Kolejna zupka.Rosołek z dodatkiem kapusty pak choi.Zamiast makaronu domowe kluseczki , polecam. kilka skrzydełek kurczaka 1 marchew kawałek selera domowa vegeta 1 kapusta pak choi troszkę trawy cytrynowej suszonej sól, pieprz listek, ziele około 1 szkl. mąki 1 jajko sól Skrzydełka umyć, przełożyć do garnka z wodą.Dodać pokrojoną marchewkę ,selera, przyprawy. Gotować prawie do miękkości mięsa(...)warzyw.Dodać pokrojoną kapustę pak choi -ale tylko te twarde łodygi. Jajko wbić do miseczki, dodać sól, mąkę i dokładnie wymieszać.Ciasto będzie dość gęste, ale kluski można robić różne -w zależności od ilości mąki i wlewać do gotującej się zupki.Dodać pozostałą część kapusty -listki[ krócej się gotują] . Doprawić w razie potrzeby
Moje domowe kucharzeniewiem, że zagości u nas na stałe. Gołąbki z ziemniakami, bo o nich mowa, podbiły nasze kubki smakowe. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki na gołąbki: 1 główka młodej kapusty 1,5 kg ziemniaków 15 dkg peklowanej domowej słoniny 2 duże cebule szczypta płatków chili 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego curry(...)szklanka mleka 3,2% 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli Przygotowanie: Zagotować w garnku wodę i włożyć do niej główkę kapusty, przykryć i pozostawić na około 10 min. Po tym czasie wyjąć kapustę i delikatnie zdejmować liście. Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości, utłuc tłuczkiem lub przepuścić przez maszynkę do mielenia. Na patelni podsmażyć
Gosia gotujeMoje kolejne danie jednogarnkowe z kurczakiem w ziołach na pysznej ,młodej kapuście z pysznymi ,młodymi ziemniakami .Polecam to danie ,kurczak wychodzi obłędnie,mimo że nie ma chrupiącej skórki bomjest duszony , ale za to minim kalorii i dużo witamin. 1 kg.pałek kurczaka 1 główka kapusty młodej poszatkowanej 3 pomidory duże 0.5 szkl.przecieru pomidorowego z kartonach suszony rozmaryn suszony tymianek suszona(...)solą.Pałki kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć przygotowanym czosnkiem z solą,pieprzem,ziołami i papryką.Wstawic do lodówki na 30 minut.Kurczaka obsmażyć na oleju ma złoty kolor.Poszatkowaną kapustę i cebulę zeszklić na maśle z olejem kokosowym,pomidory pokroić w kostkę i dodać do niej,dorzucić kurczaka ,lekko wszystko osolić i smażyć kapustę z mięsem na małym ogniu ,aż puści
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSezon na młodą kapustę otwarty, pyszna sałatka, nawet podobna do kupnej lecz sama ją osobiście robiłam.Wyszła pyszna i taka letnia :) Składniki: młoda kapusta pół główki marchew młoda 300 g koperek świeży pęczek sól do smaku cukier do smaku oliwa z oliwek 3 łyżki Wykonanie: Kapustę młodą kroimy na połowę i dokładnie myjemy listki.Kroimy drobno, przekładamy do miski.Marchew(...)nożykiem ścieramy warstwę i trzemy na tarce na średnich oczkach,dodajemy do młodej kapusty.Koperek myjemy pod wodą by zmyć kurz i inne nieczystości,kroimy drobno i dodajemy do kapusty i marchewki. Posypujemy solą i cukrem,polewamy oliwą z oliwek i mieszamy. Zostawiamy na jakieś pół godziny by zmiękła i nabrała smaku. Smacznego.Idealna jako na przystawkę
Różowa kuchniapracy. Składniki: Naleśniki - ok 8 sztuk (muszą być cieniutkie, żeby nie łamały się przy zwijaniu) Farsz: 2 średnie cebule 1 czerwona papryka 200 g pieczarek niewielki kawałek białej kapusty, kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej - po posiekaniu mają być 2 garście 2 łyżki oleju 1-2 łyżki sosu sojowego 2 szczypty mielonego imbiru lub 1 cm startego imbiru świeżego trochę(...)chilli. Dodać pieczarki pokrojone na plasterki i dalej smażyć w wysokiej temperaturze aż lekko się zarumienią. Następnie dodać paprykę i podsmażyć 3-4 minuty. Na koniec dodać posiekaną kapustę lub sałatę - kapustę należy posiekać drobniutko, sałatę można grubiej. Przemieszać całość i podsmażyć. Dodać sos sojowy i sos śliwkowy/ miód/ cukier. Przemieszać i podsmażyć do odparowania płynu. Ewentualnie doprawić
