Wszystkie
Niedzielny kucharzSkładniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 50 grzybów mun 1/2 pora (jasnej części) 5 liści kapusty pekińskiej 1 cebula 1 duża marchewka 4 łyżki sosu sojowego pieprz 12 -15 sztuk płatów papieru ryżowego olej do smażenia Sposób wykonania: Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do namoczenia na 20 minut. Mięso kurczaka szatkujemy w drobną kostkę. Podsmażamy na odrobinie oleju(...)pokrojone w cienkie paski grzyby (jeśli patelnia jest zbyt sucha dodajemy odrobinę oleju). Gdy cebula zacznie mięknąć dodajemy stratą na dużych oczkach tarki marchew oraz poszatkowaną w cienkie paski kapustę pekińską. Podsmażone warzywa, gdy zmiękną, przekładamy do miski z kurczakiem. Farsz doprawiamy do smaku sosem sojowym i pieprzem. Przygotowujemy szeroką miskę (lub np. wysoką formę do tarty) do której wlewamy
Qchnia po prostu