Składniki na 4 porcje: 4 małe pszenne placki tortilla 8 jajek 2 nieduże pomidory malinowe 1 mała czerwona cebula 1 papryka czerwona słodka szpiczasta Suszona cebulka garść kapusty pekińskiej awokado sól, pieprz Przygotowujemy składniki. Kroimy w kostkę pomidory, paprykę w słupki, a cebulę i kapustę na drobne wiórka. Awokado także kroimy podobnie jak paprykę. Placek tortilla lekko podsmażamy(...)patelni. Na drugiej patelni smażymy na maśle omlet z dwóch jajek dodając wcześniej łyżkę suszonej cebulki oraz sól i pieprz. Na podsmażony placek przekładamy omlet dodajemy trochę kapusty, 2 łyżeczki pokrojonych pomidorów, 2 cząstki awokado, paprykę, czerwoną cebulkę. Na koniec wszystko przyprawiamy solą i pieprzem i zawijamy w rulon najdokładniej jak się
noteskulinarnyfigaaromatów 💗 Tortilla z kurczakiem i warzywami - przepis na 6 sztuk Do przygotowania tortilli będziesz potrzebować: 6 tortilli pełnoziarnistych, 2 marchewki, 2 łodygi selera naciowego, 1/4 małej główki czerwonej kapusty, czerwoną paprykę, kawałek papryczki chili, pierś z kurczaka, 5 ząbków czosnku, pół łyżeczki kuminu, pół łyżeczki kozieradki, kubeczek jogurtu, łyżkę oleju rzepakowego, sól i pieprz do smaku. 1. Czerwoną kapustę(...)tarce o grubych oczkach, paprykę pokrój w drobną kostkę, a seler najpierw obierz z włókien, po czym przekrój wzdłuż i pokrój w drobną kosteczkę. 3. Papryczkę chili posiekaj. 4. Kapustę odcedź na sicie. 5. Kurczaka pokrój w kostkę, natrzyj przyprawami i jednym posiekanym ząbkiem czosnku. 6. Na patelni rozgrzej olej i usmaż przygotowane przed chwilą mięso. 7. Tortille podgrzej
Z notatnika dietetykaPyszne, wspaniałe, szybkie i choć ja dodałam jednak mięsko ( bo jak bez mięska) to bez tego dodatku byłby wspaniały obiadek dla wegetarian. Duszona młoda kapustka - 1 główka młodej , białej kapusty - 2 marchewki średniej wielkości - 2 kiełbasy ( Wasze ulubione) - 1 solidna łyżka masła - sól, pieprz do smaku - pęczek świeżego koperku Kapustę myjemy i kroimy w paski. Marchew myjemy, obieramy(...)kroimy w kosteczkę. Kiełbasę kroimy również w kosteczkę. Masło roztapiamy w głębokiej patelni lub garnku. Jak się roztopi wrzucamy marchewkę , chwilę dusimy a następnie kapustę i kiełbasę. Mieszamy i dusimy do miękkości. Na koniec doprawiamy do smaku.Na koniec mieszamy wszystko z posiekanym koperkiem
Kuchnia Pełna EmocjiDziś mój eksperyment kulinarny - dawno już nie miałam okazji poszaleć w kuchni więc gotowanie sprawiło mi podwójną przyjemność:) jest to danie w miarę tanie, szybkie ale niezwykle smaczne. Zioła, kapusta, cebula no i oczywiście mięsko i ryż - wszystko zapieczone a nie gotowane czy smażone - takie gołąbki troszkę w innym wydaniu. Polecam serdecznie jako danie obiadowe lub na kanapki :) Pieczeń " gołąbkowa(...)mięsa mielonego - 2 woreczki ugotowanego ryżu ( 200g) - 2 jajka - 3-4 łyżki bułki tartej - kilka listków poszatkowanej białej kapusty - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - garść ( spora) ulubionych świezych ziół ( u mnie lubczyk, natka pietruszki, szczypiorek, koper, rozmaryn, tymianek, szałwia) - sól, pieprz do smaku - oliwa , majeranek do posypania wierzchu Cebulę obieramy, drobno kroimy, czosnek siekamy . Podsmażamy chwilę wszystko na odrobinie oliwy
Kuchnia Pełna Emocjiprzypuszczenia się potwierdziły - Niemcy mają całą gamę znakomitych piw, które były podstawowym napojem do obiadu w knajpie. Kuchnia niemiecka nie odbiega szczególnie od kuchni polskiej - mają tam sznycle, golonki, kapustę, kiełbaski. Jest raczej kuchnią dosyć tłustą i ciężką - od takiej strony udało mi się ją poznać. W zeszłym roku udało mi się odwiedzić dwa rejony Niemiec - Bawarię - Norymberga i Brandenburgię(...)wylądowałam w Norymberdze - przyjemnym mieście z niezłym klimatem. Tam raczyłyśmy się golonką i kiełbaskami norymberskimi. Golonka z sosem podana była z pyzą ziemniaczaną - typową dla tej kuchni oraz z kapustą kiszoną z kminkiem. Dopełnieniem całości było pyszne, zimne piwo. Knajpa, którą sobie upodobałyśmy znajduje się nieopodal domu Albrechta Durera, niemieckiego malarza - jednej ze znanych postaci pochodzącej z Norymbergii. Jeśli chodzi