Ze smakiem bez glutenuKrokiety z kapustą i mięsem to fajny sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu, na które zazwyczaj (przynajmniej u mnie) nie ma zbyt wielu amatorów. Może trochę pracochłonne, ale za to jakie smaczne! ❤ Zresztą zawsze możemy przygotować sobie naleśniki wcześniej, a wtedy do zrobienia zostanie nam tylko farsz. Takie krokiety podane w kubkiem czerwonego barszczu(...)Składniki na naleśniki : 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mleka 1 szkl. wody gazowanej (jeśli nie mamy użyjmy niegazowanej) 3 całe jajka szczypta soli Składniki na farsz : ok 300g kapusty kiszonej 1 duża cebula ugotowane mięso drobiowe (u mnie przeważnie z rosołu) liść laurowy ziele angielskie sól pieprz Do panierowania : 2 rozkłócone jajka bułka tarta olej do smażenia Wykonanie
Walijskie Pichceniepracy ale pozmieniał co nieco, bardzo mi zupa posmakował więc zrobiłam ja sama nie kombinując zbytnio. Efekt był jeszcze lepszy! pachnie, smakuje i syci! u mnie z młodej kapusty :) Kapuśniak po żydowsku 1 cebula 2 ząbki czosnku pół szkl. rodzynek 1 łyżka kminku 4 ziarna czarnego pieprzu po 2 goździki, ziela angielskie i liście laurowe olej do smażenia(...)młoda biała kapusta (ok 500 g) 1/2 szkl. pęczaku pół łyżeczki soli 1 puszka krojonych pomidorów po łyżeczce majeranku i soku z cytryny pół łyżeczki cynamonu ok 1-1,5 litra wywaru warzywnego sól i pieprz do smaku Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Podsmażamy je na oleju w dużym garnku razem z rodzynkami i przyprawami. Smażymy
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki: 1 młoda kapusta 2 cebule 3-4 łyżki domowego smalcu ze skwarkami sól, pieprz pęczek koperku Przygotowanie: Cebulę posiekać. Skwarki rozpuścić w rondlu, wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać poszatkowaną kapustę, … Czytaj dalej Kapusta na skwarkach
czarrna od kuchniniezwykle prosta stała się hitem w naszym domu. Proste składniki, a efekt zaskakujący. Główny składnik to kolorowy makaron tortellini z szynką. Dodatkowo sałatkę wzbogacają inne składniki takie jak ogórek, kapusta pekińska no i drugi najważniejszy składnik seler konserwowy, który zmienia smak sałatki na ten idealny :D ~~SKŁADNIKI~~ duża kapusta pekińska połowa kapusty seler naciowy konserwowy 1 słoiczek ogórek długi zielony(...)makaron kolory tortellini z szynką majonez 5 łyżek natka pietruszki siekana 3 łyżki ~~METODA~~ Kapustę szatkujemy. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Seler przecedzamy, aby usunąć nadmiar soków. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Wszystko razem mieszamy dodając majonez i natkę pietruszki. Wstawiamy do lodówki
Kuchnia Paulettesmała cebula (ok. 70 g), - 2 łyżeczki oleju (ok. 10 g), - pół woreczka kaszy pęczak (ok. 50 g), - mięso z piersi kurczaka (ok. 150 g), - 1/3 małej główki młodej kapusty (ok. 200 g), - 1/2 mniejszej cukinii (ok. 112 g), - łyżka szczypiorku (ok. 8 g), - przyprawy: zioła prowansalskie, papryka słodka, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Szklimy drobno pokrojoną cebulę(...)przykryciem). 4. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w łyżeczce oleju, papryce słodkiej, soli, pieprzu i smażymy na patelni teflonowej. 5. Do kaszy dodajemy usmażonego kurczaka, poszatkowaną kapustę, pokrojoną w kostkę cukinię i dusimy ok. 10 min. 6. Całość doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi, szczyptą soli i pieprzu. 7. Pęczotto posypujemy szczypiorkiem. Pęczotto z młodą kapustą, cukinią