psgotujemySkładniki: 1/2 główki młodej kapusty 10 szt. rzodkiewek 2 łodygi dymki 1/2 pęczka koperku 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz Sposób wykonania: Kapustę szatkujemy w paski, oprószamy solą, mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Rzodkiewki kroimy w plasterki, dymkę oraz koperek drobno szatkujemy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy do smaku solą
Qchnia po prostupracy na drugie śniadanie, również można ją przygotować na grilla lub na domową imprezę. Sałatka jest bardzo smaczna, więc polecam ją przygotować. Do przygotowania sałatki gyros będziemy potrzebowali: 1 kapusta pekińska (nie za duża) około 600 g filetu z piersi kurczaka 1 puszka kukurydzy (puszka 400 g) 1 papryka czerwona ogórki konserwowe (około 200 g) 1 cebula czerwona (około(...)Sałatka gyros Przygotowanie: Filet z piersi kurczaka kroję w cienkie paseczki i przekładam do miseczki. Następnie dodaję przyprawę gyros, dokładnie mieszam i odstawiam na czas przygotowania pozostałych składników sałatki. Kapustę pekińską obieram z wierzchnich liści, drobno kroję i przekładam do miski. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję w cienkie kilkucentymetrowe paseczki i dodaję do kapusty. Cebulę kroję
Uwaga Babcia Gotujepodaję od podstaw, ale pamiętajcie – nie bójcie się w kuchni eksperymentować i nie marnujcie jedzenia! PRZEPIS KOTLETY Z KASZY Składniki: 2 szkl ugotowanej kaszy jaglanej 1 szkl poszatkowanej kapusty – ja użyłam pozostałej mi surówki coleslaw 1 duże jajko XL 1 czubata łyżeczka przyprawy garam masala 1 czubata łyżeczka czosnku granulowanego sól 2 czubate łyżki mąki z orzecha włoskiego(...)można zastąpić mąką ziemniaczaną lub kokosową panier kukurydziany do obtoczenia lub bułka tarta olej Jak zrobić kotlety z kaszy: Zaczynamy od rozdrobnienia kapusty do postaci drobnej kaszki – ja użyłam tu malaksera. Następnie do iski przekładamy kaszę, dodajemy rozdrobnioną kapustę. Potem dodajemy też garam masala, czosnek, sól jeśli trzeba do smaku i jajko. Następnie mieszamy wszystko dokładnie. Potem przy użyciu
Dorota SmakujeSzykując takie danie dziecko, które stroni od warzyw jakby nie było, będzie musiało ich trochę zjeść... Link do filmu na YouTube: Sałatka z tortellini Składniki: opakowanie tortellini z grzybami, kapustą, szpinakiem lub warzywne jeden duży zielony ogórek jedna czerwona papryka pół główki kapusty pekińskiej (jeśli duża to 1/4) sól pieprz majonez Przygotowanie: Tortellini ugotować według przepisu(...)opakowaniu. Ogórek i paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Kapustę drobno szatkujemy. Wszystko przekładamy do miski, dodajemy majonez (tyle aby składniki się połączyły), doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Wkładamy sałatkę do lodówki na godzinę, aby się dobrze schłodziła i po tym czasie jest gotowa do spożycia. Smacznego :) Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: www.youtube.com
Dieta Rozdzielna i Zdrowiemące żytniej. W średniowieczu znano tylko liściastą odmianę buraków, a duże bulwy sprowadziła dopiero królowa Bona Sforza (1494 – 1557) w epoce renesansu. Wtedy pieczono je albo dodawano do kapusty kiszonej. Na początku XIX wieku rozpowszechnił się barszcz z zakwasu z buraków, a ten mączny zaczęto dla rozróżnienia nazywać barszczem białym. Zakwas z buraków można robić nie tylko(...)Danie Dodatki, Kiszonki Kuchnia Polska Czas przygotowania 1 hour Porcje 4 litry Autor smakowitehistorie.com Składniki 2 kg buraków 1 główka czosnku 3-4 łyżki soku z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej 5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego sól kamienna niejodowana przegotowana woda Sposób przygotowania Do kiszenia buraków będziesz potrzebować kamionkowego garnka lub dużego szklanego słoja. Wyparz go dokładnie