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachMłoda kapusta jest jednym z tych warzyw, na które wiosną czekam z największym wytęsknieniem. Pierwszy na nią głód zaspokajam zwykle surówkami, by później z tych zielonych, chrupiących i słodkich główek pasjami wręcz przygotowywać bigosy, zupy i wszelkiej maści potrawki. Jednym z efektów tej mojej pasji w przygotowywaniu kapuścianych dań jest wegańska zupa z dodatkiem młodych ziemniaków oraz marchewek. Słodycz warzyw(...)zyskuje tu przełamanie dzięki dodatkowi przypraw ( viva wędzona papryka!), także całość ma wyrazisty, głęboki i pełen charakteru smak. Składniki na 4 – 6 porcji: 1/2 główki niedużej młodej kapusty (około 450 g) 3 nieduże, najlepiej młode marchewki 6 – 10 niedużych młodych ziemniaków (lub 2 średnie zwykłe) 2 laski selera naciowego 1/2 cebuli 1/2 pora 2 ząbki czosnku 3 łyżki passaty pomidorowej
Even Better Foodokazje. Jest to sycąca, pożywna i bardzo smaczna przekąska, która doskonale prezentuje się na stole i błyskawicznie znika z talerzy. składniki na 4 porcje 1/2 główki małej kapusty pekińskiej 2 czerwone cebule 4-5 średnich ogórków konserwowych dwie kulki mozzarelli 500 g mielonego mięsa 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta ostrej papryki olej(...)dodajemy koncentrat pomidorowy, całość doprawiamy solą,czarnym pieprzem słodką i ostrą papryką, mieszamy i jeszcze krótko razem podsmażamy, po czym zdejmujmey z ognia i dokładnie studzimy. Umytą i osuszoną kapustę pekińską oraz czerwoną cebulę drobno siekamy. Ogórki konserwowe oraz mozzarellę kroimy w niewielką kostkę. W kolejnym etapie w przezroczystej misce układamy warstwami poszczególne składniki sałatki. Połowę posiekanej kapusty, czerowną cebulę
Smakowite DaniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: Główka młodej kapusty, szklanka bulionu, 150 g boczku wędzonego, pęczek koperku, sól, pieprz, łyżeczka cukru brązowego, łyżeczka soku z cytryny, łyżka masła, łyżka mąki. Przygotowanie: Kapustę dzielę na cztery części, myję, szatkuję. Wkładam do garnka, zalewam bulionem, dodaję sól, pieprz i cukier. Zagotowuję(...)kostkę, podsmażam na średnim ogniu około 5 minut. Często mieszam. Dodaję łyżkę masła, czekam aż się rozpuści, następnie dodaję mąkę, mieszam i smażę około minuty. Stopniowo wlewam wodę z kapusty mieszając, aż mąka się rozpuści. Przekładam do garnka z kapustą, mieszam i zagotowuję. Na koniec dodaję posiekany koperek. W razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchniaWokół nas piękna zielona trawa pełna wiosennych kwiatów i ziół. Warto więc wybrać się na rodzinny piknik. Jako przekąskę proponuję pyszne drożdżowe bułeczki z farszem z młodej kapusty i pieczarek. Zapewniam, że każdemu będą smakować. SKŁADNIKI: Farsz: 1 główka młodej kapusty, 250g pieczarek, 1 cebula, ½ papryki czerwonej, 1 łyżeczka kminku, sól, pieprz, oliwa, Ciasto: 200 ml ciepłego mleka(...)szklanki mąki, 30g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1 jajko, 2 łyżki margaryny, ½ łyżeczki soli, Dodatkowo: 1 jajko, 1 łyżka siemienia lnianego MAKAR . PRZYGOTOWANIE: 1. Kapustę drobno kroję. Pieczarki oczyszczam i kroję w plasterki. Cebulę oraz paprykę obieram i kroję w kostkę. Kapustę razem z pieczarkami, papryką i cebulą podsmażam około 15 minut na oliwie. Co jakiś czas podlewam warzywa odrobiną
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: filet z dowolnej ryby, u mnie dorsz 1 młoda kapusta 1 słoik pomidorów z cukinią 2 łyżki domowego smalcu ze skwarkami przyprawa do ryb sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę poszatkować i … Czytaj dalej Dorsz w młodej kapuście
czarrna od kuchni