smakowitehistorie.commące żytniej. W średniowieczu znano tylko liściastą odmianę buraków, a duże bulwy sprowadziła dopiero królowa Bona Sforza (1494 – 1557) w epoce renesansu. Wtedy pieczono je albo dodawano do kapusty kiszonej. Na początku XIX wieku rozpowszechnił się barszcz z zakwasu z buraków, a ten mączny zaczęto dla rozróżnienia nazywać barszczem białym. Zakwas z buraków można robić nie tylko(...)Danie Dodatki, Kiszonki Kuchnia Polska Czas przygotowania 1 hour Porcje 4 litry Autor smakowitehistorie.com Składniki 2 kg buraków 1 główka czosnku 3-4 łyżki soku z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej 5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego sól kamienna niejodowana przegotowana woda Sposób przygotowania Do kiszenia buraków będziesz potrzebować kamionkowego garnka lub dużego szklanego słoja. Wyparz go dokładnie
smakowitehistorie.comfamily:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Jedna z najsmaczniejszych surówek tym razem w czerwonej wersji. Składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty 1 cebula 3 marchewki 3 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki majonezu 5 łyżek oliwy 1 pęczek koperku sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Kapustę szatkujemy, przekładamy warstwami do miski, każdą oprószając lekko solą ( 1 szczypta na warstwę ). Ugniatamy, odstawiamy na godzinę by zmiękła. Po pół godziny ugniatamy ponownie. Marchew ścieramy na tarce o dużych
R'n'G Kitchencebula 1 marchewka 1 pietruszka plaster selera 3 ząbki czosnku 2 średnie pieczone buraki * 3 średnie ziemniaki kawałek pora (tylko biała i jasnozielona część) 1/4 małej główki czerwonej kapusty 1/2 puszki soczewicy 1/4 szklanki czerwonego lub białego wytrawnego wina 2 l bulionu 4 łyżki soku z cytryny lub zakwasu z buraków / można dać więcej PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny(...)jogurt naturalny (zwykły lub kozi) lub kwaśna śmietana , posiekany koperek WYKONANIE Marchewkę, pietruszkę, seler i czosnek obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę. Upieczone buraki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora dokładnie opłukujemy. Kroimy
cool and mintyRoladki marzenie Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam wszystko co jest z kapustą kiszoną. Soczyste roladki ze schabu z dodatkiem aromatycznych warzyw, każdego skuszą Składniki: · ½ kg schabu · ½ puszki kukurydzy · ½ papryki czerwonej · Cebula(...)kapusty kiszonej · Jajko · Bułka tarta do panierki · Olej do smażenia · Sól · Pieprz · Papryka ostra · 2 łyżki ketchupu pikantnego
Kulinarna ChwilaPyszna surówka. 500 g kapusty białej 3 marchewki 1 cebula 2 czubate łyżki cukru pudru 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1/8 płaskiej łyżeczki pieprzu 3 czubate łyżki majonezu gęstego 6 płaskich łyżek mleka 1 i 1/2 płaskich łyżek octu jabłkowego 2 płaskie łyżki soku z cytryny Majonez wymieszać z sokiem z cytryny, octem, mlekiem i przyprawami. Dodać drobno poszatkowaną kapustę(...)puder, sól, pieprz, majonez, mleko, ocet jabłkowy i sok z cytryny przełożyć do naczynia thermomiksa - 5 sek. obr. 2 , następnie przelać do pojemnika. Do naczynia włożyć pokrojoną kapustę, marchew i cebulę - rozdrobnić 20 sek. obr. 4 , następnie dodać wcześniej przygotowany dip i wymieszać 20 sek/obroty wsteczne
Moje domowe kucharzenie